Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

*Ο Μπαμπούλας των παιδικών μας χρόνων*

Οι ασάφειες δημιουργούν αμφιβολίες, και ο αμφιβολίες φοβίες .. οι οποίες ριζώνουν στο υποσυνείδητο και μας ακολουθούν σε όλη την πορεία της ζωής μας !!.


Οι πέντε βασικές αισθήσεις (όραση – ακοή – οσμή – γεύση – αφή), συμβάλουν στο υλικό που αποθηκεύεται στην μνήμη μας. Έτσι συμβαίνει και οι αναμνήσεις μας έχουν εικόνα, ήχους, μυρωδιές, γεύση κ.λ.π. Ταυτόχρονα όμως και κάθε ανάμνηση συνδέεται με συναισθήματα, καθώς η κάθε στιγμή που βιώνουμε, εμπλουτίζεται με το ανάλογο συναίσθημα. 

Όλα τα συναισθήματα είναι προϊόν της ψυχής. Γι' αυτό όταν λέμε ως παράδειγμα ότι, «απόλαυσα ένα γεύμα» !!.. δεν σημαίνει ότι είχε απλά καλή γεύση και εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμασταν σε ευχάριστη ψυχολογική κατάσταση. Με αποτέλεσμα, όποτε θυμηθούμε αυτό το γεύμα, μας πλημμυρίζει ένα ευχάριστο νοσταλγικό συναίσθημα, ικανό να επαναφέρει στο στόμα εκείνη την αλησμόνητη γεύση. 
Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με τις μνήμες που μας προκάλεσαν άσχημα συναισθήματα. Δυστυχώς όμως δεν είναι δυνατόν να επιλέξουμε ποιες αναμνήσεις θέλουμε να κρατήσουμε. Το μυστικό επομένως είναι, να δούμε πίσω απ' τον κάθε εφιάλτη μας, την θετική πλευρά. 

*Η επίδραση των λέξεων στις Αισθήσεις μας*

Φανταστείτε τις αισθήσεις να μοιάζουν με έγχορδο όργανο, σαν μια τεράστια άρπα. Κάθε λέξη – φράση – πρόταση και αφήγηση, αγγίζει κάποιες από αυτές τις ευαίσθητες χορδές των αισθήσεων. Και ανάλογα με τους ήχους που θα ακουστούν, άλλοτε ψυχή θα γαληνέψει – θα ταξιδέψει – θα ονειρευτεί – θα πλημμυρίσει ευτυχία.. αλλά και αντιστρόφως .. άλλοτε θα αναστατωθεί – θα σκοτεινιάσει – θα βυθιστεί σε θλίψη – θα φτερουγίσει κυριολεκτικά από Τρόμο !!. 
Σας δίνω ένα απλό παράδειγμα. Ακούμε να φωνάζει κάποιος δίπλα μας, «ποντίκι» !!.. και πηδάμε επάνω στο τραπέζι δίχως καν’ να το έχουμε δεί !!. 


* Μνήμες υποσυνείδητα συνδεδεμένες, με λέξεις και ήχους: 

Για να εκπαιδεύσουμε ένα κατοικίδιο ζώο (π.χ. το σκυλάκι μας), το μαθαίνουμε να ακούει στο όνομα του και σε συγκεκριμένες εντολές, οι οποίες συνήθως είναι σύντομες λέξεις. Επίσης χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τόνους φωνής ή ήχους, βάσει των οποίων το ζωντανό αντιλαμβάνεται (διαισθάνεται) τις διαθέσεις μας – προθέσεις μας – την ψυχική μας κατάσταση. Αυτά αποτυπώνονται στην μνήμη του, και αντιδρά κάθε φορά αναλόγως.

Κάπως έτσι συμβαίνει και με τον άνθρωπο, απ’ την κοιλιά της μητέρας του ακόμη. Γι΄ αυτό άλλωστε παίζει σημαντικό ρόλο η καλή ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, καθώς τα συναισθήματα της μεταδίδονται στο έμβρυο. 
Αλλά και εν’ συνεχεία, κυρίως στην βρεφική και παιδική μας ηλικία, λέξεις – φράσεις – ήχοι, ριζώνουν υποσυνείδητα στον εγκέφαλο μας ως εντολές ή ενδείξεις κάποιων καταστάσεων. Αργότερα δεν θυμόμαστε τα πρώτα μας βιώματα, αλλά εκείνες οι εντυπώσεις συνεχίζουν να μας προκαλούν την ίδια αίσθηση (καλή ή κακή), η οποία νιώθουμε να μας είναι γνωστή.. δίχως να μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο που άλλοτε μας γαληνεύει (όπως π.χ. το νανούρισμα), κι άλλοτε μας προκαλεί αναστάτωση – φοβίες, ή έστω κάποια ενόχληση.

Εάν ως παράδειγμα, δεν μας άφηναν να παίξουμε με τα χώματα, «Μήηη είναι κακά, κακό παιδί».. τότε πολύ πιθανόν σε μεγαλύτερη ηλικία να σιχαινόμαστε τις λάσπες, ή να αποφεύγουμε δραστηριότητες που θα μας λερώσουν. Ενδέχεται όμως αυτό να λειτουργήσει και αντιστρόφως. Να αδιαφορούμε δηλαδή εάν λασπωθούμε ή σκιστούν τα ρούχα μας, ως εκδήλωση αντίδρασης. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση, ο ήχος και μόνο αυτής της “εντολής” «Μήηη».. μας ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωή μας, δημιουργώντας μας μία απροσδιόριστη δυσαρέσκεια - αρνητική διάθεση.

Τρομακτικοί ήχοι:

Όλοι γνωρίζουμε πως ο οποιοσδήποτε μη αναμενόμενος εκκωφαντικός ήχος είναι φυσικό να τρομάζει, κι όχι μόνο τον άνθρωπο. Όπως ως παράδειγμα οι δυνατές βροντές, σαν να σκίζονται οι ουρανοί, οι οποίες δημιουργούν αναστάτωση σε κάθε ζώντα οργανισμό της φύσης.
Συνεπώς αυτό που τρομάζει είναι η αιφνίδια αναστάτωση που προκαλεί ανασφάλεια, σε βαθμό να δημιουργεί ταχυπαλμία – εφίδρωση – απώλεια ελέγχου αντιδράσεων, τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα.  

Ο άνθρωπος βέβαια, μόλις αντιληφθεί από πού προέρχονται οι ήχοι και τους λόγους της αναστάτωσης του, ο πανικός συνήθως είναι στιγμιαίος παρότι χρειάζεται τον χρόνο του για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα ο οργανισμός του. Ωστόσο, όταν δεν βρίσκεται σε θέση να γνωρίζει (που να αποδώσει το μη αναμενόμενο), ή δεν μπορεί να το εκλογικεύσει (όπως ως παράδειγμα ένα παιδί), τότε, ακόμη κι όταν αργότερα πάρει τις απαντήσεις του, αυτή η εμπειρία ενδέχεται να τον ακολουθεί ως τραυματική.

Η αναφορά μου στην βροντή ήταν ένα απλό παράδειγμα. Τα ίδια αποτελέσματα έχει οτιδήποτε μας προκαλεί με βίαιο τρόπο αναστάτωση, ειδικά όταν βρισκόμαστε στην ηρεμία μας. Είναι όπως όταν μας ξυπνούν από τον ύπνο μας ουρλιαχτά – στριγκλιές – καυγάδες – δυνατοί κρότοι. Αρκεί μόνο μία τέτοια εμπειρία, ώστε για όλο το υπόλοιπο της ζωής μας να μας προκαλούν άγχος οι οχλαγωγίες γενικότερα. Έως και αναστάτωση με όλα τα προαναφερόμενα συμπτώματα.
Σκεφτείτε λοιπόν πόσο οδυνηρά τραύματα δημιουργούνται στα παιδιά. Επομένως οι γονείς οφείλουν να λύνουν τις όποιες διαφορές τους δίχως “ακροατήριο”, όπως και να εξηγούν στα παιδιά τους (σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται) τους λόγους που δεν νιώθουν πλέον ευτυχισμένοι μαζί !!.


* Παιδικές - Εφηβικές εμπειρίες: 

Είναι γεγονός ότι μας ακολουθούν τα βιώματα μας, παρότι με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε με διαφορετικό μάτι τις παρελθοντικές καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι (όπως προαναφέρω), η κάθε ανάμνηση συνοδεύεται από συναισθήματα που έχουν αποτυπωθεί – φωλιάσει στο υποσυνείδητο μας. Μέσα σε αυτά η αβεβαιότητα – η ανασφάλεια – ο φόβος κ.ά… που στην παιδική ηλικία, επειδή το μυαλό δεν είχε την ωριμότητα να μας οδηγήσει σε λογικές εξηγήσεις, τα συναισθήματα δημιούργησαν τρισδιάστατες εξωπραγματικές εικόνες στις μνήμες του μυαλού. 
Αυτό οφείλεται σε ένα από τα επίπεδα της μνήμης μας, που ονομάζεται Αισθητήρια Μνήμη !!.

Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου συνδέει τις αναμνήσεις με τα διάφορα συναισθήματα που νιώσαμε βιώνοντας την κάθε μας στιγμή. Έτσι, εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση που μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά), τα οποία έχουμε ξαναβιώσει στο παρελθόν, τότε ανασύρεται απ’ την αισθητήρια μνήμη το παρελθόν στο συνειδητό επίπεδο.
Στο σημείο αυτό σας προτείνω να διαβάσετε το αναλυτικό προαναφερόμενο άρθρο μου. Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:


* Ο ώριμος διάλογος, καλλιεργεί την Συναισθηματική Νοημοσύνη:

Το συναίσθημα διαθέτει την δική του νοημοσύνη, το λεγόμενο EQ. 
Είναι απαραίτητο να κάνουμε ολοκληρωμένους και ώριμους διαλόγους με το παιδί, λύνοντας του την κάθε απορία του (όσο κουραστικό κι αν είναι αυτό), και μάλιστα απ’ την προσχολική του ηλικία. Μπορούμε για τον σκοπό αυτόν να χρησιμοποιήσουμε άπειρα παραδείγματα, παρουσιάζοντας του όμως πάντα τις καταστάσεις με την πραγματική τους όψη.
Δεν επιβάλουμε ποτέ στο παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει, ή αντιθέτως, δεν του απαγορεύουμε να κάνει κάτι που του αρέσει, δίχως προηγουμένως να το ρωτήσουμε τους λόγους του. Επιτρέποντας στο παιδί να εκφράσει τους λόγους του, το βάζουμε στην διαδικασία να σκεφτεί και να απαντήσει με ειλικρίνεια. Επιπλέον, καθώς αυτό του δίνει την αίσθηση ότι σεβόμαστε την άποψη του, στην συνέχεια θα έχει  την διάθεση να ακούσει τους δικούς μας αντίθετους λόγους.

Οι υπερβολές, όπως, «φάε το φαγητό σου για να γίνεις σαν τον σούπερμαν».. 
Οι μυθοπλασίες, όπως, «όταν μεγαλώσεις θα έρθει ένας ωραίος πρίγκιπας με άσπρο άλογο να σε πάει νυφούλα στην εκκλησία».. 
Οι ψεύτικες υποσχέσεις, όπως «εάν είσαι καλό παιδί, θα σου φέρνει ότι δώρα θέλεις ο Άγιος Βασίλης».. 
Όπως όμως και οι εκφοβισμοί, «μην βγείς έξω, γιατί θα σε φάει ο Μπαμπούλας» κ.λ.π – κ.λ.π... μέσα στην ήδη αχαλίνωτη φαντασία ενός παιδιού, άλλοτε γεννιούνται ανύπαρκτα τρομακτικά πλάσματα, και άλλοτε απατηλά όνειρα  !!.

Εννοείται πως όταν ωριμάσει το μυαλό μας, συνειδητοποιούμε πως όλα ήταν "παραμύθια" για το καλό μας, ή για την προστασία μας. Ωστόσο τα συναισθήματα που συνόδευαν τα παραμύθια, μας ακολουθούν αθέατα, μέχρι που κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής μας, επανέρχεται η συναισθηματική διάσταση που τους είχαμε δώσει κάποτε. Και τότε πολύ πιθανόν αυτό να μας οδηγεί στην ανάγκη να εκπληρώσουμε το ανικανοποίητο, ή να μας προκαλεί αδικαιολόγητο τρόμο. 
Όπως π.χ.. μας γίνεται εμμονή να αποκτήσουμε το τέλειο σώμα ή  υπερ_δύναμη, έστω και με τεχνητά μέσα – οι δε γυναίκες σε κάθε τους σχέση να βλέπουν τον πρίγκιπα στο άσπρο άλογο (τον μελλοντικό σύζυγο)  – ή όταν δεν έχουμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε δώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, νιώθουμε μια βαθιά θλίψη. Και το χειρότερο όλων βεβαίως είναι, να πανικοβαλλόμαστε εάν βρεθούμε ξαφνικά στο σκοτάδι.. καθότι ο Μπαμπούλας συνεχίζει να ζεί μέσα μας !!. 

Τα ελάχιστα παραπάνω παραδείγματα, αποδεικνύουν ότι, τα φανταστικά σενάρια που πλάθει το μυαλό μας στην παιδική μας ηλικία, οφείλονται “στην τροφή” που μας δίνεται απ’ το γύρω περιβάλλον μας. 

*Το Άγνωστο φέρνει τον Πανικό..  και ο Πανικός τα Σωματικά Προβλήματα: 

Άγνωστο θεωρείται ακόμη και το αθέατο, ή το απροσδιόριστο. Και μας τρομάζει, διότι δεν γνωρίζουμε εάν εγκυμονεί κινδύνους. Ο άγνωστος κίνδυνος πανικοβάλει την ψυχή εάν το μυαλό αδυνατεί να της δώσει λογικές εξηγήσεις για να την καθησυχάσει. Και έτσι ο πανικός της ψυχής επιδρά στις λειτουργίες του οργανισμού, που συνήθως εκδηλώνονται με τα παρακάτω σωματικά συμπτώματα:
Ταχυπαλμία, τρεμούλα, εφίδρωση, αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας, δυσφορία έως και πόνο στο στήθος ή στην κοιλιακή χώρα, αίσθημα ζάλης ή ναυτίας (τάση για εμετό), αδυναμία να ελέγξουμε τα κάτω άκρα μας, τάση για λιποθυμία κ.ά.


Επιτρέψτε μου αγαπημένοι μου αναγνώστες να μην επεκταθώ περισσότερο, καθώς σχετικά με τις κρίσεις πανικού και την αντιμετώπιση τους - θεραπεία, έχω ήδη δημοσιεύσει αναλυτικό άρθρο μου.
~ Τι είναι Κρίση Πανικού – Διαταραχή Πανικού, και πώς αντιμετωπίζονται:
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε.ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Εάν προκύπτει λόγος για επικοινωνία μαζί μου, στείλτε το μήνυμα σας απ’ την δημόσια σελίδα μου στο facebook Ψυχή & Αστρολογία, ή στο e-mail μου: 
Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας, τον τόπο διαμονής σας, και το θέμα σας συνοπτικά. Θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου