Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

αρχείο *Πτυχές Ψυχής*

Όταν η ψυχή κραυγάζει για κατανόηση, και ο νους κωφεύει !!

** Το κεφάλαιο "ψυχοσωματικές παθήσεις"  τείνει να γίνει ανεξάντλητο. Οδύνες ψυχής – Αδιέξοδα του μυαλού ** 

Επομένως τα άρθρα μου συνεχίζουν να ποικίλουν σε ότι αφορά την απόκτηση της ψυχική μας ισορροπία, και κυρίως, την αποφυγή διαταραχής της ψυχοσωματικής μας υγείας.
Και για να μην χρειάζεται να ψάχνετε τα σχετικά κείμενα μου, άνοιξα το συγκεκριμένο αρχείο μου με τίτλο «Πτυχές Ψυχής», στο οποίο σταδιακά αποθηκεύονται.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι, «την σοφία του μυαλού την αποκτάς από την πείρα και τις γνώσεις, αλλά η σοφία της ψυχής αποκτάται μέσα από αφόρητους πόνους» !!.
Σίγουρα ακούγεται άδικο αυτό. Ωστόσο, εάν δεν γνωρίσουμε την αίσθηση της δίψας, δεν είμαστε σε θέση να διανοηθούμε έως πού μπορεί να φτάσει ο διψασμένος για λίγες σταγόνες νερό.
Ενδεχομένως ο ψυχικός πόνος να είναι μέρος της φύσης μας, ώστε να αναγκαστεί το μυαλό να αναζητήσει τρόπους για να ανακουφιστεί η ψυχή. Να συνεργαστεί δηλαδή μαζί της.
Το καλό νέο είναι ότι μπορούμε να βρίσκουμε τις ισορροπίες μας όταν γνωρίζουμε τις βασικότερες λειτουργίες του εγκεφάλου μας, όπως και τους λόγους που επανέρχονται στην μνήμη ανεπιθύμητα συναισθήματα.  

Καλή σας ανάγνωση αγαπημένοι μου αναγνώστες, και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα και τα άρθρα αυτού του αρχείου μου: 

~ ~ ~ ~ Επιλέξτε  παρακάτω το άρθρο που σας ενδιαφέρει βάσει του τίτλου του και της σύντομης περιγραφής. Ο σύνδεσμος που το συνοδεύει θα σας οδηγήσει στο πλήρες κείμενο. *Ότι δεν με σκοτώνει.. με κάνει πιο δυνατό* !!

Είναι αλήθεια ?!... ή λόγια παρηγοριάς ?!. 

Γνωστή η θεωρία «ότι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό», και σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς σε δύσκολες στιγμές μας, ψάχνουμε τρόπους για να επιβεβαιώσουμε στον εαυτό μας την ορθότητα της θεωρίας αυτής.

Και η αλήθεια είναι ότι, η δύναμη στον άνθρωπο δεν μετριέται με τις αντοχές του στον πόνο και στην θλίψη, αλλά με τον βαθμό καθαρότητας της νοημοσύνη του. Το ορθό σκεπτικό είναι εκείνο που δίνει τις απαντήσεις που χρειάζεται η ψυχή, ώστε να αναζωπυρωθεί η θέλησης της για να συνεχίσει – και να ευτυχίσει.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ανάγνωση:*Πανικός !!.. ελέγχεται και θεραπεύεται*

Κρίσεις Πανικού.. !!

Ο φόβος οδηγεί σε λανθασμένο σκεπτικό, το οποίο δημιουργεί τρομακτικές ψευδαισθήσεις. Επίσης ο άγνωστος κίνδυνος δημιουργεί πανικό..  και ο πανικός τα σοβαρά Σωματικά Προβλήματα.  
Ωστόσο οι φοβίες αποβάλλονται και ο πανικός αντιμετωπίζεται. Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και ενημερωθείτε.*Διχασμός Προσωπικότητας*

*Δύο ή και περισσότερες προσωπικότητες στο ίδιο σώμα* !!  

Μέσα απ΄το συγκεκριμένο άρθρο μου αντιλαμβανόμαστε πως είναι στην φύση μας να έχουμε κι έναν δεύτερο εαυτό – δευτερεύουσα προσωπικότητα. Μάλιστα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει μια ήπιας μορφής διπλής προσωπικότητας. 

Ωστόσο.. έως ποιο σημείο άραγε είναι όντως υπό τον έλεγχο μας οι διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά και πώς αντιμετωπίζεται ο διχασμός ως σοβαρή διαταραχή ?!.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και ενημερωθείτε:

 


Μυθομανία: Υπερβολή, ή Ψυχική Διαταραχή ?!

Γνωστή η έκφραση «της Χαλιμάς τα παραμύθια» !!

Η έκφραση αυτή προέρχεται από αληθινή ιστορία, και πράγματι, για μια μεγάλη μερίδα ατόμων η μυθοπλασία είναι τρόπος ζωής !!.
Άρθρο μου που θα σας εκπλήξει, διότι το ψέμα και η υποκρισία διαφέρουν κατά πολύ απ’ την μυθομανία. Πρόκειται για το συχνό φαινόμενο της εποχής μας, για το οποίο η ψυχιατρική δίνει εξηγήσεις.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε: 
*Αντιμετωπίστε την Κατάθλιψη*

Η Κατάθλιψη περιγράφεται ως κινούμενη άμμος !!

Όταν η προσπάθεια μας αποδεικνύεται αποτυχημένη, ή όταν τα όνειρα μας - οι προσδοκίες μας ανατρέπονται, ή ακόμα, όταν νιώθουμε να έχουμε απογοητευτεί συναισθηματικά .. η αίσθηση της απώλειας ή του ανεκπλήρωτου συμβαίνει να λειτουργούν μέσα μας ως ανασταλτικοί παράγοντες. Και τότε.. εάν δεν αποδεχτούμε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, κινδυνεύουμε να πέσουμε στην κινούμενη άμμο της Κατάθλιψης, δίχως μάλιστα να το συνειδητοποιήσουμε !!. 

Συμπτώματα Κατάθλιψης, τα οποία οδηγούν σε άνθρωπο ζωντανό νεκρό:
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:*Στα δεσμά της Παραφροσύνης*

Η Εμμονή και η Προκατάληψη, κόρες της Παραφροσύνης !!. 

Στο Παράλογο σας συμβουλεύω να μην σκοτίζετε το μυαλό σας για να δώσετε λογικές εξηγήσεις, επειδή ο παράλογος νιώθει ικανοποίηση προκαλώντας προβληματισμούς στο μυαλό των άλλων. 

Σε αντίθεση με αυτό, η Παραφροσύνη είναι πάθηση εξαιρετικά οδυνηρή για τον παράφρονα. Γίνεται αντιληπτή μόνο όταν επιδεινωθεί.. ωστόσο υπάρχει θεραπεία.  
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
*ΦΟΒΙΕΣ .. μία εικόνα χίλιες λέξεις*

Αγαπημένοι μου αναγνώστες.
Παρακαλώ παρατηρήστε προσεκτικά την φωτογραφία, καθώς είναι αυτονόητοι οι λόγοι που την επέλεξα για να συνοδέψει το συγκεκριμένο κείμενο μου.

ΜΑΘΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: Συναισθηματική Αγωγή: Υπογράφει η πεντάχρονη τότε ακόμη, μικρή Αλίκη.

Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την συνέχεια:*Φόβοι για το Άγνωστο Μέλλον*

Άγνωστοι οι Σταθμοί στο ταξίδι της ζωής μας  !!.

Πράγματι, είναι ψυχοφθόρα η αγωνία όσον αφορά τις εξελίξεις στο μέλλον μας. Γι’ αυτό άλλωστε θα συμπληρωθούν αρκετά νεότερα άρθρα μου στο αρχείο μου *Πτυχές Ψυχής*.. καθότι «ο φόβος κάνει την γάτα να φαντάζει λιοντάρι» !!.

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, ας χαλαρώσουμε, κι ας εξετάσουμε την ζωή μας ως ένα αναπόφευκτο εμπειρικό ταξίδι.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την συνέχεια: 


*Ο Μπαμπούλας των παιδικών μας χρόνων*

Φοβίες οι οποίες ριζώνουν στο υποσυνείδητο, και μας ακολουθούν σε όλη την πορεία της ζωής μας !!.

Παιδικές - Εφηβικές εμπειρίες, μνήμες υποσυνείδητα συνδεδεμένες με “άγνωστες” λέξεις και ήχους. Άγνωστο θεωρείται ακόμη και το αθέατο, ή το απροσδιόριστο. Και μας τρομάζει, διότι δεν γνωρίζουμε εάν εγκυμονεί κινδύνους.
Και το Άγνωστο εξακολουθεί να δημιουργεί Πανικό.. καθώς ο “Μπαμπούλας” των παιδικών μας χρόνων, συνεχίζει να ζεί μέσα μας.

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, το συγκεκριμένο άρθρο μου έχει ως σκοπό να αναγνωρίσουμε τους φόβους μας, ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε τον Πανικό.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε:
https://psychologyastrology.blogspot.gr/2017/08/blog-post_9.html*Διανοητική νοημοσύνη (IQ) και Συναισθηματική νοημοσύνη (EQ)


Δύο ξεχωριστές ικανότητες του ανθρώπου. 

Ωστόσο, εστιάζω στην Συναισθηματική Νοημοσύνη, καθώς έχει άμεση σχέση με όλα τα προηγούμενα, αλλά και με τα άρθρα μου που θα ακολουθήσουν.
Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, δεν απαιτεί γνώσεις - δεν απαιτεί "μυστήριες" διαδικασίες. Γινόμαστε οι ψυχο_θεραπευτές του εαυτού μας, οι ψυχαναλυτές των γύρω μας, και βελτιώνουμε την ζωή μας σε όλους τους τομείς. Έως και στoν επαγγελματικό.

Αφορά όλους μας όπως θα διαπιστώσετε, οπότε ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο, και καλή σας ενημέρωση.*Υποκειμενικότητα .. στην σφαίρα του Παραλόγου*

Η υποκειμενική κρίση, υπάγεται στην ανθρώπινη φύση. Ωστόσο ενδέχεται να σπάσει τα όρια, και τότε στερείται λογικής !!.
Και όσο κι’ αν ακούγεται περίεργο, η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος καταφεύγει «στην σφαίρα της υποκειμενικότητας», διότι ο άνθρωπος φοβάται ό'τι δεν γνωρίζει, ή ό'τι δεν καταλαβαίνει !!.

Είναι γεγονός. Ο αντικειμενικός άνθρωπος προσαρμόζει τον εαυτό του μέσα στον κόσμο, ενώ ο υποκειμενικός, εμμένει να θέλει να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του.  
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την συνέχεια:
«Με αγαπώ» .. δεν είναι Ναρκισσισμός !!


Κοιτάξου στον καθρέφτη .... 

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, φίλοι και φίλες μου.  
Πρόκειται για ένα σύντομο αλλά περιεκτικό άρθρο μου, το οποίο σίγουρα θα σας βάλει σε σκέψεις. Δεν θα το προλογίσω περισσότερο.  

Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ανάγνωση:
Φιλίες και Έρωτες.. "κτισμένες" μέσα στον Γυάλινο Κόσμο !!

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, ευγενικοί μου φίλοι και γλυκές μου φίλες μέσα στον “Γυάλινο Κόσμο”..  πρόκειται για άρθρο μου αφιερωμένο σε όλους εσάς, από καρδιάς !!.

Το διαδίκτυο (internet) έχει μπεί στην ζωή όλων μας για τα καλά, θέλοντας και μη. Ο εκσυγχρονισμός μας, αναμφιβόλως έχει πολλές θετικές πλευρές. Όπως όμως και στην πραγματική μας ζωή, έτσι, ακόμη και το διαδίκτυο κρύβει παγίδες. 
Ωστόσο, σκοπός μου είναι στο παρόν άρθρο μου να εστιάσουμε στην θετική πλευρά, ειδικά σε ότι αφορά την ανάγκη μας για ανθρώπινες επαφές. Μια ανάγκη τις ώρες που ο κόσμος της πραγματικής μας ζωής έχει “αποσυρθεί”, και τότε ο δεύτερος κόσμος μας, έστω πίσω από ένα γυαλί.. μας περιμένει ακοίμητος εκεί, τις ώρες που γύρω μας “πέφτει η σιωπή” !!

Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε την συνέχεια: 

Η ερμηνεία ενός εφιάλτη .. Πείνα της Ψυχής !!

Όταν μιλάμε για «εφιάλτες», συνήθως αναφερόμαστε σε μία κατάσταση με την μεταφορική της έννοια. Ωστόσο στο παρόν άρθρο μου, εννοώ κυριολεκτικά τα τρομακτικά όνειρα που τα βιώνουμε κατά την διάρκεια του ύπνου μας, ως μία αληθινή κατάσταση. Μάλιστα, μέσω της Ψυχανάλυσης ερμηνεύονται ακόμη και τα όνειρα και ειδικότερα οι εφιάλτες.

* * Μήπως οι εφιάλτες έρχονται με σκοπό να μας διδάξουν, ή για να αντιληφθούμε “την πείνα της ψυχής μας” .. ?!

Το βέβαιο είναι πώς πίσω από κάθε εφιάλτη κρύβεται κι ένα “μήνυμα”. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιδίωξα να αναλύσω το δίδαγμα και με τις δύο του όψεις. Η μία όψη αντιπροσωπεύει το αυταπόδεικτο στον υλικό κόσμο που ζούμε, ενώ η άλλη σε αυτό το οποίο πιστεύουμε, έτσι απλά, δίχως να χρειάζεται να θέσουμε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» !!. 
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ανάγνωση: 


*Το Ταξίδι των Συναισθημάτων*

Οι συγκρούσεις των συναισθημάτων, τα οποία ταξιδεύουν μέσα στο πλοίο που λέγεται Ψυχή !!.

Είναι γεγονός πως πίσω από κάθε μύθο κρύβεται μια πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει διότι, κατά τις παλαιότερες εποχές που οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πώς να εξηγήσουν κάποια φαινόμενα, τα ερμήνευαν σύμφωνα με την φαντασία τους. 
Ωστόσο, μέσω μυθοποιημένων αφηγήσεων, από την αρχαιότητα έως και στις μέρες μας, έχουν ειπωθεί και γραφτεί στην ανθρώπινη ιστορία τα πιο βαθυστόχαστα διδάγματα !!

Πρόκειται λοιπόν για έναν διδακτικό μύθο που μας βάζει σε σκέψεις, καθώς η Αγάπη μαθαίνει τον λόγο που δοκιμάζεται.. όταν μετά από ένα ναυάγιο συναντάει την Γνώση.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ανάγνωση:
https://psychologyastrology.blogspot.gr/2016/09/blog-post_22.html


“Άνθρωπε”.. νιώσε για λίγο τον εφιάλτη μου !!

Η εξήγηση της εκδήλωση ενός τρομακτικού εφιάλτη:

Όταν μιλάμε για «εφιάλτες», συνήθως αναφερόμαστε σε μία κατάσταση με την μεταφορική της έννοια. Ωστόσο στο παρόν άρθρο μου, εννοώ κυριολεκτικά τα τρομακτικά όνειρα που τα βιώνουμε κατά την διάρκεια του ύπνου μας, ως μία αληθινή κατάσταση. Μάλιστα, μέσω της Ψυχανάλυσης ερμηνεύονται ακόμη και τα όνειρα και ειδικότερα οι εφιάλτες.. επομένως σας περιγράφω ένα αληθινό ιστορικό.

Μήπως όμως οι εφιάλτες έρχονται με σκοπό να μας διδάξουν, ή για να βιώσουμε την εφιαλτική θέση κάποιου άλλου.. μέσα σε μια νυχτιά ?!.

Την απάντηση θα την πάρετε διαβάζοντας το κείμενο μου, το οποίο θα σας βάλει σε σκέψεις. Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ανάγνωση:
https://psychologyastrology.blogspot.com/2018/08/blog-post_4.html


* * Σταδιακά συμπληρώνω νεότερα άρθρα μου.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Εάν προκύπτει λόγος για επικοινωνία μαζί μου, στείλτε το μήνυμα σας απ’ την δημόσια σελίδα μου στο facebook Ψυχή & Αστρολογία, ή στο e-mail μου: m.mosxona@gmail.com 
Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας, τον τόπο διαμονής σας, και το θέμα σας συνοπτικά. Θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν.