Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

*Ο Θρύλος της Γυμνής Αλήθειας .. σοφά διδάγματα !!


Μύθοι & Θρύλοι .. σοφά διδάγματα !!


ΠΡΟΣΟΧΗ
Η φωτογραφία που το συνοδεύει είναι του πίνακα του Γάλλου ζωγράφου Jean-Léon Gérôme (Ζαν Λεόν Ζερόμ έτους 1896), όπου απεικονίζεται η Αλήθεια να βγαίνει γυμνή απ’ το πηγάδι. 

Αγαπημένοι μου αναγνώστες φίλοι και φίλες μου. Σύντομο αλλά περιεκτικό το παρόν άρθρο μου, βασισμένο στον θρύλο, "η γυμνή Αλήθεια". 
Η φωτογραφία έπεσε τυχαία στο μάτι μου ενώ σερφάριζα στο διαδίκτυο.. θυμήθηκα τον θρύλο και θέλησα να τον μοιραστώ μαζί σας.

Οι μύθοι και οι θρύλοι έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες και σεναριογράφους. Ακόμη και για την Παραψυχολογία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσα κατά καιρούς έπλαθε ο αμόρφωτος λαός με την φαντασία του, λόγω έλλειψης γνώσεων. Λογικό να τα θεωρούμε μυθεύματα στις μέρες μας, ωστόσο κατά τις εποχές εκείνες για να εξηγηθεί ένα άγνωστο φαινόμενο, ήταν μόνο μέσω της φαντασίας.

Βέβαια, πίσω από κάθε μυθοποιημένη εξιστόρηση υπάρχει μία πραγματικότητα, με σκοπό να μας δώσει κάποιο δίδαγμα. Το δίδαγμα του συγκεκριμένου θρύλου είναι αυτονόητο:

         * * Ένας θρύλος λοιπόν μας λέει ότι η Αλήθεια δεν θεωρούνταν από τις όμορφες γυναίκες. Δεν είχε πλούσια μακριά μεταξένια μαλλιά, ούτε όμως και πληθωρική ποθητή κορμοστασιά. Η φορεσιά της δεν ήταν χρυσοκέντητη, ούτε καν’ κομψή στα μέτρα της .. και έτσι δεν τραβούσε επάνω της τα βλέμματα όταν περνούσε μέσα από το πλήθος. Ωστόσο μοσχοβολούσε πάντα από καθαριότητα, και η κατάλευκη λινή κελεμπία της έλαμπε στο φώς του ήλιου.  

Κάποτε μια μέρα, παρουσιάστηκε στον δρόμο της το Ψέμα. Το αναγνώρισε απ’ τα φτιασίδια στο πρόσωπο του, το εντυπωσιακό καπέλο του, την φανταχτερή βελούδινη φορεσιά του με πούλιες και πέρλες, και το μονίμως πλατύ χαμόγελο του.
Θέλησε να το αποφύγει, αλλά το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια και της είπε: «Μα τι ωραία που είναι η ημέρα σήμερα».
Η Αλήθεια το θεώρησε υπερβολή, και για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω της και τον ουρανό.. αλλά όντως ήταν ναι πολύ ωραία ημέρα.

Το Ψέμα περπάτησε για λίγο μαζί της μιλώντας για τις ομορφιές της ζωής και της φύσης, ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του μέσα στο νερό, και γυρίζοντας προς την Αλήθεια της είπε: «Μα πόσο πεντακάθαρο και ζεστό είναι αυτό το νερό. Θα ήθελα πολύ να κολυμπήσω μέσα σε αυτό μαζί σου».  

Η Αλήθεια είχε εκπλαγεί από την καλοσυνάτη και ευγενική συμπεριφορά του, αλλά και πάλι καχύποπτη, δοκίμασε με το χέρι της το νερό. Πράγματι ήταν πεντακάθαρο και ζεστό.. και έτσι συμφώνησε μαζί του. Μπήκαν λοιπόν και οι δυο τους στο πηγάδι και απολάμβαναν το νερό για αρκετή ώρα.. όπου ξαφνικά το Ψέμα βγήκε απ’ το πηγάδι, φόρεσε τα ρούχα της Αλήθειας, πήρε παραμάσχαλα τα δικά του.. και απλά εξαφανίστηκε !!.  

Η Αλήθεια τότε θυμωμένη βγήκε απ’ το πηγάδι, και τρέχοντας γυμνή παντού, έψαχνε το Ψέμα για να πάρει τα ρούχα της. Ο κόσμος όμως που την έβλεπε να περιφέρεται στους δρόμους έξαλλη και γυμνή, γύριζε αλλού το βλέμμα του, είτε από ντροπή - είτε από οργή για την απρεπή συμπεριφορά της. Οπότε η αδικημένη Αλήθεια έτσι ντροπιασμένη όπως ένιωσε, γύρισε και πάλι στο πηγάδι.. και χώθηκε εκεί για πάντα !!.

Έκτοτε το Ψέμα ντυμένο σαν Αλήθεια, γυρίζει ανενόχλητο ικανοποιώντας τα τερτίπια του κόσμου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θέλει να δει την Αλήθεια Γυμνή !!.
Και όντως, είναι γεγονός.
Μας αρέσει το “παραμύθι”, αρκεί να ακούμε αυτό που θέλουμε !!


Με αγάπη πάντα ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου