Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

*Οι επιρροές απ' τα Πεφταστέρια όλου του έτους.. και ειδικότερα του Αυγούστου και Οκτωβρίου*


Το εκπληκτικό Αστρονομικό Φαινόμενο Βροχή των Αστεριών, είναι διάττοντες αστέρες (πεφταστέρια), ορατά με γυμνό μάτι. 

Από τις διασημότερες βροχές των αστεριών, είναι οι Περσείδες και Ωριωνίδες !! 

Του Αυγούστου ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται απ’ τον Αστερισμό του Περσέα.. φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται στην Γή από αυτήν την κατεύθυνση.. και  θεωρείται ο Αστερισμός της παντοτινής αγάπης !!  

Ενώ του Οκτωβρίου οι Ωριωνίδες προέρχονται απ' τον Ωρίωνα.. και θεωρείται ο υποστηριχτείς Αστερισμός της χαμένης αγάπης !! 

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, φίλοι και φίλες μου.
Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, ο Περσεύς ή Περσέας ήταν μυθικός ήρωας, γιός του Δία και της Δανάης, που έσωσε την Ανδρομέδα. Τόσο ο Περσέας όσο και η Ανδρομέδα που είναι από τους γνωστότερους και λαμπερότερους Αστερισμούς. 
Ανήκουν στους 48 Αστερισμούς που κατά την αρχαιότητα τους επισήμανε πρώτος ο Πτολεμαίος, και στους 88 επίσημους που το 1922 θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. 

Παρόμοια Φαινόμενα έχουμε κάθε χρόνο στις ίδιες εποχές για το βόρειο ημισφαίριο, που ονομάζονται Ωριωνίδες - Λυρίδες - Λεοντίδες - και Διδυμίδες, αναλόγως από ποιόν Αστερισμό προέρχονται, όπως θα δείτε παρακάτω. 

Στην καρδιά του Καλοκαιριού εμφανίζονται οι Περσείδες, ως βροχή αστεριών: 

Αποκορυφώνεται στον Αύγουστο, όπου οι διάττοντες Περσείδες χαρακτηρίζονται ως τα πιο θεαματικά πεφταστέρια, καθώς είναι γρήγορα και φωτεινά (εκατοντάδες ανά λεπτό), διαθέτοντας συνήθως μακριές «πύρινες ουρές».. και συμπίπτει με την Πανσέληνο !!
 
Ο Αστερισμός του Περσέα συνορεύει με τον Κριό και τον Ταύρο.. συνεπώς όσοι ανήκετε σε αυτούς τους Αστερισμούς, ευνοήστε συναισθηματικά μεταξύ 10 έως 24 Αυγούστου.
Επίσης τα Λιονταράκια με ημερομηνία γέννησης στις προαναφερόμενες ημέρες, κάποιο "δώρο" γενεθλίων θα έχει ιδιαίτερη αξία για εσάς. 

ΩΣΤΟΣΟ:
Επειδή οι Περσείδες ονομάζονται και “Δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου” .. τα οποία όταν τα βλέπεις να πέφτουν μπορείς να κάνεις μια ευχή και να πραγματοποιηθεί .. σημαίνει πως έτσι έχουμε το δικαίωμα δεύτερης ευκαιρίας. 

    Ενημερωθείτε επομένως για τα προαναφερόμενα πεφταστέρια, καθώς πίσω απ' την αρχαιοελληνική μυθολογία υπάρχει επιστημονικώς εξακριβωμένη αλήθεια, την οποία έχει αποδεχθεί και η Παγκόσμια Ένωση της Αστρονομία. Επέλεξα για εσάς τους επικρατέστερους μύθους, σχετικά με το Φαινόμενο που ονομάζουμε "Βροχή των Αστεριών".  

Μεταξύ μύθων και πραγματικότητας λοιπόν.. αξίζει τον χρόνο σας για να ενημερωθείτε. Σας δίνω τον σύνδεσμο παρακάτω: 


Από την αρχή του έτους:


      * * Τεταρτίδες: 
Κάθε χρόνο το έτος ξεκινά με βροχή διαττόντων αστέρων (πεφταστέρια), Τεταρτίδες (Quadrantids), οι οποίες συνήθως διαρκούν από τέλη Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου.
Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ειδικότερα βορειανατολικά στον ουρανό. Στο αποκορύφωμα τους εμφανίζουν έως 40 πεφταστέρια (μετέωρα) την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γής με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές.
Η συγκεκριμένη βροχή από «πεφταστέρια» έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό (Quadrans Muralis) ή αλλιώς Τέτρας
Είναι  λιγότερο γνωστή, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό τα πεφταστέρια της, με ασυνήθιστα γιγάντιες ουρές !!

    * * Οι Λυρίδες:  
Βροχή αστεριών της άνοιξης .. θεωρούνται μια μέση βροχή αστεριών, και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα μέχρι 20 μετέωρα (πεφταστέρια) ανά ώρα, με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Οι Λυρίδες μερικές φορές, δημιουργούν επίσης φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα πεφταστέρια τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα !!
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων προέρχεται φαινομενικά από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και κυρίως προέρχεται απ’ τον αστέρα Βέγα ('Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού, και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

   * * Οι Περσείδες: 
Είναι απ’ τις ευκολότερα παρατηρούμενες βροχές αστεριών (προφανώς και εξαιτίας του καλού καιρού), συνήθως κορυφώνονται στα μέσα Αυγούστου ή με την Πανσέληνο εάν λάβει χώρα μετά τις 10 του μηνός. Το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο εάν είναι καθαρός ο ουρανός, είναι ορατό με γυμνό μάτι !!.
Πρόκειται για την διασημότερη βροχή αστέρων και ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται απ’ τον αστερισμό του Περσέα. 
Φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται στην Γή από αυτήν την κατεύθυνση, και μάλιστα ανά λεπτό. Ανήκει στους 48 αστερισμούς που κατά την αρχαιότητα τους επισήμανε πρώτος ο Πτολεμαίος, και στους 88 επίσημους αστερισμούς που το 1922 θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. 
Οι Περσείδες ονομάζονται και “Δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου” (χριστιανού μεγαλομάρτυρα), τα οποία όταν τα βλέπεις να πέφτουν, μπορείς να κάνεις μια ευχή και να πραγματοποιηθεί. Επανέρχομαι παρακάτω:

     * * Οι Λεοντίδες: 
Δεν είναι από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων ή μετεώρων (πεφταστέρια) σε σχέση με τις Περσείδες και τις Ωριωνίδες. Στο φαινόμενο αυτό φαίνεται ότι οι διάττοντες προέρχονται από ένα σημείο, μέσα απ’ τον αστερισμό του Λέοντα ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό. Γι αυτό και οι αστρονόμοι ονόμασαν αυτή τη βροχή των διαττόντων Λεοντίδες. 
Το μέγιστο της βροχής το βλέπουμε γύρω στις 12 Νοεμβρίου κάθε χρόνο.
Ωστόσο, είναι η θεαματικότερη ιστορικά κάθε 33 χρόνια περίπου που περνά ο κομήτης της, καθώς λιώνει ο πάγος απ’ τα πιό μικρά σώματα που προέρχονται από την σκόνη του κομήτη, όταν πλησιάζουν προς τον Ήλιο. Τα σωματίδια αυτά διασκορπίζονται κατά μήκος της τροχιάς του κομήτη, κι όταν η Γή διέρχεται από την περιοχή αυτή, έχουμε βροχή διαττόντων Leonides στον μήνα Αύγουστο.

     * * Οι Ωριωνίδες: 
Συνήθως διαρκούν σχεδόν όλο τον Οκτώβριο μήνα, και η βροχή αυτών των πεφταστεριών κορυφώνεται στο δεύτερο δεκαήμερο του. Δεκάδες μετέωρα (20 – 25 ανά ώρα), φαίνεται να προέρχονται απ’ τον  αστερισμό του Ωρίωνα, να εισέρχονται και να καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γής σαν φωτοβολίδες στον νυχτερινό ουρανό. 
Οι τελευταίες αναλαμπές των Ωριωνίδων, συνήθως είναι ορατές την νύχτα που περνάμε στον Αστερισμό του Σκορπιού. Επανέρχομαι παρακάτω:  

     * * Οι Διδυμίδες: 
Αποκαλούνται από τους περισσότερους ο «βασιλιάς» των διαττόντων, καθώς μπορούν να παράγουν 60 έως 120 φωτεινότατα πεφταστέρια (μετέωρα ) την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό, και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα συγκεκριμένα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με τις άλλες βροχές των αστεριών.
Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους το 1862, και έχουν πάρει το όνομά τους απ’ τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Συνήθως διαρκούν μεταξύ 6 - 18 Δεκεμβρίου.

Στο ενδιάμεσο όπως αντιλαμβάνεστε εμφανίζονται οι Λεοντίδες και ακολουθούν οι Τεταρτίδες 
όπως αρχικά τις προανέφερα.


Αστρονομία και Μυθολογία: Ωριωνίδες και Περσείδες 


~ ~ Ο Αστερισμός του Ωρίωνα: 

          Ανήκει επίσης στους 48 αστερισμούς που κατά την αρχαιότητα τους επισήμανε πρώτος ο Πτολεμαίος, και στους 88 επίσημους αστερισμούς που το 1922 θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. 
Βρίσκεται στα νότια του Αστερισμού του Ταύρου. Το σχήμα του αστερισμού του είναι εύκολα ορατό και αναγνωρίσιμο. Ο σχηματισμός των αστεριών του Ωρίωνα όπως τον βλέπουμε σήμερα, δημιουργήθηκε πριν περίπου 1,5 εκ. χρόνια. Χαρακτηριστικά του αστερισμού είναι τα αστέρια που σχηματίζουν τα γράμματα της Ελληνικής αλφαβήτου το Ζήτα, το έψιλον και το Δέλτα του Ωρίωνα.

Τέλος, το ονομαζόμενο Ξίφος του Ωρίωνα, είναι η περιοχή που περιλαμβάνει το ομώνυμο και πολύ εντυπωσιακό νεφέλωμα, τις Ωριωνίδες.

* * Χαρακτηρίζεται ως ο Αστερισμός της χαμένης αγάπης !!.

     Ο Ωρίωνας κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν κυνηγός αλλά και ο σύντροφος της θεάς Άρτεμης. Ο αδελφός της Άρτεμης o Απόλλωνας, ο οποίος ήταν δυσαρεστημένος από τη σχέση της αδερφής του με τον Ωρίωνα, σχεδίαζε συνεχώς τρόπους για να τον εξοντώσει.
Έτσι  ένα πρωινό, ενώ ο Ωρίωνας κολυμπούσε στην θάλασσα, ο Απόλλωνας προσκάλεσε την Άρτεμη και την προκάλεσε..  εάν μπορεί να πετύχει με το τόξο της ένα μικρό σημαδάκι βαθιά μέσα στη θάλασσα. 
Η Άρτεμη δέχτηκε την πρόκληση και έριξε, και ασφαλώς πέτυχε.
Ωστόσο, το σημαδάκι που την είχε βάλει ο αδερφός της να πετύχει ήταν ο Ωρίωνας. Και όταν η Άρτεμη αντιλήφθηκε τι έκανε.. έβαλε τον Ωρίωνα για πάντα ψηλά στον ουρανό.

Έτσι, οι τελευταίες νύχτες των Ωριωνίδων, χαρίζει σ' όλους το δικαίωμα να περιμένουν «ότι δεν φέρνει ο χρόνος να το φέρει η ώρα».. ειδικότερα στους Ταύρους - Ζυγούς και Σκορπιούς !!.


~ ~ Ο Αστερισμός του Περσέα:

          Ανήκει επίσης στους 88 αστερισμούς που το 1922 θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση. Συνορεύει με τον Κριό και τον ΤαύροΚαι όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, στον μήνα του Λέοντος τον Αύγουστο, εμφανίζονται οι Περσείδες. Εκπληκτικό φαινόμενο ορατό με γυμνό μάτι !!.

* * Χαρακτηρίζεται ως ο Αστερισμός της παντοτινής αγάπης !!. 
  
    Ο Περσεύς ή Περσέας ήταν μυθικός ήρωας, γιός του Δία και της Δανάης. Ήταν αυτός που έσωσε την Ανδρομέδα.

Περιληπτικά:
Ο Δίας γοητευμένος από την ομορφιά της Δανάης, την επισκέφτηκε στην κρεβατοκάμαρα της μέσω του παραθύρου της, με την μορφή χρυσής βροχής. Από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο Περσέας.
Ο πατέρας της Ακρίσιος, μαθαίνοντας την γέννηση του εγγονού του, επειδή δεν μπορούσε να τον σκοτώσει, έκλεισε σε ένα κουτί (λάρνακα), την Δανάη με τον γιο της Περσέα. Έπειτα έδωσε εντολή να αφήσουν την λάρνακα στην θάλασσα και να αποφασίσουν οι θεοί για την τύχη της. Η λάρνακα ξεβράστηκε ύστερα από πολυήμερο ταξίδι στις ακτές του νησιού Σέριφος. 
Ο Περσέας μεγάλωσε στη Σέριφο και έγινε ένα δυνατό παλικάρι. Ο Πολυδεύκης εκεί, που ήθελε για γυναίκα του την Δανάη, αλλά είχε ένα βασικό εμπόδιο τον γιο της, τον Περσέα, θέλοντας να τον ξεφορτωθεί, του έταξε να εισηγηθεί την επιστροφή του στην πατρίδα του το Άργος, με την προϋπόθεση να κάνει έναν άθλο, να κόψει και να φέρει το κεφάλι της Μέδουσας.
Ο Περσέας έφυγε από την Σέριφο με σκοπό να βρει την Γοργόνα Μέδουσα. Στη διαδρομή του συνάντησε την θεά Αθηνά και τον Ερμή, απ΄τους οποίους πληροφορήθηκε τί  θα πρέπει να προμηθευτεί για να σκοτώσει την Μέδουσα και πώς να προφυλαχθεί από τα μάγια της. Μετά από πολλές περιπέτειες, ο Περσέας με την βοήθεια της Αθηνάς, έκοψε το κεφάλι της και το έβαλε σε σακίδιο.
Στον δρόμο της επιστροφής του για την Σέριφο, πέρασε από την Αιθιοπία. Εκεί, είδε μια γυναίκα αλυσοδεμένη σε ένα βράχο. Ήταν η Ανδρομέδα, κόρη του βασιλιά των Κηφήνων Κηφέα, και της Κασσιόπης. Η Ανδρομέδα είχε προκαλέσει την οργή του Ποσειδώνα, επειδή περηφανεύτηκε πως είναι πιο όμορφη από τις Νηρηίδες. 
Ο Ποσειδώνας έστειλε ως τιμωρία έναν Δράκοντα και απαίτησε την θυσία της Ανδρομέδας. Ο Περσέας, ερωτευμένος μαζί της, αποφασίζει να σκοτώσει τον Δράκοντα και να πάρει μαζί του την Ανδρομέδα στη Σέριφο. 
Ο Πολυδεύκης μην θέλοντας να αποδεχθεί τον άθλο του Περσέα, τον προκάλεσε να του δείξει το κεφάλι. Ο ήρωας προειδοποίησε τους δικούς του να μην κοιτάξουν, και βγάζει από τον σάκο το κεφάλι της Μέδουσας. Όσοι το κοίταξαν, ανάμεσά τους και ο Πολυδεύκης, πέτρωσαν στην στιγμή. 
Έτσι επιβεβαιώθηκε η δύναμη του κεφαλιού ακόμη και νεκρό, και αυτός είναι ο λόγος (λέγεται) που έκτοτε η Σέριφος γέμισε από πέτρες που μοιάζουν με ανθρώπους.

 Μετά από αυτό ο Περσέας αφιέρωσε το κεφάλι στην Αθηνά, η οποία το πήρε και το κάρφωσε μπροστά στην ασπίδα της. Ο Περσέας με τις δυο γυναίκες (την Δανάη και την Ανδρομέδα), ετοιμάστηκε για την επιστροφή στο Άργος. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όμως όπως ήθελε, και τέλος ο Περσέας έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας. Εκεί δημιούργησε την περίφημη για τα “Κυκλώπεια Τείχη” της, πόλη των Μυκηνών, η οποία ονομάστηκε έτσι από την άκρη της σπαθοθήκης που ονομαζόταν μύκης.
Απόκτησε με την Ανδρομέδα εφτά παιδιά. Απ’ τον Περσέα, γιο του Δία, ξεκινά η γενιά του Ηρακλή, επίσης γιού του Δία. Όταν ο Περσέας πέθανε, οι θεοί δεν τον έστειλαν στον Άδη, αλλά στα άστρα. Μαζί του καταστέρισαν την Ανδρομέδα και τους γονείς της Κηφέα και Κασσιόπη. 

Έτσι δημιουργήθηκαν οι πολυσυζητημένοι Αστερισμοί του Περσέα και της πασίγνωστης Ανδρομέδας, της Κασσιόπης και του Κηφέα, αποτυπώνοντας την ιστορία τους στον ουράνιο θόλο.


~ ~ Σύμφωνα με την Λαϊκή Παράδοση: 

          Ωστόσο οι Περσείδες ονομάζονται και “Δάκρυα του Αγίου Λαυρέντιου” (χριστιανού μεγαλομάρτυρα), τα οποία όταν τα βλέπεις να πέφτουν, μπορείς να κάνεις μια ευχή και να πραγματοποιηθεί. Επομένως, καθώς όλοι μας έχουμε δικαίωμα στην ευτυχία, ο παρακάτω μύθος στο ίδιο συμπέρασμα μάς οδηγεί: 



* Μύθος της ΒΡΟΧΗΣ των ΑΣΤΕΡΙΩΝ* 

Ο Έρωτας ρώτησε την μητέρα Σελήνη: «Τί νομίζεις ότι κάνεις ανόητη» ??...
και η Σελήνη απάντησε: «Ανακουφίζω αυτούς που εσύ κάνεις να κλαίνε » !!

Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την συγκινητική συνέχεια:


Σχετικά με την Πανσέληνο του Αυγούστου και πώς μας επηρεάζει, προτείνω να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο μου για όλα τα Ολόγεμα Φεγγάρια του έτους.

* * * Οι μήνες και τα Ολόγεμα τους Φεγγάρια τους: 



ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

2 σχόλια:

  1. Μαριάννα μου, εξαιρετικό το άρθρο σου. Καλυπτει πολλές πλευρές του θέματος και πάνω απ όλα την Ελληνιστική του καταγωγή.
    Σ ευχαριστούμε και αντευχόμαστε να βρούμε όλοι μας το άλλο μας μισό αστέρι και αν το έχουμε μπροστά μας να το κατανοήσουμε επί τέλους για να πορευτούμε γαλήνιοι και φωτισμένοι από το φως της αγάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ γλυκιά μου Βούλα για το σχόλιο σου, όπως και τις ευχές σου προς όλους τους "πικραμένους"!!
      Και πράγματι, αρκετές φορές συμβαίνει να είναι μπροστά μας αυτό που μας λείπει, ή μια λύση στο πρόβλημα μας .. αλλά να μην το βλέπουμε !!.
      Την αγάπη μου ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ

      Διαγραφή