Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

*Μετενσάρκωση και Μετεμψύχωση*

Η Ψυχή μετά τον Σωματικό Θάνατο:

Η ποικιλία των θεμάτων στα άρθρα μου αγαπημένοι μου αναγνώστες, είναι μεγάλη. Όλα όμως αφορούν την ανθρώπινη φύση μας, σε συνδυασμό πάντα με όποιες επιστημονικές εξηγήσεις διαθέτουμε έως σήμερα.
Σκοπός μου δεν είναι σας κουράσω με ογκώδη κείμενα ή να κλονίσω τις απόψεις σας, αλλά να σας παρουσιάσω μια σφαιρική εικόνα των πραγμάτων, η οποία θα σας επιτρέψει να καταλήξετε σε δικά σας συμπεράσματα. 

Σήμερα θα αναζητήσουμε απαντήσεις στο ερώτημα: ΠΡΟ_υπήρξαμε άραγε ?!.

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε αναρωτηθεί σχετικά με το τί θα απογίνει με την ψυχή μας μετά τον σωματικό μας θάνατο, ασχέτως εάν η θρησκεία στην οποία πιστεύουμε, μας δίνει κάποιες εξηγήσεις. Και μάλιστα, όλες οι θρησκείες ανα τον κόσμο, υποστηρίζουν πως «η ψυχή είναι αθάνατη».

"Διαβάστε περισσότερα"...  

Ωστόσο υπάρχουν και οι λεγόμενοι υλιστές (μέσα σε αυτούς βέβαια και μεγάλη μερίδα επιστημόνων), που είναι της άποψης πως απ’ την στιγμή που παύει να λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός, επέρχεται το οριστικό τέλος. Υπάρχει ως προς αυτό υπάρχει μια λογική, καθώς η επιστήμη κινείται στα όρια της απόδειξης του υλικού κόσμου. Έννοιες όπως Θεός – Πνεύμα – Ψυχή, υπερβαίνουν της σύλληψης από επιστημονικά όργανα, και έτσι ανήκουν στον χώρο της μεταφυσικής.
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο τομέας της Ψυχοερεύνησης – Παραψυχολογίας.

Επομένως το παρόν άρθρο μου συμπεριλαμβάνεται στο νέο αρχείο μου με τίτλο «Ψυχοερεύνηση – Παραψυχολογία», όπου μεταφέρω άρθρα μου με θέματα πάσης φύσεως γύρω από τις ανεξήγητες πτυχές της ψυχής του ανθρώπου, και των υπερφυσικών φαινομένων. Και επειδή ορισμένοι δεν γνωρίζουν επακριβώς τον ρόλο όλων εκείνων που ασχολούνται με τις Ψυχικές Έρευνες, διευκρινίζω:
Οι Ψυχικές Έρευνες είναι επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με την μελέτη διαφόρων φαινομένων, πραγματικών ή και υποτιθέμενων. Και προκειμένου να “απομυθοποιήσει” το μεταφυσικό, στηρίζεται στις σημερινές καθολικά αποδεκτές επιστημονικές θεωρίες. Δηλαδή, είναι απαραίτητη η συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς τομείς.
Σε θεωρητικό επίπεδο, το φάσμα της έρευνας δεν έχει όρια !!.        
Είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος χώρος, όπου διάφορες ειδικότητες (όπως φιλόσοφοι, ανθρωπολόγοι, γλωσσολόγοι, ιστορικοί, εθνολόγοι, ψυχίατροι, νευροφυσιολόγοι κ.ά) μπορούν να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην ολοκλήρωση των συμπερασμάτων.

 ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ: Πού υπάρχει Θεός ?!

Οι άθεοι στηρίζουν τα επιχειρήματα τους στην “τρομoκρατία” που (όπως λένε) έχει ασκηθεί απ’ όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες. Και επιπλέον απαριθμούν τα λάθη από εκπροσώπους των μεγαλύτερων θρησκειών, όπως και τους αλληλοσπαραγμούς μεταξύ διαφορετικών φυλών, ακόμη και στις μέρες μας. Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός θεός, οι θεότητες είναι αποκύημα της ανθρώπινης φαντασίας.
Κατά κάποιον τρόπο.. ίσως να μας βόλευε να υιοθετήσουμε την θεωρία «δεν υπάρχει Θεός», διότι τότε δεν θα μας τρόμαζε η Θεία Δικαιοσύνη, ούτε θα μας προβλημάτιζαν οι “μετά θάνατον” συνέπειες. Οπότε θα κατεβάζαμε τον διακόπτη της συνείδησης μας, και το μόνο που θα προσπαθούσαμε να αποφύγουμε, θα ήταν η τιμωρία μας από την ανθρώπινη δικαιοσύνη !!.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο φίλοι μου ανάλογα με την στιγμή – ανάλογα με το πώς μας εξυπηρετεί, να υιοθετούμε ταυτόχρονα δύο πράγματα, τελείως αντίθετα μεταξύ τους. Κάποια στιγμή θα μας προκαλέσουν ανεπανόρθωτη σύγχυση στο μυαλό, διότι (με απλά λόγια), ο διχασμός θα είναι αναπόφευκτος. 

*Είναι γεγονός.
Όλα τα συναισθήματα είναι προϊόν της ψυχής. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να τα παράγει, ούτε και να τα αποθηκεύσει επιλεκτικά στα επίπεδα της μνήμης του. Εάν δεν είχαμε συναισθήματα (άρα ούτε ψυχή), τότε η μνήμη μας θα περιοριζόταν σε λιγότερες αναμνήσεις απ’ ένα χρυσόψαρο !!.   
Την εμπεριστατωμένη ανάλυση μου επί αυτού του θέματος, και την απάντηση στο ερώτημα "εάν μπορούμε να ανασύρουμε μνήμες από προηγούμενες ζωές" .. θα τα βρείτε στο άρθρο μου με τίτλο «Μνήμες και Ύπνωση». 
https://psychologyastrology.blogspot.gr/2017/03/blog-post_14.html

*Είναι γεγονός.
Ερχόμενοι στην ζωή, διαθέτουμε ένστικτα (όπως και όλα τα ζώα).. τα οποία δεν τα αποκτούμε όσο βρισκόμαστε στην κοιλιά της μητέρας μας, αλλά τα κουβαλάει μαζί της η ψυχή. Εάν δεν διαθέταμε τα πρωτογενή ένστικτα, οι ενέργειες μας θα περιορίζονταν σε εντολές εφόσον ο εγκέφαλος σταδιακά θα τις είχε διδαχτεί.

*Είναι γεγονός.
Η κάθε ψυχή είναι μοναδική. Είναι αυτόνομη, δεν διασπάται, δεν αιχμαλωτίζεται. Δεν είναι ένα στοιχείο το οποίο κατά την σύλληψη ή την κύηση “αποκτάται” από το DNA των γονέων. Αυτά συμβαίνουν μόνο στα έργα επιστημονικής φαντασίας.. όπου “αναπαράγονται” άνθρωποι σε γυάλινους θαλάμους !!.

*Είναι γεγονός.
Και τέλος είναι γεγονός πως η κάθε ψυχή χωριστά, είναι σαν ένα μόριο ενός συνόλου. Προφανώς είναι μέρος μια άυλης μάζας, με την οποία παραμένει αιωνίως συνδεμένη, με κάποιον αδιανόητο τρόπο για το ανθρώπινο μυαλό.
Επομένως, αυτό μπορούμε κάλλιστα να το ερμηνεύσουμε ως, «είμαστε πνοή, απ’ την πνοή Του»!!.

Σίγουρα κάτι θα υπάρχει, καθότι τα πάντα στην φύση λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες. Όλοι οι ζώντες οργανισμοί “εκτελούν την αποστολή τους”, μέσα στο κύκλο της ζωής τους. Και ασφαλώς ο άνθρωπος ανήκει μέσα στον κύκλο αυτόν. Όσο λοιπόν κι αν προσπαθεί (ως νοήμων όν), να επιβληθεί στην ροή των φυσικών φαινομένων.. το μόνο που καταφέρνει είναι να καταστρέφει τις φυσικές ιδιότητες του Πλανήτη όπου ζεί !!.

Δεν νομίζω πως έχει σημασία φίλοι μου για ποιους λόγους θεωρείται ο Δημιουργός των πάντων, Ο Θεός, γένους αρσενικού. Και δεν μπορούμε να έχουμε απαντήσεις «σαν τί μοιάζει» καθώς είναι Άυλος. Υποθέτουμε πως μοιάζει με τους πάντες και τα πάντα, «Πανταχού Παρών». Προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι από την εποχή των σπηλαίων ακόμη, του έδωσαν πολλές μορφές και διαφορετικές. Άλλωστε, είναι στην φύση του ανθρώπου να σχηματίζει μορφές – εικόνες στο μυαλό του, για ό’τι δεν είναι ορατό. Είναι μέσα στις ανάγκες του !!.

Ανέκαθεν ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να προσεύχεται ή και να διαμαρτύρεται “ενώπιον” της Υπέρτατης Δύναμης που διαισθάνεται να τον περιβάλει. Είναι φυσικό που έτσι δημιουργήθηκαν οι διάφορες λατρείες – θρησκείες. Να υποθέσουμε όμως πως είναι λάθος που όλες οι θρησκείες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν πως «η ψυχή είναι αθάνατη» ?!.. δεν το νομίζω !!. 

Βέβαια υπάρχουν πολλές εκδοχές όπως και διαφωνίες μεταξύ των διαφόρων θρησκειών σχετικά με την “μετά θάνατον ζωή“. Η Χριστιανική πίστη διδάσκει την εκδοχή «μίας και μοναδικής ζωής επί της Γής».. κι από κεί και μετά υπάρχει ο μονόδρομος, «κόλαση - παράδεισος». Το πώς το αντιλαμβάνεται αυτό ο καθένας, είναι τελείως υποκειμενικό.
Βάσει απλής λογική όμως, «τα τόσα αμέτρητα δισεκατομμύρια ψυχών που έχουν έρθει στην Γή, εάν κάπου υπάρχει κόλαση ή παράδεισος, τόση ενέργεια δεν θα μπορούσε να απορροφηθεί.. » με την ίδια λογική οι αρχαίοι μας πρόγονοι πολύ πριν την γέννηση Του Χριστού, άρχισαν να αμφισβητούν τον μύθο περί τον κάτω κόσμο, τον Άδη. 

Μετενσάρκωση - κατά τους Πυθαγόρειους "Επανεσάρκωσις":

Στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία, η θεωρεία της Μετενσάρκωσης ή αλλιώς της Προΰπαρξης,  ήταν γνωστή και περικλειόταν στα Ελευσίνια δόγματα και στα Ορφικά θεσπίσματα. Ο Πυθαγόρας υπήρξε θρησκευτικός ηγέτης και εισηγητής ενός νέου τρόπου ζωής. Στη θεωρία του περί μετεμψύχωσης, στήριξε όλο το περί αθανασίας και μέλλουσας ζωής σύστημά του. Ο Σωκράτης επίσης υποστήριζε την προΰπαρξη των ψυχών. Οι δε μαθητές του, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ήταν τόσο επηρεασμένοι, ώστε συχνά στα έργα τους διατυπώνουν την θεωρία της μετενσάρκωσης. «Ακόλουθος – Μαθητής» του Πυθαγόρα, ήταν ο Βούδας (ο οποίος έζησε και αυτός γύρω στα 600 π.Χ.) ο οποίος εν συνεχεία ανέλυσε και καθιέρωσε με πειστικότητα την θεωρία της μετενσάρκωσης, της προΰπαρξης των ψυχών !!. 

Και συγκεκριμένα, για την ιστορία..
Ο Βούδας γεννήθηκε ως Σιντάρτα Γκοτάμα, πρίγκιπας της φυλής Σάκυα του Νεπάλ το 563 π.Χ. Στη ηλικία των 30 ετών εγκατέλειψε τις ανέσεις του βασιλικού οίκου, για να αναζητήσει το νόημα της οδύνης που αντίκριζε γύρω του. Προφανώς αναζήτησε το νόημα μελετώντας θεωρίες πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, έως που η αρχαιοελληνική φιλοσοφία τον συνεπήρε. Έτσι αποσύρθηκε από τα εγκόσμια, για να ανασυγκροτήσει ανεπηρέαστος τις σκέψεις του.
Μετά από 6 χρόνια σκληρής εκπαίδευσης και πειθαρχίας, εγκατέλειψε τον ασκητισμό και κάθισε κάτω από το δέντρο Μπόντχι, σε γαλήνιο διαλογισμό. Με την πανσέληνο του Μαΐου, με την ανατολή του πρωινού άστρου, ο Σιντάρτα Γκοτάμα έγινε Βούδας (Μπούντχα) ο Πεφωτισμένος όπως έκτοτε αποκαλείται. Κατόπιν περιπλανήθηκε στις πεδιάδες της βορειοανατολικής Ασίας επί 45 περίπου χρόνια, διδάσκοντας.
Και εδώ ακριβώς γεννάται ένα ερώτημα φίλοι μου σχετικά με τον Βουδισμό, το οποίο περιττό να σας το αναλύσω.

*Μετά Χριστού…
ένας από τους μεγαλύτερους χριστιανούς θεολόγους, ο Ωριγένης, σε όλα του τα έργα (που είναι περίπου 6.000), διατύπωνε το πιστεύω του στο δόγμα της Μετενσάρκωσης - Προΰπαρξης. Περίτρανο παράδειγμα (όπως υποστήριζε) ο λόγος Του Ιησού Χριστού σχετικά με την Ανάσταση.
Οπαδοί των απόψεων του Ωριγένη, ήταν μεγάλες μορφές της χριστιανικής εκκλησίας. Όπως ο Μέγας Αθανάσιος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο Γρηγόριος Νύσης, ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, ο Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Μέγας Φώτιος, ο Δίδυμος, διευθυντής της Κατηχητικής Σχολής της Αλεξάνδρειας κ.ά.
Στην 5η όμως Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, με την συμμετοχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, καταδικάζεται ο Ωριγένης και η θεολογία του, καθώς και η δογματική του διατύπωση για την προΰπαρξη - μετενσάρκωση.
Συνεπώς.. έτσι έμεινε ο “μονόδρομος” >> Κόλαση ή Παράδεισος !!.

Με τον όρο μετενσάρκωση, εννοείται ότι η ψυχή μετά τον σωματικό θάνατο αναγεννιέται – επανέρχεται σε νέο σώμα. Δηλαδή, την στιγμή του σωματικού θανάτου, η ψυχή αποσύρει την ενέργεια της από τα ζωτικά όργανα.. παίρνοντας μαζί της τις εντυπώσεις που συσσώρευσε κατά την διάρκεια της ζωής του ατόμου. Μετέπειτα εισέρχεται σε νέο σώμα αγέννητου μωρού, όσο αυτό διαμορφώνεται ακόμη ο εγκέφαλος του στην μήτρα της μητέρας. Μην έχοντας όμως την δυνατότητα η ψυχή να αποθηκεύσει τις παρελθοντικές αναμνήσεις στον “παρθένο” εγκέφαλο, ξεχνάει το παρελθόν.
Ωστόσο, εφόσον η ψυχή δεν μπορεί να μεταφέρει παρελθοντικές αναμνήσεις.. πιθανόν να κουβαλάει μαζί της βιώματα υπό την μορφή συναισθημάτων, εντυπώσεων, όπως και απωθημένων.. και αυτά να προσπαθεί να τα προσαρμόσει στην προσωπικότητα της, στην νέα της ζωή. Είναι το λεγόμενο Κάρμα που κουβαλάει.

Προφανώς όμως είναι “φυσικός κανόνας” να εξαλείφονται οι εμπειρίες της παλιάς ζωής , διότι αλλιώς φανταστείτε πόσο ψυχοφθόρο θα ήταν να συγκλονιζόμαστε συνεχώς απ’ τις παλιές αναμνήσεις, μην μπορώντας εξάλλου να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, όπως επίσης να έρθουμε κοντά σε πρόσωπα που αγαπήσαμε σε προηγούμενη ζωή. Τραγικό !!.   

Όσο δε αφορά την «Ανάδρομη Ύπνωση», είναι μια τεχνική αμφισβητήσιμη ως προς την αξιοπιστία της και τις δυνατότητές της. Η αναξιοπιστία της κατά τους ειδικούς (ψυχοθεραπευτές), οφείλεται στο γεγονός πως οι επιθυμίες, οι φόβοι, οι φαντασιώσεις, η υποβολή ιδεών, κ.ά. παρουσιάζονται ως (δήθεν) βιωμένα γεγονότα στο παρελθόν.. ενώ πρόκειται για «ψευδομνήμες». Και τούτο διότι, ο εγκέφαλος μας δεν δύναται να έχει αποθηκευμένες μνήμες πέραν αυτών που βιώνουμε σε αυτήν την ζωή. 
Το αναλύω εμπεριστατωμένα στο άρθρο μου (προαναφέρω) με τίτλο «Μνήμες και Ύπνωση».

.. το δόγμα της Μετεμψύχωσης: 

Από κάποιες θρησκείες υποστηρίζεται ότι, εκτός από την μετενσάρκωση του ανθρώπου σε άλλο άνθρωπο, υπάρχει περίπτωση να αναγεννηθεί – να επιστρέψει σαν ζώο - έντομο - φυτό ή ακόμα και ορυκτό, ανάλογα με τις πράξεις που διέπραξε στην προηγούμενη ζωή του !!.

Αυτό κι αν δεν είναι τραγικό, καθότι, αφού δεν έχουμε μνήμες από προηγούμενες ζωές, πώς μπορούμε να ξέρουμε τί κακό πράξαμε για να επανορθώσουμε σε επόμενη ζωή ??!!. 

Εγώ προσωπικά αυτό το χαρακτηρίζω ως «ιστορίες για Νεάντερταλ» (ας μου συγχωρεθεί η έκφραση), καθώς η κάθε κατηγορία ζωντανού οργανισμού, έχει τα δικά της γενετικά φυσικά στοιχεία. Την δική του σύνθεση ενεργειών. Και εξάλλου η  Αύρα της ανθρώπινης ψυχής, διαθέτει ένα μοναδικό στοιχείο που δεν αντιγράφεται. Φανταστείτε το ως πυροδότη της συνείδησης.

Ως παράδειγμα, για να καταλήξουμε σε μια απόφαση ή ένα συμπέρασμα, προηγούνται ειρμοί σκέψεων. Τον κάθε ειρμό τον συνοδεύουν συναισθήματα, τα οποία εναλλάσσονται. Συνήθως υπερτερούν τα συναισθήματα καλώς ή κακώς. Όταν όμως αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε την σκέψη παραμερίζοντας τον ηθικό φραγμό των συναισθημάτων, τότε αυτά αντικρούονται με την σκέψη, κηρύσσοντας τρελό πόλεμο μέσα μας. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγκαζόμαστε, ή να βρούμε τρόπους να τα καταλαγιάσουμε, ή να τα ακολουθήσουμε, ή να αναθεωρήσουμε τις σκέψεις μας. 
Κρίσεις συνειδήσεων λοιπόν !!.


Επίλογος: 
Και κλείνοντας φίλοι μου, έχω να προσθέσω πως σημασία έχει να πιστεύετε σε ότι κάνει την ψυχή σας να νιώθει πιο γαλήνια. Δεν είναι “αμαρτία” ενώ μένουμε στο θρήσκευμα που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο, να προσθέτουμε και  “ξένα στοιχεία”. Είναι προτιμότερο αυτό, παρά να κλονίζουν την πίστη μας με τα «πρέπει και μη πρέπει» της όποιας θρησκείας.
Το τραγικό δεν είναι να πιστεύουμε σε λάθος Θεό, αλλά να τον πιστεύουμε με λάθος τρόπους !!. 
Ο Θεός, όποια μορφή και να έχει, όπου κι αν βρίσκεται.. δεν είναι ο Τιμωρός μας σε καμία περίπτωση. Είναι πηγή απύθμενης αγάπης, όπως το είδαμε στο πρόσωπο Του Χριστού, όσο κι αν αμφισβητεί το θεϊκό στοιχείο Του μια μερίδα ανθρώπων.  

Ωστόσο ο Θεός, σίγουρα μας δοκιμάζει μέσω της ελεύθερης βούλησης που μας έδωσε. Γι’ αυτό και είμαστε υπόλογοι των πράξεων μας σε αυτήν την ζωή. Ότι κάνουμε - αυτό θα μας επιστραφεί. Πιθανόν, αυτό να είναι η Κόλαση - αυτό και ο Παράδεισος !!. 
Διαβάστε το σχετικό άρθρο μου «Ανάλυση της θεωρίας Μπούμερανγκ» !!


* * Συνεπώς, η άποψη μου είναι:
Ας μην προβληματιζόμαστε «τί κάναμε σε προηγούμενες ζωές» ή «τι θα συμβεί σε μια άλλη ζωή μετά τον θάνατο μας». Εξάλλου, όπως δεν θυμόμαστε το πρίν - δεν θα θυμόμαστε και το τώρα. Η ουσία είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε την συνείδηση μας καθαρή σε αυτήν την ζωή !!.  

Προηγήθηκαν άρθρα σχετικά με τους ορισμούς «Κάρμα – Μοίρα – Πεπρωμένο» .. όπως και με τις μορφές των ανθρώπινων σχέσεων «Καρμικές – Έλξης – Χημείας».. και πολλά άλλα. Ελέγξτε το αρχείο μου.  


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου