Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017

*Εξάσκηση του μυαλού, με στόχο τις ευχάριστες σκέψεις*

Έλεγχος των Σκέψεων – βελτίωση της Αισθητήριας Μνήμης !!

Πιθανόν να περιμένετε αγαπημένοι μου αναγνώστες να σας αναλύσω κάποια ξενόφερτη μέθοδο διαλογισμού. Καμιά σχέση. Άλλωστε στην ουσία όλες έχουν αρχαιοελληνικά στοιχεία, προσαρμοσμένα σε διαφορετικούς πολιτισμούς ή θρησκείες.

Πολλά αποφθέγματα έχουν παρερμηνευτεί με την πάροδο του χρόνου, ή έχουν αποδοθεί σε λάθος πρόσωπα. Μάλιστα το συναντάμε συχνά μέσα στο διαδίκτυο. Το βέβαιο όμως είναι ότι, το «νους υγιής εν σώματι υγιεί» οι πρώτοι που το υποστήριξαν ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Στο ρητό έχει δοθεί η ερμηνεία πως, για να έχουμε υγιές σώμα, θα πρέπει να είναι υγιής και ο νούς μέσα σε αυτό.  
Ωστόσο, αυτή η σύντομη φράση έχει βαθύτερη έννοια. Η λογική λέει ότι γίνεται αναφορά στο λεγόμενο πνεύμα, καθότι ο νούς είναι όργανο που ανήκει στο σώμα. Δηλαδή, εάν ένα άτομο πάσχει από διανοητικές διαταραχές, δεν έπεται ότι έχει και άλλα οργανικά προβλήματα. Το «ισχυρό πνεύμα» στις μέρες μας μεταφράζεται ως μια σύνθετη ανθρώπινη ικανότητα,  την οποία διαθέτουν άτομα που δεν ασκούνται μόνο στην ανάπτυξη της διανοητικής νοημοσύνης τους, αλλά κυρίως στην βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης τους.  

Συνεπώς, οι αρχαίοι μας φιλόσοφοι διέθεταν ισχυρό πνεύμα, διότι το καλλιεργούσαν. Επίσης να σας θυμίσω ότι απομονώνονταν κάπου στην φύση για να αδειάσουν τον μυαλό τους απ’ τις δυσάρεστες παραστάσεις και εντυπώσεις, καθότι γνώριζαν πως η κακή ψυχολογία, εμποδίζει την σωστή κρίση.

Στην εποχή μας, για τους περισσότερους από εμάς, η τακτική εξόρμηση μας στην φύση, είναι “άπιαστο όνειρο”. Ωστόσο μπορούμε να φέρουμε την φύση νοερά στο περιβάλλον μας.

Η μακροχρόνια πείρα μου σε συνδυασμό με τις γνώσεις μου, μου επιτρέπουν να σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε την παρακάτω μέθοδο. Εύκολη διαδικασία, διασκεδαστική, σε οποιοδήποτε χώρο και ώρα του εικοσιτετράωρου. 

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες σκέψεις. Οι βασικότεροι λόγοι είναι τα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας, τα επαγγελματικά, τα οικονομικά, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μέσα στις στενές μας σχέσεις.

Πέραν αυτών όμως, αρκετές φορές συμβαίνει να μας χαλάει την διάθεση κάτι στα ξαφνικά (ασυναίσθητα), δίχως να μπορούμε να εντοπίσουμε τον συγκεκριμένο λόγο. Αυτό οφείλεται στην αρνητική ενέργεια που περιφέρεται στο περιβάλλον μας, την οποία την αντιλαμβανόμαστε μόνο διαισθητικά. Και επιπλέον, η επίδραση της Αισθητήριας Μνήμης στην καθημερινότητα μας, επίσης δεν αποφεύγεται. Τούτο διότι μας φέρνει στην επιφάνεια συναισθήματα που έχουμε βιώσει κατά το παρελθόν, δίχως απαραιτήτως την δεδομένη στιγμή να απασχολούν την σκέψη μας παρελθοντικά γεγονότα. 

Σε αυτό συμβάλουν συνήθως οι κύριες αισθήσεις μας, οι οποίες λειτουργούν ακούσια. Αρκεί μία στενάχωρη εικόνα, μια δυσάρεστη μυρωδιά, ή ένας εκνευριστικός θόρυβος, κ.λ.π..  και το επακόλουθο είναι απ’ την μια στιγμή στην άλλη να πέσει η ψυχολογία μας. Αλλά και αντιστρόφως, μια ευχάριστη αίσθηση, να φτιάξει ξαφνικά τη διάθεση μας, να νιώσουμε τρελή χαρά γεμάτοι άνευ λόγου και αιτίας !!.
Για όλα τα παραπάνω, τον κυριότερο ρόλο τον παίζει η Αισθητήρια Μνήμη μας. Και για να μην επαναλαμβάνομαι, προτείνω να διαβάσετε το σχετικό αναλυτικό άρθρο μου:
https://psychologyastrology.blogspot.com/2018/09/blog-post_15.html 


ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ: 
Αρχίστε να παρατηρείτε τις σκέψεις σας. 

Το μυστικό είναι να μάθουμε να ελέγχουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα με τον νού, αντιστρέφοντας αυτά σε ευχάριστα. Ένας τρόπος είναι, όταν νιώθετε να πέφτετε ψυχολογικά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας, χαλαρώστε για λίγο και κλείστε τα μάτια. Αφήστε την φαντασία σας να δουλέψει. 
Οραματιστείτε έναν καταρράχτη μέσα στην καταπράσινη φύση, ή ένα ποτάμι που το νερό του αναβλύζει μέσα από ανθισμένους βράχους, ή κύματα θαλάσσης. Μπορείτε βεβαίως να εστιάσετε το βλέμμα σε μια κινούμενη φωτογραφία (gif) καθισμένοι αναπαυτικά μπροστά στον υπολογιστή σας, ή ξαπλωμένοι με την φορητή συσκευή σας στο χέρι σας. Το θέμα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει κάτι από υγρό στοιχείο. 

Προχωρήστε προς το καταρράχτη σαν να αιωρείστε, και αφήστε το νερό του να σας λούζει. Καθίστε δίπλα στο ποτάμι και νιώστε το άρωμα της βρεγμένης βλάστησης. Ξαπλώστε στην αμμουδιά και απολαύστε το δροσερό κύμα που σκάει επάνω στο κορμί σας κ.λ.π.. Κάντε παιχνίδια με το νερό, ξεπλένοντας έτσι από επάνω σας την κάθε ασύμφωνη σκέψη, ή στενάχωρο συναίσθημα !!.
Έστω και μέσω της φαντασίας σας, θα καταφέρετε να ανασύρετε από την αισθητήρια μνήμη σας συναισθήματα ευχάριστων στιγμών !!. 

Αν δείτε ότι συγκεντρώνεστε σε αυτά που δεν θέλετε και δυσανασχετείτε, βρείτε αμέσως κάποια άλλη σκέψη που σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, πιο όμορφα. Να θυμάστε ότι κανείς δεν μπορεί να σας υποχρεώσει να νιώθετε άσχημοι, ασήμαντοι, ανεπιθύμητοι, αποτυχημένοι ή ανόητοι. Η επιλογή είναι δική σας για το πώς θέλετε να βλέπετε τον εαυτό σας. Επιλέξτε λοιπόν σκέψεις, που σας προκαλούν ικανοποίηση και χαρά.

Μην περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα γύρω σας για να νιώσετε καλά. Ξεκινήστε την αλλαγή από τον εαυτό σας.
Όλες οι ουσιαστικές αλλαγές πριν εκδηλωθούν στο περιβάλλον, ξεκινούν από μέσα μας.  
Νιώστε πλούσιοι - νιώστε όμορφοι – νιώστε ακαταμάχητα ερωτικοί – νιώστε γεμάτοι απ’ όσα σας χάρισε η ζωή. Νιώστε να σας πλημμυρίζει την ψυχή η ευωδιά και οι ήχοι της φύσης,
Αρκούν λίγα λεπτά της ώρας για να ταξιδέψετε νοερά, καθώς η φαντασία τρέχει με ταχύτητα φωτός !!.

Προσπαθήστε να επαναλάβετε την άσκηση αυτή σε διαφορετικούς χώρους και ώρες του εικοσιτετράωρου. Μέσα από την επανάληψη, η ποιότητα της αφθονίας γίνεται κομμάτι του εαυτού μας. Μαθαίνοντας να ελέγχετε τις σκέψεις σας, αποκτάτε και τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μάλιστα σταδιακά, θα έχετε την δυνατότητα να προσθέτετε περισσότερα “φανταστικά σενάρια” που σας προσφέρουν χαρά. 
Μία ακόμη συναφής μέθοδος είναι η Μουσικοθεραπεία, στην οποία αναφέρομαι σε άλλο άρθρο μου που ανήκει στο ίδιο αρχείο μου.  

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ενέργεια της ευημερίας, η οποία θα επιταχύνει τις ευνοϊκές εξελίξεις !!.
Κατά τους Πυθαγόρειους, πρόκειται για τον «Νόμο της Έλξης», ο οποίος ανταποκρίνεται στις σκέψεις μας, και όχι στην τρέχουσα πραγματικότητα. Γινόμαστε δηλαδή μαγνήτης της αφθονίας και της πληρότητας. Έλκουμε το θαύμα προς το μέρος μας !!.
Πρόκειται για τον κανόνα του Σύμπαντος, το οποίο περιμένει να ανταποκριθεί πλήρως στη δόνηση που χαρακτηρίζει οτιδήποτε επιθυμούμε με πάθος, με πίστη σε εμάς .. αρκεί να παραμένουμε εστιασμένοι στις επιθυμίες μας, και προσηλωμένοι στους στόχους μας. Όλα τα πράγματα στα οποία εστιάζουμε (είτε θετικά, είτε αρνητικά), να ξέρετε ότι  πολλαπλασιάζονται. Στους νόμους της έλξης στηρίζεται και η θεωρία ότι, «μόνοι μας προκαλούμε να συμβεί αυτό που μας φοβίζει περισσότερο»  !!.


Προτείνω: Δείτε το αρχείο μου με τίτλο "Έλεγχος Σκέψεων και Συναισθημάτων"

Ακατάπαυστες οι ανθρώπινες ανησυχίες, αλληλένδετες μεταξύ τους. Και καθώς είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου αλλά και αχανές λαβύρινθος το μυαλό του.. στο συγκεκριμένο αρχείο μου αποθηκεύω άρθρα μου στα οποία πιθανόν να βρείτε λύσεις !!.
Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και καλή σας ενημέρωση:


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Σημειώστε:
Εάν προκύπτει λόγος για επικοινωνία μαζί μου, στείλτε το μήνυμα σας απ’ την δημόσια σελίδα μου στο facebook, Ψυχή & Αστρολογία, ή στο e-mail μου:
Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας, τον τόπο διαμονής σας, και το θέμα σας συνοπτικά. Θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου