Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

*άρθρο μου με αφορμή τον εορτασμό – Ύψωσις Του Τιμίου Σταυρού*

Τα παράπονα στην πορεία της ζωής μας, και τα αμέτρητα "γιατί σε μένα Χριστέ μου " !!.


Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες !!

Στο παρόν άρθρο μου δεν θα αναφερθώ στα γεγονότα που κατόπιν αυτών έχει καθιερωθεί η Χριστιανική εορτή Του Τιμίου Σταυρού. Άλλωστε είναι σε όλους γνωστά.

Σκοπός μου είναι να εξετάσουμε από μία διαφορετική οπτική γωνία την πορεία Του Ιησού Χριστού επί της Γής, μέσα από τα συναισθήματα που Εκείνος βίωσε, ώστε να κατανοήσουμε τους λόγους που στην πορεία της δικής μας ζωής, είναι στην φύση μας να βιώνουμε όλα τα συναισθήματα.

 "Διαβάστε περισσότερα"...  

Δυστυχώς όμως, μας αρκεί μια άτυχη στιγμή για να ξεχάσουμε όλες τις τυχερές. Αρκεί μια ανεπιθύμητη έκβαση, για να ξεχάσουμε όλες όσες ήταν Θεού έργο. Αρκεί μία απογοήτευση, για να ξεχάσουμε τις όμορφες αναμνήσεις. 
Θεωρούμε την υποκειμενικότητα ως στοιχείο της ανθρώπινης φύσης μας, ώστε να επιρρίπτουμε ευθύνες στους πάντες και στα πάντα εκτός από εμάς τους ίδιους, διότι μας είναι δυσάρεστο να αποδεχτούμε τις λανθασμένες επιλογές μας.
Θεωρούμε την απογοήτευση για το ανεκπλήρωτο, μέρος της ανθρώπινης φύσης μας, ώστε να δικαιολογείται η τάση μας να ωραιοποιούμε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που έχουμε.
Θεωρούμε την νοημοσύνη αποκλειστικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης, ωστόσο δημιουργούμε προβληματισμούς μέσα στο μυαλό μας που αντικρούονται με την λογική.

Και τέλος, σε ό,τι αφορά το παρελθόν, προτιμάμε να διατηρούμε επιλεκτική μνήμη. Δυστυχώς όμως, κανείς μας δεν ξέφυγε απ’ το παρελθόν – κανείς μας δεν του γύρισε την πλάτη δίχως να χρειαστεί μια μέρα να επιστρέψει σε αυτό. Επομένως η φυγή δεν είναι λύση, καθώς.. «εάν σπρώχνουμε τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί, θα ‘ρθεί η μέρα που θα σκοντάψουμε επάνω σε αυτά» !!.

Ωστόσο:

Όλες οι αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης μας, οφείλονται στο γεγονός ότι διαθέτουμε συναισθήματα. Θετικά και αρνητικά, τα οποία αρκετές φορές αδυνατούμε να ελέγξουμε. Και έτσι τα βιώματα μας, άλλοτε μάς γεμίζουν απερίγραπτη ικανοποίηση και χαρά – κι άλλοτε νιώθουμε να μας έχουν τσακίσει ψυχολογικά !!.
Κάποιες φορές μάλιστα είναι τόσο αδιανόητα άδικο αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, που αναρωτιόμαστε ποιος ο σκοπός που ήρθαμε στην Γή. Πολλά τα αναπάντητα ερωτηματικά που έχει ο άνθρωπος, παρότι καταλήγει πάντα στο συμπέρασμα πως για όλα υπάρχει λόγος – όλα γίνονται για κάποιον σκοπό.   

 * * * Επομένως, εάν καλοεξετάσουμε και φιλοσοφήσουμε την όλη πορεία Του Ιησού Χριστού επάνω στην Γή, θα αντιληφθούμε πως εκτός των άλλων, ήρθε να μας διδάξει τον λόγο που ο καθένας από εμάς καλείται να βιώσει όλα τα συναισθήματα: 

_Για όλους θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσουμε ανεπιθύμητοι – παρείσακτοι .. (όπως όταν γεννήθηκε Εκείνος) !!.
_Για όλους θα υπάρξουν εποχές που θα δεινοπαθήσουμε έως να βρούμε ανθρώπους να πιστέψουν σε εμάς.. (όπως πάσχισε και Εκείνος) !!.
_Για όλους θα υπάρξουν οι άνθρωποι που θα διψούν να ακούσουν τα λόγια μας, θα κρέμονται από τα χείλη μας.. (όπως κρέμονταν απ’ τα χείλη Του) !!.
_Για όλους θα υπάρξουν ημέρες που θα δούμε ο αγώνας μας να στέφεται με Βάγια.. (όπως υποδέχτηκαν Εκείνον κατά την είσοδο του στα Ιεροσόλυμα) !!.
_Για όλους θα υπάρξουν οι έμπιστοι που θα μας προδώσουν για το χρήμα, δίχως να το περιμένουμε. Όλοι μας θα γευτούμε κάποια στιγμή το φιλί του Ιούδα από άτομο που αγαπήσαμε .. (όπως Εκείνος) !!. 
_Για όλους θα έρθουν στιγμές που η αγωνία θα μας κόβει την ανάσα καθώς θα περιμένουμε να ακούσουμε κάποια αίσια εξέλιξη.. που ωστόσο τελικώς, η απάντηση θα μας στέλνει στον τόπο του μαρτυρίου μας !!. 
_Για όλους θα υπάρξουν εποχές που θα νιώθουμε μόνοι στον δικό μας δρόμο για τον Γολγοθά.. αλλά μόλις αποδεχτούμε τις ευθύνες μας, τότε, πριν ακόμη τελειώσει ο δρόμος μας.. θα δούμε να συμβαίνουν γύρω μας μικρά ή και μεγάλα Θαύματα !!.
_Και αφού βιώσουμε “τον ξένο πόνο”, θα υπάρξουν στην ζωή μας νέα πρόσωπα που με συμπόνια θα πλύνουν τις πληγές μας !!. 


Και πράγματι. Η γέννηση Του Ιησού Χριστού με ανθρώπινη μορφή, ψυχή και σάρκα, είχε ως σκοπό να μας διδάξει την πανσοφία Του Δημιουργού μας. Και  όχι μόνο μέσα από Τον Λόγο Του, αλλά και μέσα από την κάθε στιγμή που βίωσε τις ανθρώπινες αδυναμίες. Βίωσε όλα τα συναισθήματα στο έπακρον. Χαρά, στοργή, αγάπη, αναγνώριση, ικανοποίηση - αλλά και πίκρα, πόνο, προδοσία, αδικία και απογοήτευση !!.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επισφραγίζεται η θεωρία «Ό,τι δεν κατανοούμε με λόγια, το μαθαίνουμε στην πράξη» !!.   


Πάντα με αγάπη .. ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου