Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

*Εκπληκτικό εργαλείο ο Εγκέφαλος*

Διάβασε γρήγορα δίχως σκέψη το κείμενο της φωτογραφίας.. μπορείς !!


Εκπληκτικό !!. Πρόκειται για αυτόματο αναγραμματισμό.
Αυτό συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος μας δεν διαβάζει την λέξη γράμμα – γράμμα, αλλά ως λέξη !!.
Μετά από μια έρευνα στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, διαπιστώθηκε ότι, «για να διαβάσεις ένα κείμενο, δεν παίζει ρόλο με ποια σειρά είναι τοποθετημένα τα γράμματα σε μια λέξη, αρκεί το πρώτο και το τελευταίο γράμμα να είναι στην σωστή σειρά, και στο σύνολο της η πρόταση να είναι σωστή ορθογραφικά» !!.

Και σίγουρα εδώ γεννιέται το ερώτημα, εάν ισχύει το ίδιο για όλες τις γλώσσες του κόσμου. Το συμπέρασμα θα σας εκπλήξει ακόμη περισσότερο παρακάτω.

 "Διαβάστε περισσότερα"...  


Για την ιστορία, συνοπτικά και με απλά λόγια:
Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου ήταν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, Πατέρες όλων των Επιστημών. Μάλιστα ο Ιπποκράτης έκανε εγχειρήσεις στον εγκέφαλο και στην καρδιά, πριν από 2.500 χρόνια. Και μιλάμε για μία εποχή, όπου όχι μόνο δεν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός και τα υποστηρικτικά μηχανήματα, αλλά δεν υπήρχαν κάν΄ οι ανεπτυγμένες θεραπευτικές και φαρμακευτικές μέθοδοι. Γι’ αυτό και στις εξετάσεις που έκανε στους ασθενείς του, για να κάνει τις διαγνώσεις του, δοκίμαζε ο ίδιος ακόμα και τα πτύελα και τα ούρα τους.. κάτι το οποίο στις μέρες μας είναι αδιανόητο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι απαιτούνται αναλύσεις σε μικροβιολογικά εργαστήρια.

Ωστόσο.. αναλογιστείτε για λίγο αγαπημένοι μου αναγνώστες. Ποιος έκανε αναρίθμητες ανακαλύψεις – εφευρέσεις, ποιος κατασκεύασε μηχανισμούς – ηλεκτρονικές συσκευές, και ποιος μας οδήγησε στην σύγχρονη τεχνολογία ?!.
Η απάντησε σε όλα και για όλα είναι = Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος !!. 

Οι πρόγονοι μας ήταν καινοτόμοι και πρωτοπόροι σε όλους τους τομείς. Γνώριζαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο και ανεξερεύνητο όργανο, που δεν αντιγράφεται. Και δεν είχαν άδικο, διότι η εξέλιξη μας οφείλεται σε φυσικές ικανότητες του εγκεφάλου, οι οποίες τροφοδοτούνται με ενέργεια απ’ την ψυχή.
Επίσης γνώριζαν ότι καμία ανθρώπινη ικανότητα δεν είναι μεταφυσική, και για όλα υπάρχει μια λογική εξήγηση. Έτσι πέραν των άλλων, ασχολήθηκαν με την μελέτη της ικανότητας του «αυτόματου αναγραμματισμού», και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι αυτό οφείλεται στην ταχύτητα που αναπηδούν οι λέξεις μέσα από την μνήμη.
Η μνήμη κάνει χιλιάδες καταγραφές ανά δευτερόλεπτο, δίχως να το συνειδητοποιούμε. Με αποτέλεσμα, το υλικό που υπάρχει στην μνήμη, είτε από την εποχή που διδαχθήκαμε ανάγνωση, είτε από κείμενα που διαβάζουμε καθημερινά (τηλεόραση, ενημερωτικά φυλλάδια, έγγραφα κ.λ.π.), στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχουν καταχωρημένες οι λέξεις σωστά.
Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος αναγνωρίζει την λέξη με αστραπιαία ταχύτητα, ακόμα κι αν γράφουμε ανορθόγραφα,  διότι συνειδητά δεν θυμόμαστε πώς γράφεται η κάθε λέξη.
Στο σημείο αυτό βάζω άνω τελεία, καθώς θα επανέλθω¨   
  
Και στο σημείο αυτό επανέρχομαι στο ερώτημα που άφησα αναπάντητο στον πρόλογο μου.
Αιώνες μετά, το φαινόμενο του αυτόματου αναγραμματισμού κίνησε το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών ομάδων, οι οποίες πειραματίστηκαν με όλες τις γλώσσες που χρησιμοποιούν αλφάβητο. Και το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο εάν το κείμενο είναι στην Ελληνική γλώσσα μπορεί να διαβαστεί με ταχύτητα και ευκολία (απ’ όποιον την γνωρίζει), σαν να είναι γραμμένες οι προτάσεις κανονικά !!!!.   
Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει διότι όλες οι Ελληνικές λέξεις τελειώνουν με φωνήεντα ή με τελικό σίγμα – τα φωνήεντα ακόμη και όταν διαφέρουν στην γραφή, διαβάζονται πάντα το ίδιο – οι τόνοι επάνω στα φωνήεντα “προδίδουν” την θέση τους στην λέξη – τα σύμφωνα ακούγονται δυνατά και καθαρά, διότι είναι τοποθετημένα μέσα στην λέξη αρμονικά.

Ωστόσο η αλήθεια είναι:
Η Ελληνική γλώσσα είναι η πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου, αλλά και με την πιο δύσκολη ορθογραφία. Παλαιότερα ήταν ακόμη πιο πολύπλοκη η γραμματική της, αλλά κατά την ανάγνωση ενός κειμένου, τυπωνόταν στην μνήμη το μεγαλύτερο μέρος αυτού. Και κατά έναν περίεργο μαγικό τρόπο, ακόμη και να μην ήταν απολύτως κατανοητό το νόημα, ερμηνευόταν μέσω των αισθήσεων.
Δεν είναι τυχαίο που τονίζαμε ακόμη και τις μονοσύλλαβες λέξεις, που χρησιμοποιούσαμε κατά το παρελθόν και την περισπωμένη όπως και τα πνεύματα (ψιλή και δασεία) κ.ά, που έχουν καταργηθεί από την Ελληνική γραμματική. Το επόμενο βήμα θα είναι να μειωθούν τα φωνήεντα και οι δίφθογγοι μας. Η απλοποίηση προφανώς εξυπηρετεί την παγκοσμιοποίηση, η οποία εκτός των άλλων, θέλει ως διεθνή γλώσσα την Αγγλική.

Οι Έλληνες προφανώς επιλέχθηκαν για να αποκωδικοποιήσουν την Συμπαντική Γνώση, και να δώσουν στις ανακαλύψεις τους ονομασίες - ορολογίες. Που σημαίνει ότι η Ελληνική γλώσσα σχηματίστηκε από την Συμπαντική αλφάβητο, ώστε να είναι εφικτό να μεταδοθούν οι γνώσεις σε όλα τα έθνη, και να χρησιμοποιείται η Ελληνική παγκοσμίως. Και πράγματι, εκατομμύρια λέξεις έχουν Ελληνική ρίζα, ή προφέρονται με την Ελληνική ονομασία !!
Επομένως η Ελληνική γλώσσα είναι η Μήτρα όλων των γλωσσών, είναι Πηγή ευφυΐας.. και δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει που διδάσκεται σε ξένα πανεπιστήμια !!.  

ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ:

Φανταστείτε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σαν ένα μεγάλο υπολογιστή που δέχεται δεδομένα, τα οποία τα επεξεργάζεται συνειδητά και τα αποθηκεύει. Τα περισσότερα από αυτά πηγαίνουν στην λεγόμενη Μακρόχρονη Μνήμη, η οποία φαίνεται πως εδρεύει σε πιο “βαθιές” εγκεφαλικές περιοχές, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Ο ιππόκαμπος είναι μια πολύ σημαντική εγκεφαλική περιοχή με πολλαπλές λειτουργίες, και συνήθως έχει έναν συντονιστικό ρόλο ανάμεσα σε όλες τις περιοχές που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτόν.

Κάποια άλλα δεδομένα, κατ’ επέκταση πηγαίνουν στην Διαδικαστική Μνήμη. Πολύ σημαντική διότι εκεί αποθηκεύονται οι αυτοματοποιημένες κινήσεις μας (της καθημερινότητας – της ρουτίνας), που σχετίζονται αποκλειστικά με την ενεργοποίηση και τον συντονισμό των κινήσεων μας. Επομένως λόγω της διαφορετικής φύσης και έδρας της Διαδικαστικής Μνήμης, η αμνησία ή άλλες μνημονικές διαταραχές δεν φαίνεται πως μας επηρεάζουν ιδιαίτερα.
Έτσι, για παράδειγμα.. ένας αμνησιακός ασθενής μπορεί να διαβάσει – να γράψει - να καβαλήσει ποδήλατο – να οδηγήσει – να ξέρει ότι χρειάζεται κλειδί για να κλειδώσει μια πόρτα κ.ά.. ασχέτως εάν δεν θυμάται πώς και πού τα έμαθε όλα αυτά. Η’ όπως, ένας προχωρημένος χρήστης υπολογιστή, δεν χρειάζεται να προσέχει ποια πλήκτρα πατάει, από τη στιγμή που θα μάθει το «τυφλό σύστημα». Κατά τον ίδιο περίπου τρόπο, ο εγκέφαλος σε κλάσματα δευτερολέπτων ανασχηματίζει μια λέξη την οποία γνωρίζει.. την “βλέπει” δηλαδή εκπληκτικά πιο γρήγορα από ότι ή σκέψη !!.

Ωστόσο,,, αρκετά απ’ τα δεδομένα αποθηκεύονται ασυναίσθητα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μυστήριο από όλα του ανθρώπινου “υπολογιστή”, μέσα στον οποίο λειτουργούν τα διάφορα επίπεδα μνήμης. Και ένα από τα επίπεδα αυτά “τροφοδοτείται” από τα ένστικτα, με αστραπιαίους ρυθμούς !!.   

Η μνήμη μας χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες (όπως προαναφέρω), αλλά και σε κάποιες υποκατηγορίες. Μια τρίτη βασική κατηγορία που προστέθηκε σχετικά πρόσφατα, είναι η «Αισθητήρια Μνήμη».

Η Αισθητήρια Μνήμη έχει να κάνει με οτιδήποτε βιώσαμε με έντονα συναισθήματα.. ακόμη και σε εποχές που δεν τις θυμόμαστε (όπως παιδική ηλικία), ακόμη κι αν έχουμε πάθει αμνησία. Αυτό οφείλεται στην Αμυγδαλή, η οποία συνδέει τις αναμνήσεις με τα διάφορα συναισθήματα. Έτσι, εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση η οποία μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα (θετικά ή αρνητικά), τα οποία έχουμε ξαναβιώσει στο παρελθόν, η Αμυγδαλή ανασύρει αυτή τη μνήμη και την φέρνει ξανά στο συνειδητό επίπεδο.
Επομένως, με την Αισθητηριακή Μνήμη λειτουργούμε μηχανικά (ενστικτωδώς), για να προφυλάξουμε την ζωή μας – την ψυχή μας. Όπως δηλαδή ως παράδειγμα, αντιλαμβανόμαστε μία απειλητική κίνηση από πίσω μας - αποφεύγουμε αντικείμενα που έρχονται κατά πάνω μας πριν ακόμη τα δούμε - πατάμε έγκαιρα το φρένο στο κίνδυνο κ.ά.  

Χάρη στην ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει αισθητηριακά δεδομένα, οι στατικές εικόνες μένουν στην μνήμη μας. Η ικανότητα αυτήν που την ονομάζουμε «Φωτογραφική Μνήμη», είχε αμφισβητηθεί από πολλούς επιστημονικούς κλάδους.. εκτός βέβαια την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την παραψυχολογία.
Αμφισβητήθηκε διότι, βάσει της θεωρίας ότι, η ικανότητά μας να συλλαμβάνουμε μια κίνηση, οφείλεται στο γεγονός πως αποθηκεύουμε κάθε «καρέ» της κίνησης, τόσο ώστε να μπορέσουμε να το συγκρίνουμε με το αμέσως επόμενο «καρέ». Αν για κάποιο λόγο σε αυτή την χρονική ροή γίνει ασυναίσθητα εισαγωγή τρίτου καρέ ανάμεσα στα δύο, τότε δυσκολευόμαστε να συλλάβουμε την προσθήκη. Δεν συνειδητοποιούμε δηλαδή ότι κάτι άλλαξε στο οπτικό μας πεδίο.

Ο μόνος τρόπος που μας επιτρέπει να ανασύρουμε από την μνήμη (να φέρουμε στην επιφάνεια) κάποια πλάνα που «ξέφυγαν από το μάτι», είναι ο Υπνωτισμός. Με την μέθοδο αυτήν (πέραν των άλλων), μπορούμε «να παγώσουμε την εικόνα» και να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες.
Και στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω πως, έρευνες που έχουν γίνει (κυρίως στις ΗΠΑ), έχουν δείξει ότι υπάρχουν αρκετές υποθέσεις όπου κάποιοι κατηγορήθηκαν εσφαλμένα βάσει αμφιλεγόμενων κατηγοριών που βασίζονταν στην μνημονική ανάκληση κάποιων μαρτύρων. ‘Όπως επίσης, σε αρκετές υποθέσεις που υπήρχαν “κενά”, και που λόγω αυτών δεν μπορούσαν να στοιχειοθετηθούν  κατηγορίες εναντίων των δραστών, κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθούν σε ύπνωση σημαντικότατοι μάρτυρες.

Βέβαια, αν και η Ύπνωση έχει ευρεία γκάμα εφαρμογής, δεν αποτελεί την λύση για όλα. Πάντως, το βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να υπνωτιστεί δίχως την θέλησή του !!. 

Στο σημερινό μου άρθρο περιορίζομαι στις ικανότητες του εγκεφάλου μας σε σχέση με το “φαινόμενο” του αναγραμματισμού, το οποίο μου έδωσε την αφορμή να σας αναλύσω τις βασικές λειτουργίες της μνήμης μας.
Σε ένα άλλο άρθρο αναφέρομαι αναλυτικά στην Ύπνωση, και απαντώ στο ερώτημα, «μπορούμε να έχουμε μνήμες από μια προηγούμενη ζωή ?!!». 
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ενημέρωση:ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*


Σημειώστε:
Για πληροφορίες σχετικά με την δυνατότητα τηλεφωνικής επαφής μαζί μου, στείλτε μου μήνυμα σας στο 6993617550. Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας και το νούμερο του τηλεφώνου σας, και θα σας καλέσω εγώ με δική μου χρέωση, εάν όμως ζείτε εντός Ελλάδος. Επίσης μπορείτε να μου γράψετε το μήνυμα στην δημόσια σελίδα μου στο facebook, Ψυχή & Αστρολογία.. ή να μου στείλετε E_mail.