Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Η αισχρή προδοσία.. επισφραγίζεται με ένα φιλί !!

Αγαπημένοι μου αναγνώστες, φίλοι και φίλες μου !!
Το συγκεκριμένο άρθρο μου σίγουρα είναι επίκαιρο καθώς πλησιάζει η εβδομάδα Των Παθών Του.
Ωστόσο, είναι ένα από τα άρθρα μου που το δημοσιεύω τουλάχιστον τέσσερις φορές τον χρόνο σε διαφορετικές εποχές. Οι λόγοι πιστεύω ότι θα σας γίνουν κατανοητοί, εάν διαβάσετε με προσοχή το κείμενο έως το τέλος. Αν μητί άλλο, προσφέρει βάλσαμο σε κάθε πονεμένη ψυχή !!

Επιπλέον, θεωρώ πως είναι λάθος να θυμόμαστε την αισχρή προδοσία Του, μόνο κατά την εβδομάδα Των Παθών Του. Σε συνδυασμό με την Ματωμένη Σελήνη, είναι το κομβικό σημείο της πορείας Του επί της Γής..  το οποίο έχει να μας διδάξει πολλά !!.

Το φιλί του Ιούδα:

Συνηθίζουμε να αποκαλούμε Ιούδα έναν προδότη, και ειδικότερα όταν πρόκειται για άτομο το οποίο το αγαπήσαμε βαθιά, ή το εμπιστευτήκαμε απόλυτα.
Μάλιστα το φιλί του Ιούδα, με το οποίο επέλεξε να υποδείξει Τον δάσκαλο Του (αντί να Τον δείξει με το δάκτυλο του, όπως θα περίμενε κανείς) .. κάνει την προδοσία ακόμη πιο αισχρή. Και δεν θα ήταν ψέμα να συμπληρώσω πως αρκετοί από εμάς, κατά παρόμοιο τρόπο, έχουμε προδοθεί με ένα παρόμοιο φιλί !!.

Είναι τόσο αδιανόητος ο τρόπος που επέλεξε ο Ιούδας για να Τον προδώσει, που με το προφίλ του έχουν ασχοληθεί αρκετοί κορυφαίοι ψυχαναλυτές, ερευνητές, ιστορικοί κ.ά. Αυτό άλλωστε συμβαίνει και με πολλά άλλα πρόσωπα που πέρασαν με χρυσά γράμματα στην ιστορία, αλλά και με κάποια άλλα, που αμαυρώσαν την ανθρώπινη ιστορία.

Δυστυχώς συμβαίνει αγαπημένοι μου αναγνώστες, οι μελέτες σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, να μας αποδεικνύουν κατ’ επανάληψη ότι ο μεγαλύτερος Εφιάλτης του ανθρώπου επάνω στον Πλανήτη Γή.. ανέκαθεν ήταν ο ίδιος ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος, με Κτηνώδη ένστικτα !!.

"Διαβάστε περισσότερα"...  

*Το προφίλ του Ιούδα του Ισκαριώτη* 

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο που ο Χριστός ήρθε στην Γή, με όλα τα χαρακτηριστικά θνητού ανθρώπου. Δεν ήρθε μόνο για να διδάξει, αλλά και για να γνωρίσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης φύσης. Γι’ αυτό άλλωστε και γνώριζε ότι το τέλος Του θα ήταν τραγικό.
Ωστόσο (όπως ο κάθε άνθρωπος), έτρεφε και Εκείνος μέσα Του την ελπίδα. Ελπίδα ότι η ανθρώπινη συνείδηση θα υπερισχύσει του κακού. Σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Το Τρίτο μας Μάτι.. Αυτογνωσία».

Σίγουρα, έως και την τελευταία στιγμή ευελπιστούσε ο Χριστός. Μόνο έτσι εξηγείται που συμπεριέλαβε τον Ιούδα τον Ισκαριώτη στους έμπιστους μαθητές Του, ενώ ήταν ευρύτερα γνωστό ότι ήταν φιλάργυρος και κατ’ εξακολούθηση κλέφτης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την μαρτυρία διαφόρων ραβίνων εκείνης της εποχής, οι Γαλιλαίοι προσέδιδαν μεγάλη σπουδαιότητα στην υπόληψη, ενώ οι Ιουδαίοι έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στα χρήματα παρά στο καλό όνομα. Ωστόσο ο Χριστός όρισε τον κλέφτη ως ταμία της ομάδας Του, όπου συγκεντρώνονταν χρήματα για διάφορες φιλανθρωπίες.
Να υποθέσουμε ότι ήταν ένα πείραμα, «βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» ?!. Προφανώς όχι. Το πιθανότερο είναι ότι θέλησε να του δώσει την ευκαιρία για να γίνει καλύτερος άνθρωπος.. επειδή πολύ απλά τον αγαπούσε !!.

Υπάρχει βέβαια μια μερίδα στον χριστιανικό κόσμο, που υποστηρίζει ότι ο Ιούδας εκπλήρωσε το Θείο Έργο. Αυτό όμως δεν έχει καμία λογική, εκ’ των πραγμάτων. Είναι σαν να λέμε σε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, «αφού το πήρες απόφαση να δώσεις τέλος στην ζωή σου, κάνε τουλάχιστον μια ασφάλεια ζωής, έτσι  ώστε να μου μείνει και μένα κάτι.. μην πάει χαμένος ο θάνατος σου» !!.
Ο Ιούδας επομένως, δεν αγάπησε ποτέ πραγματικά Τον Χριστό, καθότι, κανείς άνθρωπος που έχει αγαπήσει, δεν είναι σε θέση να οδηγήσει στον θάνατο το αγαπημένο πρόσωπο, για οποιοδήποτε χρηματικό ποσόν. Άλλωστε, ο Ιούδας μπορούσε κάλλιστα να υπεξαιρέσει το ποσόν των τριάκοντα αργυρίων απ΄ το ταμείο τους, και πιθανόν πολύ ακόμη περισσότερα σταδιακά.
Επομένως γεννάται το ερώτημα, «πρόδωσε τον Σωτήρα του, όντως μόνο για τα λεφτά» ?!.    

Η αυτοκτονία του Ιούδα, μας πείθει ότι μετάνιωσε ??!! 

Αναλύοντας το προφίλ του Ιούδα, σύμφωνα με τις σημερινές μας γνώσεις για την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, και έχοντας υπόψη τα κριτήρια των Ευαγγελιστών, το συμπέρασμα είναι ότι έπραξε τελείως συνειδητά, προσχεδιασμένα, δίχως κανένα δίλημμα. Το ερώτημα επανέρχεται όμως, «ήταν τόσο φιλάργυρος που το έκανε για τριάντα αργύρια» ?!.
Η απάντηση είναι ότι τα χρήματα δεν ήταν η αιτία, αλλά το άλλοθι που χρειαζόταν ο Ιούδας. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο μόνο διασφάλισε την θέση του, όπως εξηγώ παρακάτω:

Είναι βέβαιο ότι ο Χριστός γνώριζε πως πλησίαζε το τέλος Του. Όμως προφανώς δεν ένιωθε ακόμη έτοιμος γι’ αυτό. Διότι σε άλλη περίπτωση, θα γιόρταζε με τους μαθητές Του το Εβραϊκό Πάσχα (Πεσάχ)  μέσα στο πλήθος, ως συνήθως. Σε αντίθεση με αυτό, τους κάλεσε σε μυστικό δείπνο, για να τους προετοιμάσει για το βαρυσήμαντο έργο τους. Μάλιστα, με πικρό παράπονο τους δήλωσε πως γνώριζε ότι κάποιος απ’ αυτούς θα Τον προδώσει. Όπως επίσης είπε στον Πέτρο ότι «πριν ο κόκορας λαλήσει, τρεις θα μ’ αρνηθείς» !!. 

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι ο Ιούδας αποχώρησε από τον δείπνο, παρά την αναστάτωση που τους έφερε η δήλωση Του Κυρίου τους. Το γεγονός και μόνο αυτό, θα ήταν ύποπτο για τον καθένα μας στις μέρες μας. Πόσο μάλλον για Τον Χριστό. Ωστόσο και οι τέσσερις Ευαγγελιστές αναφέρουν ότι η αποχώρηση του Ιούδα, σε εκείνους τουλάχιστον, δεν κίνησε υποψίες.

Το πιθανότερο είναι, ο Ιούδας το τελευταίο διάστημα να μίσησε Τον Χριστό, για τον λόγο, που ενώ του είχε αλλάξει την ζωή του ο Χριστός, θα τον εγκατέλειπε – θα έφευγε απ’ την ζωή. Το δήλωνε άλλωστε ο Χριστός.
Επίσης συμπεραίνουμε ότι ένιωθε λυσσαλέα ζήλια, τόσο για την αγάπη Του Χριστού προς τους υπολοίπους, όσο για την αγάπη και την αφοσίωση των υπολοίπων προς Εκείνον.
Ως παράδειγμα, όπως περίπου, την ζήλια που νιώθουμε όταν το πρόσωπο που το θεωρούμε δεδομένο, δείχνει αδυναμία προς άλλο άτομο. Η’ και το αντίστροφο, όταν ένα τρίτο άτομο πολιορκεί το πρόσωπο που μας αγαπά.
Γι’ αυτό άλλωστε Τον Πρόδωσε με ένα Φιλί, ενώ μπορούσε πολύ απλά να Τον δείξει εξ’ αποστάσεως !!.

Επιπλέον. Αναμφιβόλως ένιωθε απογοητευμένος ο Ιούδας απ’ Τον Χριστό. Τούτο διότι, στο πρόσωπο Του έβλεπε τον μεσσία (της προφητείας), που θα ελευθέρωνε τον λαό τους (τους Εβραίους) από τους Ρωμαίους. Μάλιστα όπως μας λένε οι Γραφές, ο Ιούδας συχνά προκαλούσε Τον Χριστό να αποδείξει τις Θεϊκές Του δυνάμεις. Έως που συνειδητοποίησε πως ο Χριστός δεν είχε στο μυαλό του να δημιουργήσει εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα. Μάλιστα κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν πως ο Ιούδας κατ’ αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να αναγκάσει τον Χριστό να επιδείξει τις Θεϊκές δυνάμεις Του, κατά την στιγμή της σύλληψης του.
Ούτε αυτό βέβαια ευσταθεί, διότι σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει την φρουρά του Σανχεντρίν στον τόπο όπου ήταν ο Χριστός, δίχως ο ίδιος να αποκαλυφθεί.

Συνεπώς, οι λόγοι της προδοσίας ήταν σύνθετοι, και στο τέλος, κυριάρχησε ο φόβος !!.
Πολύ φυσικό, διότι υπέθετε ότι η ομάδα τους θα διαλυθεί μετά την σύλληψη Του Χριστού, και οι επόμενοι που θα υποστούν τις συνέπειες του Μωσαϊκού Νόμου (Εβραϊκό θρησκευτικό δικαστήριο), θα ήταν πρώτα ο ίδιος και οι υπόλοιποι μαθητές, και ύστερα όλοι οι άλλοι οπαδοί Του Χριστού.
Σημειωτέο ότι,  τα αργύρια για την εποχή εκείνη ήταν ο τρόπος να επισφραγιστεί μια συμφωνίας, που δεν επιδέχονταν ακύρωση. Επομένως το κίνητρο δεν ήταν τα αργύρια, αλλά ήταν η διασφάλιση του Ιούδα για να μην κινδυνέψει να διωχτεί στην συνέχεια.
Ακόμη. Εάν μπορούσαν να συλλάβουν Τον Χριστό, θα το έκαναν ανά πάσα στιγμή μέσα στο πλήθος. Δεν χρειάζονταν πληροφορίες για την σύλληψη Του. Χρειάζονταν όμως μια κατηγορία – μια μαρτυρία εις βάρος Του. Και εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κανείς δεν πλησίασε τον Ιούδα για να διαπραγματευτεί μαζί του. Αντιθέτως, ο ίδιος ζήτησε ακρόαση από τους επικεφαλής του Σανχεντρίν.. και δεν μας είναι γνωστό βεβαίως, τί ειπώθηκε. 

Όλα τα παραπάνω, απαντούν και στο ερώτημα, «για ποιόν λόγο τάχα, οι διώκτες Του Χριστού χρειάζονταν κάποιον για να τους Τον δείξει, αφού ήταν πλέον γνωστό πρόσωπο, πολυσυζητημένο».

Το πόρισμα κλίνει προς το συμπέρασμα ότι τον είχε κυριεύσει ο φόβος τον Ιούδα, και πολύ πιθανόν, η φόρτιση των ανάμεικτων συναισθημάτων, είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της, προκαλώντας έτσι στο μυαλό του πλήρη σύγχυση. Κοινώς, αποτρελάθηκε. Μάλιστα ο Ιωάννης θεωρεί πως ο διάβολος επηρέασε τον Ιούδα, το ίδιο και ο Λουκάς. Συμπεριφέρονταν σαν δαιμονισμένος (μας λένε).  Άρα περιγράφουν ένα άτομο με ξαφνική ασταθή συμπεριφορά, παρανοϊκή, που κατά την εποχή εκείνη, οι ψυχικά άρρωστοι χαρακτηρίζονταν δαιμονισμένοι. 

** Ενδεχομένως φίλοι και φίλες μου να αναρωτιέστε, σε τί τάχα μας ωφελεί σήμερα, να ασχολούμαστε με την εξέταση του χαρακτήρα και της ψυχοσύνθεσης του Ιούδα. Εξάλλου θα μου πείτε, το αποτέλεσμα μετράει. Σωστά .. αλλά η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά.
Και το πόρισμα μας λέει ότι ο Ιούδας την νύχτα της προδοσίας, κάτω απ’ το φώς της Ματωμένης Σελήνης, στην οποία προηγουμένως είχε στρέψει το βλέμμα Του για να προσευχηθεί ο Χριστός.. ο Ιούδας απέκτησε επαφή με την συνείδηση του !!.  
Πράγματι, ο Ιούδας δεν είχε συνείδηση. Ο Χριστός κατάφερε να εμφυτέψει την συνείδηση στον Ιούδα. Με την διαφορά ότι ο Ιούδας αντιλήφθηκε την επαφή μαζί της, πολύ αργά !!.
Συνεπώς. Ο Ιούδας δεν αυτοκτόνησε συνειδητά διότι μετάνιωσε. Αλλά κι αν ακόμα είχε μετανιώσει, δεν είχε λόγο να αυτοκτονήσει. Η εξήγηση είναι ότι η ένταση της σύγχυσης, την οποία μας προκαλεί η συνείδηση, είναι τόσο αφόρητη, που μπορεί να μας οδηγήσει κυριολεκτικά στην τρέλα !!.

Ο Ιούδας ήξερε ότι μπορούσε να ζητήσει συγχώρεση απ’ Τον Χριστό, ο οποίος σίγουρα θα τον συγχωρούσε. Εάν λοιπόν ένιωθε μετανιωμένος συνειδητά για οτιδήποτε, υπήρχε τρόπος να επανορθώσει. Ουκ λίγοι οι αμαρτωλοί, οι άθεοι και οι τύραννοι, που στη συνέχεια θυσίασαν την ζωή τους για την χριστιανική πίστη.
Ο Ιούδας λοιπόν δεν επέστρεψε τα αργύρια έχοντας επίγνωση της πράξης του, διότι αυτό δεν ωφελούσε πλέον σε τίποτα. Καθώς όμως, όλα μας τα συναισθήματα είναι προϊόν της ψυχής, η επιστροφή των αργυρίων μαρτυρά πλήρη απόγνωση. Η αυτοκτονία μαρτυρά αβάσταχτο πόνο ψυχής, «τρελαίνομαι από πόνο». Και τότε, η ψυχή θέλει να εγκαταλείψει το σώμα που την φιλοξενεί !!.

~ ~ Και κλείνω με ένα απόσπασμα, από κάποιο άλλο άρθρο μου: 

* * Εάν φιλοσοφήσουμε την όλη πορεία Του επάνω στην Γή, θα αντιληφθούμε πως ο καθένας από εμάς, είτε λίγο - είτε πολύ, υπάρχει λόγος που καλείται να κουβαλήσει τον δικό του σταυρό στην πλάτη του. Και μάλιστα μέσα απ’ την Δική Του Ζωή, ο Χριστός μας προετοίμασε για τα ακόλουθα:

_Για όλους θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσουμε ανεπιθύμητοι - κατατρεγμένοι.. (όπως όταν γεννήθηκε Εκείνος) !!. 
_
Για όλους θα υπάρξουν φορές που θα δεινοπαθήσουμε έως να βρούμε ανθρώπους να πιστέψουν σε εμάς.. (όπως και Εκείνος) !!. 
_Για όλους θα υπάρξουν φορές, που οι άνθρωποι θα κρέμονται από τα χείλη μας, τί έχουμε να τους πούμε.. (όπως κρέμονταν απ’ τα χείλη Του) !!.
_Για όλους θα υπάρξουν στιγμές που θα δούμε τις προσπάθειες μας να στέφονται με Βάγια.. (όπως υποδέχτηκαν Εκείνον κατά την είσοδο του στα Ιεροσόλυμα) !!. 
_
Για όλους θα υπάρξουν φορές που θα συγκεντρωθούμε με κάποιους έμπιστους μας σε έναν ‘’μυστικό δείπνο’’, δίχως να περιμένουμε να μας προδώσουν. Αλλά ωστόσο, όλοι μας θα γευτούμε κάποια στιγμή το φιλί του Ιούδα, από άτομο που αγαπήσαμε και δεν το περιμέναμε !!. 
_Για όλους θα έρθουν στιγμές που η αγωνία θα μας κόβει την ανάσα, καθώς θα περιμένουμε να ακούσουμε κάποια ευχάριστη εξέλιξη.. που ωστόσο τελικώς, η είδηση θα μας στέλνει στον τόπο του μαρτυρίου μας !!. 
_
Για όλους θα υπάρξουν εποχές που θα νιώθουμε μόνοι μας στον δικό μας δρόμο για τον Γολγοθά.. αλλά μόλις αποδεχτούμε τις ευθύνες μας, τότε, πριν ακόμη ο δρόμος μας τελειώσει.. θα δούμε να συμβαίνουν γύρω μας μικρά ή μεγάλα Θαύματα !!.

Και πράγματι. Η γέννηση Του Ιησού Χριστού με ανθρώπινη μορφή και ανθρώπινες αδυναμίες, επισφραγίζει την πανσοφία Του Δημιουργού μας. Ο ερχομός Του στην Γή είχε ως σκοπό να μας διδάξει πολλά, και  όχι μόνο μέσα από Τον λόγο Του, αλλά και μέσα από την κάθε στιγμή που βίωσε δίπλα στο ανθρώπινο είδος. Αγάπη, στοργή, χαρά, ικανοποίηση - αλλά και πίκρα, πόνο, απογοήτευση !!. 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ:
Θα ακολουθήσουν αναρτήσεις μου, εν όψει της εβδομάδας Των Παθών Του.   
Τις διαχωρίζω σε δύο μέρη, καθώς προκύπτουν συγκλονιστικές πτυχές της ιστορίας, άγνωστες για τους πολλούς. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν νιώθουν να έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Θεό.  
Αποκαλύψεις από αναγνωρισμένες ιστορικές πηγές – διευκρινίσεις από διακεκριμένους νομοθέτες και ποινικολόγους – Ιατροδικαστικά πορίσματα και επιστημονικές μελέτες της σημερινής εποχής μας !!. ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου