Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Κυριακή, 13 Μαΐου 2018

*Μάγισσες του Μεσαίωνα*

Η πεποίθηση ότι ο διάβολος είναι ισχυρότερος από Τον Θεό !!.


Αγαπημένοι μου αναγνώστες.
Μετά το άρθρο μου «Μαγεία και Βασκανία», επανέρχομαι για να ξεδιπλώσω ένα μελανό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας. Επιδίωξα η φωτογραφία που το συνοδεύει να μην είναι τόσο τρομακτική, όσο η πραγματικότητα !!.

Βέβαια, για να είμαστε αντικειμενικοί, οι προκαταλήψεις που μας ακολουθούν από γενιά σε γενιά, οι δεισιδαιμονίες που οδηγούν σε μαζική υστερία, η ομαδική παράκρουση λόγω φανατισμού, οι απάνθρωπες εκτελέσεις αθώων ψυχών .. δεν είναι φαινόμενα μόνο παλαιότερων εποχών. Άπειρα τα παραδείγματα στην νεότερη εποχή μας, όπως, παρανοϊκοί οπαδοί Τζιχανιστών  – τρομοκρατών – προπαγανδιστών – σατανιστών – παραθρησκευτικών οργανώσεων κ.ά !!.

Οπότε βάσει των παραπάνω δεδομένων, θα πρέπει να κρίνουμε επιεικώς τα σπαραχτικά γεγονότα παλαιοτέρων εποχών, καθότι η άγνοια – η αμάθεια – η έλλειψη παγκόσμιας ενημέρωσης, μπορούν να δικαιολογήσουν τις παρανοϊκές συμπεριφορές.
Ωστόσο, σχετικά με το κυνήγι των Μαγισσών έχουν δημιουργηθεί άπειροι θρύλοι. Έχουν κυκλοφορήσει αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες, που έκαναν ζάμπλουτους τους παραγωγούς. Η γελιοποίηση λοιπόν τραγικών εποχών, σε όλο τους το μεγαλείο. Και δυστυχώς η ιστορία θα επαναλαμβάνεται όσο θα αδιαφορούμε για τις λεπτομέρειες .. καθώς η γνώση της λεπτομέρειας, είναι αυτή που κάνει την διαφορά.

Επιστρέφουμε επομένως νοερά στην εποχή του Μεσαίωνα. Μία εποχή όπου πίστευαν πως η δύναμη του σατανά, είναι ισχυρότερη Του Θεού. ΤΡΑΓΙΚΟ !!!!
Θα σας παρακαλέσω να μην διαβάσετε βιαστικά – επιλεκτικά το κείμενο, και κυρίως να μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. 

 "Διαβάστε περισσότερα"...  

~ ~ ~ Εξετάζοντας τα γεγονότα αντικειμενικά και με την ψυχρή λογική, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν Εβραϊκής καταγωγής, και είναι πολύ φυσικό, καθώς ήταν και οι πρώτοι οπαδοί Του Ιησού Χριστού μας. Είναι επίσης γεγονός ότι το Εβραϊκό θρησκευτικό Συμβούλιο του λεγόμενου Σαχεντρίν, το οποίο λειτουργούσε και ως Δικαστήριο, (εφάρμοζε τον Μωσαϊκό Νόμο), είναι αυτό που καταδίκασε σε θάνατο Τον Χριστό, με την δήθεν κατηγορία της βλαστήμιας. Και ενώ σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο θα έπρεπε η ποινή θανάτου Του να είναι δια λιθοβολισμού, την οποία θα την εκτελούσε το πλήθος.. προφανώς φοβούμενοι οι Αρχιερείς τις προστατευτικές αντιδράσεις των οπαδών Του – πιστών Του (Εβραϊκής καταγωγής), σκαρφίστηκαν ψευδείς κατηγορίες εις βάρος Του, και έτσι «πέταξαν το μπαλάκι» στον Πόντιο Πιλάτο. Εξού και τελικώς η θανατική Του ποινή πραγματοποιήθηκε βάσει Ρωμαϊκού Δικαίου (Ρωμαϊκού νόμου), την σταύρωση Του δηλαδή !!.

Ο Χριστιανισμός διώχτηκε από τους Ρωμαίους έως το 313 μ.Χ. με τους πιο φρικαλέους τρόπους, έως που προσέφερε προστασία στους χριστιανούς ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος (μετέπειτα Άγιος Κωνσταντίνος), και έτσι ιδρύθηκε στη Ρώμη η Χριστιανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (η Δυτική Παπική), η οποία επίσης λειτουργούσε και ως Εκκλησιαστικό Δικαστήριο.
Τον ρόλο δικαστών είχαν εκκλησιαστικοί Αξιωματούχοι, με σκοπό την καταπολέμηση των Χριστιανικών αιρέσεων και την εξόντωση του Σκοτισμού (ότι ειδωλολατρικό, μεταφυσικό, ή αλλιώς διαβολικό τάχα) !!.

Το κυνήγι των μαγισσών:

Έως τον 17ο αιώνα, η εποχή αυτή είναι γνωστή ως εποχή Μεσαιωνικής Ιεράς Εξέτασης. Δηλαδή στην ουσία, ίδρυσαν κάτι παρόμοιο με το Σαχεντρίν.. και κάνοντας δικούς τους θρησκευτικούς κανόνες και νόμους, υποτίθεται ότι έτσι υπηρετούσαν Το Θέλημα Του Θεού !!.

Ο θεσμός έμεινε γνωστός ως Ιερά Εξέταση, λόγω των ανακρίσεων με απάνθρωπα βασανιστήρια, για να συγκεντρώσουν δήθεν στοιχεία ή να αποσπάσουν ομολογίες, απαραίτητα για τις δίκες τους. Οι κατηγορίες ήταν συνήθως για Βλασφημία προς τους νόμους Του Θεού (της χριστιανικής πίστης), και οι αποφάσεις ήταν πάντα καταδικαστικές σε βασανιστικό θάνατο. Επομένως, δεν έκαναν τίποτα το διαφορετικό απ’ ότι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι Ρωμαίοι στους Χριστιανούς. Είναι αυτονόητο ότι παραποίησαν Τον Λόγο Του Ιησού Χριστού, μετατρέποντας την Χριστιανική πίστη σε μια νέα μορφή Τρομοκρατία !!. 

Ειδικότερα, από το 1184 όπου άρχισαν ανακρίσεις σχετικά με τους τρόπους πρακτικής θεραπείας, «το κυνήγι των μαγισσών» εξελίχθηκε σε φανατισμό και εμμονή, με αποτέλεσμα στο όνομα (δήθεν) της Θρησκευτικής Δικαιοσύνης.. να καταδικάσουν σε Θάνατο στην Πυρά (να καούν ζωντανοί) χιλιάδες αθώοι, που κατά 80% ήταν γυναίκες. Σε πολλές περιπτώσεις τους έκαιγαν δεμένους πάνω σε σταυρούς, ώστε να εξορκιστεί δήθεν το Κακό !!. Μάλιστα κατά την εποχή της Ιεράς Εξέτασης, επειδή οτιδήποτε απαιτούσε εξερευνήσεις ή πειραματισμούς θεωρούνταν ’’σκοτισμός’’.. αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση όλων των επιστημών !!. 

Τί σημαίνει ωστόσο Μαγεία ?!  – ο ορισμός της Μαγείας: 

Με τον όρο «μαγεία», περιγράφονται οι τελετουργικές ή διανοητικές προσπάθειες, για την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας πέραν των φυσικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, είτε μέσω της σκέψης, είτε μέσω της επίκλησης θεοτήτων ή πνευμάτων, είτε μέσω της χρήσης υπερφυσικών δυνάμεων. Όσον δε αφορά τους ανθρώπους που ασχολούνται με την εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών, σκοπός τους είναι να επιβάλουν την θέλησή τους στη φύση, ή σε άλλους ανθρώπους (πλύση εγκεφάλου δηλαδή). 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεθόδους που ασφαλώς έχουν επίσης επιστημονικές εξηγήσεις στις μέρες μας (τομέας της ψυχοερεύνησης), αλλά έχω αναφερθεί σχετικά με αυτό σε προηγούμενο άρθρο μου, με τίτλο «Μαγεία και Βασκανία»
Επομένως οι άνθρωποι αυτοί, από αρχαιοτάτων χρόνων αποκαλούνται μάγοι – μάγισσες, αποκρυφιστές κ.ά. 


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να συμπληρώσω πως ειδικά κατά την εποχή του Μεσαίωνα, ακόμη και οι ψυχικά άρρωστοι, θεωρούνταν δαιμονισμένοι. Μάλιστα πριν το τέλος της Μεταρρύθμισης στον 16ο αιώνα, η πίστη στην ύπαρξη των μαγισσών, ήταν άμεση συνέπεια της πίστης στον Σατανά.
Οι θεολόγοι της εποχής εκείνης, όριζαν την μαγεία ως την πώληση της ψυχής στον διάολο, με αντάλλαγμα την απόκτηση υπερφυσικών δυνάμεων. Πίστευαν πως οι γυναίκες είχαν επιπλέον λόγους να συνάψουν συμφωνία με τον Σατανά, καθώς εκείνος τις προίκιζε με την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πότε τις απατούν οι άνδρες τους, ή να τους “νεκρώνουν” τις σεξουαλικές ορέξεις τους, με σκοπό να μην γεννήσουν περισσότερα παιδιά !!.

Η πεποίθηση ότι ο διάβολος είναι ισχυρότερος από τον Θεό, όλο και δυνάμωνε !!.
Πιστευόταν μάλιστα ότι δεν έθετε απλώς τους θνητούς στον πειρασμό αλλά τους ανάγκαζε και να αμαρτήσουν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις πιθανότητες σωτηρίας τους.. διόγκωνε τους φόβους ότι θα προκληθεί η διάλυση της Εκκλησίας. Συνηθίζονταν μάλιστα στις θεολογικές σχολές να αποδίδουν όλες τις νίκες των αντιπάλων, στις δυνάμεις του Πρίγκηπα του Σκότους. Οτιδήποτε λοιπόν δεν μπορούσε να εξηγηθεί, οφειλόταν (δήθεν) στην μαγεία.
Η πίστη στην μαγεία και ο φόβος του σατανά, έφτασαν να υπερισχύουν της πίστης προς τον Θεό !!. Τραγικό !!.

Μαζική Υστερία: 

Ωστόσο, η αντίληψη αυτή πήρε διαστάσεις επικίνδυνης υστερίας, η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.
Αρχικά κατηγορήθηκαν γυναίκες ως μάγισσες, διότι γνώριζαν την ιδιότητα των θεραπευτικών βοτάνων (πρακτική ιατρική - φυσιοθεραπεία), ενώ στην πραγματικότητα προσέφεραν μεγάλο έργο στις κοινότητες που ζούσαν.
Μέθοδοι βασανισμού που ξεπερνούν την πιο αρρωστημένη φαντασία, την οποία δεν μπορεί να περιγράψει ούτε η τόσο πλούσια Ελληνική γλώσσα. Και για να εκφοβίζουν τους πολίτες της περιοχής (προς γνώσιν και συμμόρφωση), ανάγκαζαν το πλήθος να παρακολουθεί !!. 

Οι πρώτοι διωγμοί μαγισσών εγκαινιάστηκαν από τον Πάπα Ιννοκέντιο τον Η’ το 1484.. αλλά ειδικά μετά την έναρξη της Προτεσταντικής Επανάστασης, πήραν τερατώδεις διαστάσεις και απλώθηκαν σαν επιδημία (οι λόγοι εξηγούνται παρακάτω). Ο δε Λούθηρος συνιστούσε οι μάγισσες να θανατώνονται με λιγότερο οίκτο απ’ τους εγκληματίες. 
Μέσα στον 16ο αιώνα, οι διώξεις πήραν την χειρότερή τους μορφή στις χώρες όπου η θρησκευτική διαμάχη ήταν πολύ πιο έντονη. Δηλαδή στη Γερμανία και στη Γαλλία, στο πλαίσιο πάντα της Θρησκευτικής ή Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Με τις «διαβολικές» δοξασίες να κυριαρχούν στους θρησκευτικούς ηγέτες, δεν ήταν περίεργο που και η μάζα των οπαδών τους καλλιεργούσε τις ίδιες αντιλήψεις !!. 

Να προσθέσω ακόμα, ότι, στην Σικελία και νότια Ιταλία, η Ιερά Εξέταση στόχευε στην εξόντωση έως και διαφορετικών εκχριστιανισμένων λαών, και ειδικότερα των Ορθόδοξων Ελλήνων Χριστιανών, με απώτερο σκοπό την απόλυτη εξουσία !!. 
Σημειώτεον ότι η Ελλάδα ήταν ήδη υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε βίωνε την δική της μαρτυρική εξόντωση του Χριστιανισμού !!. 


Το κυνήγι δαιμονικών κεφαλών, ως νέος επαγγελματικός κλάδος: 

Κάπως έτσι, απ’ το μείγμα της εμμονικής υστερίας, της άγνοιας και του φόβου, το οποίο πυροδότησε ένα φανατισμένο κυνήγι μαγισσών.. αναμενόμενο ήταν να ξεπηδήσει και ένας νέος καλοπληρωμένος επαγγελματικός κλάδος. Αυτός των κυνηγών δαιμονικών κεφαλών !!.
Τραγική ειρωνεία, να επικηρύσσονται και να κυνηγιούνται λυσσαλέα άνθρωποι για αδικήματα που δεν διέπραξαν ποτέ, και να καταδικάζονται σε βασανιστικό θάνατο.. καθώς οι κυνηγοί δαιμονικών κεφαλών προκειμένου να γεμίσουν τα πουγκιά τους, παρουσίαζαν ψεύτικες κατηγορίες για μαγεία εις βάρος πολλών χιλιάδων ανθρώπων !!. 

Μέντορας (εκπαιδευτής) πολλών κυνηγών επικηρυγμένων, ήταν ο ανώτατος κληρικός, αρχιεπίσκοπος της Τριρ, ο Γιόχαν φον Σόνενμπεργκ, ο οποίος και ευθύνεται για την έκταση και την θηριωδία του κυνηγιού μαγισσών, της όλης ευρωπαϊκής ιστορίας.
Ταυτοχρόνως ήταν μέλος μιας επιτροπής εκλεκτόρων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κάτι που του έδινε μεγάλη εξουσία και επιρροή, τις οποίες και χρησιμοποίησε στο έπακρον. Όποιος δηλαδή του έφερνε αντίρρηση στο παράλογο κυνήγι μαγισσών που είχε εξαπολύσει, συλλαμβανόταν και καταδικαζόταν με συνοπτικές διαδικασίες.

Στα τέλη του 16ου αιώνα, στην Γερμανική πόλη της Τριρ (στη Ρηνανία) αντιμετώπιζαν οξύτατα προβλήματα στειρότητας οι άνδρες, χωρίς πρόδηλη αιτία. Κατά την κρίση λοιπόν του Γιόχαν φον Σόνενμπεργκ, έφταιγε η μαγεία. Αυτό ήταν η αφορμή για να επιστρατεύσει μια μαζική δίκη μαγισσών, που όμοια της δεν έχει στον Μεσαίωνα !!. 
Κάθε πόλη και χωριό της επισκοπής της Τριρ, ξεψαχνίστηκε για σημάδια μαγείας. Πλέον κανείς δεν ήταν ασφαλής από τις ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπλώνονταν σαν φάντασμα πάνω από την περιοχή. Αναρίθμητοι άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες, ανήλικα παιδιά) σύρθηκαν στα δικαστήρια, και όσοι δεν εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, έχασαν περιουσίες και εξορίστηκαν.

Η δικαστική μανία κράτησε περισσότερο από μια δεκαετία (1581-1593 περίπου). Μόνο στην πόλη της Τριρ, 368 άνθρωποι εκτελέστηκαν μαρτυρικά, και πολλές χιλιάδες ακόμη κάηκαν στα παλούκια του εξαγνισμού στην επικράτεια της επισκοπής. Προφανώς, «το κρυφό του σχέδιο», ήταν η εθνοκάθαρση της περιοχής του, καθώς σύντομα το κυνήγι των μαγισσών εξελίχθηκε σε κανονικότατο διωγμό κατά διαφορετικών θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων, διότι (υποτίθεται) πως οι μάγισσες πέραν των άλλων, ήταν απαραίτητα προτεστάντισσες και μη γηγενείς. Η τεραστίων διαστάσεων πύρινη σταυροφορία του αρχιεπισκόπου φον Σόνενμπεργκ, που πήρε τέλος το 1593.. άφησε την άλλοτε ξακουστή Τριρ ερείπιο, και σκιά του παλιού ένδοξου εαυτού της !!. 

Το παράδειγμά του ακολούθησε ο βενεδικτίνος μοναχός, Μπαλτάζαρ φον Ντέρνμπαχ, ο οποίος από παιδί, πέρασε σχεδόν όλη του την ζωή σε φραγκισκανό μοναστήρι του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης. Μεγαλώνοντας διαδέχτηκε στην ηγεσία τον θείο του ηγούμενο, όπου και εγκαινίασε μια ακόμη πιο φρικιαστική περίοδο στο κρατίδιο του.
Ήδη από την πρώτη στιγμή, ο Μπαλτάζαρ απαγόρευε στο ποίμνιο την προσχώρηση στην αντιμεταρρύθμιση του προτεσταντισμού, αναγκάζοντας έτσι τους πιστούς, να επιστρέψουν στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Ωστόσο οι αντιδημοφιλείς πράξεις του τον ανάγκασαν να παραιτηθεί κάποια στιγμή από την εξουσία, καθώς ξέσπασαν και οι έντονες θρησκευτικές ταραχές. Όταν κόπασαν τα έκτροπα, ο Ντέρνμπαχ επέστρεψε στη θέση του (το 1602), μετά από 25 χρόνια. Η “στρατηγική” του αυτή τη φορά, ήταν να επικεντρωθεί στην εξόντωση των μαγισσών, με απώτερο σκοπό τον εκ’ νέου διωγμό κατά διαφορετικών θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων (όπως προαναφέρω).. πυροδοτώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα κυνήγια μαγισσών της μεσαιωνικής ιστορίας, σε όλη την Ευρώπη !!. 

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός. Ωστόσο κατά την δεκαετία του 1620 έκαψαν περισσότερους από χίλιους ανθρώπους στις Γερμανικές πόλεις Βυρτσβούργη και Βαμβέργη, ενώ την ίδια περίοδο η πλατεία της Βολφενμπύτελ ήταν μονίμως αδιαπέραστη απ’ τους αμέτρητους πασσάλους, στους οποίους ανασκολόπιζαν τους υποτεθειμένους «δούλους του διαβόλου» !!. 
Συνεπώς, δεν είναι άξιο απορίας πώς εξαπλώθηκαν οι θανατηφόρες επιδημίες. Ήταν έργο των ανθρώπων λοιπόν, κι όχι έργο κάποιων σατανικών δυνάμεων !!.

Και καταλήγω: 

Σίγουρα “κάτι” σας θυμίζουν όλα τα παραπάνω και στις μέρες μας φίλοι μου, που χαρακτηρίζονται ως ομαδική παράκρουση !!. 
Η ψυχιατρική, εξετάζοντας τα προφίλ πολλών ατόμων που γράφτηκαν στις μελανές σελίδες της ιστορίας, οδηγείται στο συμπέρασμα πως ενώ διέθεταν υψηλή ευφυΐα, κάποια στιγμή πέρασαν στην σφαίρα του παραλόγου.. όπου φλερτάριζαν με την σχιζοφρένεια !!. 

Το γεγονός όμως ότι μια μερίδα ανθρώπων έχουν ερμηνεύσει με λάθος τρόπους το θέλημα Του Θεού, ή προσκυνούν λάθος θεούς, δεν θα πρέπει να κλονίζει την δική μας πίστη. Είναι αυτονόητο ότι υποβόσκουν απώτεροι σκοποί, καθότι άλλωστε αυτό προκύπτει απ’ τις άπειρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. Γι’ αυτό μάλιστα θεωρώ λάθος να αναφερόμαστε στα Πάθη Του Ιησού Χριστού μόνο εν’ όψει του Πάσχα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη Αυτοθυσίας και Αγάπης !!.

Δεν υπάρχει πιο σαφέστατη απόδειξη ότι ο Αληθινός Θεός είναι απύθμενη αγάπη, και σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει να αφαιρεθεί μια ψυχή, ως προσβολή (τάχα) στο όνομα  Του. Συνεπώς, δεν έχουμε το δικαίωμα να αναιρέσουμε μία ψυχή που Εκείνος αποφασίζει για να ‘ρθει στην Γή !!.
Ωστόσο.. κάποιες συνειδητές, ακραίες απάνθρωπες πράξεις, δεν πρέπει να “ξεπλένονται” με ελαστικές ποινές από την ανθρώπινη Δικαιοσύνη. Ούτε αυτό ο Θεός το θέλει !!


**Σας συνιστώ να διαβάσετε ένα απ’ τα προηγούμενα άρθρα μου με τίτλο: 

Κατά πόσο άραγε οι Μύθοι και οι Θρύλοι συγγενεύουν με την Πραγματικότητα ?!.ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου