Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

*Το γλυκόπικρο συναίσθημα της Νοσταλγίας*

Ο ορισμός της Νοσταλγίας (Nostalgia) είναι περίπλοκος. 
Μας δημιουργεί γλυκόπικρα συναισθήματα, που συνήθως μας προκαλούν δάκρυα. 


Γνωστή η έκφραση <<η γλώσσα του σώματος>> !!. 
Το σώμα εκφράζει τα αισθήματα με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι τα δάκρυα. Θυμηθείτε ότι δεν δακρύζουμε μόνο λόγω σαρκικού πόνου, αλλά δακρύζουμε επίσης από υπερβολική σαρκική ικανοποίηση - ευχαρίστηση - ηδονή. Δακρύζουμε  επίσης από χαρά, από λύπη - από ντροπή - όπως όμως και από εγωισμό ή οργή.. και για αρκετούς άλλους λόγους. Συνήθως είναι εκτός ελέγχου μας τα δάκρυα στα μάτια.  

Συνεπώς, τα έντονα συναισθήματα είναι αυτά που διεγείρουν τις κύριες αισθήσεις μας. Και μάλιστα μια άλλη θεωρία μας λέει πως ένα απ΄ τα αισθητήρια όργανα μας... «τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής» !!.  

Τα δάκρυα να θυμάστε είναι ακόμη ένας τρόπος για να εκφράσει η ψυχή αυτό που το σώμα δεν έχει την δύναμη να το "φωνάξει" – ή αυτό που το σώμα δεν μπορεί να το "αλλάξει" – ή αυτό που το σώμα δεν θέλει να το "αποδεχτεί". 
Τούτο διότι η ψυχή υποφέρει για το σώμα που την φιλοξενεί, καθώς λατρεύει το σώμα της, περισσότερο απ' ότι το Σώμα αγαπάει την Ψυχή του !!.
Μάλιστα, αρκετές φορές, όταν δακρύζουμε σε στιγμές που δεν θέλουμε να εκτεθούμε, τότε κρυβόμαστε. Κι άλλες φορές πάλι, λέμε πράγματα – κάνουμε πράγματα – σκεπτόμαστε άλλα πράγματα.. ώστε να αποφύγουμε να  δακρύσουμε.

Για καθαρά εγωϊστικούς λόγους λοιπόν, θεωρούμε ότι το δάκρυ είναι μία  ένδειξη αδυναμίας μας. Κι όμως, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη μας, καθότι όλοι μας το έχουμε βιώσει και το γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα δάκρυα μας ανακουφίζουν !!. 
Με κάθε αναστεναγμό, με κάθε αναφιλητό.. είναι σαν να φεύγει από μέσα μας ένα μέρος από ένα βαρύ φορτίο. Το βασικότερο όλων όμως είναι το γεγονός ότι η ψυχή μας μεταδίδει τα συναισθήματα της σε τρίτους μέσω του βλέμματος μας, όπως επίσης τους μεταδίδει την "γεύση της αίσθησης" που έχουμε κατά την στιγμή που δακρύζουμε. Γι’ αυτό άλλωστε τα δάκρυα στα μάτια των άλλων, συνήθως μας προκαλούν συγκίνηση !!. 

Συμβουλές μου: 
Τολμήστε να κοιτάξετε τον άλλον στα μάτια και να εκφράσετε τα συναισθήματα σας.. είναι σίγουρο ότι θα τα απορροφήσει η Αύρα της δικής του ψυχής. Ακόμη κι αν δεν ανταποκριθεί απέναντι σας εκείνη την στιγμή, θα έχει να θυμάται για πάντα το συναίσθημα που εισέπραξε από εσάς !!. 
Αφήστε το δάκρυ σας να τρέξει χωρίς ντροπή.. καθώς αυτό βοηθά αφενός να ξεπλυθεί απ' την θλίψη η ψυχή, και αφετέρου να το νιώσει ο άλλος να στάζει στην δική του ψυχή !!. 
Μην κρύβεστε - μην κρατάτε αποστάσεις από φόβο να μην αποκαλυφτείτε ή απορριφτείτε.. διότι έτσι χάνονται οι ευκαιρίες για το λεγόμενο «άγγιγμα ψυχής» !!. 


Τα πιο καυτά δάκρυα ωστόσο, είναι αυτά της Νοσταλγίας: 

Δάκρυα, που γι’ αυτά ευθύνονται οι μνήμες μας που ξυπνούν απρόσμενα, και μάλιστα συνήθως σε στιγμές που βιώνουμε διαφορετικές καταστάσεις - με διαφορετικά πρόσωπα -  σε διαφορετικούς χώρους. Και τότε έτσι στα ξαφνικά.. αρκεί μια φράση, μια μελωδία, μια οσμή, μια γεύση, ένα άγγιγμα ή μία στιγμιαία εικόνα, ώστε οι αισθήσεις μας να μας οδηγήσουν στην ανάγκη να θέλουμε να αναπολήσουμε, ή ακόμη και να αφηγηθούμε κάποια κομμάτια της ζωής μας !!.
Σε αρκετές περιπτώσεις όμως (για ειδικούς λόγους), αναγκαζόμαστε να πνίξουμε μέσα μας την ανάγκη να μοιραστούμε με άλλους στιγμές απ το παρελθόν μας.. και έτσι κρατάμε τις μνήμες μας και πάλι για τον εαυτό μας. Και τότε είναι που αρχίζει να πλημμυρίζει όλο μας το είναι η  νοσταλγία. 

Πώς περιγράφεται η Νοσταλγία και πώς την βιώνουμε ?!. 

* Συναίσθημα που περιγράφεται όπως μία μελωδία, που ποτέ όμως δεν έχει τους ίδιους ήχους και χρώματα.. διότι κάθε φορά αγγίζει και διαφορετικές χορδές της ψυχής μας. 
Συναίσθημα που το προκαλούν μνήμες ή ανεκπλήρωτες ανάγκες της ψυχής μας.. γι αυτό και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο δίχως όρια και αποκλεισμούς σκέψεων. 
Συναίσθημα που το προκαλεί η θύμηση στιγμών, που τότε ακόμη δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόσο μοναδικές είναι.. και επανέρχονται στο παρόν ώστε να τις αξιολογήσουμε εκ’ νέου. 
* Συναίσθημα αλληλένδετο με την συνείδηση που μας επιστρέφει στο παρελθόν.. ώστε να εξετάσουμε από διαφορετική οπτική γωνία, όσα δεν σβήσαμε απ’ την μνήμη μας ως πικρές αναμνήσεις. 
* Συναίσθημα που μας το προκαλούν εικόνες από πρόσωπα που πέρασαν από την ζωή μας.. και σήμερα διαπιστώνουμε ότι ήταν ανυπολόγιστης αξίας όσα μας πρόσφεραν. 
Συναίσθημα που κάθε φορά μας φέρνει και μια διαφορετική γεύση στο στόμα.. διότι η κάθε μνήμη συνοδεύεται από διαφορετικά βιώματα, διαφορετικές χρονικές στιγμές και διαφορετικές παραστάσεις. 
Συναίσθημα που γεννιέται παρά την θέληση μας, όταν το παρελθόν έρχεται να μας θυμίσει στιγμές που σωπάσαμε ενώ κάτι είχαμε να πούμε – να κάνουμε, αλλά εμείς δεν τολμήσαμε.. και τότε μας έρχονται δάκρυα στα μάτια. 
* Συναίσθημα που συνήθως μας ξυπνά γλυκόπικρες αναμνήσεις.. διότι με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και οι δύσκολες – άσχημες στιγμές, έγιναν ένα ωραίο κομμάτι της ζωής μας – έγιναν οι εμπειρίες μας – έγιναν τα μαθήματα μας – έγιναν η δική μας Προσωπική μας Ταυτότητα που χύσαμε πολλά δάκρυα μέχρι να την αποκτήσουμε !!. 

~ ~ Καταλήγω να πώ φίλοι και φίλες μου πως όποιο και να είναι το παρελθόν μας, η κάθε στιγμή του θεωρείται Ανεπανάληπτη – η κάθε στιγμή του, σήμερα είναι κι ένα Δίδαγμα για μας – και η κάθε πικρή στιγμή του, σήμερα έχει και την Γλυκιά της πλευρά. Άλλωστε, ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στην ζωή μας, υπάρχει και κάποιος λόγος !!. 


Επομένως: 
Ακόμη κι αν το παρελθόν μας δεν ήταν ρόδινο ή άμεμπτο.. ας αποβάλουμε λοιπόν τα όποια τυχών απωθημένα μας, κρατώντας τις γλυκές στιγμές, που πάντα θα έχουμε την ανάγκη να νοσταλγούμε, ως μοναδικές αναμνήσεις. Όπως δηλαδή, εάν κάποιο πρόσωπο που αγαπήσαμε έχει φύγει απ' την ζωή μας.. σίγουρα υπήρξαν λόγοι που το αγαπούσαμε !!. 
Όλες οι αναμνήσεις είναι Μοναδικές.. ακόμη και αυτές που στιγματίστηκαν από ανεπιθύμητες εξελίξεις. Εάν όμως μας προκαλούν θλίψει - πόνο - μελαγχολία.. τότε είμαστε ένα βήμα πρίν την Κατάθλιψη !!. 
Επίσης. Όποιο και να είναι το παρελθόν μας, δεν πρέπει να επιτρέπουμε σε κανέναν στο παρόν μας να περιμένει από μας να το θάψουμε. Αν το κάνουμε, είναι σαν να ακυρώνουμε τον εαυτό μας !!. 

Να θυμάστε πάντα ότι το παρελθόν μας είναι η μοναδική αληθινή Ταυτότητα μας, τόσο για το παρόν μας, όσο για το μέλλον μας.* * * Το συγκεκριμένο άρθρο μου βρίσκεται στο αρχείο μου με τίτλο "Έλεγχος Σκέψεων - Συναισθημάτων".
Προτείνω να το ανοίξετε, καθώς όλα τα θέματα που βρίσκονται αποθηκευμένα μέσα σε αυτό, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ενημέρωση:
https://psychologyastrology.blogspot.gr/2017/03/blog-post_14.html


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*