Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Κυριακή, 12 Μαΐου 2019

*Ιστορικό αφιέρωμα στην γιορτή της Μητέρας*

Τις ολόψυχες ευχές μου σε όλες τις μανούλες !!. H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, είναι ημέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς την μητέρα, την γυναίκα που μέσα από τα σπλάχνα της φέρνει στον κόσμο μια νέα ψυχή !!. 

Το μητρικό ένστικτο είναι ασύγκριτα δυνατότερο από κάθε άλλο, κι όχι μόνο στην γυναίκα μητέρα, αλλά και σε όλα τα θηλυκά θηλαστικά ζώα.

Γνωστή σε όλους η έκφραση «σαν τον σκύλο με την γάτα» .. κι όμως, έχουμε δεί πολλές φορές μια σκυλίτσα να θηλάζει ορφανά γατάκια. 
Όπως όμως έχουμε δεί και άλλα θηλαστικά ζωάκια που δέχονται να τα θηλάσουν νεογέννητα διαφορετικού είδους, κάτι που θεωρείται έξω από την φύση τους.
Αλλά τούτο συμβαίνει διότι κατά την εποχή που θηλάζουν οι ευαισθησίες τους αυξάνονται σε υπέρτατο βαθμό, σε σημείο που νιώθουν τόση συμπόνια και στοργή για τα πεινασμένα ορφανά, με αποτέλεσμα να σπάζουν τους φυσικούς κανόνες της μεταξύ τους διαφορετικότητας.
Τα πρωτογενή ένστικτα λοιπόν, που υπερτερούν της ανθρώπινης νοημοσύνης !!. 

"Διαβάστε περισσότερα"...  


Η ημέρα της μητέρας:

Είναι η πιο κατάλληλη ημέρα του χρόνου για να εκδηλώσουμε την αγάπη μας, είτε με λόγια είτε πράξεις, προς την γυναίκα που μας έφερε στην ζωή.
Είναι η ημέρα που με την δική μας συμπεριφορά απέναντι στην μητέρα μας, διδάσκουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό προς το πρόσωπο μας. 
Είναι η ημέρα όπου συνειδητοποιούμε τους λόγους που κάποια πρόσωπα είναι αναντικατάστατα για μας, ακόμη και σε περίπτωση που διαφέρουμε σε πολλά. 
Είναι η ημέρα που μια ζεστή αγκαλιά και ένα
«σε ευχαριστώ που υπάρχεις για μένα», έχουν μεγαλύτερη αξία απ’ ένα «συγνώμη αν σε έχω πληγώσει». 

       
Ωστόσο..  με αφορμή του εορτασμού της μητρότητας, συνιστώ την αποφυγή εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν έχει ωριμάσει πραγματικά το ένστικτο της μητρότητας μέσα τους, ή σε γυναίκες που οι συνθήκες δεν τις επιτρέπουν στο να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της απέναντι σε μια ψυχή που θα φέρουν στην ζωή.
Τονίζω επίσης πως είναι τρομερό λάθος να αποφασίζει μια γυναίκα να γίνει μητέρα, είτε λόγω της επιθυμίας του συντρόφου της να γίνει πατέρας – είτε λόγω για να φέρει κοντά της τον άνδρα που αγαπάει – είτε ελπίζοντας πως ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη των προβλημάτων που έχουν κλονίσει την σχέση της με τον σύντροφο της.
Το μυστικό σε ένα ζευγάρι είναι να νιώθει γεμάτο – ολοκληρωμένο μαζί και χωρίς παιδί, ώστε ο ερχομός ενός παιδιού στην συνέχεια, να επισφραγίσει την ευτυχία τους !!. 


Το ιστορικό του εορτασμού της Ημέρας της Μητέρας: 

Οι πρώτες αναφορές για την γιορτή της μητέρας και της μητρότητας, έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.
Ήταν μια από τις σπουδαιότερες γιορτές της άνοιξης προς τιμή της Γαίας (μητέρα Γής), ως μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Η Γαία, που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν σύζυγος του Ουρανού, ήταν η προσωποποίηση της φύσης και βλέπουμε να λατρεύεται ως υπέρτατη θεότητα.

Αργότερα την Γαία την αντικατέστησε η κόρη της η Ρέα, μητέρα του Δία και σύζυγος του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύονταν ως "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη γυναικά που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, και ειδικότερα κατά τον πολυήμερο εορτασμό της Εαρινής Ισημερίας, τιμώντας αυτήν ως θεά της Γής και της γονιμότητας.

Ωστόσο αργότερα, όταν ο Ουρανός, ο Κρόνος, και όλοι Ολύμπιοι θεοί πήραν την θέση τους στο Σύμπαν ως Ουράνια Σώματα, μια νέα μορφή θεότητας, η Κυβέλη, άρχισε να τιμάται ως μητέρα της Γής και της γονιμότητας, αντίστοιχη της θεάς Ρέας της αρχαιοελληνικής μυθολογίας. Μάλιστα η Κυβέλη, εορτάζονταν με ιδιαίτερες διαδικασίες και με δοξασίες ως μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος <<Κυβέλα Μάτερ θεών>>. 

~ ~ Μετά Χριστού:

      Οι γιορτές προς τιμή της μητέρας Γής, την αναγέννηση της φύσης με την Εαρινή Ισημερία, συνεχίστηκαν απ’ πολλούς και διαφορετικούς λαούς και μετά την Αλεξανδρινή εποχή, δηλαδή ακόμη και στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού.
Καθώς όμως ο Χριστιανισμός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της "Μητέρας Εκκλησίας", και της Θεοτόκου Μαρίας, Μητέρα όλων, αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες συγχωνεύτηκαν. Έτσι ο κόσμος τιμούσε ταυτόχρονα την Μητέρα όλων και την εκκλησία. Ο παράλληλος εορτασμός ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό.

Για την Ορθόδοξη εκκλησία, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής, όπου η Παναγία με τον Ιωσήφ πήγαν τον 40ήμερο Ιησού Χριστό σε Ναό για ευλογία. Πήγαν δηλαδή για να "σαραντίσει" η Παναγία όπως λέγεται με την σύγχρονη ορολογία. Ο Σαραντισμός είναι μια κίνηση που συνεχίζουν να κάνουν οι χριστιανές μητέρες ακόμη και στις μέρες μας.

Όμως, κατά την δεκαετία του 1960 ο χριστιανικός εορτασμός ατόνησε, και υπερίσχυσε η δυτικόφερτη συνήθεια του εορτασμού της μητέρας την 2η Κυριακή του Μαΐου.

Και συγκεκριμένα:

Η αποκαλούμενη "Mothering Sunday" μας μεταφέρει στην Αγγλία του 16ου αιώνα μ.Χ.
Αυτή η μέρα γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους, έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους. 

Στη μετέπειτα σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα Άννα Μαρία Τζάρβις, ήταν η πρώτη που είχε την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμήν της μητέρας παγκοσμίως. Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν.
Τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερώθηκε ως εθνική εορτή, με εορτασμό αυτής την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Έκτοτε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. 

Ακόμη:
Αρχικά επιλέχτηκε το λευκό γαρύφαλλο ως λουλούδι σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το λευκό χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης. Το δε άρωμα του, λέγεται ότι συνοδεύει τις προσευχές της κάθε μητέρας προς την Παναγία, για να προφυλάξει τα παιδιά της από κάθε πόνο – απογοήτευση και ασθένεια.
Βέβαια όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη γιορτή, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορευματοποιήθηκε από την βιομηχανία των λουλουδιών, και έτσι το λευκό γαρύφαλλο σύντομα ξεχάστηκε !!. 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Χαροκαμένες Μανούλες !!
Γονατίστε μπροστά στην Μητέρα όλων μας, και ζητήστε δύναμη από την δύναμη Της. Θα σας την δώσει απλόχερα για να μπορέσετε να συνεχίσετε την ζωή σας και μετά την απώλεια του παιδιού σας. Δεν υπάρχει πιο τραγική μητέρα από Εκείνη, που άντεξε να βλέπει ανήμπορη τα φρικτά βασανιστήρια Του παιδιού της, και την μαρτυρική σταύρωση Του !!

Με πολλή αγάπη, αφιερωμένο σε όλες εμάς τις μητέρες !!


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Εάν προκύπτει λόγος για επικοινωνία μαζί μου, στείλτε το μήνυμα σας απ’ την δημόσια σελίδα μου στο facebook Ψυχή & Αστρολογία, ή στο e-mail μου: m.mosxona@gnail.com
Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας, τον τόπο διαμονής σας, και το θέμα σας συνοπτικά. Θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου