Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

«Wolf Moon» ~ Φεγγάρι του λύκου ονομάζεται η Πανσέληνος του Ιανουαρίου !!

The first Full Moon of the New Year, is named “Wolf Moon” from the howling wolves:

Η Πανσέληνος του Ιανουαρίου πήρε το όνομα “Φεγγάρι του Λύκου”, απ΄τα ουρλιαχτά των λύκων !!


Αγαπημένοι μου αναγνώστες.
Σύμφωνα με το παγκόσμιο ημερολόγιο που ακολουθούμε, ως πρώτος μήνας του κάθε νέου έτους θεωρείται ο Ιανουάριος. Επομένως βάσει αυτού θεωρείται η πρώτη Πανσέληνος του νέου έτους. 

Για το Βόρειο Ημισφαίριο που ζούμε, ο Ιανουάριος χαρακτηρίζεται ως «η καρδιά του Χειμώνα», όπου τα ουρλιαχτά των λύκων είναι πολύ εντονότερα αυτό το διάστημα από κάθε άλλη εποχή, ειδικά νύχτα με Πανσέληνο !!
Επομένως, έτσι εξηγείται που η Πανσέληνος του Ιανουαρίου πήρε το όνομα “Φεγγάρι του Λύκου”, απ΄τα ουρλιαχτά των λύκων !! 

Βέβαια στο σημείο αυτό μπορούμε να πούμε ότι η παραπάνω ονομασία προέρχεται απ’ τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όπου σύμφωνα με μία δραματική εκδοχή, η Πανσέληνος αυτή θεωρείτο η «Σελήνη μητέρα του Λύκου».  

Αλλά και από Παραψυχολογικής πλευράς, έχουμε ενδείξεις που μας επιτρέπουν να χαρακτηρίζουμε την Πανσέληνο του λύκου ως “Δραματική”, καθώς η αισθητήρια μνήμη φέρνει στην επιφάνεια στιγμές που μας προκάλεσαν θλίψη !!    

     Οι νύχτες Wolf Moon ποικίλουν ανά ζώνη ώρας των Ηπείρων και των Κρατών αυτών. Γι' αυτό και Πανσέληνος αυτή είναι γνωστή με διάφορα ονόματα, όπως ως Old Moon, Ice Moon, Snow Moon, αλλά και ως Yule (η πρώτη του νέου έτους). Οπότε για κάθε διαφορετικό πολιτισμό, αυτό το Αστρονομικό Φαινόμενο έχει τους δικούς του μύθους και θρύλους όπως άλλωστε κάθε ολόγεμο Φεγγάρι του έτους .. αλλά εγώ επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας τον πιο συγκινητικό:  


"Wolf Moon" .. ο Ύμνος του λύκου προς την Πανσέληνο δεν είναι μύθος !!


 
    Σίγουρα φίλοι μου, έχετε παρατηρήσει ότι τα ζώα είναι ανήσυχα τις μέρες της γέμισης του φεγγαριού. Αλλά και πολύ συχνά, ακόμη και εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε να αυξάνονται οι αβεβαιότητες μας - οι ανασφάλειες μας, ενώ μετά την Πανσέληνο είναι σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω μας, ή σαν να βρήκαμε ξαφνικά την λύση στο πρόβλημα μας !!.

Αυτό συμβαίνει διότι ταλαντεύονται οι ισορροπίες μας μεταξύ συναισθήματος και λογικής, επιστημονικά μελετημένο .. ωστόσο δεν θα επεκταθώ περισσότερο στον παρόν άρθρο μου καθώς έχω αναρτήσει αναλυτικό, του οποίου τον σύνδεσμο σας δίνω στο τέλος του κειμένου:  

Κατά πόσο όμως οι Μύθοι & Θρύλοι συγγενεύουν όντως με την Πραγματικότητα ??!!. 

     Οι άνθρωποι κατά τις παλαιότερες εποχές, καθώς είχαν αντιληφθεί ότι τα ζώα έχουν πολύ πιο ανεπτυγμένα ένστικτα απ’ τον άνθρωπο (ειδικά σε ότι αφορούσε καιρικά φαινόμενα, αλλαγές της φύσης, διαφόρους κινδύνους κ.ά)... παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των ζώων, ώστε να προετοιμαστούν και εκείνοι αναλόγως. Κάποιες συνήθειες των ζώων ωστόσο παρέμεναν μυστήριες και ανεξήγητες. Όπως το γεγονός ότι οι λύκοι σε κάθε Πανσέληνο μαζεύονταν σε κάποιο ξέφωτο, και επιλέγοντας το ψηλότερο σημείο σήκωναν το κεφάλι προς το φεγγάρι και ούρλιαζαν !!!!.


Κάποια φεγγάρια μάλιστα παρατηρούσαν πως είχαν ιδιαίτερες ιδιότητες, όπως αυτό του Ιανουαρίου, που πρώτοι οι Ινδιάνοι τα ονόμαζαν Wolf Moon (φεγγάρι του λύκου). Ένας χαρακτηρισμός που εξαπλώθηκε και χρησιμοποιείται απ' τον δυτικό πολιτισμό και στις μέρες μας.  
      Έτσι, από τα παμπάλαια χρόνια ακόμη, ήταν φυσικό λόγω άγνοιας να γεννιούνται διάφοροι μύθοι και θρύλοι, εκ των οποίων ένας αρχαιοελληνικός που βρίσκεται πλησιέστερα στην πραγματικότητα, έχει ως εξής:

* * *  Κάθε φορά που γεμίζει η Σελήνη (πανσέληνος), ο Ήλιος κλέβει την ενέργεια της. Και για να τραφεί έως την επόμενη Πανσέληνο, απλώνει τις ακτίνες του και ρουφάει την δύναμη των πιο ανθεκτικών ψυχών – οργανισμών πάνω στην Γή. Έτσι οι άνθρωποι νόμιζαν πως αυτός ήταν ο λόγος που τα αγρίμια φοβούνται την φωτιά αλλά κρύβονται και από τον ήλιο, περιμένοντας να δράσουν την νύχτα. Όπως και ο λύκος. 

Παρεμπιπτόντως. Ο λύκος πράγματι, έχει φοβερές ψυχικές αντοχές. Είναι από τα ζωντανά πλάσματα που εάν παγιδευτεί, αψήφα κάθε σωματικό πόνο προκειμένου να ελευθερωθεί. Εάν δηλαδή πιαστεί σε παγίδα το πόδι του (και έχουμε άπειρα παραδείγματα), θα το κόψει με τα ίδια του τα δόντια δίχως να χάσει τις αισθήσεις του. Στην συνέχεια θα απομακρυνθεί αιμόφυρτος, έως να βρεί μέρος για να κρυφτεί. Και μόνο τότε αφήνει να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του !!.

Ο κάτασπρος Λύκος λοιπόν (όπως μας λέει ο θρύλος), ήταν γέννημα της Σελήνης, που για να μην φάει τα άλλα της παιδιά, τον πέταξε κάτω στην Γή – τον εξόρισε δηλαδή .. αλλά τελικά ο Λύκος επέζησε και ερωτεύτηκε τρελά μια αδέσποτη κάτασπρη σκυλίτσα, και έτσι πολλαπλασιάστηκε το είδος των λυκόσκυλων.
Την σύντροφο του όμως την έπιασαν οι άνθρωποι, την ώρα που είχε πάει να κλέψει από τις στάνες τους τροφή για τα παιδιά της, και τότε την έγδαραν ζωντανή !!.
Το τομάρι της στην συνέχεια το κρέμασαν σε ένα δένδρο στο κέντρο της πόλης τους, προς γνώσιν και συμμόρφωση όλων των άγριων σκυλιών. Ο Λύκος όμως πήγε κρυφά την νύχτα και πήρε το αιματοβαμμένο κάτασπρο τομάρι της, και ουρλιάζοντας από ψυχικό πόνο, το ανέβασε στην ψηλότερη κορφή ενός βουνού. Εκεί θρηνώντας τον χαμό της, ικέτευε την μητέρα Σελήνη, να αναστήσει την αγαπημένη του !!.
Η καρδιά της Σελήνης ράγισε από τύψεις. Αλλά όσο κι αν προσπάθησε, δεν είχε την μαγική δύναμη να την αναστήσει. Ωστόσο, η πνοή της την οποία έστειλε στην Γή.. ήταν ένα πολύ ισχυρό ελιξίριο, ικανό να αναζωογονήσει – να ανακουφίσει – να δώσει κουράγιο στον Λύκο, όπως όμως και σε κάθε άλλη πονεμένη ψυχή.

* * Από τότε (σύμφωνα με τον θρύλο), κάθε Πανσέληνο, οι λύκοι ανεβαίνουν στο πιο ψηλό σημείο σε κάποιο ξέφωτο, και σηκώνοντας το κεφάλι προς το μέρος της Σελήνης, της τραγουδούν – την υμνούν και την παρακαλούν να στείλει το ελιξίριο της ώστε να αναστήσει μια αγαπημένη ψυχή – ώστε να γιατρέψει τον πόνο ψυχής – ώστε να τις δώσει δύναμη να αντέξει τον σωματικό πόνο. Έτσι η Σελήνη τότε, για να απαλύνει τις τύψεις της, στέλνει το ελιξίριο της προς κάθε ψυχή, το οποίο της δίνει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσει ακάθεκτη την πορεία της πάνω στην Γή !! 
  

* * Μελέτες – Έρευνες – Συμπεράσματα:

     Είναι απολύτως φυσικό και λογικό που σε παλαιότερες εποχές, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να έχουν εξηγήσεις για διάφορα φαινόμενα, παρουσίαζαν τις παρατηρήσεις τους με τρόπο μυθικό.
Αλλά στο σημείο αυτό σας διαβεβαιώνω πως πίσω από τον παραπάνω μύθο βρίσκονται αλήθειες, που σήμερα εξηγούνται με διαφορετικές ονομασίες (ορολογίες), μετά από εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες. Ωστόσο ακόμη και στις μέρες μας δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν σε «μυστήριες τελετές» κάτω απ’ το φεγγάρι. Κατά πόσο όμως ψυχανεμίζονται (?!) δεν είναι επί της παρούσης να το θίξω, διότι σε αρκετές περιπτώσεις η ψευδαίσθηση που δημιουργείται στο μυαλό είναι τόσο έντονη, που επισκιάζει την πραγματικότητα !!.

Βέβαια, άλλη μια πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι άτομα με ιδιαίτερες ψυχικές δυνάμεις, άλλοτε αποφορτίζουν το μυαλό τους κάτω απ’ την θέα του φεγγαριού, και άλλοτε “γεμίζουν τις μπαταρίες τους” σε κάθε πανσέληνο. Αυτή η μέθοδος μάλιστα έχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε πολλά άλλα άτομα, τα οποία κουράζονται πνευματικά - ψυχικά. Άλλωστε είναι όντως γεγονός ότι ο αστεροειδής η Ψυχή εκπέμπει ενέργεια, η οποία εμψυχώνει και ανακουφίζει πονεμένες ψυχές. 
Δηλαδή, σύμφωνα με τις ελλείψεις των ψυχικών αναγκών μας διαχέει ενέργεια, η οποία μεταφράζεται ως Ελιξίρια Ψυχική Αναγέννηση.

Συνεπώς υποστηρίζω την θεωρία ότι «η πνοή της Σελήνης» εξανεμίζει τις θλιβερές αναμνήσεις μας, ώστε να μην κρατούν δέσμια την ψυχή μας σε καταστάσεις που εγκλωβίζουν - φθείρουν – έως και που σκοτώνουν την ελπίδα. Δηλαδή με απλά λόγια από επιστημονικής πλευράς, μας αποφορτίζει ψυχικά ώστε να μην ανασύρονται από την αισθητήρια μνήμη μας θλιβερές στιγμές. 

* * Συνεπώς. Τις νύχτες που εμφανίζεται η Πανσέληνος, αντί να σας τρομάζει η ιδέα της, σηκώστε τα μάτια στον ουρανό κι από τα βάθη της Ψυχής σας κάντε μια ευχή. Εάν πιστέψετε στην δύναμη της ψυχής σας .. τότε η παράκληση σας πολύ πιθανόν να εισακουστεί !!. 


Με αγάπη πάντα .. ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου