Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018

Το φαινόμενο Bullying.. από τα βάθη των αιώνων !!

Ο Σαδισμός, είναι στην ανθρώπινη φύση  ?!

Τα άρθρα μου αγαπημένοι μου αναγνώστες δεν έχουν πάντα ευχάριστο θέμα. Αναπόφευκτο, καθώς μάλιστα μέσα από μια σειρά άρθρων μου, ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές της Απ_άνθρωπης φύσης.  

Ο τρομακτικότερος εχθρός του ανθρώπου λοιπόν, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Γι’ αυτό άλλωστε συχνά – πυκνά ταράζουν την ζωή μας "ζωντανοί εφιάλτες" !!.

Εφιάλτες που τρέφονται από τον τρόμο της ψυχής μας, έως να τολμήσουμε να τους αντιμετωπίσουμε.
Εφιάλτες που καθημερινά διογκώνονται, όσο συνεχίζουμε να κάνουμε σαν να μην υπάρχουν.
Εφιάλτες που μας τους προκαλούν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, και κλονίζουν την εμπιστοσύνη μας απέναντι στους πάντες και τα πάντα. Ακόμη και απέναντι στον Θεό !!.

Τα ζώα ως γνωστόν, επιτίθενται και σκοτώνουν ενστικτωδώς για να προστατευτούν ή για να τραφούν. Πρόκειται λοιπόν για τα εκ’ φύσεως ένστικτα επιβίωσης, απαραίτητα για τον κύκλο της τροφικής αλυσίδας. Επομένως, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κτηνώδεις αυτές οι συμπεριφορές τους. 
Τα ίδια ένστικτα επιβίωσης υπάρχουν ασφαλώς και στον άνθρωπο, με την διαφορά ότι ο άνθρωπος διαθέτει νοημοσύνη. Είναι θεμιτή η κάθε προσπάθεια του για να προστατευτεί, αλλά και για να αναζητήσει τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού του. Όπως την πείνα του.

Ωστόσο, μια μερίδα ανθρώπων κρύβουν ένα πραγματικό κτήνος μέσα τους, το οποίο διψά για αίμα και τρέφεται απ’ τον σπαραγμό άλλων ψυχών. Το ερώτημα «εάν κουβαλάν το κτήνος μέσα τους εκ γενετής», θα απαντηθεί απ’ όλα τα παρακάτω. 
Ένα ποσοστό εξ αυτών κατατάσσεται πράγματι στα άτομα με σοβαρές ψυχικές ή διανοητικές παθήσεις, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό, επιλέγει τα θύματα του και ενεργεί συνειδητά !!. 

Συνεπώς ο ορισμός Bullying (μπούλινγκ) δεν περιορίζεται μόνο στην σωματική κακοποίηση, αλλά επεκτείνεται και σε κάθε άλλη μορφή βίας: 
_Συναισθηματική κακοποίηση.
_Σεξουαλικός εξαναγκασμός.
_Ψυχολογικός εκ_βιασμός.
_Λεκτική βία .. κ.ά. 

  "Διαβάστε περισσότερα"... 
  
Πόσο βαθιές άραγε είναι οι ρίζες του Bullying (μπούλινγκ) ?!.

Είναι μια ξενόφερτη λέξη, που έχει γίνει ευρύτερα γνωστή. Προέρχεται από την Τουρκική λέξη dayilig (δηλαδή νταηλίκι).  
Συνήθως πρόκειται για ανεπαίσθητες μεθόδους εξαναγκασμού όπως η ψυχολογική χειραγώγηση, η οποία είναι και η χειρότερη μορφή βίας. Μάλιστα το νταηλίκι κυμαίνεται από την πιο απλή μορφή εκφοβισμού, έως τις πιο σύνθετες, στις οποίες ο αρχηγός νταής, ενδέχεται να έχει έναν ή περισσότερους υπαρχηγούς, οι οποίοι φαίνεται να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον «αρχι-νταή» στις δραστηριότητές του. 

Το νταηλίκι μπορεί να εξελιχθεί σε τρομοκρατία, μέσα σε οποιοδήποτε περιβάλλον που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ομάδες ατόμων. Και τότε ο εκφοβισμός είναι δυνατόν να λαμβάνει χώρα μεταξύ μεγάλων κοινωνικών ομάδων - κοινωνικών τάξεων..  ως και μεταξύ διαφορετικών φυλών - χωρών (υπερβολική εθνικοφροσύνη = σοβινισμός - φανατισμός), φτάνοντας ακόμη και σε φόνους !!.
Ένα περίτρανο παράδειγμα, το ακραίο φαινόμενο του Τζιχαντισμού !!.

Ασφαλώς όμως το bullying δεν είναι φαινόμενο της εποχής μας, αλλά αντιθέτως έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Ωστόσο υποτίθεται ότι μετά απ’ τον εκσυγχρονισμό του ανθρώπινου είδους και την ανάπτυξη της νοημοσύνης του, δεν δικαιολογείται να επιστρέφουμε στις μαύρες πτυχές της ανθρώπινης ιστορίας. Και λέω υποτίθεται, διότι, οι φρικαλεότητες που κάνουν τον κύκλο του Κόσμου σε καθημερινή βάση,  ξεπερνούν κάθε μορφή παράνοιας !!.
Κτηνωδίες παρόμοιες με αυτές που κατά το παρελθόν έχουν γράψει πολλές σελίδες ιστορίας, με πρωταγωνιστές θύτες και θύματα αλλά και τον ίδιο τον λαό. Με όλους εκείνους που ως θεατές απολάμβαναν την θέα του αργού θανάτου, ενώ τα θύματα βίωναν τον τρομακτικότερο ψυχοσωματικό εφιάλτη τους, έως να αφήσουν την τελευταία τους πνοή !!. 

Βέβαια η διαφορά στις μέρες μας είναι ότι, ακόμη και να μην θέλουμε να ξέρουμε – να μην θέλουμε να γινόμαστε μάρτυρες σπαρακτικών καταστάσεων, αναπόφευκτα γινόμαστε αναγνώστες – ακροατές – θεατές των  όποιων αποτρόπαιων πράξεων, καθώς οι θύτες έχουν την δυνατότητα της άμεσης παγκόσμιας ενημέρωσης, εκμεταλλευόμενοι τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας

Μάλιστα στην περίπτωση των Τζιχαντιστών, δεν έχουμε να κάνουμε με άτομα που απλά και μόνο αποσκοπούν στην παγκόσμια αναγνώριση της θρησκείας τους.. αλλά πρόκειται για παρανοϊκούς, οι οποίοι για να δημιουργήσουν άλλοθι για την ομαδική παράκρουση που τους διακρίνει, φέρνουν ως  δικαιολογία τον λόγο του θεού τους, τις υποτιθέμενες δηλαδή θεϊκές εντολές, τις οποίες υποστηρίζουν ότι τις υπηρετούν με πίστη !!.

Στο σημείο αυτό θεωρώ απαραίτητο να συμπληρώσω πως ακόμη μία απ’ τις πικρές αλήθειες, είναι το γεγονός ότι, και κατά το παρελθόν σε διαφορετικές εποχές, ευθύνες για τους τρομακτικότερους εφιάλτες της ανθρώπινης ιστορίας, έφεραν άνθρωποι που τους αποκαλούσαν εκτελεστές του θείου λόγου !!.
Έτσι συμβαίνει να διακρίνουμε πολλές ομοιότητες στην επιχειρηματολογία εκπροσώπων της εξουσίας ή της έννομης τάξης, καθώς οι πιο φρικαλέοι τρόποι θανατικής ποινής, θεωρούνταν αλληλένδετοι με τους “θρησκευτικούς νόμους”. Μάλιστα ανά εποχές, οι οδυνηρότερες ποινές αργού θανάτου επιβάλλονταν κατόπιν αποφάσεων Θρησκευτικών Δικαστηρίων !!.

Και για να μην ξεχνιόμαστε.. αναφέρω ως παράδειγμα τον λιθοβολισμό, ο οποίος είναι επινόηση Αρχιερέων του Μωσαϊκού Νόμου (πολύ πριν τα χρόνια Του Χριστού), και ο οποίος ως ποινή θανάτου εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε Ισλαμικές χώρες !!.  
Ο μελλοθάνατος περικυκλώνεται απ' τον όχλο, ο οποίος τον λιθοβολεί με μανία για να εφαρμόσει το θέλημα του Θεού (ήμαρτον).. όπως διατάζει το δικαστήριο. Εναλλακτικά ο καταδικασμένος για να μην μπορεί να αντιδρά, θάβεται μέχρι τον λαιμό, αφήνοντας μόνο το κεφάλι εκτεθειμένο στους λιθοβολισμούς. Μέχρι της τελικής πτώσεως, είναι ασύλληπτη η αγωνία της προσμονής του θανάτου για τον καταδικασμένο, ενώ οι εκτελεστές του ευφραίνονται κάθε φορά που εκσφενδονίζεται η πέτρα από το χέρι τους !!. 

Είναι πραγματικά εκπληκτικό πόσο «απάνθρωπος» μπορεί να γίνει ο άνθρωπος όταν θέλει να προκαλέσει πόνο και φρίκη. Το ανθρώπινο είδος κατά την εξελικτική πορεία του, επινόησε αμέτρητους και απίστευτους τρόπους βασανισμών, που άλλοτε αποσκοπούσαν στην απόσπαση μιας ομολογίας, άλλοτε στον σωφρονισμό, και άλλοτε στην τιμωρία ή τον παραδειγματισμό, καταλήγοντας στον εξευτελιστικό θάνατο των κατηγορουμένων δημοσίως. 

Και για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε την εποχή της Ιεράς Εξέτασης (Ρωμαιοκαθολικό Εκκλησιαστικό Δικαστήριο), όπου εκπρόσωποι Χριστιανικού Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου είχαν την εντύπωση ότι ενεργούσαν σύμφωνα με το θέλημα Θεού. Ασφαλώς είναι βλαστήμια έστω και να υποθέσουμε ότι ήταν όντως θέλημα Θεού.. και μάλιστα Του Ενός και Αληθινού Θεού !!. 
Αποτρόπαια μαρτύρια που χρονολογούνται απ'  τα βάθη των αιώνων, όπου οι εφαρμοστές των νόμων στις περισσότερες περιπτώσεις, υποστήριζαν ότι εκτελούσαν θεϊκές εντολές !!.
Η φρίκη σε όλο της το μεγαλείο λοιπόν, που δεν περιγράφεται ούτε απ' την τόσο πλούσια γλώσσα του κόσμου, την Ελληνική γλώσσα !!. 

Μερικά παραδείγματα:

_ Εκδορά. Κοινώς γνωστή ως γδάρσιμο, χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς από πολλούς διαφορετικούς λαούς. Μεταξύ αυτών Άραβες, Ινδοί κ.α.
_ Ανασκολοπισμός (σούβλισμα – παλούκωμα), ιδιαίτερα αγαπητός τρόπος καταδίκης σε θάνατο κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας,  από τους Μουσουλμάνους σε αλλόθρησκους. Με το μαρτύριο του ανασκολοπισμού, ένας αιχμηρός ξύλινος πάσσαλος διαπερνούσε το σώμα του βασανισθέντα. Η διείσδυση του πασσάλου γίνονταν απ' τον πρωκτό ή τον κόλπο, όπως απ' το στόμα ή τα πλευρά. Γίνονταν όμως με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην επιφέρει τον άμεσο θάνατο του κρατουμένου, αλλά να τον κάνει να σπαράζει απ' τους αφόρητους πόνους, μέχρι και τρεις ημέρες πριν καταλήξει.
_ Σταυρικός θάνατος. Η σταύρωση ως θανατική ποινή άρχισε να εφαρμόζεται από τον 6ο π.Χ. αιώνα, στην εποχή του Δαρείου,  και καταργήθηκε το 337 μ.Χ. στην επικράτεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο (μετέπειτα άγιο Κωνσταντίνο), από σεβασμό στο σταυρικό μαρτύριο Του Ιησού Χριστού.
_ Απαγχονισμός. Η επικράτηση της αγχόνης ως μέσον επιβολής ατιμωτικής θανατικής ποινής, χρονολογείται από την εποχή του προαναφερόμενου Ρωμαίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (του μετέπειτα Άγιου), ο οποίος προηγουμένως κατήργησε τον σταυρικό θάνατο όπως προαναφέρω.
_ Αποκεφαλισμός. Ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε ισχύ σε κάποιες μουσουλμανικές χώρες. Μάλιστα οι Τζιχαντιστές, τον έχουν κάνει παγκοσμίως γνωστό. Ωστόσο ο αποκεφαλισμός καθότι είναι άμεσα αποτελεσματική μέθοδος, θεωρείται η πιο «ανθρωπιστική» σε σχέση με τις άλλες, διότι οι αισθήσεις χάνονται μέσα σε δευτερόλεπτα, κι έτσι ο σωματικός πόνος σχεδόν δεν υφίσταται.
_Κάψιμο στην πυρά. Το κάψιμο στην πυρά ήταν ευρέως διαδεδομένο ως τρόπος εκτέλεσης σε όλη την Ευρώπη, και το χρησιμοποιούσε κατ΄ εξοχήν η Ιερά Εξέταση (προαναφέρω), δηλαδή το Ρωμαιοκαθολικό Εκκλησιαστικό Δικαστήριο, το οποίο αναμφιβόλως, παρερμήνευσε παντελώς Τον Λόγο Του Χριστού !!.

~ ~ Ασφαλώς όλα τα παραπάνω, δεν είναι επιχειρήματα για να αμφισβητούμε την ύπαρξη Του Ενός και Μοναδικού Δημιουργού των πάντων Τον Αληθινό Θεό .. την Πανσοφία, την Παντοδυναμία και Φιλευσπλαχνία Του !!.
Μας έδωσε δυνατά ένστικτα επιβίωσης, τον φορέα όλων την συναισθημάτων την ψυχή .. και παράλληλα μας 
έδωσε ελεύθερη βούληση αλλά και Νοημοσύνη !!. * Σημειώστε: 
Οι σαδιστές ηδονίζονται απ’ τον σπαραγμό του θύματός τους !!.

Πράγματι. Θεωρείται δεδομένο ότι οι βασανιστές ηδονίζονται απ’ τον σπαραγμό του θύματός τους. Είτε πρόκειται για ζώο, είτε για άνθρωπο.. δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό. Όσοι απολαμβάνουν να βασανίζουν ζώα, μπορούν κάλλιστα να το κάνουν το ίδιο και σε άνθρωπο !!. 
Και δυστυχώς, δεν σταματούν εδώ τα εφευρήματα της ανθρώπινης κτηνωδίας που ντροπιάζουν το είδος μας ως μοναδικά νοήμονα όντα. Προσθέτονται στην λίστα αρκετοί άλλοι βασανιστικά αργοί και επώδυνοι τρόποι, που τότε ο θάνατος φαντάζει ως Ονειρεμένη Λύτρωση !!. 

Εάν θέλουμε λοιπόν να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, δεν τον κάνουμε εκ’ του ασφαλούς γράφοντας διαμαρτυρίες καθισμένοι πίσω από έναν υπολογιστή..  αλλά τολμάμε να καταγγείλουμε περιστατικά βίας – κακοποίησης, όταν τα αντιλαμβανόμαστε στο γύρω περιβάλλον μας.  
Είναι λάθος να αναδημοσιεύουμε διάφορες τερατουργίες, διότι  είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς θέλουν οι παιδεραστές – οι βασανιστές ζώων – οι έμποροι λευκής σαρκός κ.ά. Να ασχολούμαστε δηλαδή με τις φρικαλεότητες τους μέσα στο διαδίκτυο, ώστε να αυξάνονται οι δημοσιοποιήσεις, και να κάνουν τον γύρω του κόσμου οι κτηνωδίες τους !!.

** Τα «ανθρώπινα κτήνη» λοιπόν, βλέποντας ότι αποκτούν δημοσιότητα οι αρρωστημένες τους ορέξεις .. σας διαβεβαιώνω πως αυτό είναι η υπέρτατη ηδονή γι’ αυτούς. Επομένως, γυρίστε τους την πλάτη !!. 

Και κάτι ακόμη, που κατά την ταπεινή μου γνώμη προσβάλει την νοημοσύνη μας. 
Σταματήστε να συμμετέχετε σε διανομή μηνυμάτων που κάνουν τον κύκλο του κόσμου, τα λεγόμενα Chain Mails. Δηλαδή, διάφορα μηνύματα που λαμβάνετε, και που το κείμενο τους σας υποχρεώνουν να το στείλετε σε περισσότερα άτομα. Ότι και να γράφει το κείμενο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από «παιχνίδια του μυαλού» .. και που σε κάθε περίπτωση αποσκοπούν στην επιβεβαίωση της δύναμης του εκφοβισμού = ψυχικού βιασμού !!.  ΜΑΡΙΑΝΝΑ
* Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια - Σύμβουλος σχέσεων * 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου