Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

"Η Σολομώντεια Λύση" ~ ως δίδαγμα στις μέρες μας !!


Ιστορικό γεγονός με βαθύ δίδαγμα .. σύντομο αλλά περιεκτικό άρθρο μου !!


     Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου, η φράση «Σολομώντεια λύση» δεν προέρχεται από κάποια μυθοπλασία όπως ορισμένοι νομίζουν. Προέκυψε μετά από μια σκληρή απόφαση που έπρεπε να πάρει ο Σολομών, όπως θα δείτε παρακάτω. 
  
Ως γνωστόν, ακόμη και στις μέρες χρησιμοποιούμε την φράση «Σολομώντεια λύση», όταν το τίμημα της λύσης για ένα αδιέξοδο ή βασανιστικό πρόβλημα ενώ θα πρέπει να είναι δίκαιο, ταυτόχρονα όμως θα είναι και πολύ σκληρό. Η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές και στον πολιτικό χώρο .. και μάλιστα πολύ σύντομα, θα χρειαστεί να μας δοθούν Σολομώντειες λύσεις !! 

Η φράση «Σολομώντεια λύση» πρωτοαναφέρθηκε στην Αγία Γραφή, όπου περιγράφεται η στρατηγική που ακολούθησε ο σοφός βασιλιάς Σολομώντας για να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα, την στιγμή που μπροστά του αντιδικούσαν δύο γυναίκες, δίχως καμία από τις δύο να μπορεί να αποδείξει τον δικό της ισχυρισμό ως αληθινό. Τότε ο βασιλιάς δημιούργησε στις δύο γυναίκες ένα μεγάλο συναισθηματικό δίλημμα, με αποτέλεσμα να εκδηλώσουν τις πραγματικές τους σκέψεις. Και έτσι διαπίστωσε ποια από τις δύο έλεγε την αλήθεια !!.

Για την ιστορία, συνοπτικά και με απλά λόγια:

      Ο Σολομών βασίλευσε επί σαράντα (40) χρόνια στην Ιερουσαλήμ. Όταν έλαβε την εξουσία, παντρεύτηκε την κόρη του Φαραώ της Αιγύπτου, και έλαβε ως προίκα την πόλη Γεζέρ. Η φήμη του γρήγορα εξαπλώθηκε ως άνθρωπος σοφός και αγαπητός στο Θεό, και ως βασιλέας, είχε και τον ρόλο του δικαστή. Μάλιστα ήταν πάντα δίκαιος, και κατάφερνε ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις να φανερώνει την πραγματικότητα πριν αποδώσει δικαιοσύνη.

Και συγκεκριμένα:
Δύο γυναίκες ιερόδουλες εγκυμονούσες ζούσαν μαζί στο ίδιο σπίτι. Συγκατοικούσαν δηλαδή. Γέννησαν και οι δύο αγόρια δίχως άλλη βοήθεια, με διαφορά 2 – 3 μέρες η μία από την άλλη. Η μία από τις δύο, την ώρα που θήλαζε το παιδί της στο κρεβάτι της μια νύχτα, αποκοιμήθηκε με αποτέλεσμα να καταπλακώσει το βρέφος και αυτό να πεθάνει από ασφυξία. Όταν το αντιλήφθηκε, πήρε κρυφά το ζωντανό παιδί της άλλης γυναίκας, και έβαλε στην θέση του το δικό της νεκρό παιδί.
Η μητέρα του ζωντανού αγοριού ζητούσε απεγνωσμένα το παιδί της πίσω, και αφού η “κλέφτρα” δεν της το έδινε, αναγκάστηκε να απευθυνθεί στον δικαστή του τόπου τους. Οπότε ο Σολομώντας ανέλαβε να αποδώσει δικαιοσύνη.

Ωστόσο, και οι δύο γυναίκες ισχυρίζονταν πως το ζωντανό παιδί ήταν δικό τους, δίχως καμία από τις δύο να μπορεί να αποδείξει την αλήθεια. Για να λυθεί το πρόβλημα, ο σοφός βασιλιάς (μετά από ώριμη σκέψη) διέταξε να μοιράσουν - κόψουν το παιδί στα δύο.. και να δώσουν στην κάθε μία από μισό.
Η αντίδραση της κλέφτρας ήταν σχεδόν παγερή. Ενώ σε αντίθεση με την κλέφτρα η πραγματική μητέρα, ακούγοντας την απόφαση, έπεσε γονατιστή μπροστά στον Σολομώντα, ζητώντας του γοερά συγνώμη για τα ψέματα της. Δηλαδή, έσπευσε να δηλώσει ότι έλεγε ψέματα πως το παιδί ήταν δικό της, παρακαλώντας να επιστρέψουν το παιδί ζωντανό στην άλλη γυναίκα !!.

Το παιδί βεβαίως επιστράφηκε στην πραγματική του μητέρα, και έκτοτε, χρησιμοποιούμε την φράση «Σολομώντεια λύση» όταν πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση. Η λύση του προβλήματος θεωρείται σοφή και πάντα δίκαιη, αλλά παράλληλα το τίμημα πολύ σκληρό !!.

~ Το δίδαγμα της "Αυτοθυσίας" μέσω αυτής της ιστορίας:

    Κάποιες φορές χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας πράγματα που συνηθίσαμε και χρόνια πασχίζαμε να διατηρήσουμε, παρότι αυτό μας πικραίνει. Ωστόσο δεν έχουμε άλλη επιλογή, καθώς σέρνοντας μαζί μας όσα πλέον μας φθείρουν, το βάρος τους και μόνο δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε μπροστά.
Κάποιες φορές χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη μας σε πρόσωπα που θα θυσιαζόμασταν γι’ αυτά, παρότι αυτό μας πληγώνει. Ωστόσο δεν έχουμε άλλη επιλογή, καθώς τα πρόσωπα αυτά έχουν γίνει κινουμένη άμμος κάτω απ’ τα πόδια μας, που καταπίνει τις αντοχές μας να παλέψουμε για τον εαυτό μας.   
Κάποιες φορές, χρειάζεται η μητέρα να αποδεχτεί τον αποχωρισμό της απ΄ τα παιδιά της, παρότι δεν αντέχει την απουσία τους απ’ την ζωή της. Ωστόσο εάν δεν έχει άλλη επιλογή, είτε διότι πρέπει να συμβιβαστεί με τα νέα δεδομένα - είτε διότι ο αποχωρισμός δεν εξαρτάται από την ίδια.. τότε δεν έχει παρά να εύχεται την ευτυχία τους κι ας μην την μοιράζονται μαζί της.

Έτσι λοιπόν, με παρόμοιο σκεπτικό αναγκάζεται η ανθρώπινη ψυχή να αντέξει ακόμη και τον θάνατο αγαπημένων της ανθρώπων, επομένως πόσο μάλλον πιο εύκολο είναι όταν πρόκειται για υλικές απώλειες - αποδοχή νέου τρόπου ζωής - απομάκρυνση απ' ότι βλάπτει. 
Να θυμάστε ό,τι κι αν μάς επιφυλάσσει το μέλλον ο θρήνος δεν ωφελεί, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν στην ζωή μας άνθρωποι που μας νοιάζονται και δυνατούς δίπλα τους πάντα ΘΑ μας χρειάζονται !!.

* * Αφιερωμένο σε όσους ψυχικά αιμορραγούν και νιώθουν πως αυτό που βιώνουν δεν τους αξίζει. Αφιερωμένο επίσης σε όσους θα έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις που ούτε στον χειρότερο εφιάλτη τους δεν έχουν δεί, και τότε θα χρειαστούν τεράστια ψυχική δύναμη .. και μάλιστα φίλοι και φίλες μου, όλοι μας σύντομα θα ελπίζουμε σε μια "Σολομώντεια Λύση" !! 

Το τελευταίο μπορείτε να το εκλάβετε και ως πρόβλεψη μου, που την μοιράζομαι μαζί σας στον Φεβρουάριο του 2019.. αλλά θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή, περίπου 5 χρόνια !!  


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου