Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

*Οφιούχος.. ο 13ος Ζωδιακός Αστερισμός στην Αρχαιότητα*


Ο Αστερισμός του Φιδιού (όφεως).. το σύμβολο της Ιατρικής:


Αγαπημένοι μου αναγνώστες.
Δεν θα σας κουράσω με περιττές λεπτομέρειες Αστρονομικής φύσεως, που άλλωστε δεν έχει ουσία να τις γνωρίζετε. Τα παρακάτω θεωρώ πως είναι υπεραρκετά για να ενημερωθείτε σχετικά με τον Αστερισμό του Οφιούχου (Ophiuchus), απ' τον οποίο, παρότι ο Ήλιος περνάει κατά τον ετήσιο κύκλο του - δηλαδή μέσα στο Ηλιακό Έτος, είναι ο μόνος από τους 13 Αστερισμούς που περικλείουν την Γή αλλά δεν λογίζεται πλέον ως αστρολογικό Ζώδιο. Εξηγώ τους λόγους παρακάτω.  

Πριν όλων όμως, θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω τα εξής:
Συχνά γίνεται σύγχυση ανάμεσα στα Ζώδια και στους Αστερισμούς. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Οι Αστερισμοί είναι υπαρκτοί - υλικοί και εμφανείς στον ουρανό, τους οποίους μπορούμε την κατάλληλη εποχή, να τους δούμε με γυμνό μάτι στον νυκτερινό ουρανό. 
Βέβαια οι Αστερισμοί είναι πολλοί σε αριθμό στον ουράνιο θόλο, αλλά μόνο όσοι περικλείουν την Γή χαρακτηρίζονται Ζωδιακοί, και ο καθένας αντιστοιχεί σε έναν ολόκληρο μήνα, καθώς ο Ήλιος περνάει διαδοχικά από αυτούς ανά μήνα.  
Συνεπώς τα Ζώδια είναι άυλα και αόρατα, είναι οι 12 "ενεργειακές πύλες" για τους αστρολόγους, που ο χαρακτήρας τους συμβολίζει (μεταφορικά) τον ρόλο του ομώνυμου Αστερισμού που περιβάλλει την Γή. 


Το Σεληνιακό Έτος στην Αρχαιότητα .. και ο 13ος Αστερισμός:


Κάποτε οι άνθρωποι είχαν την εντύπωση πως η Γή είναι επίπεδη: 

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, αρχικά οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γή ήταν ξαπλωμένη – επίπεδη, και ότι ο χρόνος έχει μόνο δύο εποχές. Με την πάροδο του χρόνου ανακαλύφθηκε ότι οι Πλανήτες είναι σφαιρικοί και τότε ο άξονας της Γής “καθετοποιήθηκε”, και έτσι από τότε ξεκίνησε ο χρόνος να είναι επίσης κυκλικός.  

Το Σεληνιακό Έτος, το οποίο προφανώς επικράτησε για χιλιάδες αιώνες:
  
Ως μέτρησης του χρονικού διαστήματος από μήνα σε μήνα, οι άνθρωποι είχαν ως ένδειξη την γέμιση του φεγγαριού (Πανσέληνο), με αποτέλεσμα να  θεωρούν πως ο νέος μήνας αρχίζει  με την κάθε νέα Πανσέληνο. Καθώς όμως η χρονική διάρκεια από Πανσέληνο - σε Πανσέληνο δεν είναι ίδια, θεωρούσαν πως ο χρόνος έχει 13 μήνες.

Έτσι σύμφωνα με το Σεληνιακό Έτος, η αρχαία Ελληνική Αστρολογία είχε 13 Ζώδια με διαφορετικές χρονικές διάρκειες, οπότε στους Ζωδιακούς Αστερισμούς συμπεριλαμβανόταν και ο Οφιούχος. 

Ωστόσο, σύμφωνα πλέον με το Ηλιακό Έτος με τους 12 μήνες, η διάρκεια του Ήλιου στον Αστερισμό του Οφιούχου υπολογίζεται μόνο από 29 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, και έτσι οι ημέρες της κυριαρχίας αυτού του Αστερισμού μοιράστηκαν μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη. 

Στο σημείο αυτό νομίζω πως έχει ενδιαφέρον να αναφερθώ συνοπτικά στον μύθο του 13ου Φεγγαριού:

> > Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, τα φεγγάρια ήταν δώδεκα μέσα στο έτος. Αλλά μετέπειτα οι θεοί αποφάσισαν να χαρίσουν στους ανθρώπους ακόμη ένα φεγγάρι, και μάλιστα το δέκατο τρίτο ήταν η προσφορά τους σ' αυτούς που ζούνε μόνοι, ώστε κατά την εμφάνιση της δέκατητριτης Πανσέληνου να ευνοούνται για να βρούν το ταίρι τους, και να πάψουν να μοιρολογούν τους ανεκπλήρωτους έρωτες τους. 
Και πράγματι, αρκετές χρονιές παρατηρούμε ότι έχουμε στο σύνολο 13 ολόγεμα φεγγάρια μέσα στο ίδιο έτος - μέσα στους 12 μήνες. 

Το Ηλιακό Έτος των 12 μηνών:

Κάποια στιγμή λοιπόν μεταξύ Μύθου και πραγματικότητας, ανακαλύφθηκε το Ηλιακό Σύστημα. Οι μελέτες των αρχαίων μελετητών αστρονόμων – προγόνων μας, θεμελίωσαν την θεωρία ότι η Γή (όπως ξέρουμε όλοι μας) κάνει δύο σημαντικές κινήσεις. Μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο (ετήσιος κύκλος) και μία περιστροφή γύρω από τον εαυτό της (ημερήσιος κύκλος). 
Ο συνδυασμός αυτών των κινήσεων είναι που δημιουργεί τις 4 εποχές, με τους τρεις μήνες η κάθε εποχή, καθότι ο Ήλιος παραμένει στον κάθε Αστερισμό έναν ολόκληρο μήνα.

Συνεπώς, σύμφωνα πλέον με τον Ετήσιο Ηλιακό Κύκλο, οι μήνες του χρόνου περιοριστήκαν σε 12 σε αριθμό, το ίδιο και οι Ζωδιακοί Αστερισμοί που έχουν ως Κυβερνήτες υπαρκτούς Πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος: 

Ο Αστερισμός του Οφιούχου: 

Προστάτης του Οφιούχου ο θεός Διόνυσος (του κρασιού και του γλεντιού), ο οποίος δεν υπάρχει ως Πλανήτης για να συμπεριληφθεί στους Κυβερνήτες του Ηλιακού μας συστήματος.
Σύμβολο του Οφιούχου το Ιατρικό σήμα, που κατά την αρχαιότητα η Ιατρική ήταν συνδεδεμένη με την Πυθαγόρεια Πεντάλφα. 
 
Ωστόσο, ο Οφιούχος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 48 Αστερισμών που σημειώθηκαν κατά την αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο, και στους 88 επίσημους που θέσπισε το 1922 η Διεθνής Αστρολογική Ένωση.

Συνεπώς ήταν γνωστός από τους αρχαίους χρόνους με το λατινικό όνομα serpentarius, με σύμβολο το φίδι (αστερισμός του Φιδιού ή του Όφεως). 


Απεικονίζεται ως ένας άνθρωπος που χειρίζεται ένα φίδι - διαιρεί το φίδι σε δυο μέρη, το Serpens Caput και το Serpens Cauda, που ωστόσο θεωρούνται ενιαίος Αστερισμός με βαθύτερους συμβολισμούς.

Είναι ο μοναδικός Αστερισμός που αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα στην ουράνια σφαίρα που παραπέμπει στο φίδι του Ασκληπιού, του αρχαίου μυθικού ιατρού, γιού του Απόλλωνα, και έκτοτε συμβολίζει το Ιατρικό Σήμα.

Λατινικά Ophiuchus είναι ένας από τους 88 επίσημους Αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Έχει 51 ορατούς αστέρες ορατούς με γυμνό μάτι, και κατά την Καλοκαιρινή εποχή φαίνεται ολόκληρος στον ουρανό της Ελλάδας. 

~ ~ Γιατί όμως ο Οφιούχος δεν θεωρείται Ζωδιακός Αστερισμός:

      Στην ετήσια φαινομενική κίνηση του Ήλιου γύρω από την Γή, ο Ήλιος περνάει διαδοχικά και από τους δώδεκα Ζωδιακούς Αστερισμούς, και χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να διανύσει κάθε έναν από αυτούς. Ανάλογα με την θέση του Ήλιου την στιγμή της γέννησης ενός ατόμου, κατατάσσεται το άτομο σε έναν Αστερισμό.
Για παράδειγμα, αν κάποιος γεννήθηκε τον Νοέμβριο, που ο Ήλιος βρίσκεται στον Σκορπιό, τότε ανήκει στον Αστερισμό του Σκορπιού. Κι αν κάποιος γεννήθηκε τον Δεκέμβριο, ανήκει στον Αστερισμό του Τοξότη και ούτω καθ'εξης. 

Επομένως, ενώ ο Ήλιος περνάει και από τον Αστερισμό του Οφιούχου, με διάρκεια από 29 Νοεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, οι αστρολόγοι δεν τον έχουν συμπεριλάβει στις αστρολογικές ενδείξεις, διότι ο Ήλιος περνά μόνο δεκαεννέα ημέρες από αυτόν τον Αστερισμό που βρίσκεται μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη. 

Αλλά παρότι ο Οφιούχος δεν έχει Κυβερνήτη και οι μέρες της κυριαρχίας του μοιράστηκαν μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη, θεώρησα χρήσιμο να γράψω το παρόν αφιέρωμα μου στον Αστερισμό που συμβολίζει το Ιατρικό Σήμα.. το φίδι του Ασκληπιού.

Τα άτομα που ανήκουν στον Οφιούχο: 

Επομένως, σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι, οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί κατά την χρονική περίοδο από τις 29 Νοεμβρίου έως και 17 Δεκεμβρίου ανήκουν στον Οφιούχο, και έχουν χαρακτηριστικά τόσο του Σκορπιού όσο και του Τοξότη.

Συγκεκριμένα, έχουν την ανάγκη να προσπαθούν συνεχώς για κάτι νέο. Μισούν την ρουτίνα, τόσο στον εργασιακό τους χώρο (όπως οι Τοξότες), όσο και μέσα στις αισθηματικές τους σχέσεις (όπως ο Σκορπιοί). 
Δεν αντέχουν τους κανόνες, και έχουν μια ισχυρή αίσθηση της ανάγκης για ελευθερία στους προσωπικούς αλλά και επαγγελματικούς τους χώρου, όπως οι Τοξότες. Γίνονται επίμονα διεκδικητικοί (ειδικά όταν τους απορρίπτουν), και δεν μπορούν να δεχτούν έναν χωρισμό ή την λήξη μιας συνεργασίας εάν δεν το επιλέξουν οι ίδιοι, όπως οι Σκορπιοί. 
Και τέλος, μεγαλοποιούν τα πράγματα όταν πρόκειται για ασθένειες, οι ίδιοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό αρρωστοφοβίες από τα υπόλοιπα Ζώδια. 


Θετικά χαρακτηριστικά:

Είναι έξυπνα άτομα, και όσοι είναι διανοούμενοι, αναζητούν συνεχώς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Παθιάζονται με ό,τι ασχολούνται και τους ευχαριστεί, διεκδικούν με στρατηγική.
Έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ, γλεντάν την περιπέτεια και την ζωή.
Έχουν μεγάλη αγάπη για τις ξένες γλώσσες και τις μοντέρνες τέχνες.
Είναι χαρισματικές προσωπικότητες, έχουν απύθμενη φαντασία.

Αρνητικά χαρακτηριστικά:

Θεωρούν πως το φλέρτ είναι η ειδικότητα τους, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν αντέχουν να μένουν για πολύ σε μονογαμικές σχέσεις.
Είναι υπερβολικά επίμονοι και αλαζόνες. Είναι  μυστικοπαθείς. Και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γλώσσα δηλητήριο.
Είναι πολύ παρορμητικοί μερικές φορές, και ως εκ τούτου μπορεί να πάρουν λάθος αποφάσεις στη ζωή τους.


* * Αγαπημένοι μου αναγνώστες. Συνιστώ να μην περιοριστείτε μόνο στο παρόν αφιέρωμα μου για τον συγκεκριμένο Αστερισμό, αλλά να διαβάσετε το άρθρο μου για τα υπόλοιπα Αστρολογικά Ζώδια, που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν:
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου