Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Το Συναισθηματικό Ρίγος έρχεται πάντα απροσκάλεστο !!

Η σεξουαλική συνεύρεση ανήκει στις έμφυτες βιολογικές ανάγκες μας .. κατά συνέπεια η ερωτική διέγερση είναι μέρος της φύσης μας, ωστόσο στον άνθρωπο την προκαλεί το Συναισθηματικό Ρίγος.  
 
Ας εξετάσουμε τί σημαίνει συναισθηματικό ρίγος και τί το προκαλεί:

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου.
Δεν είναι επί της παρούσης να σας πάω πίσω στον χρόνο όπου η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα στην ικανοποίηση. Και μάλιστα υπήρχε εποχή που δεν τολμούσε να μιλήσει για σεξουαλική ηδονή διότι θα θεωρούνταν δαιμονισμένη, αλλά και σε μετέπειτα εποχή θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο ψυχοπάθειας !!.
Μιλάω για πρωτογενή ένστικτα, αλλά επίσης, δεν θα αναπτύξω τους λόγους που υπάρχουν άτομα «Σεξουαλικά Ανόρεκτα», όπως και γυναίκες που αντιμετωπίζουν «Ανοργασμία». Θα ακολουθήσει άλλο άρθρο μου.  
 
Στο παρόν άρθρο μου εστιάζω στο «ερωτικό ανικανοποίητο», το οποίο δημιουργείται κυρίως απ’ τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουμε σχετικά με τις φυσιολογικές λειτουργίες μας, για τις οποίες μάλιστα αποφεύγουμε να αναπτύξουμε συζητήσεις ακόμη και με τον ερωτικό μας σύντροφο !!.
 
Δεν αναφέρομαι σε ανεπίτρεπτες ζωώδεις συμπεριφορές (ψυχοπαθητικές), που δεν δικαιολογούνται ως φυσικές παρορμήσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Μιλάω για την υγιή έλξη που ωστόσο, νιώθουμε άβολα – ντροπιαστικά – ανήθικοι όταν επιβάλλεται να εκφραστούμε, ενώ στην πράξη, προχωράνε "βουβά" ακόμη και εκείνοι που θεωρούν ότι το αρχέγονο αυτό ένστικτο μάς δόθηκε από Τον Δημιουργό μας (Θεό), ως “κίνητρο” για αναπαραγωγή και μόνο !!.


Πράγματι, «το Συναισθηματικό Ρίγος έρχεται απροσκάλεστο»:
    
     Η υγιής έλξη όπως αναλύω παρακάτω είναι έμφυτο χάρισμα, και μάλιστα ο Freud (1897) μίλησε για την αναγκαιότητα της σεξουαλικής έλξης στα ένστικτα αυτοσυντήρησης.
Όσον δε αφορά την φαντασίωση, θεώρησε ότι είναι σημαντικός παράγοντας στην σεξουαλική διέγερση. Και παρατήρησε ότι η σεξουαλική διέγερση προέρχεται από τρεις κατευθύνσεις:
_ Τον εξωτερικό κόσμο (σεξουαλικές εμπειρίες - αναμνήσεις)
_ Την ψυχική ζωή (ανεκπλήρωτες σεξουαλικές επιθυμίες)
_ Το οργανικό εσωτερικό (όπως ορμόνες, ηλικία φύλου κ.λ.π.)
 
Με την φαντασίωση συχνά πλάθουμε όλα τα είδη των παράξενων ή ακραίων σεναρίων που προσθέτουν σεξουαλική διέγερση,  ώστε να οδηγηθούμε σε κλιμακωτή ευχαρίστηση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά δεν σημαίνει ότι θέλουμε πραγματικά να συμμετάσχουμε σε τέτοιου είδους σενάρια.
Γί αυτό άλλωστε, ο συναισθηματικός μας κόσμος με τις σεξουαλικές φαντασιώσεις μας, δεν συγκλίνει πάντα. Και σε κάποιες περιπτώσεις, δεν συγκλίνουν καθόλου.  
 
Την Φαντασίωση λοιπόν την δημιουργούμε και την προκαλούμε, ενώ το Συναισθηματικό Ρίγος έρχεται πάντα απροσκάλεστο: 

Το συναισθηματικό ρίγος, το αισθανόμαστε σαν να έχουμε συνδεθεί με ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσεως !!.
Διαπερνά την σπονδυλική στήλη φτάνοντας στον εγκέφαλο, δίνοντας μας έτσι την αίσθηση ότι το μυαλό παραλύει, και ότι το πνεύμα μας αιωρείται γύρω από την σάρκα μας που φλέγεται.. καθώς ο πόθος αυξάνει και την ταχύτητα της κυκλοφορίας του αίματος !!.
Το μούδιασμα εξαπλώνεται ταυτόχρονα σε όλα τα άκρα, κάνοντας τις πατούσες και τις παλάμες να καίνε και να ιδρώνουν.. ενώ παράλληλα ερεθίζονται όλοι οι αδένες μας που εκκρίνουν υγρό (ειδικά στα απόκρυφα σημεία). Τότε αρχίζει το έντονο καρδιοχτύπι, ενώ η γλώσσα δένεται κόμπος !!.

     Τα παραπάνω είναι το πρώτο στάδιο που ονομάζουμε "έρωτας ψυχή τε και σώματι", ο οποίος κατ’ αυτόν τον τρόπο κτυπά’ το καμπανάκι του στην Αισθητήρια Μνήμη, ώστε να μείνει αλησμόνητο το ρίγος που προκάλεσε. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που νοσταλγούμε έναν παρελθοντικό δυνατό μας έρωτα, παρότι με κάθε νέο, ενδέχεται να νιώσουμε παρόμοια έντονη σωματική έλξη. Ποτέ όμως το συναισθηματικό ρίγος δεν έχει τις ίδιες αποχρώσεις !!.

Ασφαλώς όλα τα παραπάνω, μάς τα προκαλεί η Αύρα του άλλου ατόμου που μας βρίσκει ανυποψίαστους, και έρχεται να "ζυμωθεί" με την δική μας Αύρα. Και καθώς η Αύρα Ψυχής του κάθε ανθρώπου είναι μία και μοναδική (όπως και τα δακτυλικά του αποτυπώματα), κάθε φορά δημιουργείται διαφορετική χημεία κατά την προαναφερόμενη “ζύμωση” !!.

Και εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που ο Δημιουργός μας, μάς έδωσε τα ενστικτώδη ερεθίσματα που μας φέρνουν σε επαφή με άλλες ψυχές.
Συνεπώς, εάν ο Δημιουργός του Σύμπαντος, Δημιουργός των πάντων, ήταν κατά των ερωτικών ερεθισμάτων, δεν θα είχε "πλάσει" το Συναισθηματικό Ρίγος που προκαλεί την σωματική έλξη.. και η οποία ασφαλώς, έχει και τα επακόλουθα του !!.


     Η Αύρα μας λοιπόν είναι αυτή που μας επιτρέπει να λειτουργούμε ως Πομποί & Δέκτες. Η εμβέλεια της στον Σύμπαν είναι ανυπολόγιστη, όπως επίσης, μπορεί να κάνει τον κύκλο της Γής διαπερνώντας κάθε εμπόδιο. Συνεπώς, δεν είναι τυχαίο που διεγείρονται οι αισθήσεις μας και εξ αποστάσεως με την Αύρα του ατόμου που μας "στιγμάτισε" !!. 

Ωστόσο:
              Ενώ το ζητούμενο μας δεν είναι πάντα καθαρά και μόνο η σεξουαλική συνεύρεση ως πράξη, την θεωρούμε ως προϋπόθεση για να φτάσουμε στην ψυχική επαφή. Και έτσι αρκετές φορές, η έντονη επιθυμία μας για ψυχική ένωση, μάς παρασύρει σε αισθηματικά ανικανοποίητες σχέσεις.
Δημιουργούμε με το μυαλό μας ρομαντικά σενάρια και ονειροπολούμε, εθελοτυφλώντας μπροστά στις πρακτικές δυσκολίες που ενδέχεται να μην επιτρέπουν την απόλυτη συνένωση μας με το άλλο άτομο.  Βαφτίζουμε τον σεξουαλικό πόθο «αδελφή ψυχή» (διότι το ερωτικό συναίσθημα γίνεται βασανιστικός πόθος), και έτσι ωραιοποιούμε όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις. 
Μας αρκεί να ακούμε αυτά που θέλουμε, ακόμη κι όταν αντιλαμβανόμαστε το ψέμα !!.

     Άρα, το θέμα είναι να μάθουμε να χειριζόμαστε τον «Πίνακα Ελέγχου» των πόθων μας ώστε να μην ενδίδουμε σε αδιέξοδες σχέσεις.. ή τουλάχιστον, να μην επενδύουμε σε αυτές αισθηματικά. Αλλά ακόμη κι αν το κάνουμε.. να έχουμε την συναίσθηση πότε θα πρέπει «να κατεβάσουμε τον διακόπτη». Δεν είναι απαραίτητο να νιώσουμε προδομένοι ή πληγωμένοι για να γυρίσουμε την πλάτη σε μία κατάσταση η οποία προβλέπεται να εξελιχθεί σε ψυχοφθόρα. Εξετάζουμε τις εκδοχές με γνώμονα την λογική, κρατάμε για εμάς τις όμορφες – απολαυστικές στιγμές που ζήσαμε.. και απλά λέμε Αντίο !!.

Εάν όλα τα παραπάνω νιώθετε να είναι πέραν των δυνάμεων σας, τότε, φανταστείτε το όλο θέμα σαν να πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές. Τις περιμένουμε πως και πως. Στην σκέψη και μόνο ότι θα έρθει η μέρα που θα φύγουμε από την ρουτίνα μας, ανακτούμε δυνάμεις. Τις απολαμβάνουμε όσο πιο έντονα και ευχάριστα μπορούμε, γνωρίζοντας ωστόσο ότι είναι περιορισμένης διάρκειας. Μας λυπεί που θα πρέπει να διακόψουμε τις διακοπές μας .. ωστόσο κρατάμε τις αναμνηστικές φωτογραφίες μας απ' τις όμορφες ξένοιαστες μέρες, και επανερχόμαστε στην καθημερινότητα. 
Και έτσι .. η ζωή μας συνεχίζεται !!.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Ψυχαναλύτρια – Ψυχοερευνήτρια – Σύμβουλος σχέσεων*

2 σχόλια:

  1. Κίνητρο αναπαραγωγής δεν έχουν όλοι οι άνθρωποί όμως.Π.χ.οι ομοφυλόφιλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου. Σωστή η "παρατήρηση" σου, ωστόσο τα πρωτογενή ένστικτα δεν έχουν να κάνουν με τα υπό σκέψην κίνητρα. Ως παράδειγμα, τα ζώα τα πτηνά κ.λ.π. όταν έρθει η εποχή τους να ζευγαρώσουν,δεν το σκέφτονται, απλά, τους οδηγεί προς αυτό η φύση μέσω της έλξης. Μόνο ο άνθρωπος ως νοήμον ον έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ της σεξουαλικής του επιθυμία απ' την σεξουαλική πράξη με σκοπό την αναπαραγωγή. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο άνθρωπος έχει τον έλεγχο του.
      Όσον δε αφορά τους ομοφυλόφιλους, απλά αρκούνται στην σεξουαλική πράξη .. δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν.
      Ας μην τα μπερδεύουμε επομένως τα πράγματα. Ευχαριστώ για το σχόλιο σου, καλό μας βράδυ !!

      Διαγραφή