Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

* *Ενόψει των Χριστουγέννων.. άρθρο μου ιστορικής σημασίας*


Χαρούμενα Χριστούγεννα αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου !! 

Σας εύχομαι Υγεία, Ψυχική Γαλήνη, και Το Πνεύμα των Χριστουγέννων να γεμίσει με Απύθμενη Αγάπη την καρδιά σας !! 


     Το παρόν άρθρο μου περιέχει όντως ιστορικές αναφορές στην εποχή της Γέννησης Του Χριστού, δίχως να θέλω να σας κουράσω αναλύοντας ανώφελες λεπτομέρειες. Μάλιστα, δεν βλέπω να έχει ουσία να γνωρίζουμε σε ποιά ακριβώς ημερομηνία συνέβη αυτό το Θεάρεστο γεγονός, και εάν ορθά εορτάζουμε παγκοσμίως την Γέννηση Του στις 25 Δεκεμβρίου. 

Ωστόσο, καθότι μια μερίδα ανθρώπων προβάλλουν αριστοτεχνικά στημένα επιχειρήματα με σκοπό να δημιουργούν αμφιβολίες για την Θεϊκή Υπόσταση Του, επιβάλλεται να γνωρίζουμε τα βασικότερα ώστε να έχουμε αποστομωτικό αντίλογο. Γι' αυτό άλλωστε κλείνοντας το άρθρο μου στο τέλος, καταλήγω στο νόημα των Χριστουγέννων με ένα μήνυμα αγάπης προς όλους τους ανθρώπους της οικουμένης !! 

Διαβάστε περισσότερα.. 


 ~ ~ Ιστορική αναδρομή, αναφέρω συνοπτικά τα ακόλουθα:      

       Πράγματι, όπως άλλωστε το παραδέχεται κάθε Χριστιανική Εκκλησία, η Γέννηση Του Ιησού Χριστού δεν εορτάζονταν κατά τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού. Αλλά και αργότερα, παρότι είχε καθιερωθεί ο εορτασμός της Αναστάσεως Του, δεν μπορούσε να υπολογιστεί με ακρίβεια η ημερομηνία της Γέννησης Του
Αυτό οφείλεται σε πολλούς και βάσιμους λόγους που τους σημαντικότερους αναφέρω ακολούθως, όμως, σημασία έχει πως έστω εκατοντάδες χρόνια μετά, και μετά από πολλές διαφωνίες που υπήρξαν σχετικά με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της Γέννησης Του Θεανθρώπου, τελικά ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων καθιερώθηκε επιτέλους η 25η Δεκεμβρίου.

Αρχικά δεν εορταζόταν καν΄ τα Χριστούγεννα (όπως προαναφέρω), και οι πρώτες πιθανές ημερομηνίες άρχισαν να διατυπώνονται από τον 2ο αιώνα μ.Χ... ώσπου τελικά μετά τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όλες οι πιθανές ημερομηνίες που είχαν διατυπωθεί καταργήθηκαν. 

Το πιθανότερο είναι ότι η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία επέλεξε την 25η Δεκεμβρίου, καθώς η ημερομηνία συνέπιπτε με την γιορτή των Σατουρναλίων προς τιμήν του θεού Κρόνου και με τα Μπρουμάλια, δηλαδή τον εορτασμό της μικρότερης μέρας του έτους. Και αναλόγως 9 μήνες πριν, καθιερώθηκε να εορτάζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. 
Κατ’ αυτόν τον τρόπο (πιθανόν) θέλησε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία (η πρώτη Χριστιανική) να μεταδώσει την ιδέα της αναγέννησης του κόσμου μέσω του Χριστιανισμού - να δώσει μια νέα διάσταση στα πράγματα ξεπερνώντας τις αρχαίες θρησκείες. 

Για παρόμοιους λόγους καταργήθηκε ο εορτασμός του Νέου Έτους με την Εαρινή Ισημερία, δηλαδή με την έναρξη του Νέου Ετήσιου Ηλιακού Κύκλου, και καθιερώθηκε ως εορτασμός της Πρωτοχρονιάς η 1η Ιανουαρίου 
Ωστόσο, ο Ιανουάριος πήρε το όνομα του απ’ τον αρχαίο μυθικό θεό των Ρωμαίων τον Ιανό, ο οποίος σύμφωνα με την μυθολογία τους είχε δύο πρόσωπα. Το ένα μπροστά στο κεφάλι – και το άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το πίσω πρόσωπο κοιτούσε το παρελθόν – και το μπροστινό το μέλλον. Έτσι μάλλον θεωρούσαν πως ο Ιανός συμβολίζει την αλλαγή του χρόνου.  

Μετά την εποχή της Αναγέννησης:

      Όπως ήταν αναμενόμενο όμως και πολύ φυσικό, μετά την εποχή της Αναγέννησης οι σύγχρονοι αστρονόμοι - μελετητές - ιστορικοί κ.ά επιστήμονες, άρχισαν να αναζητούν στοιχεία, ικανά να λύσουν κάθε απορία ή και δυσπιστία. 
Με σκοπό να προσδιορίσουν την ημερομηνία της Γέννησης Του Ιησού Χριστού, οδηγήθηκαν σε βάσιμα συμπεράσματα, τα οποία σίγουρα έχουν ενδιαφέρον να τα γνωρίζουμε, ασχέτως που δεν πρόκειται ασφαλώς να μεταφερθεί η ημερομηνία του εορτασμού, και ούτε βεβαίως πρόκειται Το Πνεύμα Των Χριστουγέννων να εξανεμιστεί απ’ τις ψυχές των χριστιανών !!.

Μέσα σε όλες τις θεωρίες, υπήρξαν και αυτές που τοποθετούν την Γέννηση Του στον μήνα Δεκέμβριο. Ωστόσο, είναι απίθανο να συνέβη στις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου, καθώς τότε η Βηθλεέμ ήταν βυθισμένη στην παγωνιά !! 


Η εποχή της Γέννησης Του Ιησού Χριστού:

      Σύμφωνα με τις Εβραϊκές Γραφές, αναμένονταν να έρθει στην Γή ένα πρόσωπο που θα προετοίμαζε τον κόσμο για τον ερχομό του Μεσσία. Δηλαδή αυτού, που πίστευαν ότι θα τους οδηγούσε στην ελευθερία απ’ την Ρωμαίους κατακτητές του. 
Επίσης σύμφωνα και με τις προφητείες που αναγράφονται στην Παλαιά Διαθήκη, περίμεναν ότι, «στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας θα γεννηθεί ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων..» αλλά οι ερμηνείες αυτών έδωσαν λανθασμένες εντυπώσεις στους ανθρώπους, καθότι επρόκειτο για μεταφορικές έννοιες σχετικά με την γέννηση νέου βασιλιά. 
Μάλιστα τα παραπάνω, υπολογίζονταν να συμβούν κατά την εποχή που ο Ηρώδης ο Μεγάλος (ο Μέγας) θα ήταν Βασιλιάς της Ιουδαίας, ο οποίος ήδη βασίλευε από το 37 π.Χ. δηλαδή πριν ακόμη την Γέννηση Του Χριστού. 

Ο Ηρώδης διορίστηκε ως  βασιλιάς της Ιουδαίας από τους Ρωμαίους. Και η αλήθεια είναι ότι διακρίθηκε τόσο για τις στρατιωτικές όσο και τις διοικητικές του ικανότητες, και επιπλέον ανύψωσε όντως σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των υπηκόων του, γι’ αυτό και ονομάστηκε "Μέγας". 
Ωστόσο (σύμφωνα και με τους βιογράφους του), με την πάροδο του χρόνου άρχισε να παρουσιάζει διανοητική αστάθεια, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε οικογενειακές δολοπλοκίες και διάφορες απάτες, που τον έκαναν μισητό στο λαό του. Επομένως κατόπιν ανάλυσης του προφίλ του, βλέπουμε ότι η ανώφελη σφαγή των νηπίων στη Βηθλεέμ λίγο πριν από τον θάνατό του, οφείλεται στην διανοητική σύγχυση στην οποία είχε περιπέσει.

Το Διάταγμα της Απογραφής: 
    
     Ο Καίσαρας Αύγουστος κατά την ίδια εποχή (όπως κάθε χρόνο), διέταξε την απογραφή του πληθυσμού σε όλη την κατοικημένη γή που ήταν στην κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η απογραφή άρχιζε με την Φθινοπωρινή Ισημερία, και έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Φθινοπώρου.  
Ο καθένας έπρεπε αναγκαστικά να απογραφεί «στην δική του πόλη», κάτι που απαιτούσε όμως ταξίδι μιας εβδομάδας ή και περισσότερο. Οι δε ποιμένες μάλιστα, θα έπρεπε να ταξιδέψουν μαζί με τα κοπάδια τους. 
Ένα τέτοιο διάταγμα λοιπόν, το οποίο αποσκοπούσε στην ενίσχυση του φορολογικού συστήματος και στη διευκόλυνση της στρατολόγησης, σίγουρα θα προκαλούσε μεγάλη δυσαρέσκεια στους υπηκόους, εάν αναγκάζονταν να κάνουν ένα τόσο κοπιαστικό και μεγάλο ταξίδι μέσα στην παγωνιά του Χειμώνα. Προφανώς λοιπόν, για να αποφύγει ο Αύγουστος να επιτείνει την δυσαρέσκεια των υπηκόων του, επέλεξε την προαναφερόμενη εποχή.

Επίσης:

    Σύμφωνα με τις περιγραφές των Ευαγγελιστών και όσα είχαν καταγραφεί από Ρωμαίους αλλά και σπουδαίους Ιουδαίους ιστορικούς της εποχής εκείνης, τα παραπάνω συμφωνούν με το γεγονός ότι, «οι ποιμένες έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν με βάρδιες τα ποίμνιά τους τη νύχτα». 
Επομένως, η Γέννηση Του υπολογίζεται  από αρχές έως τέλος του Φθινοπώρου. Άλλωστε και στην αφήγηση του ο Ευαγγελιστής Ματθαίος βλέπουμε να προσδιορίζει την ίδια εποχή που οι τρεις Μάγοι απ’ την Ανατολή, κατέφθασαν στην Ιερουσαλήμ.

Η Γέννηση Του:
   
    Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε νύχτα στην Βηθλεέμ, μια πόλη του Ισραήλ κοντά στην  Ιερουσαλήμ, μέσα σε στάβλο. Από τα λίγα που μας είναι γνωστά, άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ και του διαμήνυσε να πάρει το παιδί με την μητέρα του Μαριάμ (Μαρία), και να μετοικίσουν στην Αίγυπτο έως να πεθάνει ο Ηρώδης. Και πράγματι 
αμέσως μετά την Γέννηση Του αυτό έπραξε ο Ιωσήφ, και για το ταξίδι τους προφανώς χρησιμοποίησαν καράβι. Βέβαια τις εποχές εκείνες, τα επιβατικά καράβια σταματούσαν να ταξιδεύουν με τα πρώτα κρύα του Χειμώνα.. άρα ο καιρός ήταν ακόμη καλός.  

Προηγουμένως: Καθώς οι τρείς Μάγοι ρωτούσαν για το πού θα βρουν τον νεογέννητο βασιλιά των Ιουδαίων, ο Ηρώδης το έμαθε και ταράχθηκε. Κάλεσε τους Μάγους και τους ζήτησε να του υποδείξουν πού βρίσκεται το παιδί, ώστε να πάει και ο ίδιος (δήθεν) να το προσκυνήσει. 
Οι Μάγοι όμως καθοδηγούμενοι απ’ το λαμπερό μεγάλο Αστέρι (αστεροειδής Ψυχή), βρήκαν το Θείο βρέφος και αφού το προσκύνησαν και του προσέφεραν τα δώρα τους (σμύρνα, χρυσό, λιβάνι), αναχώρησαν για την πατρίδα τους από άλλο δρόμο, δίχως να συναντηθούν ξανά με τον Ηρώδη.
Γνωρίζουμε ακόμη πως πριν ολοκληρωθεί η απογραφή, ο Ηρώδης έστειλε στρατιώτες και θανάτωσαν τα παιδιά που ήταν στη Βηθλεέμ και τα περίχωρά της, από ηλικίας δύο ετών και κάτω. Προφανώς διότι τόσο είχε υπολογίσει την ηλικία Του Χριστού, φοβούμενος μάλλον μέσα στην παράνοια του ότι θα έχανε την βασιλεία του. Μάλιστα και κατ’ αυτό τον τρόπο εκπληρώθηκε προφανώς η προφητεία του Ιερεμία, «κραυγή πόνου και σπαραγμός ακούσθηκε στην περιοχή Ραμά. Η Ραχήλ έκλαιγε τα παιδιά της».
Ο δε Ρωμαίος ιστορικός Μακρόβιος, αναφέρει ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο μικρός γιος του Ηρώδη, ο Αντίπατρος, για τον οποίο ο παρανοϊκός βασιλιάς είπε το εξής αμίμητο: «Κρείσσον Ηρώδου ύα είναι, ή υία.. » δηλαδή, «καλλίτερα να είναι κάποιος χοίρος του Ηρώδη παρά γιος του» !!.

      Τα παραπάνω όπως και αρκετές άλλες ενδείξεις, τοποθετούν την πραγματική ημερομηνία της Γέννησης Του κάπου στην εποχή του Φθινοπώρου. 

Επίλογος:

    Είναι αυτονόητοι λοιπόν οι λόγοι που δεν υπήρξε απογραφή της ημερομηνίας Γέννησης Του, και είναι λογικό που μας είναι άγνωστα τα βιώματα Του κατά την παιδική Του ηλικία στην Αίγυπτο. 
Η Θεομήτωρ και ο Ιωσήφ για να προστατέψουν Τον μικρό Χριστό, επέστρεψαν όταν ήταν πλέον σε ηλικία 10 – 12 ετών. Κι άλλωστε, δεν ήταν κάποια σημαντικά πρόσωπα της εποχής εκείνης ώστε οι ιστορικοί να δείχνουν ενδιαφέρον για την πορεία της ζωής τους και να την καταγράφουν !!.    

Και κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν έχει σημασία εάν το Θεάρεστο αυτό γεγονός συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου ή σε άλλη εποχή του χρόνου. 

Άλλωστε, η  Γέννηση Του Χριστού δεν είναι απλά μια θρησκευτική γιορτή, αλλά γεγονός που συμβολίζει την “γέννηση” Αγάπης, Συμπόνιας, Αλληλεγγύης, και Ελπίδας για έναν πιο Ανθρώπινο κόσμο.
Το Πνεύμα των Χριστουγέννων είναι η Θεϊκή Αύρα που αιωρείται σε όλο το Σύμπαν, και αφουγκράζεται τις ολόψυχες προσευχές όλων μας. Για να μπορούμε όμως να περιμένουμε να συμβούν μικρά ή και μεγάλα Θαύματα γύρω μας, χρειάζεται να “τραφεί” η Ψυχής μας. Και η τροφή που την ενδυναμώνει, ονομάζεται «Ανθρωπιά» !!.

Μέρες αγάπης και συμπόνιας λοιπόν, μέρες ευχών και ελπίδας. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας στο Πνεύμα των Χριστουγέννων, και αυτό θα αγαλλιάσει τις ψυχές μας από κάθε πόνο !!.

  
* * Προτείνω επίσης να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο μου, διότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

    Το Άστρο της Βηθλεέμ .. το Φαινόμενο ο Αστεροειδής Ψυχή .. ανοίξτε τον  σύνδεσμο: 


Με αγάπη πάντα ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου