Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

**Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας**

Τις ολόψυχες ευχές μου σε όλες τις μανούλες !!. 

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς την μητέρα, την γυναίκα που μέσα από τα σπλάχνα της, φέρνει στον κόσμο μια νέα ψυχή.

Το Μεγαλείο του Ενστίκτου της Μάνας !!

Το μητρικό ένστικτο είναι πολύ δυνατό, όχι μόνο στην γυναίκα μητέρα, αλλά και σε όλα τα θηλυκά θηλαστικά, ζώα. Κατά την εποχή που θηλάζουν, οι ευαισθησίες τους αυξάνονται σε υπέρτατο βαθμό, γι’ αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, νιώθουν τόση στοργή για τα ορφανά νεογέννητα, που δέχονται να τα θηλάσουν, ακόμη κι όταν δεν είναι του ιδίου είδους.
Δηλαδή πρόκειται για ένα "φαινόμενο", που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν τελείως έξω από την φύση τους, καθώς έχουμε δεί κατσίκα να θηλάζει σκυλάκι, σκυλίτσα να θηλάζει γατάκια.. και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα !!. Είναι η πιο κατάλληλη μέρα του χρόνου για να εκδηλώσουμε την αγάπη μας, είτε με λόγια είτε πράξεις, προς την γυναίκα που μας έφερε στην ζωή.
Είναι η μέρα που με την δική μας συμπεριφορά απέναντι στην μητέρα μας, διδάσκουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό προς το πρόσωπο μας. 
Είναι η μέρα όπου συνειδητοποιούμε τους λόγους που κάποια πρόσωπα είναι αναντικατάστατα για μας, ακόμη και σε περίπτωση που διαφέρουμε σε πολλά. 
Είναι η μέρα που μια ζεστή αγκαλιά και ένα
«σε ευχαριστώ που υπάρχεις για μένα», έχουν μεγαλύτερη αξία απ’ ένα «συγνώμη αν σε έχω πληγώσει» !!. 


Ωστόσο.. με αφορμή του εορτασμού της μητρότητας, συνιστώ την αποφυγή εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν έχει ωριμάσει πραγματικά το ένστικτο της μητρότητας μέσα τους, ή εάν οι συνθήκες δεν της επιτρέπουν στο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι σε μια ψυχή που θα φέρει στην ζωή. 
Τονίζω πως είναι τρομερό λάθος να αποφασίζει μια γυναίκα να γίνει μητέρα, είτε λόγω της επιθυμίας του συντρόφου της να γίνει πατέρας – είτε λόγω της επιθυμίας της να φέρει στην ζωή της τον άνδρα που έχει αγαπήσει – είτε ελπίζοντας πως ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη των σοβαρών προβλημάτων που κλονίζουν την σχέση της με τον σύντροφο της. 
Το μυστικό σε ένα ζευγάρι είναι να νιώθει γεμάτο – ολοκληρωμένο μαζί και χωρίς παιδί, ώστε ο ερχομός ενός παιδιού στην συνέχεια, να επισφραγίσει την ευτυχία τους !!. 

Όσον αφορά το ιστορικό του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας:

Είναι μια γιορτή που έχει επίσης αρχαιοελληνικές ρίζες. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες γιορτές της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, δηλαδή η μητέρα Γή, ως μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα την Γαία την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα θεά της γονιμότητας, μητέρα του Δία και σύζυγος του Κρόνου. 
Ωστόσο όταν οι Ολύμπιοι θεοί και ο Κρόνος πήραν την θέση τους στους Ουρανούς ως Ουράνια Σώματα, μια νέα μορφή θεότητας άρχισε να τιμάται ως μητέρα της Γής, η θεά Κυβέλη, αντίστοιχη της θεάς Ρέας της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Αυτό συνεχίστηκε και μετά την Αλεξανδρινή εποχή, δηλαδή και στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού. Μάλιστα εορταζόταν με ιδιαίτερες διαδικασίες προς τιμή της μητέρας, όπως και με δοξασίες προς την θεά Κυβέλη, της μητέρας των θεών όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος <<Κυβέλα Μάτερ θεών>>. 

Καθώς όμως ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας", αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία.
Σε μια μεταγενέστερη εποχή, η γιορτή της Μητέρας ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 16ου αιώνα μ.Χ. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους. 
Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα Άννα Μαρία Τζάρβις (πέθανε το 1948), ήταν η πρώτη που είχε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμήν της μητέρας. Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν και τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, με εορτασμό αυτής την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. 

Ακόμη. Αρχικά επιλέχτηκε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το λευκό χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης. Το δε άρωμα του, λέγεται ότι συνοδεύει τις προσευχές της κάθε μητέρας προς την Παναγία, για να προφυλάξει τα παιδιά της από κάθε πόνο – απογοήτευση και ασθένεια.
Βέβαια όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη γιορτή, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορευματοποιήθηκε από την βιομηχανία των λουλουδιών, και έτσι το λευκό γαρύφαλλο σύντομα ξεχάστηκε !!. 

Με πολλή αγάπη, αφιερωμένο σε όλες εμάς τις μητέρες !!

ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Εάν προκύπτει λόγος για επικοινωνία μαζί μου, στείλτε το μήνυμα σας απ’ την δημόσια σελίδα μου στο facebook Ψυχή & Αστρολογία, ή στο e-mail μου: m.mosxona@gnail.com
Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας, τον τόπο διαμονής σας, και το θέμα σας συνοπτικά. Για εξαιρετικές περιπτώσεις, στείλτε μήνυμα σας στον αριθμό: 6993617550