Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

* * Άνθρωπε.. νιώσε τον εφιάλτη μου !!

Μήπως οι εφιάλτες έρχονται με σκοπό να βιώσουμε την εφιαλτική θέση κάποιου άλλου.. μέσα σε μια νυχτιά ?!.


Αγαπημένοι μου αναγνώστες, γνωρίζω πως η γυμνή αλήθεια σε αρκετές περιπτώσεις είναι τόσο αποκρουστική, που κόβει την ανάσα. Είναι κάτι με το οποίο έρχομαι καθημερινά αντιμέτωπη, κι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που τα άρθρα μου δεν έχουν πάντα ευχάριστα θέματα. 
Δουλειά μου όμως δεν είναι να ωραιοποιώ τις καταστάσεις. Δουλειά μου είναι με απλά και κατανοητά λόγια να ξεγυμνώνω την πραγματικότητα, διότι, «μόνο όταν ρίχνουμε φώς στους εφιάλτες μας, τότε μόνο παύουν να μας στοιχειώνουν» !!. 

Κι όταν μιλάμε για «εφιάλτες», συνήθως αναφερόμαστε σε μία κατάσταση με την μεταφορική της έννοια. Ωστόσο στο παρόν άρθρο μου, εννοώ κυριολεκτικά τα τρομακτικά όνειρα που τα βιώνουμε κατά την διάρκεια του ύπνου μας, ως μία αληθινή κατάσταση.

Μέσω της Ψυχανάλυσης ερμηνεύονται ακόμη και τα όνειρα, και ειδικότερα οι εφιάλτες: 

Σύμφωνα με τον θεμελιωτή της Ψυχανάλυσης τον Sigmund Freud (Σ. Φρόϊντ), οι περισσότεροι εφιάλτες έρχονται για να μας διδάξουν πως, «δεν μπορείς να γνωρίζεις την αίσθηση της πείνας, εάν δεν έχεις ποτέ σου πεινάσει» !!. 

Η σύγχρονη Ψυχολογία, έχει να παρουσιάσει  σαφέστατες εξηγήσεις για τους λόγους που το άτομο που ένιωσε να βιώνει ζωντανά έναν εφιάλτη μια νύχτα που είχε πέσει σε βαθύ ύπνο, ξύπνησε το άλλο πρωϊ άλλος άνθρωπος !!.
Οι εφιάλτες σε πολλές περιπτώσεις είναι επαναλαμβανόμενοι έως να ανακαλύψουμε τους λόγους που δημιουργούνται, καθώς συνήθως δεν γνωρίζουμε συνειδητά την αιτία που προκάλεσε τον πρώτο εφιάλτη.

Έχουν καταγραφεί αμέτρητες περιπτώσεις. Όμως, μία μερίδα εξ’ αυτών παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι το δίδαγμα μέσω αυτών ήταν τόσο συγκλονιστικό, που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση ότι μεταλλάχθηκε στην συνέχεια το άτομο που υπέφερε από εφιάλτες !!.

Μάλιστα αρκετές περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί άλλοτε ως ένα διδακτικό διήγημα, κι άλλοτε ως θέμα κάποιου σεναρίου. Το παρακάτω ιστορικό, υποστηρίζεται ότι ανήκει στα αληθινά γεγονότα.  

Ο εφιάλτης του “αντίστροφου ρόλου” !!

* * * Κάποτε, ήταν ένας άνθρωπος αρκετά αδιάφορος για τον ξένο πόνο και την δυστυχία που έβλεπε τριγύρω του. Ζούσε πλουσιοπάροχα και περηφανεύονταν γι΄αυτό, καθότι θεωρούσε ανόητους και άτολμους όσους δεν είχαν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση τους. Περιφρονούσε τους ζητιάνους και τα μη καθαρόαιμα ζώα. Προτιμούσε να πετάξει ό'τι περίσσευε απ’ το τραπέζι του, παρά να ταΐσει έναν ζητιάνο ή ένα αδέσποτο ζώο. Ειδικά για τα αδέσποτα, ένιωθε φοβερή απέχθεια. 
Κάποιο απόγευμα που επέστρεψε στην έπαυλη του, βρήκε μέσα στον κήπο του ένα μικρό κουταβάκι. Πιθανόν κάποιοι το είχαν εγκαταλείψει, και εκείνο τρύπωσε μέσα στον κήπο αναζητώντας θαλπωρή. Ο άνθρωπος έβαλε το κουταβάκι μέσα σε ένα τσουβάλι, και πήγε με το αυτοκίνητο του και το άφησε σε απομακρυσμένη ερημική περιοχή, ώστε να μην μπορεί να επιστρέψει κοντά σε άλλους ανθρώπους.  

Τις επόμενες μέρες, πήγε σε ένα βιβλιοπωλείο, όπου τυχαία άκουσε τον συγγραφέας ενός βιβλίου που μιλούσε στο μαζεμένο κοινό για το νέο του βιβλίο. Αφορούσε την Μετεμψύχωση. Ότι δηλαδή μετά τον σωματικό θάνατο επανερχόμαστε στην Γή, αλλά με άλλη μορφή. Ακόμη και με μορφή ζώου, ώστε να βιώσουμε τον κατατρεγμό του ζώου από τον άνθρωπο !!.
Μάλιστα το σενάριο ήθελε τα βασανισμένα κατοικίδια να επιστρέφουν ως αφεντικά, και τα πρώην αφεντικά τους ως ζώα τους. 

Ο άνθρωπος βέβαια μετά απ’ τα λίγα που άκουσε, χαρακτήρισε το βιβλίο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, και έως το βράδυ που πήγε για ύπνο, είχε ξεχάσει τελείως το περιστατικό. Προφανώς όμως κάτι απ’ όλα τα παραπάνω, φώλιασε στο υποσυνείδητο του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα.. το πρωϊ που ξύπνησε λουσμένος στον ιδρώτα, φόρεσε μια ρόμπα και πριν πιεί καν' τον καφέ του, πήρε το αυτοκίνητο του και πήγε στην ερημική περιοχή που είχε αφήσει το ανυπεράσπιστο μικρό ζωάκι. Η θλίψη του ήταν μεγάλη που δεν μπόρεσε να το βρεί, και προκειμένου να απαλλαχθεί από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες του, απευθύνθηκε σε ψυχολόγο.  

Η απάντηση στο ερώτημα, τί είδε στον ύπνο του εκείνο το βράδυ που τον επηρέασε σε τόσο επικίνδυνα μεγάλο βαθμό: 

Δεν έβλεπε (λέει) τον εαυτό του, αλλά είχε την αίσθηση ότι ήταν ένας γέρικος σκύλος με ανθρώπινο κεφάλι, και τον φώναζαν "άνθρωπο". Οι απορίες του πολλές, αλλά δεν είχε ανθρώπινη φωνή για να μιλήσει. Απέναντι του στεκόταν το μεγαλόσωμο αφεντικό του με κεφάλι λύκου, που όμως μιλούσε ως άνθρωπος και τον καταλάβαινε απόλυτα. Το όνομα του αφεντικού του θυμόταν ότι ήταν “κτήνος”. Ωστόσο ένιωθε πολύ μεγάλη αγάπη για το κτήνος, και ανακούφιση για την προστασία του κοντά του.
Κατά την διάρκεια του ονείρου, παράλληλα με όσα συνέβαιναν, το κτήνος είπε στον άνθρωπο: 

Άνθρωπε.. καλά περάσαμε μαζί τόσα χρονιά .. αλλά όρκο δεν σου έδωσα να σ' έχω στην οικογένεια μου μέχρι να πεθάνεις. Εξάλλου βαρεθήκαμε να έχω την έννοια σου, να σε ταΐζω, να καθαρίζω τις βρομιές σου, να σε φροντίζω και να σε πηγαίνω βόλτα. Σήμερα θα σε πάω μια μεγάλη βόλτα με το αυτοκίνητο μου, σε μια ήσυχη εξοχή, (και όσο απομακρύνονταν από την πόλη, τόσο η αγωνία του ανθρώπου μεγάλωνε).

Τί έγινε ρε άνθρωπε ?!.. γιατί κοιτάζεις γύρω σου με τρόμο και με κάνεις να νιώθω ενοχές ?!.
Δεν είναι δα και τόσο ερημικά εδώ που σε αφήνω. Νά εκεί κάτω βλέπω κάτι θάμνους.. πήγαινε εκεί να κοιμηθείς. Κι αν βρέξει κι αν χιονίσει.. όλο και κάπου θα βρείς να κουρνιάσεις !!.
Άλλωστε η πόλη δεν είναι μακριά.. ίσως σε πάρει 5 – 10 μέρες να βρείς τον δρόμο να φτάσεις ως εκεί. Εκεί αν ψάξεις, σίγουρα θα βρείς κάτι να φας.. έχει πολλούς κάδους με σκουπίδια !!.
Το πιθανότερο είναι να σε συμπαθήσει κάποιος άλλος πρώην άνθρωπος και να σε κάνει παρέα.. αλλά κοίτα μην τσακωθείς μαζί του για το φαγητό, γιατί δεν θα μπορείς ούτε τις πληγές σου να γλύψεις !!.

Ο άνθρωπος ένιωσε να κόβετε η αναπνοή του και η καρδιά του να κοντεύει να σπάσει από την απόγνωση και την ανέλπιστη απογοήτευση. Ωστόσο το κτήνος συνέχιζε να του λέει:
Θαύματα βέβαια δεν σου τάζω φουκαρά μου.. αλλά εάν καταφέρεις και δεν σε πατήσουν τα αυτοκίνητα – δεν σε κάψουν – δεν σε γδάρουν ζωντανό και δεν σε τυφλώσουν.. έ τότε.. όλο και κάποιο σωματείο αδέσποτων ανθρώπων ίσως νοιαστεί για σένα !!.
Σταμάτα να κλαίς και να με παρακαλάς.. μεγάλωσες πια και πρέπει να φροντίσεις μόνο σου τον εαυτό σου !! Εξάλλου δεν χρειάζεται να ανησυχείς, οι άνθρωποι μαθαίνουν γρήγορα πώς να επιβιώνουν.. γι’ αυτό.. όσο το γρηγορότερο με ξεχάσεις, τόσο το καλύτερο για σένα !!.

Το κτήνος μπήκε στο αυτοκίνητο και άρχισε να επιταχύνει, ενώ ο άνθρωπος σπαράζοντας στο κλάμα έτρεχε από πίσω του. Τότε, το κτήνος έβγαλε το κεφάλι του έξω από το τζάμι του αυτοκινήτου, και οι τελευταίες λέξεις που του είπε ήταν:
Σταμάτα βρε ανόητε άνθρωπε να τρέχεις από πίσω μου. Εξάλλου δεν μπορείς να με φτάσεις.. και το μόνο που θα κάνεις είναι να πληγώσεις τα πόδια σου !!. Άντε λοιπόν .. bye – bye don’t worry .. μην μου το κάνεις ακόμη πιο δύσκολο.. δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την μοίρα σου !!

Τί εννοούμε άραγε όταν μιλάμε για κτηνώδη ένστικτα ?!.

Για κάποιον λόγο, ο Θεός δημιούργησε την τροφική αλυσίδα. Είναι φυσικό τα ζώα να επιτίθενται για να τραφούν, ή για να προστατευτούν. Πρόκειται λοιπόν για τα εκ’ φύσεως ένστικτα επιβίωσης, με τα οποία τα προίκισε ο Θεός. Πόσο κτηνώδεις επομένως μπορούν να χαρακτηριστούν αυτές οι συμπεριφορές τους ?!.

Τα ίδια ένστικτα επιβίωσης υπάρχουν βεβαίως και στον άνθρωπο, με την διαφορά ότι μια μερίδα ανθρώπων κρύβουν ένα πραγματικό κτήνος μέσα τους, το οποίο τρέφεται απ’ τον σπαραγμό άλλων ψυχών. Από ψυχιατρικής πλευράς, θεωρείται δεδομένο ότι οι βασανιστές ηδονίζονται απ’ τον σπαραγμό του θύματος τους.
Επομένως, είτε πρόκειται για ζώο – είτε για άνθρωπο, δεν έχουν απολύτως κανέναν ενδοιασμό. Απλά, όπου υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας δια του νόμου, τότε τα άτομα αυτά ξεσπούν την λύσσα τους στα ανυπεράσπιστα ζώα, και ειδικότερα στα ακίνδυνα κατοικίδια !!.

Είναι κατανοείτο κάποιο άνθρωποι να μην έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες για τα ζώα. Είναι κατανοείτο να μην θέλουν να αποκτήσουν κατοικίδια, για πολλούς και διάφορους λόγους. Δεν είναι όμως Ανθρώπινο να τα εγκαταλείπουμε στην μοίρα τους. Μάλιστα, τα κατοικίδια που έχουν εγκαταλειφθεί από τα αφεντικά τους είναι ακόμη πιο ευάλωτα, διότι έχουν μάθει να εμπιστεύονται τους ανθρώπους. Επομένως, όταν εγκαταλείπουμε ένα ζωάκι στους άγνωστους γι’ αυτό κινδύνους, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να έχουμε μια εικόνα πόσο τραγικός θα είναι ο θάνατος του !!.
  
Με αφορμή τον εφιάλτη ενός ατόμου που κάποτε τον είχε συγκλονίσει..  είναι προφανές ότι αποσκοπώ να σας μεταφέρω έστω για λίγο στην απέναντι πλευρά – στην θέση μιας άλλης ψυχής. Μιας οποιασδήποτε μικρούλας ψυχής, αδύναμη να ανταπεξέλθει από μόνη της και να επιβιώσει, έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει και τα Κτηνώδη Ένστικτα κάποιων, που κακώς συμπεριλαμβάνονται στο Ανθρώπινο είδος !!. 

Λεγόμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και μιλάμε με πικρία για την δική μας εγκατάλειψη – μιλάμε για τον δικό μας πόνο ψυχής λόγω κάποιου αποχωρισμού – μιλάμε για την δική μας θλίψη λόγω προδοσίας από κάποια πρόσωπα που αγαπήσαμε – μιλάμε για τους δικούς μας φόβους για την πορεία μας στην ζωή.
* Μιλάμε με λύπη για όσους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ πεινάνε και ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε – μιλάμε με αγανάκτηση που βλέπουμε άστεγους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ στους δρόμους.
Μιλάμε για τις δικές μας ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ανάγκες.. σαν να είμαστε τα μόνα πλάσματα επάνω στον πλανήτη Γή που πονάνε, που κρυώνουν, που πεινάνε, που διψάνε.. τα μόνα όντα που έχουν ανάγκη από αγάπη !!.
Μιλάμε για τις ευαισθησίες της δικής μας ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ψυχής.. σαν να είμαστε το μοναδικό είδος που έχει ψυχή με συναισθήματα !!. 

Συνεπώς, όταν μιλάμε για Ψυχή, ας μην περιοριζόμαστε μόνο στην ανθρώπινη ψυχή. Και εδώ γεννιέται το ερώτημα.. «άραγε έχουν όλοι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ ψυχή» ??!!.ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου