Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Η Οδύσσεια του Ελληνικού λαού .. μετρήστε χρόνια !!



Όσο ο Δίας βροντά και αστράφτει.. 
όσο ο Κρόνος το σενάριο γράφει.. 
και όσο η Σελήνη θα το συνυπογράφει.. 
θα υπάρχει στον χάρτη η Ελλάδα !!

Δίχως Ελλάδα, η Ευρώπη είναι σαν παιδί δίχως πιστοποιητικό γέννησης !!

Δίχως Ελλάδα, ο πλανήτης Γή θα στέκονταν ακόμη στις πλάτες του Άτλαντα !!  


Το παρόν άρθρο μου πιθανόν να σας μπερδέψει λίγο αγαπημένοι μου αναγνώστες, φίλοι και φίλες μου. 
Πιστεύω όμως ότι θα αντιληφθείτε την ουσία του όταν φτάσετε στο τέλος. Και για να προλάβω τυχών λανθασμένα συμπεράσματα, σας διαβεβαιώνω ότι δεν υποκρύπτει καμία πολιτική σκοπιμότητα. Άλλωστε, ακόμη και στις προβλέψεις μου αποφεύγω να αναφερθώ σε μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. 
Ενίοτε όμως και αναλόγως με την κρισιμότητα της κατάστασης, "φωτογραφίζω" το μέλλον μας ως λαός, χρησιμοποιώντας αλληγορικό λόγο. Βέβαια, οι πρώτες ενδείξεις συνήθως δεν αργούν να φανούν, αλλά τα "αποκαλυπτήρια" έρχονται σε βάθος χρόνου.

Δεν παριστάνω την σύγχρονη Πυθία, δεν έχω τέτοιες ψευδαισθήσεις. Και δεν είναι επί της παρούσης να αναλύσω (για τους νέους μου αναγνώστες) τους τρόπους που το Σύμπαν στέλνει μηνύματα προς εμάς για να μας προφυλάξει, του οποίου οι λειτουργίες είναι ρυθμισμένες με τέτοια τελειότητα, που μόνο ο Δημιουργός μας μπορεί να γνωρίζει !!. 

* * Πώς εξετάζω το μέλλον στο παρόν: 

     Είναι αναμενόμενο πως σύντομα θα κληθούμε να απαντήσουμε με ένα ΝΑΙ ή ένα ΌΧΙ, που υποτίθεται ότι θα είναι μια επιλογή μας για το καλύτερο μέλλον μας. Το λυπηρό όμως είναι πως σε ό,τι απ΄τα δύο απαντήσουμε, ο λόγος μας θα παρερμηνευτεί. 
Είναι επίσης δεδομένο πως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, κι απ' όποια πλευρά κι αν το γυρίσουμε η αξία του δεν αλλάζει. Ωστόσο σε πέντε έτη (στο 2020) να θυμάστε, θα αξιολογήσουμε την κάθε του πλευρά με διαφορετικά κριτήρια. 

Το τρομακτικό σενάριο Grexit έχει γίνει ο εφιάλτης μας εδώ και μήνες, ωστόσο είναι το πιο ξεκαρδιστικό ανέκδοτο που έχει ακούσει ο Δίας, καθότι το όνομα της η Ευρώπη το οφείλει σε αυτόν (μυθολογία, η κλοπή της Ευρώπη απ' τον Δία).. όντως όμως, στα επόμενα έτη, κάποια άλλη χώρα θα πάρει την κορώνα της και θα φύγει. Και τότε, αντί να διασπαστεί η Ενωμένη Ευρώπη, από κοινού θα δώσει την μάχη της με κάποιον άγνωστο για την ώρα τρομακτικό εχθρό !!. 

Βέβαια όμως, για κάποιον ασύλληπτο λόγο για τον ανθρώπινο νού, ο Θεός αγαπά την Ελλάδα !!

     Ένας λαός που δύσκολα εναρμονίζεται, διότι πάντα ψάχνει μία αιτία για να αντικρούσει το αυτονόητο όταν δεν τον εξυπηρετεί. Ένας λαός που δύσκολα συμβιβάζεται με κανόνες, διότι θέλει "τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη" .. ωστόσο, μ' έναν μαγικό τρόπο καταφέρνει πάντα να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Μάλλον θέλημα Θεού !!

Ο κάθε Έλληνας λοιπόν προκύπτει να κρύβει μέσα του έναν Οδυσσέα, που δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να ακούσει το μαγευτικό τραγούδι των δαιμόνιων Σειρήνων. Όμως, για να μην παρασυρθεί απ΄το δόλιο κάλεσμα τους, θα πρέπει προηγουμένως να δεθεί γερά στο κατάρτι. Επομένως οι επιθυμίες θα πρέπει να συμβουλεύονται την λογική.  

~ Η Ελληνική Μυθολογία: 

    Είναι γεγονός ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι που η σοφία τους δεν θα πάψει να εκπλήσσει, έβαλαν τα θεμέλια της Κοσμοθεωρίας στα οποία στηρίζονται όλες οι επιστήμες, οι σύγχρονες έρευνες και μελέτες. Και ενώ υπάρχουν και αυτοί που επιδιώκουν να αντιστρέψουν τους κανόνες, στο τέλος καταλήγουν στον ίδιο παρονομαστή. 
<<Ανεπανάληπτη η αρχαιοελληνική σοφία>> !!  

Η Ελληνική Μυθολογία πέραν των άλλων, είναι μια απύθμενη πηγή διδαγμάτων. Είναι ο αποκωδικοποιητής των συμπεριφορών του Σύμπαντος απέναντι μας, είναι ο καθρέφτης που μέσα από αυτόν βλέπουμε στο μέλλον να ανακυκλωνόμαστε. Βλέπουμε δηλαδή την ιστορία να επαναλαμβάνεται – την ζωή μας κύκλους να κάνει.. παρότι, αυτά που κάποτε ήταν ανεξήγητα και χαρακτηρίζονταν ως υπερφυσικά, σήμερα θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά. Και αυτά που σήμερα φαντάζουν ως σενάρια επιστημονικής φαντασίας και που ενδεχομένως τρομάζουν, με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν απολύτως κατανοητά καθώς θα είναι ο νεότερος τρόπος ζωής μας.

Σκοπός μου σήμερα δεν είναι να φρεσκάρω στην μνήμη σας τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα όπως περιγράφονται από τον Όμηρο, αλλά να σας αφήσω να οδηγηθείτε στα δικά σας συμπεράσματα .. πώς συμβαίνει και τελευταίως ακούμε να χρησιμοποιούνται εκφράσεις που παραπέμπουν στην Οδύσσεια (?!)

      Κατά την Αρχαιοελληνική ιστορία, με τα έντονα στοιχεία της Μυθολογίας, η αιτία του Τρωϊκού πολέμου ήταν η αρπαγή της ωραίας Ελένης. Ωστόσο η λογική, μάς λέει ότι ήταν απλά μια αφορμή που ζητούσαν οι Έλληνες, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα κηρύσσονταν ένας τόσο παράτολμος μακροχρόνιος πόλεμος, μόνο και μόνο για τους συναισθηματικούς λόγους του Μενέλαου !!.

Ο Οδυσσέας (όπως όλοι γνωρίζουμε).. ήταν ένας από τους βασικούς "πρωταγωνιστές" στον Τρωϊκό Πόλεμο. Στην Ιλιάδα ο Οδυσσέας παρουσιάζεται από τον Όμηρο ως ένας ανδρείος πολεμιστής, συνετός βασιλιάς και πολυμήχανος αρχηγός. Η άποψη του μάλιστα πάνω σε πολλά θέματα, φαίνεται να υιοθετείται και από τους άλλους αρχηγούς, καθώς όλοι τον σέβονταν. 
Κατά καιρούς βέβαια, πολλοί συγγραφείς και σεναριογράφοι εμπνεύστηκαν από την ιστορία του Οδυσσέα και την τροποποίησαν, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. 
Στα μετά ομηρικά έπη, ο Οδυσσέας άλλοτε παρουσιάζεται ως ένας δολοπλόκος χαρακτήρας που δεν έχει αρετές και ηθικούς φραγμούς, και άλλοτε ως ένας τίμιος πολεμιστής και βασιλιάς, τον οποίο σέβονταν όλοι και τον θαύμαζαν άλλοτε την πονηριά και άλλοτε για την εξυπνάδα του. 

Το σημερινό συμπέρασμα είναι ότι, και οι δύο πλευρές έχουν ένα δίκαιο με το μέρος τους. Άλλωστε, το δίκαιο ποτέ δεν γέρνει τελείως μονόπλευρα, καθώς ο καθένας αντιλαμβάνεται το δικαίωμα στην άποψη του υποκειμενικά.

Εν’ συντομία και σε γενικές γραμμές, αυτά τα οποία διδάσκει η Οδύσσεια, είναι τα εξής:

      Όταν η πόλη της Τροίας κυριεύθηκε μετά τον δεκάχρονο πόλεμο, πολλοί από τους νικητές προέβησαν σε ακρότητες. Σκότωσαν αιχμάλωτους στρατιώτες αλλά και αμάχους, γυναίκες και παιδιά. Σκότωσαν ακόμη και αυτούς που ζητούσαν άσυλο μέσα στους ιερούς ναούς των θεών. Οι λιγοστοί επιζώντες (γυναίκες επί το πλείστον), μεταφέρθηκαν στα καράβια για να χρησιμοποιηθούν ως σκλάβες μετά την επιστροφή στην πατρίδα του καθενός. Μιλάμε δηλαδή για ολοκληρωτική λεηλασία, καταστροφή και ισοπέδωση της πόλης, και δεν άφησαν όρθιους ούτε τους ιερούς ναούς των θεών !!. 
Αναμενόμενο ήταν λοιπόν, να προκαλέσουν το ξύπνημα της Νέμεσις.

Παρεμπιπτόντως: 
Δεν είναι τυχαίο που η θεά Νέμεσις (μεταφορικά η Θεία Δίκη) απεικονίζεται κρατώντας τον τροχό της τύχης με το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί της πόδι πατάει επάνω στο κεφάλι ηττημένου αντιπάλου. Αυτό σημαίνει ότι κρατάμε την τύχη μας στο χέρι μας, αρκεί όταν ζυγίζουμε τις πράξεις μας να γέρνουν προς το μέρος της καρδιάς.. κατά συνείδηση λοιπόν. Σε άλλη περίπτωση, το βάρος της συνείδησης θα μας συντρίψει το κεφάλι.. καθότι το μυαλό ευθύνεται για τα όποια τραγικά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας.

Συνεχίζω: 
Μετά τη λήξη του πολέμου, όπως όλοι, ο Οδυσσέας, πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ιθάκη. Για τις προσβολές όμως κατά των θεών που διέπραξε στην Τροία, κρίθηκε να πληρώσει ως σκληρό τίμημα, την δεκάχρονη περιπλάνηση του πριν φτάσει στην Ιθάκη. 
Ξεκινώντας από την Τροία ο Οδυσσέας είχε στην διάθεσή του 12 καράβια, μέσα στα οποία επέβαιναν οι σύντροφοι του και συμπολεμιστές του. Οι περιπλανήσεις τους αρχίζουν με την πλεύση προς την χώρα των Κικόνων, την περιπέτεια τους στη χώρα των Λωτοφάγων και στην συνέχεια στη χώρα των Κυκλώπων, όπου παγιδεύτηκαν στη σπηλιά του Πολύφημου. 

Αρχικά οι θεοί δεν είχαν αποφασίσει για μια ακόμη μεγαλύτερη τιμωρία, αλλά όταν ο Οδυσσέας τύφλωσε τον Πολύφημο, ο πατέρας του ο Ποσειδώνας, εξοργισμένος αποφάσισε να μην τον αφήσει να επιστρέψει ποτέ στην Ιθάκη.
Η Αθηνά, η θεά της σοφίας, προφανώς έκρινε ότι η εκδικητική στάση του Ποσειδώνα κλονίζει τις ισορροπίες των θεϊκών εξουσιών, και έτσι βοήθησε τον Οδυσσέα να φτάσει στο νησί του Αιόλου. Εκεί ο θεός των ανέμων παρέδωσε στον Οδυσσέα έναν ασκό που περιείχε όλους τους άστατους ανέμους εκτός από τους ευνοϊκούς, ώστε οι ευνοϊκοί να τον οδηγήσουν γρήγορα στην Ιθάκη. 

Πλησιάζοντας όμως στην Ιθάκη, οι σύντροφοι του Οδυσσέα, «οι συμπολεμιστές του», μην γνωρίζοντας τι περιέχει ο ασκός, και νομίζοντας ότι ο αρχηγός τους, τούς έκρυβε κάποιον πλούτο που δεν θα τον μοιράζονταν μαζί τους .. άνοιξαν τον ασκό. 
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί τρομερή καταιγίδα που βύθισε τα 11 καράβια, και παρέσυρε αυτό του Οδυσσέα μέχρι το νησί των Λαιστρυγόνων. 
Επομένως εδώ μπορούμε να πούμε ότι, ο Οδυσσέας απέτυχε λόγω της δυσπιστίας και της απληστίας των συντρόφων του !!.

Από εκεί πήγαν στο νησί της μάγισσας Κίρκης, όπου ένα χρόνο αργότερα, και αφού ο Οδυσσέας κατέβηκε στον Άδη για να συναντήσει τον τυφλό Μάντη Τειρεσία, φεύγοντας από το νησί της Κίρκης πέρασαν απ’ το στενό των Σειρήνων - το στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης - και όσοι απέμειναν έφτασαν στο νησί του θεού Ήλιου.

Στο νησί του Ήλιου, οι εναπομείναντες σύντροφοι του βρίσκουν τον θάνατο, και αυτός παρασυρόμενος από τα κύματα έφτασε στο νησί της Καλυψούς. Με την Καλυψώ έμεινε για 7 χρόνια, έως που η νοσταλγία κέρδισε την μάχη με τα κάλλη της, και έτσι αποχώρησε ο Οδυσσέας επάνω σε μια πρόχειρη σχεδία. Αλλά μετά την τρικυμία που προκάλεσε ο Ποσειδώνας, κατέληξε στο νησί των Φαιάκων.

Εκεί τον περιμάζεψε η Ναυσικά, και βρήκε καταφύγιο στην Αυλή του βασιλιά Αλκίνοου, όπου ο Οδυσσέας σκέφτηκε πως η μόνη του επιλογή ήταν να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα, μπροστά στον βασιλιά και όλους τους αυλικούς του. Και πράγματι, μάλλον εντυπωσίασε η τόλμη του να αποκαλυφθεί και να παραδεχτεί τα λάθη του, και επιπλέον, τους συγκίνησε με την αφήγηση των περιπλανήσεων του.

Στην αρχή οι γνώμες διχάστηκαν. 
Άλλοι τον χαρακτήρισαν "λαοπλάνο" και άλλοι "αξιοθαύμαστο μαχητή". Αλλά παρόλα αυτά, στην συνέχεια υπερψήφισαν την παράκληση του να επιστρέψει την Ιθάκη. Και όντως, με την βοήθεια του Αλκίνοου και έπειτα από μια νέα τρικυμία, ο Οδυσσέας κατάφερε τελικά να φτάσει σε ό,τι απέμεινε από το βασίλειο του, όπου και συμφιλιώθηκε με την ιδέα πως η Αθηνά του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία.. αφού όμως καταφέρει προηγουμένως να κατατροπώσει "τους γαμπρούς" που μαζεύτηκαν για να διεκδικήσουν την Πηνελόπη και τον θρόνο του !!.  

Σε ποιο σημείο της ιστορίας βρισκόμαστε σήμερα στο 2015 ?! ..  και τί υπονοούν τα παραπάνω για τα επόμενα χρόνια ?!.

      Τον ασκό του Αιόλου όταν τον άνοιξαν, αγνοούσαν πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να απομακρύνουν το πλοίο οι άνεμοι από τις ακτές της Ιθάκης. Η έκφραση αυτή "άνοιξε ο ασκό του Αιόλου" χρησιμοποιείται για πράξεις που έχουν άσχημες ανατρεπτικές συνέπειες. Φουρτούνες, απρόβλεπτα προβλήματα, αυτοκαταστροφή. Και τότε λέγεται πως αυτός που προέβη στην πράξη  = προκάλεσε την οργή της Νέμεσις. 

Ωστόσο ως λαός, θα έχουμε περάσει τις Συμπληγάδες πέτρες – θα έχουμε έρθει αντιμέτωποι τόσο με την Σκύλα όσο και με την Χάρυβδη - οπότε θα μας αφήνει ασυγκίνητους η Καλύψω με το τραγούδι της και τα κάλλη της.. και μην έχοντας άλλη επιλογή, θα ανέβουμε επάνω σε μια γερή σχεδία, τολμώντας να διασκίσουμε μεγάλα πελάγη. 

Σε πέντε έτη από σήμερα θα κάνουμε την "επανεκκίνηση" μας λοιπόν, αλλά αναμένεται μια αγωνιώδη κατάσταση αρκετών μηνών, ελπίζοντας μέσα σε αυτήν την χρονική περίοδο να μάς επιφυλάσσει η Αθηνά μια δεύτερη ευκαιρία. Μακρύς ο δρόμος ωστόσο για την Ιθάκη, αλλά όπως πάντα είναι θέλημα Θεού να μην χαθούμε !! 


~ ~ Κλείνω το σημερινό μου άρθρο βάζοντας μια άνω τελεία καθότι θα επανέρχομαι (ελπίζω) για αρκετά χρόνια .. ωστόσο κρατήστε τα παραπάνω στο πίσω μέρος του μυαλού σας, θα σας βοηθήσουν να μην χάσετε τα επόμενα επεισόδια. Χρόνο με τον χρόνο.. θα θυμηθείτε τα λόγια μου !!. 


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

1 σχόλιο:

  1. Προτείνω να διαβάστε ακόμη ένα σχετικό άρθρο μου, αναρτήθηκε τον Ιανουάριο του 2015:
    https://psychologyastrology.blogspot.com/2015/01/blog-post_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή