Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

*Οι μήνες και τα Ολόγεμα Φεγγάρια τους στο 2023 - 2024*


Μεταξύ μύθων και επιστημονικής αλήθειας ~ οι επιρροές της κάθε Σελήνης μέσα στον Ετήσιο Ηλιακό Κύκλο:


Τα Ολόγεμα Φεγγάρια και οι μεταμορφώσεις της Σελήνης, ενώ συνδέονται άμεσα με μύθους - θρύλους και λαϊκές παραδόσεις.. ωστόσο δεν απέχουν απ' την επιστημονική αλήθεια !! 


Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. 
Οι ερμηνείες που μας έμαθαν να δίνουμε οι αρχαίοι μας πρόγονοι στα 12 ή και 13 Ολόγεμα Φεγγάρια μέσα στο Ηλιακό έτος, έχει διαπιστωθεί επιστημονικώς ότι είναι βάσιμες, παρότι η προσέγγιση παραπέμπει στην μυθολογία μας. Μάλιστα, κατόπιν επιστημονικών ερευνών σχετικά με τις επιρροές, εξηγείται και η παθολογική κατάσταση που στην καθομιλουμένη ονομάζουμε "σεληνιασμός" !!. 

Στο παρόν άρθρο μου θα ενημερωθείτε για ό,τι έχει ουσία να γνωρίζεται σχετικά με τον δορυφόρο της Γής που ονομάζουμε Σελήνη, η οποία επιδρά στο υδάτινο στοιχείο που σχετίζεται με τον Πλανήτη Γή. Κατ' αυτόν τον τρόπο εξηγούνται οι λόγοι που η κάθε Πανσέληνος επηρεάζει όλους τους ζώντες οργανισμούς, κυρίως αυτούς που φέρουν το στοιχείο της Φύσης, το νερό !! 

Ωστόσο, στην κάθε Πανσέληνο δίνουμε διαφορετική χαρακτηριστική ονομασία, αναλόγως με τον μήνα που λαμβάνει χώρα, καθώς ο κάθε μήνας εκπροσωπείται από διαφορετικό Ζωδιακό Αστερισμό, ο οποίος κατά την ίδια χρονική περίοδο εκπέμπει εντονότερα την δυναμική του. 
Ειδικότερα οι Αστερισμοί που κατατάσσονται στο στοιχείο του Νερού, όταν η Πανσέληνος εμφανίζεται στον δικό τους μήνα, "μας ταράζουν τα νερά" !!   

Βέβαια, μέσα στην διάρκεια του ίδιου Ηλιακού Έτους, λαμβάνουμε υπόψη και τον συμβολισμό των Πλανητών που είναι οι Κυβερνήτες των Ζωδιακών Αστερισμών, δηλαδή των εκπροσώπων των 12 μηνών, ώστε να κατανοήσουμε τις μεταβολές στην ψυχοσύνθεση μας, οι οποίες εξηγούν και τις συμπεριφορές μας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα της αποκορύφωσης της Πανσελήνου. 
Όσον δε αφορά το Φαινόμενο που ονομάζεται "Δίδυμα Φεγγάρια" επανέρχομαι παρακάτω.

Σημειώστε ~ Ηλιακά Έτη με 13 Ολόγεμα Φεγγάρια: 

    Τελευταία φορά που είχαμε δύο Πανσελήνους στο ίδιο μήνα, ήταν στον Οκτώβριο του 2020 (2 & 31 του μηνός), Φαινόμενο που έλαβε χώρα στον Αστερισμό της Δικαιοσύνης. Και επιπλέον, σύμφωνα με την θέση μας στο Βόρειο Ημισφαίριο, με Πανσέληνο αποχαιρετήσαμε τον Νοέμβριο και υποδεχθήκαμε τον Δεκέμβριο, ενώ ο δε Δεκέμβριος, τελείωσε με Πανσέληνο νύχτα μεταξύ 30 – 31 του μηνός.

* * Στο 2023 θα δούμε το ίδιο Φαινόμενο να λαμβάνει χώρα στον Αύγουστο, στις 1 & 31 του μηνός .. που σημαίνει πως «ό,τι άρχισε στο 2020, για άλλους ο χρόνος επιλογών της πορείας τους τελειώνει - και κάποιους άλλους ο δρόμος που επιλέξανε τους ολοκληρώνει» !!

Προσοχή
Ο Ήλιος θα βρίσκεται στον Αστερισμό του Λέοντος στον Αύγουστο μήνα (όπως κάθε χρόνο άλλωστε), ο οποίος είναι κι ο μοναδικός Κυβερνήτης του Αστερισμού του .. η ιδιαιτερότητα ωστόσο είναι ότι, το Φαινόμενο λαμβάνει χώρα κατά την εποχή Κυριαρχίας του Ήλιου και μάλιστα στον Αστερισμό του βασιλιά του Αστρικού Κύκλου, τον Λέοντα. Και καθώς κλείνει μια τριετία απ’ το προηγούμενο Φαινόμενο στον Αστερισμό της Δικαιοσύνης.. θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα μας ως λαός. Και συγκεκριμένα «ποιόν στέψουμε ως αρχηγό μας - πώς θα μοιράσουμε την μερίδα του λέοντος» !!

~ ~ Όσον αφορά τις προαναφερόμενες επιλογές μας.. ενημερωθείτε βλέποντας στις ετήσιες προβλέψεις μου, όπου αναφέρομαι και στην εποχή του Καλοκαιριού, τονίζοντας τον μήνα Αύγουστο.
 
Συνεπώς, οι προαναφερόμενες μελέτες μου δεν είναι μόνο διαφωτιστικές, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό μέρος των μηνιαίων προβλέψεων μου, τόσο για όλους - όσο και για κάθε Ζωδιακό Αστερισμό  χωριστά.      

Προτείνω να ενημερωθείτε για το πώς ερμηνεύεται η κάθε Πανσέληνος, και πώς προβλέπεται το "κλίμα" που θα επικρατεί στον κάθε μήνα που λαμβάνει χώρα. 


Προέχει όμως να λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα: 

      Η Αστρονομία είναι επιστήμη που στηρίζεται στους συμπαντικούς φυσικούς κανόνες, η οποία θεμελιώθηκε απ’ τους αρχαίους προγόνους μας, όταν αντιλήφθηκαν πως η θέση των Ολύμπιων θεών δεν ήταν κάπου επί της Γής, αλλά στους Ουρανούς. Απέδειξαν πως πρόκειται για Ουράνια Σώματα που λειτουργούν ως ρυθμιστές του Σύμπαντος. Επομένως, είναι φυσικό να δίνονται ερμηνείες στα Πλανητικά δρώμενα που φωτογραφίζουν την Ελληνική Μυθολογία. 

Συνεπώς, η Ελληνική Μυθολογία δεν είναι απλά και μόνο η ιστορία του λαού μας, αλλά είναι ο κορμός των Κοσμοθεωριών και ειδικότερα της Αστρονομίας. Και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που η  Διεθνής Αστρονομική Ένωση (UAI), η οποία είναι η αρμόδια αρχή για την ονοματοδοσία των ουράνιων σωμάτων, υιοθέτησε της αρχαιοελληνικές ονομασίες και τους συμπαντικούς χαρακτηρισμούς.


* * Μύθοι και Πραγματικότητα:
  
     Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι αρχικά οι άνθρωποι μετρούσαν τους μήνες σύμφωνα με την εμφάνιση της Πανσελήνου, παρότι από μήνα σε μήνα οι μέρες δεν ήταν ίσες.. ωστόσο κατά τις εποχές εκείνες για την μέτρηση του χρόνου επικρατούσε το Σεληνιακό Έτος

       Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική Μυθολογία, τα φεγγάρια ήταν δώδεκα, ένα για κάθε μήνα. Αλλά μετέπειτα οι θεοί αποφάσισαν να χαρίσουν στους ανθρώπους ακόμη ένα φεγγάρι, και μάλιστα το δέκατο τρίτο ήταν προσφορά σ' αυτούς που ζούνε μόνοι, ώστε να βρούν το ταίρι τους και να πάψουν να μοιρολογούν τους ανεκπλήρωτους έρωτες τους.
Και πράγματι, αρκετές χρονιές παρατηρούμε ότι έχουμε στο σύνολο 13 ολόγεμα φεγγάρια μέσα στο ίδιο έτος - στους 12 Ηλιακούς μήνες. 


Το όνομα της Σελήνης ετυμολογείται από το Σέλας ~ δηλαδή φώς: 

      Για τους παραδοσιακούς λαούς, η αόρατη όψη της Σελήνης αντιπροσώπευε την σκοτεινή πλευρά της φύσης. Εκείνη που ελέγχει τις παλίρροιες, τις πλημμύρες, τις βροχές, το υδάτινο στοιχείο γενικότερα. Ενώ η φωτεινή πλευρά της κατά την Πανσέληνο, συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη, όπως και την διάρκεια των εποχών.

Οι πρόγονοι μας βάφτισαν Εκάτη την Σελήνη. Σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν θεότητα με δύο ή και τρία πρόσωπα, την οποία λάτρευαν αλλά και την έτρεμαν. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι κόρη του Δία και της Δήμητρας, και άλλοι την ταύτιζαν με την θεά Άρτεμη που ερωτεύτηκε τον Περσέα και άθελα της τον σκότωσε, και έκτοτε τον ανέβασε στον ουρανό. Έτσι έχουμε τον Αστερισμό του Περσέα, απ’ όπου κάθε χρόνο έρχεται η Βροχή των Αστεριών που ονομάζονται Περσείδες.

Επίσης, από αρχαιοτάτων χρόνων είναι γνωστές οι μάγισσες της Θεσσαλίας που δρούν νύχτες με Πανσέληνο, και επιπλέον σε πολλές περιοχές (ειδικά νησιωτικές), πίστευαν στις νεράιδες και τα ξωτικά, τα οποία πλημμυρίζουν τα δάση με την Πανσέληνο.. και φεύγουν λίγο προτού ξημερώσει.

Τα Φεγγάρια, η Σελήνη και η Πανσέληνος λοιπόν, καταλαμβάνουν σημαντική θέση στους θρύλους στις παραδόσεις και στις δοξασίες του εκάστοτε λαού και πολιτισμού. Μέσα σε αυτές υπάρχει μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στην Ευρωπαϊκή λαογραφία και σε πολλές παραλλαγές, όπου ο άνθρωπος με την Πανσέληνο μεταμορφώνεται σε λύκο. Η πίστη στους λυκάνθρωπους αναπτύχθηκε παράλληλα με την πίστη στις μάγισσες, κατά την εποχή του Μεσαίωνα.

Συνεπώς, ακόμη και σε νεότερες εποχές, έχουν δημιουργηθεί άπειροι θρύλοι και μύθοι.
Στο σημείο αυτό όμως θα πρέπει να “ξεκαθαρίσουμε” πως δεν υπάρχει τίποτα το Μετά-φυσικό. Τίποτα δηλαδή που δεν ανήκει στην φύση – είναι εκτός της φύσης. Υπάρχει ασφαλώς όμως ο όρος Υπερφυσικόδηλαδή πιο ισχυρό και πιο σύνθετο από αυτό που θεωρούμε συνηθισμένο ή απλά φυσιολογικό.


~ Η επιστημονική άποψη για την Πανσέληνο:

     Σύμφωνα με την Αστρονομία, όταν η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από την Γή και δείχνει την πλευρά της που φωτίζεται από τον Ήλιο, και τότε φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος, η λεγόμενη Πανσέληνος δηλαδή.

Επιπλέον, «Υπερπανσέληνο» έχουμε όταν βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από την Γή. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, εξηγούν την μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γή, που εν’ ολίγοις φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα:
Το βέβαιο είναι ότι η Σελήνη έλκει την Γή, όπως βέβαια και αντιστρόφως, η Γή την Σελήνη ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης (ως παράδειγμα) είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από την μία πλευρά του Πλανήτη μας είτε από την άλλη. Συνεπώς, η Σελήνη επηρεάζει το υδάτινο στοιχείο. Και καθώς ο άνθρωπος φέρει τα στοιχεία της φύσης, και μάλιστα κατά περίπου 70% - 80% αποτελείται από νερό.. συνεπώς, έχουμε μια εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση.

Ο Σεληνιασμός:

    Η επίδραση της Σελήνης στον άνθρωπο και στην συμπεριφορά του, είναι κάτι που ακούγεται συχνά. Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή η διάδοση της άποψης πως όταν έχει Πανσέληνο κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, που έχει περάσει με διάφορους τρόπους σε όλους τους πολιτισμούς. 
Και πράγματι.  Έχουμε το λεγόμενο Φαινόμενο του Σεληνιασμού, όπου άτομα υπνοβατούν με κάθε Πανσέληνο, ή άτομα που ανοίγουν οι παλιές πληγές τους και ματώνουν, κ.λ.π. Επίσης αρκετοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι, τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται κατά την ημέρα  που αναμένεται η Πανσέληνος του Απριλίου έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως επίσης υποστηρίζουν ότι, >> όταν τα δέντρα κλαδεύονται την ημέρα που αναμένεται η Πανσέληνος του Μαρτίου, το πιθανότερο είναι να ξεραθούν. 

Ωστόσο:

Μέχρι και σήμερα η θεωρία των "μυστικιστικών" δυνάμεων της Πανσελήνου θεωρείται μύθος από αρκετούς Ψυχίατρους. Υποστηρίζουν πως όλα τα "ακραία" συμβαίνουν γιατί περιμένουμε να συμβούν – προκαλούμε να συμβούν (ο νόμος της έλξης), που με απλά λόγια σημαίνει ότι, ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να ανακαλεί πιο εύκολα τα περίεργα – μυστηριώδη γεγονότα, παρά ό,τι θεωρεί φυσιολογικό.

Όμως τα παραπάνω παρότι είναι σωστά, περιορίζονται σε ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, και δεν λαμβάνονται υπόψιν τα Φυσικά Στοιχεία που επιδρούν στον άνθρωπο, και  συνεπώς είναι λάθος η αντίληψη πως πρόκειται για μια πλασματική συσχέτιση της συμπεριφοράς μας με την Σελήνη.

Σε αντίθεση λοιπόν με την τοποθέτηση της Ψυχιατρικής, υπάρχουν από αρκετούς άλλους επιστημονικούς κλάδους μελέτες που οδηγούν στο αποδεδειγμένο συμπέρασμα ότι, << όταν η Σελήνη εισέρχεται σε μια νέα φάση επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο της Γής. Και καθώς επηρεάζει το υγρό στοιχείο, κατ’ επέκταση επηρεάζει ό,τι φέρει μέσα του υγρό στοιχείο (άνθρωπο, ζώα, φυτά κ.λ.π) .. συνεπώς, τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων >>.

Και μάλιστα:

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 2000 - 2003 με επικεφαλή τον Dr. Christian Cajochen στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, και δημοσιεύθηκε στο Current Biology, αναφέρεται στην έρευνα σε συνθήκες εργαστηρίου. 

Συγκεκριμένα, πήραν μέρος 33 εθελοντές μακριά από το φως της ημέρας και της Σελήνης, και το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι: 
<< Η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται προκαλώντας ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως, στην αντίληψη –  στα αισθήματα – δημιουργεί σπασμούς ή συσπάσεις μυών, αλλά και απώλεια συνείδησης ως και λιποθυμία κ.ά. >>

* * Στο σημείο αυτό, προτείνω να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο μου: Ο άνθρωπος ως δημιουργία της Φύσης ~ φέρει μέσα του τα στοιχεία της φύσης ~ και έχει την δυνατότητα να τα χειραγωγεί. 
«Ο ορισμός της Ψυχοκίνησης» εξηγεί τις υπερφυσικές ιδιότητες του ατόμου: 


* * Σε κάθε Πανσέληνο δίνουμε διαφορετική ερμηνεία, και την δική της χαρακτηριστική ονομασία:



ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:
Επαναλαμβάνω ότι, απ' τα παμπάλαια χρόνια ακόμη, οι άνθρωποι είχαν το Φεγγάρι ως το φυσικό στοιχείο για την μέτρηση του χρόνου. Κάθε Πανσέληνος μετρούσε για ένα μήνα, και έτσι για πολλούς αιώνες, είχαμε το Σεληνιακό Έτος.

Βέβαια, όλοι οι μήνες δεν είχαν τις ίδιες ημέρες, και στο σύνολο τους συνήθως, οι μήνες ήταν περισσότεροι σε σχέση με το δωδεκάμηνο του Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου. Αργότερα όμως προσαρμόστηκαν όλα τα ημερολόγια σύμφωνα με το Ηλιακό Έτος, που αρχίζει με την Εαρινή Ισημερία.
Αυτό που μας μπερδεύει σήμερα είναι ότι πολύ μ.Χ. ορίστηκε ο εορτασμός του νέου έτους (Πρωτοχρονιάς) την 1η Ιανουαρίου, και λόγω της μετάπτωσης των Ισημεριών ο Μάρτιος μεταφέρθηκε στην εποχή της Άνοιξης, ενώ είναι ο τελευταίος Χειμερινός μήνας. 
Ωστόσο: 
Καθώς ο Ήλιος μένει στον κάθε Ζωδιακό Αστερισμό έναν ολόκληρο μήνα, επομένως, άσχετα με την ημερομηνία των γενεθλίων μας που σύμφωνα με αυτή υπολογίζουμε σε ποιο Ζώδιο ανήκουμε στις μέρες μας, ο κάθε Ζωδιακός Αστερισμός εκπροσωπεί έναν ολόκληρο μήνα. 

Αυτό σημαίνει ως παράδειγμα ότι:

α) Τον Απρίλιο που ο Ήλιος είναι στον Αστερισμό του Κριού, όσοι γεννήθηκαν στον Απρίλιο ανήκουν στον Αστερισμό του Κριού.
β) Στον Απρίλιο επομένως επηρεαζόμαστε όλοι μας λίγο - πολύ απ’ τα χαρακτηριστικά της δυναμικής του Κριού, καθώς κυριαρχούν μέσα στον δικό του μήνα. 
γ) Κάπως όμως οι αστρολόγοι προσαρμόσανε τον Ζωδιακό Κύκλο με τα παλαιότερα δεδομένα, όπου βλέπουμε ότι οι αλλαγές των Ζωδίων υπολογίζονται στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, λάβετε υπόψη σας πως έως 1η Απριλίου οι Κριού του Μαρτίου επηρεάζονται απ’ τους Ιχθείς – έως 1η Μαΐου οι Ταύροι του Απριλίου απ’ τον Κριό .. και πάει λέγοντας. 

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο όπως θα δείτε παρακάτω, τίποτα δεν μας χαρίζεται εάν δεν κοπιάσουμε γι΄ αυτό - και όση εύνοια κι αν μας στείλει το Σύμπαν, το αποτέλεσμα θα κριθεί από τις ενέργειές μας !! 



* * Το πρώτο Εξάμηνο του Ηλιακού Έτους, αρχίζει με την Εαρινή Ισημερία:

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ:  
Η πρώτη εποχή (το πρώτο εξάμηνο) αρχίζει με την Εαρινή Ισημερία και διαρκεί ως την Φθινοπωρινή Ισημερία. Η Εαρινή Ισημερία ακόμη και στις μέρες μας θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες γιορτές, καθώς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης – την έναρξη νέου κύκλου ζωής – νέων προσδοκιών. Μάλιστα και οι δύο Ισημερίες, είναι συνδεδεμένες με τον μύθο της Περσεφόνης.

Έχω δημοσιεύσει αναλυτικό άρθρο μου σχετικά με την Εαρινή Ισημερία, με συμβουλές μου για όλα τα Ζώδια έως την Φθινοπωρινή Ισημερία: Ανοίξτε τον σύνδεσμο: 



~ ~ Η "Ματωμένη Πανσέληνος":

Η πρώτη Πανσέληνος μετά την Εαρινή Ισημερία ~ την έναρξη του Ηλιακού Έτους !!


      Η πρώτη Πανσέληνος μετά την Εαρινή Ισημερία (δηλαδή μετά τις 21 Μαρτίου), σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της Άνοιξης. Και σε κάθε περίπτωση ονομάζεται «Ματωμένη Πανσέληνος», εφόσον κατόπιν αυτής ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα. 
Κάθε χρόνο δημοσιεύω σχετικό ιστορικό αφιέρωμα μου. Αξίζει τον χρόνο σας: 
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

     Χαρακτηρίζεται ως "Ματωμένη" η συγκεκριμένη Πανσέληνος διότι, όντως έχει ένα κοκκινωπό χρώμα, ωστόσο κυρίως διότι σύμφωνα με την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η συγκεκριμένη Πανσέληνος, αρχίζει η Εβδομάδα Των Παθών Του – η Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς πρόκειται για την κομβική νύχτα που κατά τον εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας με Πανσέληνο, συνέλαβαν Τον Ιησού Χριστό που προσεύχονταν στον κήπο της Γεθσημανής.

Επομένως βλέπουμε ότι ο συμβολισμός της Εαρινής Ισημερίας, δεν άλλαξε ούτε στα χρόνια Του Χριστού, καθώς  επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εποχή για να αποδειχθεί η Θεϊκή Υπόσταση Του με την Ανάσταση Του – την μετάβαση Του από τον θάνατο στην ζωή !!.
Κατόπιν της εμφάνισης αυτής Πανσελήνου, υπολογίζεται και ο εορτασμός Της Αναστάσεως – Κυριακή Του Πάσχα: 

* * Συνοπτικά: Πώς ορίστηκε ο Εορτασμός της Αναστάσεως Του: 
 
Μετά Χριστού υπήρχαν μακροχρόνιοι αντιφατικοί ισχυρισμοί σχετικά με την ημερομηνία της Σταύρωσης Του.
Όταν εξαπλώθηκε αργότερα η Χριστιανική πίστη, αυξήθηκαν και οι διαφωνίες μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών, και ειδικότερα με την Εβραϊκή. Επιπλέον, προέκυπταν και οι διαφορές μεταξύ των ημερολογίων τόσο κατά την εποχή Του Χριστού, όσο και αργότερα. 
Το βέβαιο ωστόσο ήταν ότι ο Χριστός συνελήφθηκε νύχτα με Πανσέληνο, την πρώτη Πανσέληνο μετά την Εαρινή Ισημερία.    

Έτσι, την λύση στο πρόβλημα της ημερομηνίας του εορτασμού της Ανάστασης Του, το έδωσε το 325 μ.Χ. η Α’ Οικουμενική σύνοδος στην Νίκαια της Βιθυνίας, όπου και καθορίστηκαν τα εξής:

* * Το Χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη Πανσέληνο που θα εμφανιστεί μετά την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας. Σε περίπτωση που η Πανσέληνος πραγματοποιηθεί ημέρα Κυριακή, τότε το Χριστιανικό Πάσχα θα εορταστεί την επόμενη Κυριακή * *
 
Ωστόσο, στο έτος 2023 η αποκορύφωση της Ματωμένης Πανσελήνου θα λάβει χώρα νύχτα μεταξύ 5 - 6 Απριλίου .. ενώ το Ορθόδοξο Πάσχα ορίστηκε για την Κυριακή 16 Απριλίου. 

>> Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο για να σχολιάσω που τις περισσότερες χρονιές, η Ορθόδοξη Εκκλησία μεταφέρει τον εορτασμό σε επόμενες Κυριακές. 


~ ~ Ο μήνας Απρίλιος: 

Είναι ο πρώτος μήνας του Ηλιακού Έτους, όπως άλλωστε ορίζουν οι κανόνες της Φύσης. 



ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Εφόσον έχει προηγηθεί η προαναφερόμενη "Ματωμένη Πανσέληνος" πρίν τον εορτασμό του Πάσχα.. και εφόσον έως τέλη Απριλίου λάβει χώρα μια επόμενη Πανσέληνος, τότε αυτή χαρακτηρίζεται ως «Μαχητική Σελήνη» .. καθώς τον Απρίλιο τον εκπροσωπεί ο πύρινος μαχητικός Κριός:

Ο Απρίλιος σε κάθε περίπτωση σηματοδοτεί την εποχή της Αναγέννησης της φύσης μετά την Νέκρωση της (μετάβαση από τον θάνατο στην εκ νέου ζωή) .. που σημαίνει πως >> μετά ένα Τέλος ανοίγει ο δρόμος για την Έναρξη μιας Νέας Αρχής !!  

Βέβαια, κάποιες φορές αυτό τρομάζει – δημιουργεί ανασφάλειες για το μέλλον, άλλοτε διότι αλλάζουν τα στάνταρ μας και οι συνήθειες μας, κι άλλοτε επειδή δεν γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις ή συναισθήματα "αποχωρισμού", αφήνοντας κάποιο κομμάτι της ζωής μας πίσω μας.
Ωστόσο, θα πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, καθώς ότι έχει φθαρθεί πρέπει να τελειώνει, διότι στο τέλος Λυτρώνει !! 

Επιπλέον, ο Απρίλιος εκπροσωπείται απ’ τον επίμονο και μαχητικό Κριό, ο οποίος εκπέμπει προς όλους τους υπόλοιπους Αστερισμούς τα παρακάτω: 

Ο Αστερισμός του είναι συνδεδεμένος με τις θυσίες των κριαριών κατά την ίδια εποχή, και ειδικότερα με το μυθικό "Χρυσόμαλλο Δέρας". 
Το μειονέκτημα του είναι πως επιμένει να "θυσιάζεται" ευελπιστώντας να του αναγνωριστεί, που σημαίνει ότι αργεί να αντιληφθεί την φθορά του. Όμως, στην συνέχεια, με έναν μοναδικό δικό του τρόπο, απ’ την μια μέρα στην άλλη μπορεί και αφήνει πίσω του ολόκληρο το παρελθόν του, καθώς είναι στην φύση του να μην επιτρέπει σε τίποτα να φράξει τον δρόμο του προς την προσωπική του νίκη.. με όποιο τίμημα. 

Στα παραπάνω συμβάλει και ο Κυβερνήτη του ο Άρης, με τον επίμονο - ανένδοτα διεκδικητικό, αλλά και ασυμβίβαστο πάντα ετοιμοπόλεμο χαρακτήρα του. Ωστόσο ο Κριός σχηματίζει Άξονα με τον Ζυγό.. γι' αυτό και προσπαθεί με την συμπεριφορά του να μην αδικήσει τους άλλους. 


~ ~ Ο μήνας Μάϊος:

Είναι ο μήνας όπου με την ευωδιά της η ανθισμένη φύση, ξυπνάει την επιθυμία της αναβίωσης του παθιασμένου Έρωτα.


Η Πανσέληνος του Μαΐου, ονομάζεται συνήθως η Σελήνη των Λουλουδιών, αλλά χαρακτηρίζεται ως «Καυτή Ερωτική» .. καθώς μάλιστα εμφανίζεται στον Άξονα του Ταύρου με τον άκρως ερωτικό Σκορπιό:  

Ωστόσο είναι ο μήνας που σε κάθε περίπτωση θέλουν ιδιαίτερη προσοχή οι πεισματικές συμπεριφορές και οι εγωϊστικοί χειρισμοί, καθότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε τον μήνα που έχει τα έντονα χαρακτηριστικά του Αστερισμού του ΤαύρουΕπομένως, εάν χρησιμοποιήσουμε την επιμονή και υπομονή του Ταύρου με δημιουργική πρόθεση, θα επιβεβαιωθεί η θεωρία «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» !!.

Επιπλέον, με την Πανσελήνου του Μάϊου κάτι ερωτικό "ανθίζει":

Εάν μετά την προηγούμενη Πανσέληνο νιώθουμε ανακούφιση που επιτέλους κάτι κλείνει – τελειώνει – λυτρώνει, τότε.. ξεπηδούν από μέσα μας ξεχασμένα όνειρα που κάναμε για εμάς, ή επανέρχονται ιδέες που ποτέ δεν τολμήσαμε να υλοποιήσουμε. Είναι σαν να νιώθουμε κάτι μέσα μας να "ανθίζει", με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε την κάθε δυσκολία με τόση άνεση και αισιοδοξία, που αυτό εκπλήσσει ακόμη και εμάς τους ίδιους. 
Ωστόσο τίποτα δεν μας χαρίζεται εάν δεν δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, και αρκεί να μην μας παρασύρουν οι πεισματικές συμπεριφορές που διακρίνουν τους Ταύρους. 

* * Κυβερνήτης του η Αφροδίτης:  

Βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη μας ότι Κυβερνήτης του Ταύρου είναι η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, και βεβαίως ευνοούνται οι θεμελιώδεις εξελίξεις σε σχέσεις που άντεξαν στον χρόνο. Όμως, προσοχή στις συναισθηματικές ανησυχίες. Υπάρχει περίπτωση κατά την ίδια εποχή να υπερβάλουμε σε ότι αφορά υποψίες, ή αντιθέτως, να ωραιοποιούμε τα πράγματα. Το ενδεχόμενο επίσης να ερωτευτούμε με την "ιδέα του έρωτα" και όχι το κατάλληλο πρόσωπο που θα έπρεπε να το αντιπροσωπεύει .. υπάρχει στα σενάρια του Μάϊου.  


~ ~ Ο μήνας Ιούνιος:

ΠΡΟΣΟΧΗ
Στις 21 - 22 έχουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο
όπου περνάμε επισήμως στην εποχή του Καλοκαιριού. 


Είναι ο μήνας που τον εκπροσωπεί ο Αστερισμός των Διδύμων, γι' αυτό και η Πανσέληνος του χαρακτηρίζεται ως Σελήνη της "Κρυφής - Διπλής Όψεως !! 

Η Πανσέληνος του Ιουνίου εμφανίζεται στον Άξονα των Διδύμων με τον Τοξότη, και  καθώς Κυβερνήτης των Διδύμων είναι ο "αγγελιοφόρος" Ερμής,  θέλει προσοχή σε παραπληροφορήσεις ή αβάσιμες ενημερώσεις, που αφορούν στόχους μας: 

Η Πανσέληνος του Ιούνιου συμβολίζει τις δύο όψεις του νομίσματος. Αυτό που βλέπουμε, και αυτό κρύβεται απ' την κάτω πλευρά. Ωστόσο, επειδή η αξία του νομίσματος δεν αλλάζει απ’ όποια πλευρά κι αν το δούμε, ο Αστερισμός των Διδύμων, μάς ωθεί στο σκεπτικό να το εξετάζουμε κι απ’ τις δυό πλευρές για να βεβαιωθούμε για την γνησιότητα του. Και παρότι αυτό δεν θεωρείται λάθος, έχει την επικινδυνότητα να μάς δημιουργεί καχυποψίες εκεί που δεν πρέπει. 
Επίσης, καθώς ο Αστερισμός τους σχηματίζει Άξονα με τον Τοξότη, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στον προγραμματισμό των στόχων μας, διότι, «ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός» !!

Βέβαια, το θετικό είναι ότι ο Ιούνιος μας διδάσκει πως τα πάντα έχουν δύο όψεις όσο κι αν αυτές ανήκουν στο ίδιο νόμισμα, με αποτέλεσμα, όταν εμφανίζεται στο σταυροδρόμι μας αυτό που ονομάζουμε «η μοίρα με τα δύο πρόσωπα», να αντιλαμβανόμαστε την ευκαιρία για να επιλέξουμε την σωστή κατεύθυνση.

Θετικό επίσης είναι ότι πρόκειται για εποχή όπου ο Ερμής ο Κυβερνήτης των Διδύμων, μάς φέρνει νέες “πληροφορίες” για την υλοποίηση των επιθυμιών μας. Και τότε, εάν υιοθετούμε την τακτική των Διδύμων, όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίσουμε δεν θα μας καταβάλει, διότι 
«το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι» !!


~ ~ Ο μήνας Ιούλιος:

Η Πανσέληνος του Ιουλίου είναι πάντα υποστηρικτική προς εμάς, καθώς Κυβερνήτης του Καρκίνου είναι η Σελήνη. 


    Ο Ιούλιος εκπροσωπείται από τον Αστερισμό του Καρκίνου. Και η Πανσέληνος του μηνός χαρακτηρίζεται ως «Ψυχικά Θεραπευτική» όπως όμως και ως συνήθως 
«Νοσταλγική»:

Εμφανίζεται στον Άξονα Καρκίνου με τον δυναμικό Αιγόκερω.. όμως καθώς ο Καρκίνος ανήκει στους Αστερισμούς του Νερού, οι επιρροές της Σελήνης μας "βγάζουν απ' τα νερά μας" .. πιθανόν διότι κάτι μας απασχολεί το οποίο μας φθείρει !!  

Στην ουσία ευνοούμαστε να απαλλαχθούμε από βασανιστικές σκέψεις ή ανέφελες φοβίες 
μας, ώστε να μην μάς γίνουν “καρκίνωμα μυαλού”, διότι όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν Καρκίνο (Λατινικά Cancer), που όποτε κολλάει το σκεπτικό του στην χειρότερη εκδοχή, αποκτά και αρρωστοφοβίες.
Συνεπώς, η Πανσέληνος του Ιουλίου χαρακτηρίζεται ως «Θεραπευτική», διότι μάς βοηθάει να απαλλαχθούμε από εμμονικές και ψυχοφθόρες σκέψεις.

Καθώς όμως ο Καρκίνος ως Αστερισμός συμβολίζει το αρχείο της μνήμης μας (Αισθητήρια Μνήμη), όπου έχουν καταγραφεί και καταστάσεις τις οποίες θα θέλαμε να αναβιώσουμε.. στον Ιούλιο κυριαρχεί και η αθεράπευτα ρομαντική πλευρά του Καρκίνου, όπου η νοσταλγία γίνεται βασανιστική
Έτσι, η συγκεκριμένη Σελήνη μάς αποφορτίζει απ' το γλυκόπικρο συναίσθημα της Νοσταλγίας.

Επίσης θέλει προσοχή, διότι ο Καρκίνος δεν έχει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το χρήμα και την ψυχρή αντιμετώπιση πρακτικών θεμάτων, ενώ κατά την ίδια εποχή καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις (προσωπικές αλλά και ως λαός), όπου επιβάλλεται να αφήσουμε πίσω μας ό,τι ανήκει στο παρελθόν και φθείρει, δίχως συναισθηματισμούς.

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή μου είναι: «Μην λυπάστε να πετάξετε απ’ το καλάθι σας ό,τι βλέπετε πως δεν τρώγεται πλέον» !!. 


~ ~ Ο μήνας Αύγουστος: 

Την καρδιά του Καλοκαιριού την εκπροσωπεί ο Αστερισμός του Λέοντος, με Κυβερνήτη τον Ήλιο. 


Η Πανσέληνος του Αυγούστου χαρακτηρίζεται ως «Χρυσή» διότι είναι ο μήνας του Λέοντος που Κυβερνήτης του είναι ο Ήλιος. 
Αλλά και «Προστατευτική» για τους χριστιανούς, διότι είναι ο μήνας του εορτασμού Της προστατευτικής μητέρας όλων – Της Παναγίας.

Η Αύρα της συγκεκριμένης Σελήνης μας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, διότι ο Λέων ως Αστερισμός, έχει τον ρόλο του βασιλιά που οφείλει να προστατεύσει τον λαό του. 
Ο δε Κυβερνήτης του Ήλιος, μάς παρακινεί να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε στην ζωή την μερίδα του λέοντος. Και έτσι όλοι μας μέσα στον Αύγουστο λίγο - πολύ, αναζητάμε το δικό μας "κομμάτι του Λέοντος" από την πίτα της δικαίωσης. 

Ωστόσο, επειδή ο Λέων σχηματίζει Άξονα με τον "υποχωρητικό" Υδροχόο.. η ξεγνοιασιάς του Καλοκαιριού απομακρύνεται μετά την Πανσέληνο, και τότε αντιλαμβανόμαστε στα ξαφνικά, τί θέλει να μας πεί ο μύθος, «ο τζίτζικας και το μυρμήγκι» !!   

Επομένως συνιστώ προσοχή στους λεονταρισμούς, που σημαίνει >> πράξτε αυτό που πρέπει εγκαίρως, δίχως πολλά λόγια και ανώφελους εντυπωσιασμούς !!.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

* * Στο 2023 θα έχουμε 2 Πανσελήνους στον Αύγουστο, στις 1 & 31 του μηνός .. που σημαίνει πως «ό,τι άρχισε στο 2020, για άλλους ο χρόνος επιλογών της πορείας τους τελειώνει - και κάποιους άλλους ο δρόμος που επιλέξανε τους ολοκληρώνει» !!

Ο Ήλιος θα βρίσκεται στον Αστερισμό του Λέοντος στον Αύγουστο μήνα (όπως κάθε χρόνο άλλωστε), ο οποίος είναι κι ο μοναδικός Κυβερνήτης του Αστερισμού του .. η ιδιαιτερότητα ωστόσο είναι ότι, το Φαινόμενο λαμβάνει χώρα κατά την εποχή Κυριαρχίας του Ήλιου και μάλιστα στον Αστερισμό του βασιλιά του Αστρικού Κύκλου, τον Λέοντα. Και καθώς κλείνει μια τριετία απ’ το προηγούμενο Φαινόμενο στον Αστερισμό της Δικαιοσύνης.. θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα μας ως λαός. Και συγκεκριμένα «ποιόν θα στέψουμε ως αρχηγό μας» !!

~ ~ Όσον αφορά τις προαναφερόμενες επιλογές μας.. ενημερωθείτε βλέποντας στις ετήσιες προβλέψεις μου, όπου αναφέρομαι και στην εποχή του Καλοκαιριού, τονίζοντας τον μήνα Αύγουστο.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: Οι Περσείδες, και ο μύθος της Βροχής των Αστεριών !!

Πρόκειται για την διασημότερη βροχή αστέρων που ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται απ’ τον αστερισμό που ονομάζεται Περσέας. Φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται στην Γή από αυτήν την κατεύθυνση, και μάλιστα ανά λεπτό. 

Ονομάζονται και “Δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου” (χριστιανού μεγαλομάρτυρα), τα οποία όταν τα βλέπεις να πέφτουν, μπορείς να κάνεις μια ευχή και να πραγματοποιηθεί. Επομένως, για το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο ασφαλώς υπάρχει και σχετικός μύθος. 



~ ~ Ο μήνα Σεπτέμβριος:

Είναι ο 6ος μήνας του Ηλιακού Έτους, με τον οποίο αποχαιρετάμε το Καλοκαίρι και προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το Φθινόπωρο. 


Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου, στον μήνα της Παρθένου που  αναπαριστά την μυθική Περσεφόνης,  μάς προετοιμάζει για το δεύτερο εξάμηνο του Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία. 

Άλλοτε χαρακτηρίζεται ως «Σελήνη της Υπομονής», και μας αποδεικνύει ότι η υπομονή περιμένοντας το καλύτερο, πάντα ανταμείβεται.. και άλλοτε ως Σελήνη «της Νοικοκυροσύνης», που σημαίνει ότι, «μόνο με έρωτα δεν γεμίζει το στομάχι»:

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας του Αστερισμού της Παρθένου, η οποία αναπαριστά την Περσεφόνη της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, η οποία αναγκάζεται να επιστρέψει στον Άδη και οπλίζεται με υπομονή έως την ερχόμενη Εαρινή Ισημερία, όπου θα ανέβει και πάλι στον επάνω κόσμο. Ωστόσο, η υπομονή μας ανταμείβεται, και έτσι κατά την ίδια εποχή αρχίζει το δικαίωμα μας στην «δεύτερη ευκαιρία».

     Η Παρθένος καθώς σχηματίζει Άξονα με τους Ιχθείς, και η Πανσέληνος λαμβάνει χώρα στον Άξονα τους .. παράλληλα θεωρείται εποχή όπου "η σιωπή Ιχθύων" είναι χρυσός. Αποφύγετε συνεπώς τα πολλά λόγια, και μάθετε να κρατάτε μυστικά για τον εαυτό σας !! 

Μετά την Πανσέληνο η οποία χαρακτηρίζεται και ως της "Νοικοκυροσύνης", ο Ερμής ως Κυβερνήτης της Παρθένου, μάς υπενθυμίζει τους όποιους ανοιχτούς λογαριασμούς έχουμε να κλείσουμε ή να καλύψουμε. Έτσι εκτός των άλλων, αρχίζουμε να συλλογιζόμαστε για το πώς θα αυξήσουμε τα αποθέματα μας για την Χειμερινή περίοδο, τις λεγόμενες δύσκολες κρύες μέρες. 
Αλλά επειδή η Παρθένος συσχετίζεται και με την θεά Τύχη, εάν κάνουμε ορθούς υπολογισμούς, μάς δίνονται ανέλπιστες ευκαιρίες για να αυξηθεί το "κομπόδεμα" μας.

Να θυμάστε: Για όλους μας έρχεται μια στιγμή που εκλιπαρούμε για μια επόμενη ευκαιρία. Αλλά αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι πως τα πάντα στην ζωή έχουν τα "αφενός" και τα "αφετέρου". Πράγμα που σημαίνει πως για να μπορέσουμε να βάλουμε νέες βάσεις για μια νέα αρχή – ή μια σημαντική αλλαγή, θα πρέπει προηγουμένως κάτι να αφήσουμε πίσω μας. Και ασφαλώς σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται να αφήνουμε πίσω μας ό,τι απ’ την φθορά του Λυτρώνει.

Συμβουλή μου: «Εάν λοιπόν κάτι τρέφεται από ‘μας, δεν το αφήνουμε να χορτάσει. Απαλλασσόμαστε απ’ αυτό όσο το συντομότερο μπορούμε !!» 

 


* * Το δεύτερο Εξάμηνο του Ηλιακού Έτους, αρχίζει με την Φθινοπωρινή Ισημερία:


Τόσο η Εαρινή, όσο και η Φθινοπωρινή Ισημερία, είναι συνδεδεμένες με τον μύθο της Περσεφόνης. 
Ως δεύτερη εποχή του χρόνου ονομάζουμε αυτό το δεύτερο εξάμηνο του Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου έως την ερχόμενη Εαρινή Ισημερία, και είναι η περίοδος που μπορεί να θεωρηθεί ως «η εποχή μιας Δεύτερης Ευκαιρίας».

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μου σχετικά με την Φθινοπωρινή Ισημερία, με συμβουλές μου για όλα τα Ζώδια έως την ερχόμενη Εαρινή Ισημερία του 2023: Ανοίξτε τον σύνδεσμο: 



~ ~ Ο μήνας Οκτώβριος:

Είναι ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου, τον οποίο εκπροσωπεί ο Αστερισμός της Δίκης, γνωστός ως Ζυγός, με σύμβολο του την Ζυγαριά. 


    Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου, καθώς λαμβάνει χώρα στον μήνα του Ζυγού, χαρακτηρίζεται ως «Σελήνη της Δίκης» ή «της Δικαίωσης».. που σημαίνει ότι, «αυτό που σπείραμε θα θερίζουμε»:    

Ο Ζυγός ως χωριστός Αστερισμός, ήταν γνωστός στους αρχαιοελληνικούς χρόνους ως το σύμβολο της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την μυθολογία, η Θέμιδα απέκτησε μια κόρη με τον Δία, την Δίκη. Ο Δίας ανέθεσε στην θεά Δίκη να διοικεί τον Αστερισμό της Δικαιοσύνης, του οποίου το έμβλημα είναι η ζυγαριά. Ως Προστάτιδα και Κυβερνήτης του Αστερισμού, ορίστηκε η θεά Αφροδίτη.

Ο μήνας του Ζυγού, ανέκαθεν θεωρείται ως η περίοδος που ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με την Συμπαντική Δικαιοσύνη, είτε με τους ανθρώπινους Νόμους. Και καθώς συσχετίζεται με την θεά Δίκη, η Πανσέληνος μάς ωθεί να δώσουμε βαρύτητα σε θέματα που οφείλουμε να τα χειριστούμε δίκαια. 
Γι’ αυτό άλλωστε, στον Οκτώβριο νιώθουμε να συγκρούονται οι υποχρέωσες μας βάση της λογικής, με το υποκειμενικό δικαίωμα μας στο συναίσθημα !!

Ο Οκτώβριος επομένως είναι ένας από τους σημαντικότερους μήνες, καθώς αφενός είναι ο μήνας της Δικαίωσης, και αφετέρου, μάς δίνει την δυνατότητα να γυρίσουμε σελίδα μετά την Φθινοπωρινή Ισημερία. Και μάλιστα, η Πανσέληνος του Οκτωβρίου δικαιώνει και όσους ταλαιπωρήθηκαν με ανεκπλήρωτους έρωτες. 

Η δε Κυβερνήτης του Αστερισμού η Αφροδίτη, καθώς ο Ζυγός σχηματίζει Άξονα με τον Κριό, φροντίζει να ανταμειφθούμε για την όποια θυσία μας, όπως και για τις σταθερές αξίες μας στην προσωπική μας ζωή.. αλλά κανείς δεν λαμβάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που του αξίζει !!

ΠΡΟΣΟΧΗ:

* * Στο 2020 είχαμε δύο Πανσελήνους στον Οκτώβριο, στις 2 & 31 του μηνός. Δηλαδή στον μήνα του Αστερισμού της Δικαιοσύνης.. κι  αυτό έχει αντίτυπο στο 2023 όπου το ίδιο Φαινόμενο λαμβάνει χώρα στην μήνα Αύγουστο.
Ενημερωθείτε βλέποντας στις ετήσιες προβλέψεις μου, όπου αναφέρομαι και στην εποχή του Καλοκαιριού, τονίζοντας τον μήνα Αύγουστο.

Και επιπλέον:

Τα Πεφταστέρια του Οκτωβρίου, που ονομάζονται Ωριωνίδες !!

Το Φαινόμενο και αυτής της θεαματικής βροχής των αστεριών ή αλλιώς πεφταστέρια, συνήθως αποκορυφώνονται από 21 Οκτωβρίου έως και το ξημέρωμα στις 23 του μηνός που περνάμε στον Σκορπιό

Είναι νύχτες που χαρίζουν σε όλους το δικαίωμα να το περιμένουν, «ότι δεν φέρνει ο χρόνος να το φέρει η ώρα μέσα σε μια νύχτα» !!.
Ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό πρώτα οι Ζυγοί και ύστερα οι Σκορπιοί διότι περνάμε στον Αστερισμό τους αυτήν την περίοδο ~ και έπειτα ακολουθούν τα υπόλοιπα Ζώδια. 

Δημοσιεύω το σχετικό αφιέρωμα μου στις Ωριωνίδες πάντα κατά την ίδια εποχή, ωστόσο ενημερωθείτε ανοίγοντας τον σύνδεσμο: 



~ ~ Ο μήνας Νοέμβριος: 

Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται ως «Σελήνη του Μυστηρίου» ή «της Ανατροπής» !!

   
    Είναι ο μήνας που εκπροσωπείται απ’ τον Αστερισμό του Σκορπιού, ο οποίος συμβολίζει τον παθιασμένο έρωτα - το μοιραίο - τον μυστικισμό - αλλά και την αυτοκαταστροφική εμμονή .. έχοντας Κυβερνήτες τον Πλούτωνα και τον Άρη !! 

Κυβερνήτες του Σκορπιού είναι ο Πλούτωνας, ο κυρίαρχος του κάτω κόσμου (του Άδη) που απήγαγε την Περσεφόνη, και ο θερμόαιμος πολεμοχαρής Άρης. Είναι ο μήνας που θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα πάθη.. καθώς γίνονται αιτία για τα μεγαλύτερα λάθη !!

Ανήκει στους Αστερισμού του Νερού .. και αναμένεται με την Πανσέληνο να νιώθουμε πως απλώνεται γύρω μας ένα μυστήριο σε ό,τι αφορά την αισθηματική μας ζωή, και αυτό θα δημιουργεί ανασφάλειες. 
Σχηματίζει Άξονα με τον πεισματάρη Ταύρο.. και το πιθανότερο είναι λόγω εγωϊσμού,  
χωρισμοί αλλά και επανασυνδέσεις είναι μέσα στο παιχνίδι. 

Συνεπώς γι' αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στα συναισθηματικά μας θέματα, διότι το αποτέλεσμα δεν είναι ανατρέψιμο, και έτσι δεν έχουμε παρά να πορευτούμε με αυτό. 
Ωστόσο, πρόκειται και για μια την εποχή όπου διδασκόμαστε από τις εμπειρίες μας, ώστε να μπορούμε να γίνουμε πιο σοφοί και πιο προνοητικοί στο μέλλον. Μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τα θέματα μας με την στρατηγική του Σκορπιού, η οποία συμβαδίζει με το ρητό, «ουδέν κακόν αμιγές καλού».

Η συμβουλή μου για τον Νοέμβριο είναι: «Ζήστε τον έρωτα δίχως ανεπιθύμητους συμβιβασμούς, διότι τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο. Πόσο μάλλον σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα συναισθήματα, εφόσον ούτε καν’ για τα δικά μας δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για το μέλλον».


~ ~ Ο μήνα Δεκέμβριος:

ΠΡΟΣΟΧΗ
Χειμερινό Ηλιοστάσιο έχουμε στις 21 - 22 Δεκεμβρίου, όπου στο Β. Ημισφαίριο περνάμε επισήμως στην Χειμερινή εποχή: 


Είναι ο μήνας που τον έχουμε συνδέσει με το Πνεύμα των Χριστουγέννων, οπότε η 
Πανσέληνος του Δεκεμβρίου έχει πολλαπλές ερμηνείες και είναι πάντα Υπέρλαμπρη. 

Χαρακτηρίζεται ως Σελήνη της Μεγάλης Νύχτας, όπως και «Σελήνη της Αγάπης» που 
εκπληρώνει ευχές φέρνοντας δώρα όπως ο Άη Βασίλης !!

Επίσης είναι ο μήνας που τον εκπροσωπεί ο Αστερισμός του Τοξότη, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχόμενη αναζήτηση (και μας το μεταδίδει), λόγω το φιλελεύθερο πνεύμα που τον διακρίνει. Νιώθουμε γενικότερα μια αόριστη αναστάτωση αναμονής, και μια ανάγκη για περισσότερη ελευθερία κινήσεων ή επιλογών. 

Καθώς σχηματίζει Άξονα με τους Διδύμους, κάποιοι μάλιστα νιώθουν θλίψη κατά την περίοδο που γεμίζει το Φεγγάρι, σαν να ήθελαν να βρίσκονται παράλληλα σε άλλους χώρους ή και με άλλους ανθρώπους. Στην ουσία νιώθουν σαν "μοιρασμένοι" κι αυτό ξυπνάει μέσα τους την θλίψη του ανικανοποίητου, γι’ αυτό και δεν χαίρονται τις ημέρες των εορτών όπως θα τις θέλανε. 

Ωστόσο ο Αστερισμός του Τοξότη συμβάλει στην ενδυνάμωση της θέλησης για την επίτευξη των στόχων μας. Και μάλιστα ο Κυβερνήτης του ο Δίας, που είναι καλός αγωγός της Τύχης, ευνοεί τους στόχους μας εφόσον όμως βρισκόμαστε στην ορθή απόσταση από αυτούς !!

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος είναι όντως ιδιαίτερα λαμπερή, και μπορούμε να ερμηνεύσουμε την Αύρα της ως Ψυχοθεραπευτική εάν αφεθούμε στο χαρούμενο εορταστικό κλίμα, καθώς το Πνεύμα των Χριστουγέννων γεμίζει τις ψυχές μας με κατανόηση, συμπόνια και αγάπη !!. 



~ ~ Ο μήνας Ιανουάριος:

Σύμφωνα με τον Ηλιακό Κύκλο και τους κανόνες της Φύσης, είναι ο πρώτος του Χειμώνα, του οποίου η Πανσέληνος ονομάζεται Σελήνη του Λύκου ~ "Wolf Moon" !!


Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου πήρε το όνομα «Φεγγάρι του Λύκου» απ΄τα ουρλιαχτά των λύκων, και προτείνω να διαβάσετε το αφιέρωμα μου με τον πιο συγκινητικό μύθο. 
Ανοίξτε τον σύνδεσμο: https://psychologyastrology.blogspot.com/2015/02/20.html

    Σύμφωνα με το παγκόσμιο ημερολόγιο που ακολουθούμε, ως πρώτος μήνας του νέου έτους θεωρείται ο Ιανουάριος. Για το Βόρειο Ημισφαίριο χαρακτηρίζεται ως «η καρδιά του Χειμώνα» (ενώ είναι ο πρώτος μήνας του Χειμώνα σύμφωνα με τον Ηλιακό Κύκλο), όπου τα ουρλιαχτά των λύκων είναι πολύ πιο εντονότερα αυτό το χρονικό διάστημα, από κάθε άλλη εποχή. 
Ειδικά την νύχτα με Πανσέληνο.. λέγεται ότι οι λύκοι θρηνούν τον χαμένο τους έρωτα – το ταίρι τους !!

Είναι ο μήνας που τον εκπροσωπεί ο Αστερισμός του Αιγόκερου: 
Επομένως επηρεαζόμαστε όλοι απ’ τον χαρακτήρα του, καθώς μάλιστα όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν μαχητή Αιγόκερω, και όλοι μας έχουμε την φιλόδοξη πλευρά του. 
Καθώς όμως σχηματίζει Άξονα με τον Καρκίνο, όλοι μας κατά την ίδια εποχή της Πανσελήνου 
χάνουμε το μέτρο στον αισθηματικό μας τομέα (ξεπερνάμε τα όρια της υπερβολής), ή γινόμαστε μοιρολάτρες, ή δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε τα παρελθοντικά λάθη μας και αυτομαστιγωνόμαστε. 

Ωστόσο καθώς ο Κυβερνήτης του Αιγόκερου είναι ο Κρόνος, ο Πλανήτης του Πεπρωμένου.. λέγεται πως εάν κάνουμε μια ευχή την συγκεκριμένη νύχτα κάτω απ’ την Πανσέληνο, υπάρχει πιθανότητα να εισακουστεί – εκπληρωθεί !!.


~ ~  Ο Φεβρουάριος:

Είναι ο μήνας του Υδροχόου, του Αστερισμού που αντιπροσωπεύει τον βαρύτερο μήνα του Χειμώνα.



Ως «Ψυχρή» χαρακτηρίζεται η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου, το λεγόμενο «Cool Moon»

Παρότι λοιπόν θεωρείται ο μήνας των ερωτευμένων (Αγίου Βαλεντίνου), η Πανσέληνος του Φεβρουαρίου χαρακτηρίζεται ως «Ψυχρή», με σκοπό να συμβάλει στο να παγώσουν συναισθήματα που έχουν γίνει πλέον ψυχοφθόρα, αλλά και για να "παγώσουν" αποφάσεις που στην συνέχεια ενδέχεται να αποδειχθούν λανθασμένες.

Τούτο διότι ο Υδροχόος συμβολίζει την φιλότιμη πλευρά του ανθρώπινου είδους (τον νεροκουβαλητή της παρέας - το καλό παιδί που δεν θέλει κανέναν να κακοκαρδίσει), με αποτέλεσμα να γίνεται εκμετάλλευση των συναισθημάτων του, ή να υποχωρεί σε αποφάσεις που παίρνουν οι άλλοι για τον ίδιο. 
Όλοι μας λοιπόν έχουμε μέσα μας λίγο πολύ αυτήν την πλευρά του Υδροχόου, την οποία θα πρέπει να μάθουμε να πότε να την "παγώνουμε" !!    

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο μάς βγαίνει σε καλό, καθώς μάλιστα ο Λέων με τον οποίο σχηματίζει Άξονα, βρυχάται και τρέπει σε φυγή τοξικά άτομα από δίπλα μας !!.
 
Επίσης, επειδή η αίσθηση του απόλυτου κενού μέσα μας, ενώ μας χαλαρώνει έρχονται στιγμές που πληγώνει .. ο Κυβερνήτες του Υδροχόου ο Κρόνος, που θεωρείται και γιατρός του χρόνου, συμβάλει ώστε "όσα δεν φέρνει ο χρόνος, έρχονται σε μια νύχτα" ..
αλλά και ο Συγκυβερνήτης του ο Ουρανός, φροντίζει ώστε "μετά την καταιγίδα να προβάλει το Ουράνιο Τόξο" !!


~ ~ Ο Μάρτιος:

Ο τελευταίος μήνας του Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου, συνήθως μας επιφυλάσσει μία Υπερπανσέληνο !!


ΠΡΟΣΟΧΗ: 
Η Πανσέληνος του Μαρτίου εφόσον λάβει χώρα πριν την Εαρινή Ισημερία (21 του μηνός), χαρακτηρίζεται ως «Ονειροπόλα» ή «Μεταφυσική»:

Όσο πλησιάζει η αποκορύφωση της Πανσελήνου, έχουμε την αίσθηση πως ενώ έχουμε κάνει βήμα μπροστά, βρισκόμαστε και πάλι στην αρχή. Τούτο διότι ο Μάρτιος σηματοδοτεί την εποχή, που καλούμαστε κάτι να αφήσουμε πίσω μας διότι έχει κάνει πλέον τον κύκλο του. 
Συνήθως αυτό πληγώνει ή απογοητεύει, καθώς η συνήθεια και μόνο, είναι απ’ τα δυνατότερα συναισθήματα.

Το θετικό είναι ότι Μάρτιος εκπροσωπείται απ’ τους ονειροπόλους Ιχθείς: 
Οι Ιχθύες έχουν έναν δικό τους μαγικό τρόπο να εξανεμίζουν την πίκρα της αποτυχίας, διότι είναι στην φύση τους να μην σταματούν να πλάθουν νέα όνειρα, και κατ΄ αυτόν τον τρόπο, συμβαίνει να μάς μεταδίδουν τον δικό τους τρόπο αντιμετώπισης των ανεπιθύμητων καταστάσεων. 

Οι Ιχθείς ανήκουν επίσης στους Αστερισμούς του Νερού, που σημαίνει ότι η Πανσέληνος του Μαρτίου λειτουργεί και ως μια "Μεταφυσική" πηγή, που αρκεί να βουτήξεις στα βαθιά της νερά για να αποβάλεις ό,τι σε κρατάει πίσω. Με απλά λόγια, χρειάζεται κάποιες φορές να πιάσουμε πάτο για να μπορέσουμε να αναδυθούμε στην επιφάνεια.   

Καθώς μάλιστα σχηματίζουν Άξονα με την Παρθένο, μέσα στον Μάρτιο τίποτα δεν μας χαρίζεται έτσι ως δια μαγεία. Ωστόσο μας δίνονται εφόδια για μια καλύτερη προοπτική, όπως και παρουσιάζονται συγκυρίες που βγάζουν από μια δύσκολη θέση. 
Σε αυτό συμβάλει ο Συγκυβερνήτης των Ιχθύων ο Δίας, που θεωρείται καλός αγωγός της τύχης !!  

Βέβαια Κυβερνήτης τους είναι ο Ποσειδώνας, ο οποίος παραμένει στον Αστερισμό τους έως 26.1.2026 .. και ο οποίος ευχαρίστως μάς ανοίγει τις πύλες της υγρή «Χώρα του Ονείρου», 
ωστόσο, ή που θα χαθούμε στην μαγεία του βυθού της, ή που θα αντιληφθούμε πως τα όνειρα (τα θαύματα) βγαίνουν αληθινά, μόνο όταν πιστεύουμε σε αυτά. 

>> Και εδώ κλείνει ο Ετήσιος Ηλιακός Κύκλος: 


* * Ιδιαιτερότητες ~ δύο (2) Ολόγεμα Φεγγάρια μέσα στον ίδιο μήνα:


Πρόκειται για Αστρονομικό Φαινόμενο που ονομάζεται "Διπλά Φεγγάρια", όπου συμβαίνει να έχουμε 13 Πανσελήνους στο ίδιο Ηλιακό Έτος, δηλαδή 2 Πανσελήνους 
μέσα στον ίδιο μήνα
Τότε δίνονται οι παρακάτω ονομασίες στην δεύτερη Πανσέληνο στον ίδιο μήνα.. ενώ ανάλογα με τον μήνα που θα λάβει χώρα το Φαινόμενο και σύμφωνα με τις θέσεις Κυρίαρχων Πλανητών, οι ερμηνείες διαφέρουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βλέπετε τις μηνιαίες ή ετήσιες προβλέψεις μου. 

Το ευρύτερα γνωστό ως «Blue Moon» Μπλέ Φεγγάρι, δεν ισχύει η ονομασία αυτή σε όλες τις περιπτώσεις. 
Δηλαδή, αναλόγως με την εποχή που εμφανίζεται η δεύτερη Πανσέληνο, και σύμφωνα με τους χρωματισμούς της (όπως φαίνεται από την Γή), δίνονται ακόμη περισσότερες ονομασίες. 'Όπως:
«Coοl Moon» Ψυχρή Πανσέληνος - «Gold Moon» Χρυσή Πανσέληνος – «Silver Moon» 
Λευκή Πανσέληνος – «Red Moo Κόκκινη Πανσέληνος – «Yellow Moon» Κίτρινη 
Πανσέληνος - «Green Moon» κ.ά.  



~ ~ Εκτός των παραπάνω έχουμε και το Φαινόμενο «Δίδυμα Φεγγάρια»: 



* * Το Φαινόμενο Δίδυμα Φεγγάρια: 

Πρόκειται για σπάνιο Φαινόμενο, διότι λαμβάνει χώρα μέσα στον μήνα των Διδύμων. 
Επομένως, τα ονομάζουμε "Δίδυμα Φεγγάρια", όταν όταν έχουμε δύο Ολόγεμα Φεγγάρια κατά την περίοδο που ο Ήλιος βρίσκεται στον Αστερισμό των Διδύμων. 
Φαινόμενο που συναντάμε σε μύθους, αλλά και που έχει εμπνεύσει ζωγράφους – τραγουδοποιούς – ποιητές – σεναριογράφους κ.ά.

Εξετάζοντας το Φαινόμενο απ' την ερωτική αστρολογική του πλευρά, σημαίνει πως όταν παρουσιάζεται, τότε έχουμε επανασυνδέσεις – δημιουργούνται νέα ζευγάρια – γίνονται προτάσεις γάμου – εξελίσσονται σε φλογερούς έρωτας δυνατές φιλίες – αποκαλύπτονται αχαλίνωτες απιστίες – και γενικότερα έρχονται τα πάνω κάτω !!.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο μου που περιλαμβάνει και μύθους: 


~ Και τέλος το Φαινόμενο των Εκλείψεων: 




~ Από Αστρονομικής πλευράς.

Έκλειψη Πανσελήνου έχουμε όταν ο όγκος του Ήλιου επισκιάζει το φώς της Σελήνης καθώς μπαίνει μπροστά της. Το αντίστροφο συμβαίνει όταν έχουμε Έκλειψη Ηλίου. 

Δηλαδή, Ηλιακή Έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα στην Γή και τον Ήλιο, αποκρύπτοντας έτσι πλήρως ή εν μέρει την εικόνα του Ήλιου για τον θεατή από την Γή. Και αναλόγως την θέση του θεατή επάνω στην Γή, και στις δύο περιπτώσεις, άλλοτε μιλάμε για μερική Έκλειψη και άλλοτε για ολική. 

Τα παραπάνω Αστρονομικά Φαινόμενα λαμβάνουν χώρα δύο φορές μέσα σε ένα Ηλιακό Έτος, και οι ημερομηνίες και ώρες είναι γνωστές εκ των προτέρων από τους Αστρονόμους μελετητές. Τα Φαινόμενα είναι ορατά στον Γήινο ουρανό μόνο κάποιων κρατών, αναλόγως την θέση τους επάνω στην Γή και την ώρα που θα συμβούν (ημέρα ή νύχτα). Μάλιστα όταν η ολική Έκλειψη Ηλίου συμβαίνει σε εποχή με ηλιοφάνεια και κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι ένα συγκλονιστικό θέαμα καθώς η μέρα γίνεται νύχτα για λίγο χρονικό διάστημα !! 


~ Οι Εκλείψεις από Αστρολογικής πλευράς, αλλά σύμφωνα και με την Παραψυχολογία: 

      Εξηγείται ως Φαινόμενο που φέρνει μεγάλες αλλαγές στην ζωή μας, ενώ παράλληλα βγαίνουμε απ’ το αδιέξοδο που μας προκάλεσαν κάποιες ακαθόριστες ψυχολογικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση επομένως μην σας τρομάζει η Έκλειψη, διότι όπως και να την ερμηνεύσουμε είναι σημάδι ότι, «μετά το σκοτάδι έρχεται πάντα το φώς» !!  


~ Οι Εκλείψεις σύμφωνα με την Μυθολογία:

     Σχετικοί Μύθοι και θρύλοι υπάρχουν πολλοί. Ωστόσο σύμφωνα με την αρχαιοελληνική Μυθολογία, ο Ήλιος ερωτεύτηκε τρελά την θεά Σελήνη (την Εκάτη), με την οποία όμως δεν μπορούσε να συνευρεθεί. Τούτο διότι εκείνη εμφανιζόταν με την δύση του Ηλίου, και εξαφανιζόταν με την ανατολή.

Ο ερωτοχτυπημένος Ήλιος θεωρούσε άδικους τους κανόνες της φύσης και απευθύνθηκε στον Ουρανό, στον γηραιότερο των θεών των στοιχείων της φύσης, που ήταν ο πρωτότοκος γιός της Γαίας (μητέρας Γής), αρμόδιος για τους κανόνες της φύσης. 

Και τότε λέγεται αφού ο Ήλιος χιλιοπαρακάλεσε δίχως να βρεί ανταπόκριση στο αίτημα του, απείλησε πως θα σταματήσει να στέλνει τις ακτίνες του στην γή. Κάπως έτσι τελικά, ο Ουρανός υποχώρησε και επέτρεψε στον Ήλιο να συναντιέται με την Σελήνη για λίγη ώρα σε κάποιες εποχές του χρόνου. 
Έκτοτε, άλλοτε ο Ήλιος βγαίνει την νύχτα για να την συναντήσει και με την σκιά του κρύβει το φώς της, κι άλλοτε η Σελήνη εμφανίζεται μπροστά του κατά την διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να κρύβεται εκείνος πίσω απ' την δική της σκιά.
    


~ ~ Κλείνοντας διευκρινίζω ότι δεν ασχολούμαι με την αστρολογία επαγγελματικά, παρότι δεν στερούμαι γνώσεων. Δεν είναι η κύρια ενασχόληση μου, οπότε έχω την επιλογή να δημοσιεύω τα σχετικά άρθρα μου σύμφωνα με όσα θεωρώ σημαντικά (κατά την κρίση μου), και σύμφωνα βεβαίως με την ευχέρεια του ελεύθερου χρόνου μου. Και πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώ αρχαιοελληνική σύνθετη μέθοδο άγνωστη για τους πολλούς, διότι δεν εξυπηρετεί εμπορικούς σκοπούς της Δυτικής Αστρολογίας, την οποία παρακολουθούμε !!.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου