Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

*Μύθοι και Θρύλοι* .. κατά πόσο άραγε συγγενεύουν με την πραγματικότητα ?!.


Η Πραγματικότητα γίνεται βαθύτερα αντιληπτή μέσω αλληγορίας, ή παραλληλισμού, ή μυθοπλασίας .. όπως και το Δίδαγμα πίσω από κάθε εμπνευσμένη ιστορία:
 
Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο που οι μύθοι και οι θρύλοι έχουν εμπνεύσει πολλούς ζωγράφους – ποιητές – τραγουδοποιούς –  σεναριογράφους. Και μας αρέσουν, διότι το μυστήριο πάντα εξιτάρει το μυαλό, κεντρίζει το ενδιαφέρον. Πολύ φυσικό να συμβαίνει αυτό, καθώς μάλιστα το εξηγεί και η επιστήμη.
 
Επιπλέον, είναι άπειρα τα διδάγματα που συναντάμε σε διάφορες μυθοποιημένες ιστοριούλες. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι οι σπουδαίοι φιλόσοφοι της αρχαιοελληνικής ιστορίας, αλλά και πολλών άλλων διαφορετικών πολιτισμών, όπως και νεοτέρων εποχών, δίδασκαν χρησιμοποιώντας αυτήν την αλάνθαστη μέθοδο. Πίσω από κάθε μυθοποιημένη εξιστόρηση κρύβεται και μία πραγματικότητα, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις αν μήτι άλλο, έχει να μας δώσει κάποιο δίδαγμα.
 
Όσον δε αφορά τους αστικούς μύθους και θρύλους, είναι λογικό να τους θεωρούμε εξωπραγματικούς στις μέρες μας, καθότι κατά καιρούς κάποια φαινόμενα, τα ερμήνευε ο λαός μέσω της φαντασίας του, λόγω έλλειψης γνώσεων. Ωστόσο, δεν είναι απαραιτήτως δημιουργήματα της φαντασίας, καθώς αρκετοί θρύλοι στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα.
Ως παράδειγμα, ακόμη και για τις Πανδημίες «Πανούκλα - Χολέρα» κ.ά. είχαν δημιουργήσει θρύλους !!. 
 
Λογικό λοιπόν οι μύθοι και θρύλοι να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ψυχανάλυση, όσο και για τον κλάδο της Παραψυχολογίας. Άλλωστε η εξέλιξη μας οφείλεται στις ακατάπαυστες επιστημονικές έρευνες για όσα είχαν χαρακτηριστεί ως εξωπραγματικά ή μεταφυσικά.. που όμως σήμερα έχουν λογικές εξηγήσεις !!
 
Με τον παραπάνω πρόλογο θέλω να σας προετοιμάσω ώστε να μην διαβάσετε βιαστικά το άρθρο μου. Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και δείτε την αναλυτική συνέχεια.
https://mariannafordouni.blogspot.com/2021/11/blog-post_19.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου