Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

"Wolf Moon" ~ ο θρήνος του λύκου κάτω απ' την Πανσέληνο, δεν είναι Μύθος !!


Τα Φεγγάρια η Σελήνη και η Πανσέληνος, συνδέονται άμεσα με μύθους - θρύλους και παραδόσεις !! 

Ωστόσο, υπάρχει και η επιστημονική αλήθεια:


      Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, τα φεγγάρια ήταν δώδεκα, ένα για κάθε μήνα. Αλλά μετά οι θεοί αποφάσισαν να χαρίσουν στους ανθρώπους ακόμη ένα, και μάλιστα το δέκατο τρίτο φεγγάρι ήταν προσφορά σ' αυτούς που ζουν ανεκπλήρωτους έρωτες. 
Και πράγματι, κάποιες χρονιές έχουμε στο σύνολο 13 ολόγεμα φεγγάρια.  

Το όνομα της Σελήνης, ετυμολογείται από το σέλας (δηλαδή φώς). 
Για τους παραδοσιακούς λαούς, η αόρατη όψη της Σελήνης αντιπροσώπευε την σκοτεινή πλευρά της φύσης. Εκείνη που ελέγχει τις παλίρροιες, τις πλημμύρες, τις βροχές, τα ύδατα γενικότερα. Ενώ η Πανσέληνος συμβολίζει την ολότητα, την ολοκλήρωση, την ισχύ και την πνευματική δύναμη, όπως και την διάρκεια των εποχών. 

Οι πρόγονοι μας βάφτισαν την Σελήνη Εκάτη. 
Σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν θεότητα με δύο ή και τρία πρόσωπα, την οποία λάτρευαν αλλά και την έτρεμαν. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι κόρη του Δία και της Δήμητρας, και άλλοι την ταύτιζαν με την θεά Άρτεμη που ερωτεύτηκε τον Περσέα και άθελα της τον σκότωσε, και έκτοτε τον ανέβασε στον ουρανό. Έτσι έχουμε τον Αστερισμό του Περσέα, απ’ όπου κάθε χρόνο έρχεται η Βροχή των Αστεριών που ονομάζονται Περσείδες.

Επίσης είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων οι μάγισσες της Θεσσαλίας, αλλά και η Μαγεία της Κρήτης. Και επιπλέον σε πολλές περιοχές (ειδικά νησιωτικές), πίστευαν στις νεράιδες και τα ξωτικά, τα οποία με την Πανσέληνο πλημμυρίζουν την νύχτα τα δάση. Άλλοτε για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους, κι άλλοτε για να μεταμορφώνουν το πανάσχημο σε πανέμορφο ή και το αντίστροφο ..  και να φεύγουν λίγο προτού ξημερώσει.

Η Σελήνη και η Πανσέληνος λοιπόν καταλαμβάνουν σημαντική θέση στους θρύλους, τις παραδόσεις και τις δοξασίες του εκάστοτε λαού και πολιτισμού. Όπως ο άνθρωπος που με την Πανσέληνο μεταμορφώνεται σε λύκο (λυκάνθρωπος),  που είναι μία ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στην Ευρωπαϊκή λαογραφία, και υπάρχει σε πολλές παραλλαγές. 
Η πίστη στους λυκανθρώπους αναπτύχθηκε παράλληλα με την πίστη στις μάγισσες κατά την εποχή του Μεσαίωνα. 


* * Η επιστημονική τοποθέτηση για την Πανσέληνο: 

        Μέχρι και σήμερα η θεωρία των μυστικιστικών δυνάμεων της Πανσελήνου θεωρείται μύθος από αρκετούς επιστήμονες. Ως έναν βαθμό δεν έχουν απόλυτο άδικο. Μάλιστα πολλοί ψυχίατροι υποστηρίζουν πως όλα τα "ακραία" συμβαίνουν γιατί περιμένουμε να συμβούν. Δηλαδή, είναι μια πλασματική συσχέτιση της συμπεριφοράς μας με την Σελήνη, που με απλά λόγια σημαίνει ότι ο εγκέφαλος μας έχει την τάση να ανακαλεί πιο εύκολα τα περίεργα – μυστηριώδη γεγονότα.
Ωστόσο, η προαναφερόμενη εξήγηση δεν είναι αρκετά ικανοποιητική ώστε να ακυρώνει όλα τα παρακάτω. 

Ο Σεληνιασμός:

    Η επίδραση της Σελήνης στον άνθρωπο και στην συμπεριφορά του, είναι κάτι που ακούγεται συχνά. Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρή η διάδοση της άποψης πως όταν έχει Πανσέληνο κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, που έχει περάσει με διάφορους τρόπους ακόμη και στην καθομιλουμένη. Όπως δηλαδή η έκφραση «σεληνιάζομαι» !!.

Και πράγματι έχουμε και το λεγόμενο Φαινόμενο του Σεληνιασμού, όπου άτομα «σεληνομανείς» υπνοβατούν με κάθε Πανσέληνο, ή που ανοίγουν παλιές πληγές τους και ματώνουν εντονότερα κ.λ.π. Επίσης αρκετοί βοτανολόγοι πιστεύουν ότι τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται κατά την ημέρα  που αναμένεται η Πανσέληνος του Απριλίου, έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες. Όπως επίσης, όταν τα δέντρα κλαδεύονται την ημέρα που αναμένεται η Πανσέληνο του Μαρτίου, το πιθανότερο είναι να ξεραθούν. 

Ωστόσο
Σύμφωνα με την Αστρονομία, όταν η Σελήνη φτάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από την Γή και δείχνει την πλευρά της που φωτίζεται από τον Ήλιο, τότε φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος, ως Πανσέληνος δηλαδή.
Ωστόσο, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, εξηγούν την μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη Γή, που εν’ ολίγοις φτάνουμε στο εξής συμπέρασμα:
Το βέβαιο είναι ότι η Σελήνη έλκει την Γή, όπως βέβαια και η Γή την Σελήνη ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης είναι οι παλίρροιες, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από την μία πλευρά του Πλανήτη μας είτε από την άλλη. Συνεπώς, η Σελήνη επηρεάζει το υδάτινο στοιχείο. Και καθώς ο άνθρωπος φέρει τα στοιχεία της φύσης, και μάλιστα κατά περίπου 70% - 80% αποτελείται από νερό.. έχουμε λοιπόν μια εμπεριστατωμένη επιστημονική εξήγηση.

Επίσης: 
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη συσχέτιση του Σεληνιακού Κύκλου (σεληνιακού έτους) με την ζωή του ανθρώπου. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 2000 - 2003 με επικεφαλή τον Dr. Christian Cajochen στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, και δημοσιεύθηκε στο Current Biology, αναφέρεται στην έρευνα σε συνθήκες εργαστηρίου, όπου  πήραν μέρος 33 εθελοντές μακριά από το φως της ημέρας και της Σελήνης, και που αποδεικνύει ότι η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσεται προκαλώντας ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως στην αντίληψη –  στα αισθήματα – δημιουργεί σπασμούς ή συσπάσεις μυών, όπως και απώλεια συνείδησης ως λιποθυμία κ.ά.

Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα:
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο τελικώς ότι, όταν η Σελήνη εισέρχεται σε μια νέα φάση επηρεάζει το μαγνητικό πεδίο της Γής. Επηρεάζει το υγρό στοιχείο, κατ’ επέκταση τα ζώα, τα φυτά, τον ψυχικό και συναισθηματικό κόσμο των ανθρώπων.


~ ~ Συνεπώς, ο ύμνος του Λύκου προς την Πανσέληνο δεν είναι μύθος.. και μάλιστα η Πανσέληνος του Ιανουαρίου ονομάζεται "Wolf Moon" !!


          Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει φίλοι μου, ότι τα ζώα είναι ανήσυχα τις τελευταίες ημέρες της γέμισης του φεγγαριού. Αλλά και κατά κανόνα, όλοι οι άνθρωποι λίγες μέρες πρίν κάθε Πανσέληνο, νιώθουμε να αυξάνονται οι αβεβαιότητες μας. Τούτο διότι πέφτει ο δείκτης της ψυχικής μας ηρεμίας, και τότε ταλαντεύονται οι ισορροπίες μας μεταξύ συναισθήματος και λογικής, ενώ μετά την Πανσέληνο, είναι σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω μας, ή σαν να βρήκαμε ξαφνικά την λύση στο πρόβλημα μας !!.

Έτσι, καθώς οι άνθρωποι κατά τις παλαιότερες εποχές (όπως προαναφέρω), είχαν αντιληφθεί ότι τα ζώα έχουν πολύ πιο ανεπτυγμένα ένστικτα απ’ τον άνθρωπο (ειδικά σε ότι αφορούσε καιρικά φαινόμενα, αλλαγές της φύσης και διαφόρους άλλους κινδύνους)... παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των ζώων, ώστε να προετοιμαστούν και εκείνοι αναλόγως. 
Κάποιες συνήθειες των ζώων ωστόσο, τους ήταν μυστήριες και ανεξήγητες. Όπως το γεγονός ότι οι λύκοι σε κάθε Πανσέληνο μαζεύονταν σε κάποιο ξέφωτο, και επιλέγοντας το ψηλότερο σημείο, σήκωναν το κεφάλι προς το φεγγάρι και ούρλιαζαν (??!!).

~ ~ Έτσι, καθώς διάφοροι μύθοι και θρύλοι διαδίδονταν ως θεωρίες, η πλησιέστερη στις εξηγήσεις που μας δίνει σήμερα η επιστήμη σε συνδυασμό με την Αστρονομία, έχει ως εξής:

<<<<  Κάθε φορά που χρειάζεται να γεμίσει η Σελήνη (πανσέληνος), κλέβει ενέργεια από τον Ήλιο, ο οποίος έχει ψυχή ανίκητου και αθάνατου μάγου, που για να τραφεί (να συγκεντρώσει ενέργεια), απλώνει τις ακτίνες του και ρουφάει την δύναμη των πιο ανθεκτικών ψυχών – οργανισμών πάνω στην Γή. Αυτός υποπτεύονταν πως ήταν και ο λόγος, που τα αγρίμια την ημέρα κρύβονται απ’ τον ήλιο. Μέσα σε αυτά και ο λύκος. 
Παρεμπιπτόντως. Ο λύκος πράγματι, έχει φοβερές ψυχικές αντοχές. Είναι από τα ζώα που εάν παγιδευτεί, αψήφα κάθε σωματικό πόνο προκειμένου να ελευθερωθεί. Εάν δηλαδή πιαστεί σε παγίδα το πόδι του (και έχουμε άπειρα παραδείγματα), θα το κόψει με τα ίδια του τα δόντια δίχως να χάσει τις αισθήσεις του. Στην συνέχεια θα απομακρυνθεί αιμόφυρτος, έως να βρεί μέρος για να κρυφτεί. Και μόνο τότε αφήνει να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του!!.

Επιπλέον (όπως μας λέει ο θρύλος), ο Λύκος με μορφή σκυλάνθρωπου ήταν γέννημα της Σελήνης, που για να μην φάει τα άλλα της παιδιά, τον πέταξε κάτω στην Γή – τον εξόρισε δηλαδή .. αλλά τελικά ο Λύκος επέζησε και ερωτεύτηκε τρελά μια αδέσποτη κάτασπρη σκυλίτσα, και έτσι πολλαπλασιάστηκε το είδος τους.
Την σύντροφο του όμως, την έπιασαν οι άνθρωποι την ώρα που είχε πάει να κλέψει τροφή για τα παιδιά τους, και τότε την έγδαραν ζωντανή !!.
Το τομάρι της στην συνέχεια το κρέμασαν σε ένα δένδρο, προς γνώσιν και συμμόρφωση όλων των άγριων λυκόσκυλων. Ο Λύκος όμως πήγε κρυφά την νύχτα και πήρε το αιματοβαμμένο κάτασπρο τομάρι της, και ουρλιάζοντας από ψυχικό πόνο, το ανέβασε στην ψηλότερη κορφή ενός βουνού. Εκεί θρηνώντας τον χαμό της, ικέτευε την μητέρα Σελήνη, να αναστήσει την αγαπημένη του !!.

Η καρδιά της Σελήνης ράγισε από τύψεις. Αλλά όσο κι αν προσπάθησε, δεν είχε αυτήν την μαγική δύναμη να την αναστήσει. Ωστόσο, η πνοή της την οποία έστειλε στην Γή.. ήταν ένα πολύ ισχυρό ελιξίριο, ικανό να αναζωογονήσει – να ανακουφίσει – να δώσει κουράγιο στον Λύκο, αλλά και σε κάθε άλλη πονεμένη ψυχή.

Από τότε (μας λέει ο μύθος), κάθε Πανσέληνο, οι λύκοι ανεβαίνουν στο πιο ψηλό σημείο σε κάποιο ξέφωτο, και σηκώνοντας το κεφάλι προς το μέρος της Σελήνης, της τραγουδούν – την υμνούν και την παρακαλούν να στείλει το ελιξίριο της ώστε να αναστήσει μια αγαπημένη ψυχή – ώστε να γιατρέψει τον πόνο ψυχής – ώστε να τις δώσει δύναμη να αντέξει τον σωματικό πόνο. Έτσι η Σελήνη τότε, για να απαλύνει τις τύψεις της, στέλνει το ελιξίριο της προς κάθε ψυχή, το οποίο της δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσει ακάθεκτη την πορεία της πάνω στην Γή. 
>>>>  


Κατά πόσο επομένως οι Μύθοι και οι Θρύλοι συγγενεύουν με την Πραγματικότητα ??!! 

     Ασφαλώς, είναι απολύτως φυσικό αφού σε παλαιότερες εποχές οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν εξηγήσεις, να παρουσιάζουν τις θεωρίες τους με τρόπο μυθικό. Όπως όμως διαπιστώνουμε, πίσω από αυτόν το μύθο ανακαλύπτουμε αρκετές αλήθειες που στις μέρες μας έχουν διαφορετικές ονομασίες (ορολογίες), όπως και επιστημονικές ερμηνείες. 

Επίσης είναι γεγονός ότι άτομα με ιδιαίτερες ψυχικές δυνάμεις, άλλοτε αποφορτίζουν το μυαλό τους κάτω απ’ την θέα του φεγγαριού, και άλλοτε “γεμίζουν τις μπαταρίες τους” σε κάθε πανσέληνο. 
Αυτή η μέθοδος μάλιστα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε πολλά άλλα άτομα, τα οποία κουράζονται πνευματικά - ψυχικά. Άλλωστε είναι όντως γεγονός ότι, ο αστεροειδής η Ψυχή εκπέμπει ενέργεια, η οποία εμψυχώνει τις απογοητευμένες ψυχές, και ανακουφίζει τις πονεμένες. 
Δηλαδή (όπως αναλύω σε άλλο άρθρο μου), σύμφωνα με τις ελλείψεις των ψυχικών αναγκών μας, διαχέει ενέργεια, η οποία μεταφράζεται ως Ελιξίρια Ψυχική Αναγέννηση.

Και τέλος, συμφωνώ απόλυτα με την θεωρία που υποστηρίζει πως «η πνοή της Σελήνης» εξανεμίζει τις θλιβερές αναμνήσεις μας, ώστε να μην κρατούν δέσμια την ψυχή μας σε καταστάσεις που εγκλωβίζουν - φθείρουν – έως και που σκοτώνουν την ελπίδα. 

** Έτσι .. τις νύχτες που εμφανίζεται η Πανσέληνος.. σηκώστε τα μάτια στον ουρανό κι από τα βάθη της Ψυχής σας κάντε μια ευχή. Εάν πιστέψετε στην δύναμη της, τότε η παράκληση σας πολύ πιθανόν να εισακουστεί !!. 


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

2 σχόλια: