Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

*Αυτόματο Αναγραμματισμός*

Διάβασε γρήγορα δίχως σκέψη το κείμενο της φωτογραφίας.. μπορείς !!


Εκπληκτικό εργαλείο ο ανθρώπινος Εγκέφαλος !!. 
Πρόκειται για αυτόματο αναγραμματισμό αγαπημένοι μου αναγνώστες.
Αυτό συμβαίνει διότι η σκέψη ολοκληρώνεται με αργό ρυθμό, στηριζόμενη στα αισθητήρια όργανα. Στην περίπτωση της ανάγνωσης, ακολουθεί το μάτι. Σε αντίθεση με αυτό, η μνήμη ξεπηδά πριν ακόμη δημιουργηθεί σκέψη, και έτσι δεν διαβάζει την λέξη γράμμα – γράμμα, αλλά την κάνει αυτομάτως εικόνα ως λέξη !!.

Μετά από έρευνες στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το παραπάνω πείραμα απέδειξε ότι, «για να διαβάσεις ένα κείμενο, δεν παίζει ρόλο με ποια σειρά είναι τοποθετημένα τα γράμματα σε μια λέξη, αρκεί το πρώτο και το τελευταίο γράμμα να είναι στην σωστή σειρά, και στο σύνολο της η πρόταση να είναι ορθογραφικά σωστή» !!.

Και σίγουρα εδώ γεννιέται το ερώτημα, εάν ισχύει το ίδιο για όλες τις γλώσσες του κόσμου. Το συμπέρασμα θα σας εκπλήξει ακόμη περισσότερο παρακάτω.

Για την ιστορία, συνοπτικά και με απλά λόγια:

Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου ήταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, Πατέρες όλων των Επιστημών. Μάλιστα ο Ιπποκράτης έκανε εγχειρήσεις εγκεφάλου και καρδιά, πριν από 2.500 χρόνια. Και μιλάμε για μία εποχή, όπου όχι μόνο δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός και τα υποστηρικτικά μηχανήματα, αλλά δεν υπήρχαν κάν΄ οι χώροι για τις απαιτούμενες αναλύσεις, όπως γνωρίζουμε όλοι ότι γίνονται σε μικροβιολογικά εργαστήρια.
Γι’ αυτό άλλωστε, προκειμένου να κάνει την διάγνωση, δοκίμαζε ο ίδιος τα πτύελα ακόμα και τα ούρα  των ασθενών του.. κάτι το οποίο στις μέρες μας είναι αδιανόητο !!. 

Ωστόσο.. αναλογιστείτε για λίγο αγαπημένοι μου αναγνώστες. Ποιος άραγε έκανε όλες τις αναρίθμητες ανακαλύψεις – εφευρέσεις, ποιος κατασκεύασε μηχανισμούς – ηλεκτρονικές συσκευές, και ποιος μας οδήγησε στην σύγχρονη τεχνολογία ?!.
Η απάντηση για όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα, είναι = Τα πάντα οφείλονται στον Ανθρώπινο Εγκέφαλο !!. 

Οι πρόγονοι μας ήταν καινοτόμοι και πρωτοπόροι σε όλους τους τομείς. 

Γνώριζαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο και ανεξερεύνητο όργανο, που δεν αντιγράφεται. Και δεν είχαν άδικο, διότι η εξέλιξη μας οφείλεται σε φυσικές ικανότητες του εγκεφάλου, οι οποίες τροφοδοτούνται με ενέργεια απ’ την ψυχή.
Επίσης γνώριζαν ότι καμία ανθρώπινη ικανότητα δεν είναι μεταφυσική, και για όλα υπάρχει μια λογική εξήγηση. Έτσι πέραν των άλλων, ασχολήθηκαν με την μελέτη της ικανότητας του «αυτόματου αναγραμματισμού», και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στην ταχύτητα που αναπηδούν οι λέξεις μέσα από την μνήμη.

Η μνήμη κάνει χιλιάδες καταγραφές ανά δευτερόλεπτο, δίχως να το συνειδητοποιούμε. Με αποτέλεσμα, το υλικό που υπάρχει στην μνήμη, είτε από την εποχή που διδαχθήκαμε ανάγνωση, είτε από κείμενα που διαβάζουμε καθημερινά (τηλεόραση, ενημερωτικά φυλλάδια, έγγραφα κ.λ.π.), στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχουν καταχωρημένες οι λέξεις σωστά.
Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος αναγνωρίζει την λέξη με αστραπιαία ταχύτητα, ακόμα κι όταν γράφουμε ανορθόγραφα, επειδή συνειδητά ίσως δεν θυμόμαστε πώς γράφεται η κάθε λέξη. Αναλύω παρακάτω:  
  
Στο σημείο αυτό επανέρχομαι στο ερώτημα που άφησα αναπάντητο στον πρόλογο μου:

Αιώνες μετά, το φαινόμενο του αυτόματου αναγραμματισμού κίνησε το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών ομάδων, οι οποίες πειραματίστηκαν με όλες τις γλώσσες που χρησιμοποιούν αλφάβητο. Και το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο εάν το κείμενο είναι στην Ελληνική γλώσσα μπορεί να διαβαστεί με ταχύτητα και ευκολία (απ’ όποιον την γνωρίζει), σαν να είναι γραμμένες οι προτάσεις κανονικά !!!!.   
Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει διότι όλες οι Ελληνικές λέξεις, ή τελειώνουν με φωνήεν, ή με τελικό σίγμα, ή με το σύμφωνο Νί. Οι τόνοι επάνω στα φωνήεντα “προδίδουν” την θέση τους στην λέξη, και έτσι τα σύμφωνα ακούγονται δυνατά και καθαρά, διότι είναι τοποθετημένα μέσα στην λέξη αρμονικά.

Ωστόσο η αλήθεια είναι:

Η Ελληνική γλώσσα είναι η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου, και με την πιο δύσκολη ορθογραφία. Παλαιότερα ήταν ακόμη πιο πολύπλοκη η γραμματική της, αλλά κατά την ανάγνωση ενός κειμένου, τυπωνόταν στην μνήμη το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Και κατά έναν περίεργο μαγικό τρόπο, ακόμη κι όταν δεν ήταν απολύτως κατανοητές οι λέξεις, το νόημα γινόταν αντιληπτό μέσω των αισθήσεων.
Δεν είναι τυχαίο που τονίζαμε ακόμη και τις μονοσύλλαβες λέξεις, που χρησιμοποιούσαμε κατά το παρελθόν και την περισπωμένη όπως και τα πνεύματα (ψιλή, δασεία κ.ά), στοιχεία που έχουν καταργηθεί από την Ελληνική γραμματική. Το επόμενο βήμα θα είναι να μειωθούν τα φωνήεντα και οι δίφθογγοι μας. Και μάλιστα, ήδη μας έχουν "εμφυτέψει" την ιδέα να γράφουμε Greeklish !!.
Η απλοποίηση προφανώς εξυπηρετεί την παγκοσμιοποίηση, η οποία εκτός των άλλων, θέλει ως διεθνή γλώσσα την Αγγλική.

Οι Έλληνες προφανώς επιλέχθηκαν από Τον Δημιουργό των πάντων, για να αποκωδικοποιήσουν την Συμπαντική Γνώση, και να δώσουν στις ανακαλύψεις τους ονομασίες - ορολογίες, που θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η Ελληνική γλώσσα σχηματίστηκε από την Συμπαντική αλφάβητο, ώστε να είναι εφικτό να μεταδοθούν οι γνώσεις σε όλα τα έθνη, και να χρησιμοποιείται η Ελληνική παγκοσμίως. Και πράγματι, εκατομμύρια λέξεις έχουν Ελληνική ρίζα, ή προφέρονται με Ελληνική ονομασία !!
Επομένως η Ελληνική γλώσσα είναι η Μήτρα όλων των γλωσσών, είναι Πηγή ευφυΐας.. και δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει που διδάσκεται σε ξένα πανεπιστήμια !!.  

ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ:

Ως πρώτη εντύπωση, το παρόν άρθρο μου πιθανόν να σας θυμίζει κάποια άλλα που σας έχω δημοσιεύσει. Και η αλήθεια είναι ότι σε αρκετά άρθρα μου θα βρίσκετε κάποια κοινά σημεία, καθώς όλα όσα αφορούν την ύπαρξη μας σχηματίζουν μια αλυσίδα πραγμάτων . 

Στο σημερινό μου άρθρο περιορίζομαι στις ικανότητες του εγκεφάλου μας σε σχέση με το “φαινόμενο” του αναγραμματισμού, το οποίο μου δίνει την αφορμή να σας αναλύσω τις βασικές λειτουργίες της μνήμης μας.

Φανταστείτε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν ένα μεγάλο υπολογιστή που δέχεται δεδομένα, τα οποία τα επεξεργάζεται συνειδητά και τα αποθηκεύει. Τα περισσότερα από αυτά πηγαίνουν στην λεγόμενη Μακρόχρονη Μνήμη, η οποία φαίνεται πως εδρεύει σε πιο “βαθιές” εγκεφαλικές περιοχές, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος είναι μια πολύ σημαντική εγκεφαλική περιοχή με πολλαπλές λειτουργίες, και συνήθως έχει έναν συντονιστικό ρόλο ανάμεσα σε όλες τις περιοχές που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν.

Κάποια άλλα δεδομένα, κατ’ επέκταση πηγαίνουν στην Διαδικαστική Μνήμη. Πολύ σημαντική διότι εκεί αποθηκεύονται οι αυτοματοποιημένες κινήσεις μας (της καθημερινότητας – της ρουτίνας), που σχετίζονται αποκλειστικά με την ενεργοποίηση και τον συντονισμό των κινήσεων μας. Επομένως λόγω της διαφορετικής φύσης και έδρας της Διαδικαστικής Μνήμης, η αμνησία ή άλλες μνημονικές διαταραχές δεν φαίνεται πως μας επηρεάζουν ιδιαίτερα.
Έτσι, για παράδειγμα.. ένας αμνησιακός ασθενής μπορεί να διαβάσει – να γράψει - να καβαλήσει ποδήλατο – να οδηγήσει – να ξέρει ότι χρειάζεται κλειδί για να κλειδώσει μια πόρτα κ.ά.. ασχέτως εάν δεν θυμάται πώς και πού τα έμαθε όλα αυτά. Η’ όπως, ένας προχωρημένος χρήστης υπολογιστή, δεν χρειάζεται να προσέχει ποια πλήκτρα πατάει, από τη στιγμή που θα μάθει το «τυφλό σύστημα». Κατά τον ίδιο περίπου τρόπο, ο εγκέφαλος σε κλάσματα δευτερολέπτων ανασχηματίζει μια λέξη την οποία γνωρίζει.. την “βλέπει” δηλαδή εκπληκτικά πιο γρήγορα από ότι ή σκέψη !!.

Ωστόσο,,, αρκετά απ’ τα δεδομένα αποθηκεύονται ασυναίσθητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μυστήριο από όλα του ανθρώπινου “υπολογιστή”, μέσα στον οποίο λειτουργούν τα διάφορα επίπεδα μνήμης. Και ένα από τα επίπεδα αυτά “τροφοδοτείται” από τα ένστικτα, με αστραπιαίους ρυθμούς !!.   

Η μνήμη μας χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες (όπως προαναφέρω), αλλά και σε κάποιες υποκατηγορίες. Μια τρίτη βασική κατηγορία που προστέθηκε σχετικά πρόσφατα, είναι η «Αισθητήρια Μνήμη».

Η Αισθητήρια Μνήμη έχει να κάνει με οτιδήποτε βιώσαμε με έντονα συναισθήματα.. ακόμη και σε εποχές που δεν τις θυμόμαστε (όπως παιδική ηλικία), ακόμη κι αν έχουμε πάθει αμνησία. Αυτό οφείλεται στην Αμυγδαλή, η οποία συνδέει τις αναμνήσεις με τα διάφορα συναισθήματα. Έτσι, εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση η οποία μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά), τα οποία έχουμε ξαναβιώσει στο παρελθόν, η Αμυγδαλή ανασύρει αυτή τη μνήμη και την φέρνει ξανά στο συνειδητό επίπεδο.
Επομένως, με την Αισθητηριακή Μνήμη λειτουργούμε μηχανικά (ενστικτωδώς), για να προφυλάξουμε την ζωή μας – την ψυχή μας. Όπως δηλαδή ως παράδειγμα, αντιλαμβανόμαστε μία απειλητική κίνηση από πίσω μας - αποφεύγουμε αντικείμενα που έρχονται κατά πάνω μας πριν ακόμη τα δούμε - πατάμε έγκαιρα το φρένο στο κίνδυνο κ.ά.  

Χάρη στην ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει αισθητηριακά δεδομένα, οι στατικές εικόνες μένουν στην μνήμη μας. Η ικανότητα αυτήν που την ονομάζουμε «Φωτογραφική Μνήμη», είχε αμφισβητηθεί από πολλούς επιστημονικούς κλάδους.. εκτός βέβαια την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την παραψυχολογία.
Αμφισβητήθηκε διότι, βάσει της θεωρίας ότι, η ικανότητά μας να συλλαμβάνουμε μια κίνηση, οφείλεται στο γεγονός πως αποθηκεύουμε κάθε «καρέ» της κίνησης, τόσο ώστε να μπορέσουμε να το συγκρίνουμε με το αμέσως επόμενο «καρέ». Αν για κάποιο λόγο σε αυτή την χρονική ροή γίνει ασυναίσθητα εισαγωγή τρίτου καρέ ανάμεσα στα δύο, τότε δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε την προσθήκη. Δεν συνειδητοποιούμε δηλαδή ότι κάτι άλλαξε στο οπτικό μας πεδίο.

Ο μόνος τρόπος που μας επιτρέπει να ανασύρουμε από την μνήμη (να φέρουμε στην επιφάνεια) κάποια πλάνα που «ξέφυγαν από το μάτι», είναι ο Υπνωτισμός. Με την μέθοδο αυτήν (πέραν των άλλων), μπορούμε «να παγώσουμε την εικόνα» και να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες.
Και στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω πως, έρευνες που έχουν γίνει (κυρίως στις ΗΠΑ), έχουν δείξει ότι υπάρχουν αρκετές υποθέσεις όπου κάποιοι κατηγορήθηκαν εσφαλμένα βάσει αμφιλεγόμενων κατηγοριών που βασίζονταν στην μνημονική ανάκληση κάποιων μαρτύρων. ‘Όπως επίσης, σε αρκετές υποθέσεις που υπήρχαν “κενά”, και που λόγω αυτών δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν  κατηγορίες εναντίων των δραστών, κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθούν σε ύπνωση σημαντικότατοι μάρτυρες.

Βέβαια, αν και η Ύπνωση έχει ευρεία γκάμα εφαρμογής, δεν αποτελεί την λύση για όλα. Πάντως, το βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να υπνωτιστεί δίχως την θέλησή του !!. 
Μάλιστα σε ένα άλλο άρθρο μου αναφέρομαι αναλυτικά στην Ύπνωση, και απαντώ στο ερώτημα, «μπορούμε να έχουμε μνήμες από μια προηγούμενη ζωή ?!!». 
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ενημέρωση:ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*