Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Προ_Υπήρξαμε άραγε ?!.. υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ?!.

Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε αναρωτηθεί σχετικά με το τί θα απογίνει η ψυχή μας μετά τον σωματικό μας θάνατο, ασχέτως εάν η θρησκεία μας δίνει κάποιες εξηγήσεις. Και μάλιστα, όλες οι θρησκείες ανά τον κόσμο, από αρχαιοτάτων χρόνων υποστηρίζουν πως «η ψυχή είναι αθάνατη». Το ίδιο μάλιστα πιστεύουν και όλοι όσοι ασχολούνται με το άυλο στοιχείο μας που λέγεται ψυχή, δίχως όμως να υπάρχουν αποδείξεις τί ακολουθεί μετά τον σωματικό θάνατο.

Μετενσάρκωση και Μετεμψύχωση:   

Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι λεγόμενοι υλιστές (μέσα σε αυτούς και επιστήμονες), είναι της άποψης πως απ’ την στιγμή που παύει να λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός.. επέρχεται το απόλυτο τέλος. Βέβαια υπάρχει ως προς αυτό μια λογική, καθώς η επιστήμη κινείται στα όρια της απόδειξης του υλικού κόσμου. Έννοιες όπως Θεός – Πνεύμα – Ψυχή, που υπερβαίνουν  στοιχεία μελέτης μέσω επιστημονικών οργάνων, συνεχίζουν να ανήκουν στον χώρο της μεταφυσικής.

Οι δε άθεοι στηρίζουν τα επιχειρήματα τους στην θεωρία ότι έχει ασκηθεί τρομοκρατία απ’ όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, με σκοπό να συμμορφωθούν οι πιστοί με κανόνες, τους οποίους οι ίδιοι εμπνεύστηκαν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Υπακούουν μόνο σε κανόνες περί τάξης και ηθικής, οι οποίοι ονομάζονται νόμοι, και αρμόδια για την τήρηση αυτών είναι η ανθρώπινη δικαιοσύνη.  Και επιπλέον οι άθεοι απαριθμούν τα λάθη που έχουν γίνει από εκπροσώπους των μεγαλύτερων θρησκειών, όπως και τους αλληλοσπαραγμούς που συνεχίζονται ακόμη και στις μέρες μας, στο όνομα του θεού που προσκυνούν ορισμένοι λαοί.
Ως ένα σημείο δεν έχουν τελείως άδικο.. και ίσως θα μας βόλευε να υιοθετήσουμε τις παραπάνω θεωρίες, διότι τότε δεν θα μας τρόμαζε ο θάνατος, ούτε θα μας προβλημάτιζαν οι “μετά θάνατον συνέπειες ”. Θα κατεβάζαμε επίσης τον διακόπτη της συνείδησης μας, και το μόνο που θα προσπαθούσαμε να αποφύγουμε, θα ήταν η όποια τυχών τιμωρία μας, από την ανθρώπινη δικαιοσύνη !!.

Ωστόσο φίλοι μου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πιστεύουμε σε δύο πράγματα τελείως αντίθετα μεταξύ τους. Αργά ή γρήγορα η αντίθεση θα μας προκαλέσει ανεπανόρθωτη σύγχυση στο μυαλό, διότι (με απλά λόγια), ο αναπόφευκτος διχασμός θα οδηγήσει σε παράνοια. Επομένως θα πρέπει να κάνουμε μια λίστα με όσα δεν αμφισβητούνται. Και με απλά λόγια, συνοπτικά εξηγώ:

"Διαβάστε περισσότερα"...  

*Είναι γεγονός.
Όλα τα συναισθήματα είναι προϊόν της ψυχής. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να τα παράγει, όπως και δεν αποθηκεύει επιλεκτικά τις εντυπώσεις μας στα επίπεδα της μνήμης του. Τα αισθήματα είναι αυτά που διατηρούν στην μνήμη τα βιώματα μας. Επομένως, εάν δεν είχαμε αισθήματα, τότε η μνήμη μας θα περιοριζόταν σε αναμνήσεις, λιγότερες απ’ ότι ένα χρυσόψαρο !!.   

*Είναι γεγονός.
Ερχόμενοι στην ζωή, ήδη διαθέτουμε ένστικτα (όπως και όλα τα ζώα).. τα οποία τα κουβαλάει μαζί της η ψυχή. Δεν τα αποκτούμε από την μητέρα όσο βρισκόμαστε στην κοιλιά της. Δίχως αυτά, δεν θα ανταποκρίνονταν οι κύριες αισθήσεις μας. Με δύο λόγια.. εάν δεν διαθέταμε πρωτογενή ένστικτα, δεν θα μπορούσε το είδος μας να επιβιώσει, ούτε καν' να αναπαραχθεί. 

*Είναι γεγονός.
Η κάθε ψυχή έχει την δική της μοναδική Αύρα. Είναι αυτόνομη, δεν διασπάται, δεν αιχμαλωτίζεται. Σύγχρονα επιστημονικά όργανα, μπορούν πλέον και την "εντοπίζουν". Δεν είναι ένα στοιχείο το οποίο κατά την σύλληψη ή την κύηση “μεταδίδεται” από το DNA των γονέων. Άνθρωποι που “αναπαράγονται” σε γυάλινους θαλάμους.. είναι σενάρια για έργα επιστημονικής φαντασίας !!.

*Είναι γεγονός.
Και ακόμη ένα γεγονός είναι ότι, η κάθε ψυχή χωριστά, είναι κάτι σαν ένα μόριο ενός συνόλου. Προφανώς η Αύρα της είναι μέρος μια άυλης μάζας, με την οποία, με κάποιον ασύλληπτο τρόπο για το ανθρώπινο μυαλό, παραμένει αιωνίως συνδεμένη. Επομένως βάσει αυτού, μπορούμε κάλλιστα να ερμηνεύσουμε πώς συμβαίνει και «είμαστε πνοή, απ’ την πνοή Του» !!.

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ: Υπάρχει Θεός ?!:

Σίγουρα κάτι θα υπάρχει, καθότι τα πάντα στο Σύμπαν και στην φύση, έχουν ρυθμιστεί να λειτουργούν σύμφωνα με κάποιους κανόνες. Όλοι οι ζώντες οργανισμοί, “εκτελούν την αποστολή τους” μέσα σε έναν κύκλο ζωής, στον οποίο ανήκει και ο άνθρωπος. Ο οποίος όσο κι αν προσπαθεί ως νοήμων όν να επιβληθεί στην ροή των φυσικών εξελίξεων.. το μόνο που καταφέρνει είναι να καταστρέφει τις φυσικές ιδιότητες – δυνατότητες επιβίωσης, που του παρέχει ο Πλανήτης στον οποίο ζεί !!.

Δεν νομίζω πως έχει σημασία να διευκρινιστεί «σαν τί μοιάζει» ο Θεός, Δημιουργός των πάντων. Εξάλλου δεν μπορούμε να έχουμε απαντήσεις, καθότι προφανώς μοιάζει με τους πάντες και τα πάντα.. «Πανταχού Παρών». Αυτήν την απορία βεβαίως, την είχαν οι άνθρωποι από την εποχή των σπηλαίων ακόμη, γι' αυτό και Του έδιναν πολλές και διαφορετικές μορφές.
Είναι στην φύση του ανθρώπου λοιπόν, να σχηματίζει μορφές – εικόνες μέσα στο μυαλό του, για οτιδήποτε δεν είναι ορατό στο μάτι και χειροπιαστό. Είναι μέσα στις ανάγκες του να δίνει περιγραφές στα άγνωστα στοιχεία της φύσης !!.

Ανέκαθεν ο άνθρωπος ένιωθε την ανάγκη να προσεύχεται ή και να διαμαρτύρεται “ενώπιον” της Υπέρτατης Δύναμης που διαισθανόταν να τον περιβάλει. Εξ’ αυτού δημιουργήθηκαν και οι διάφορες λατρείες – θρησκείες. Να υποθέσουμε πως είναι λάθος που όλες οι θρησκείες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν πως «η ψυχή είναι αθάνατη» ?!.. δεν το νομίζω !!. 
 
Βέβαια υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές μεταξύ των διαφόρων θρησκειών, σχετικά με την “μετά θάνατον  ζωή“. Η Χριστιανική πίστη διδάσκει την εκδοχή «μίας και μοναδικής ζωής επί της Γής».. κι από κεί και μετά υπάρχει η αιώνια ζωή.. «στην κόλαση ή στον παράδεισος». Το πώς το αντιλαμβάνεται αυτό ο καθένας είναι τελείως υποκειμενικό, καθώς πρόκειται για μία μεταφορική έννοια. 

Με την λογική όμως ότι, έχουν έρθει στην Γή αμέτρητα δισεκατομμύρια ψυχές ανθρώπων, και όπου κι αν υπάρχει η κόλαση ή ο παράδεισος δεν μπορεί τόση ενέργεια μέσα τους να συρρικνωθεί.. βάσει αυτής της λογικής οι αρχαίοι μας πρόγονοι, πολύ πριν την γέννηση Του Χριστού, άρχισαν να αμφισβητούν τον μύθο περί μετάβασης στον κάτω κόσμου, στον Άδη δηλαδή. Άλλωστε, γεννάται ένα επόμενο ερώτημα, σχετικά με το πώς "παράγονται" οι νέες ψυχές !!. 

Μετενσάρκωση:

Με τον όρο μετενσάρκωση, εννοείται η ιδέα ότι η ψυχή μετά τον σωματικό θάνατο, αναγεννιέται σε νέο σώμα. Δηλαδή, την στιγμή του σωματικού θανάτου, η ψυχή αποσύρει την ενέργεια της από τα ζωτικά όργανα.. παίρνοντας μαζί της τις εντυπώσεις που συσσώρευσε κατά την διάρκεια της ζωής του ατόμου. Εισέρχεται σε νέο σώμα αγέννητου μωρού, όσο αυτό διαμορφώνεται ακόμη ο εγκέφαλος του στην μήτρα της μητέρας. Μην έχοντας την δυνατότητα η ψυχή να αποθηκεύσει τις αναμνήσεις στον “παρθένο” εγκέφαλο, ξεχνάει το παρελθόν.
Ωστόσο, εάν και η ψυχή δεν μπορεί να μεταφέρει παρελθοντικές αναμνήσεις (κατά κανόνα).. κουβαλάει μαζί της τα βιώματα της, υπό την μορφή συναισθημάτων, εντυπώσεων, όπως και απωθημένων.. και αυτά, προσπαθεί να τα προσαρμόσει με την προσωπικότητα της στην νέα της ζωή. Είναι το λεγόμενο Κάρμα που κουβαλάει.

Για την ιστορία..

Στην αρχαιοελληνική φιλοσοφία, η θεωρεία της Μετενσάρκωσης ή αλλιώς της Προΰπαρξης,  ήταν γνωστή και περικλειόταν στα Ελευσίνια δόγματα και στα Ορφικά θεσπίσματα. 
Ο Πυθαγόρας υπήρξε θρησκευτικός ηγέτης και εισηγητής ενός νέου τρόπου ζωής. Στη θεωρία του περί μετεμψύχωσης, στήριξε όλο το περί αθανασίας και μέλλουσας ζωής σύστημά του. Ο Σωκράτης επίσης υποστήριζε την προΰπαρξη των ψυχών. Οι δε μαθητές του, ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, ήταν τόσο επηρεασμένοι, ώστε συχνά στα έργα τους διατυπώνουν την θεωρία της μετενσάρκωσης. «Ακόλουθος – Μαθητής» του Πυθαγόρα υπήρξε ο Βούδας (ο οποίος έζησε και αυτός γύρω στα 600 π.Χ.), ο οποίος εν συνεχεία ανέλυσε και καθιέρωσε με πειστικότητα την θεωρία της μετενσάρκωσης, της προΰπαρξης των ψυχών !!. Και συγκεκριμένα:

Ο Βούδας γεννήθηκε ως Σιντάρτα Γκοτάμα, πρίγκιπας της φυλής Σάκυα του Νεπάλ το 563 π.Χ. Στη ηλικία των 30 ετών εγκατέλειψε τις ανέσεις του βασιλικού οίκου, για να αναζητήσει το νόημα της οδύνης που αντίκριζε γύρω του. Προφανώς αναζήτησε το νόημα μελετώντας θεωρίες πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, έως που η αρχαιοελληνική φιλοσοφία τον συνεπήρε. Έτσι αποσύρθηκε από τα εγκόσμια, για να ανασυγκροτήσει ανεπηρέαστος τις σκέψεις του.
Μετά από 6 χρόνια σκληρής εκπαίδευσης και πειθαρχίας, εγκατέλειψε τον ασκητισμό και κάθισε κάτω από το δέντρο Μπόντχι, σε γαλήνιο διαλογισμό. Με την πανσέληνο του Μαΐου, με την ανατολή του πρωινού άστρου, ο Σιντάρτα Γκοτάμα έγινε Βούδας (Μπούντχα) ο Πεφωτισμένος όπως έκτοτε αποκαλείται. Κατόπιν περιπλανήθηκε στις πεδιάδες της βορειοανατολικής Ασίας επί 45 περίπου χρόνια, διδάσκοντας.
Και εδώ ακριβώς γεννάται ένα ερώτημα φίλοι μου σχετικά με τον βουδισμό, το οποίο περιττό να σας το αναλύσω.

*Μετά ΧΡΙΣΤΟΥ, ένας από τους μεγαλύτερους χριστιανούς θεολόγους, ο Ωριγένης, σε όλα του τα έργα (που είναι περίπου 6.000), διατύπωνε το πιστεύω του στο δόγμα της Μετενσάρκωσης - Προΰπαρξης. Περίτρανο παράδειγμα (όπως υποστήριζε) ο λόγος Του Ιησού Χριστού σχετικά με την Ανάσταση.
Οπαδοί των απόψεων του Ωριγένη, ήταν μεγάλες μορφές της χριστιανικής εκκλησίας. Όπως ο Μέγας Αθανάσιος, ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο Γρηγόριος Νύσης, ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, ο Ιωάννης Χρυσόστομος, ο Μέγας Φώτιος, ο Δίδυμος, διευθυντής της Κατηχητικής Σχολής της Αλεξάνδρειας κ.ά.
Στην 5η όμως Οικουμενική σύνοδο, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, με την συμμετοχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, καταδικάζεται ο Ωριγένης και η θεολογία του, καθώς και η δογματική του διατύπωση για την προΰπαρξη - μετενσάρκωση.
Συνεπώς.. έτσι έμεινε ο “μονόδρομος” >> Κόλαση ή Παράδεισος !!.

…. το δόγμα της Μετεμψύχωσης:


Λέγεται ότι μεταδόθηκε μετά από κάποιες Ινδουϊστικές θεωρίες,  όπου βάσει αυτών, όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, εκτός από την μετενσάρκωση του σε άνθρωπο, υπάρχει περίπτωση να αναγεννηθεί σαν ζώο - έντομο - φυτό ή ακόμα και ορυκτό.. ανάλογα με αυτά που διέπραξε στην προηγούμενη ζωή του !!.
Εγώ προσωπικά, αυτό το χαρακτηρίζω ως «ιστορίες για Νεάντερταλ» (ας μου συγχωρεθεί η έκφραση), καθώς η κάθε κατηγορία ζωντανού οργανισμού, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, ζωτικά στοιχεία. Την δική της σύνθεση ενεργειών στην Αύρα της.  Ειδικά η  Αύρα της ανθρώπινης ψυχής, διαθέτει ένα μοναδικό στοιχείο, (φανταστείτε το) σαν πυροδότη της συνείδησης.

Ως παράδειγμα, για να καταλήξουμε σε μια ανεπιθύμητη απόφαση, προηγούνται ειρμοί σκέψεων. Τον κάθε ειρμό τον συνοδεύουν συναισθήματα, τα οποία εναλλάσσονται. Συνήθως υπερτερούν τα συναισθήματα. Όταν όμως ακολουθήσουμε την σκέψη παραμερίζοντας τα συναισθήματα, αυτά τότε αντικρούονται μαζί της, κηρύσσοντας τρελό πόλεμο μέσα μας. Εν συνεχεία στις περισσότερες περιπτώσεις, αναγκαζόμαστε να βρούμε τρόπους για να τα καταλαγιάσουμε (να δώσουμε άλλοθι στον εαυτό μας), ή να επανορθώσουμε. Κρίση συνειδήσεων λοιπόν !!.

Μνήμες και Ύπνωση:

Όσο δε αφορά την «Ανάδρομη Ύπνωση», είναι μια τεχνική αμφισβητήσιμη ως προς την αξιοπιστία της και τις δυνατότητές της. Η αναξιοπιστία της κατά τους ειδικούς (ψυχοθεραπευτές), οφείλεται στο γεγονός πως οι επιθυμίες, οι φόβοι, οι φαντασιώσεις, η υποβολή ιδεών, κ.ά. παρουσιάζονται ως (δήθεν) βιωμένα γεγονότα στο παρελθόν.. ενώ πρόκειται για «ψευδομνήμες». Και τούτο διότι, ο εγκέφαλος μας δεν δύναται να έχει αποθηκευμένες μνήμες πέραν αυτών που βιώνουμε σε αυτήν την ζωή.
Προφανώς, είναι “φυσικός κανόνας” να εξαλείφονται οι εμπειρίες της (ίσως) προηγούμενης ζωής, διότι αλλιώς φανταστείτε, πόσο ψυχοφθόρο θα ήταν να συγκλονιζόμαστε συνεχώς απ’ τις παλιές αναμνήσεις, μην μπορώντας εξάλλου να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.. όπως και να έρθουμε κοντά σε πρόσωπα που αγαπήσαμε σε προηγούμενη ζωή !!.   
Το αναλύω εμπεριστατωμένα στο άρθρο μου με τίτλο «Μνήμες και Ύπνωση».


~ ~ Και κλείνοντας φίλοι μου, έχω να προσθέσω ότι σημασία έχει να πιστεύετε, σε ότι κάνει την ψυχή σας να νιώθει πιο γαλήνια. Δεν είναι “αμαρτία” ενώ μένουμε στο θρήσκευμα που μας αντιπροσωπεύει περισσότερο, να προσθέτουμε “μεταφυσικά στοιχεία”. Είναι προτιμότερο αυτό, απ’ το να κλονίζουν την πίστη μας τα «πρέπει και μη πρέπει» της όποιας θρησκείας.
Το τραγικό δεν είναι να πιστεύουμε σε λάθος Θεό, αλλά να πιστεύουμε με λάθος τρόπους. 
Ο Θεός μας, όποια μορφή και να έχει, όπου κι αν βρίσκεται.. δεν είναι ο Τιμωρός μας σε καμία περίπτωση. Είναι πηγή απύθμενης αγάπης, όπως το είδαμε στο πρόσωπο Του Χριστού, όσο κι αν αμφισβητεί μια μερίδα ανθρώπων το θεϊκό στοιχείο Του.  
Ωστόσο ο Θεός, σίγουρα μας δοκιμάζει μέσω της ελεύθερης βούλησης που μας έδωσε. Γι’ αυτό και είμαστε υπόλογοι των πράξεων μας σε αυτήν την ζωή. Ότι κάνουμε - αυτό θα μας επιστραφεί. Πιθανόν, αυτό είναι η Κόλαση - αυτό και ο Παράδεισος !!. 

Συνεπώς, η άποψη μου είναι, ας μην προβληματιζόμαστε «τί κάναμε σε προηγούμενες ζωές» ή «τι θα συμβεί σε μια άλλη ζωή μετά τον θάνατο μας». Εξάλλου, όπως δεν θυμόμαστε το πρίν.. δεν θα θυμόμαστε και το τώρα. Η ουσία είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε την συνείδηση μας καθαρή, σε αυτήν την ζωή !!.  

ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια - Μελλοντολόγος*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου