Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

*Ο Μύθος του Ναυαγού.. διδάγματα στις μέρες μας*

Σκίρτησε η ψυχή .. και τότε είπε:Αφού κουράστηκε να κραυγάζει για βοήθεια η Λαχτάρα, ανέθεσε στο μάτι να αναζητήσει κάποια απέναντι όχθη. 
_ Ο νους τότε το μάλωσε, λέγοντας, «μην με βάζεις τώρα σε τέτοιες σκέψεις, το πέλαγος είναι απέραντο, τελειώνει εκεί που αρχίζει ο ουρανός» !!.
_ Η Εμπειρία κοίταξε το βαθύ πέλαγος και συμφώνησε.. «δεν έχουμε καμιά ελπίδα» !!.
_ Το κόβω για πολύ ριψοκίνδυνο !!.. συμπλήρωσε η Τόλμη.
_ Όντως είναι μάταιο !!.. απάντησε η Λογική.  
Βαρύς αναστεναγμός ακούστηκε απ’ την καρδιά, και το μάτι δάκρυσε. Σκίρτησε τότε η ψυχή, και ψέλλισε, «δεν μπορώ να το δεχτώ ότι ο δρόμος μου τελειώνει εδώ.. ελάτε τουλάχιστον όλοι μαζί να προσπαθήσουμε !!. 


"Διαβάστε περισσότερα"... 


Συν Αθηνά, και χείρα κίνει.. του είπε:


Στην Ελληνική Μυθολογία (ως γνωστόν), η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Σε αυτήν προσεύχονταν κυρίως όσοι βρίσκονταν σε αδιέξοδη κατάσταση, ώστε να τους δοθεί η έμπνευση, πώς να την χειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Έτσι, ο Αίσωπος στον μύθο του «Ανήρ ναυαγός» αναφέρεται σε έναν ναυαγό, πλούσιο Αθηναίο, ο οποίος, αντί να επιχειρήσει να κολυμπήσει για να σωθεί, έκανε παρακλήσεις στη θεά Αθηνά για να τον γλιτώσει, δίχως όμως ο ίδιος να κάνει την παραμικρή προσπάθεια για να σωθεί. 
Και τότε ακούστηκε απ' τον ουρανό μια φωνή «Συν Αθηνά και χείρα κίνει» !!

Μέσα από αυτόν τον μύθο διδασκόμαστε ότι δεν αρκεί να επικαλούμαστε την βοήθεια Του Θεού, της τύχης ή οποιασδήποτε άλλης υπερφυσικής δύναμης, ώστε να μας έρθουν τα πράγματα ευνοϊκά ή όπως επιθυμούμε. Οφείλουμε παράλληλα  να καταβάλουμε και τις απαιτούμενες προσπάθειες.
Για τα παθήματα μας, δεν γίνεται να ευθύνονται πάντα οι συγκυρίες - οι δύσκολες όψεις των πλανητών - οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην ζωή μας. Ο Θεός μας έδωσε ελεύθερη βούληση, οπότε, φέρουμε ευθύνη για τις πράξεις μας και τις επιλογές μας.    

Ο Όσιος Παϊσιος μάλιστα, αναφερόμενος στον μύθο του Αισώπου τόνισε: 
«Συχνά στις δύσκολες στιγμές μας επικαλούμαστε την βοήθεια του Θεού.. και καλά κάνουμε. Ο Θεός μπορεί και θέλει να βοηθήσει. Ωστόσο, δεν θα έρθει βοηθός στην απραξία μας, αλλά στην πραγματική αδυναμία μας.. και αφού πρώτα δεί τον δικό μας αγώνα, την δική μας θέληση ψυχής και προσπάθεια» !!.      

 Και πράγματι:

Τα Θαύματα φίλοι και φίλες μου συμβαίνουν συχνά γύρω μας !!. 
Μικρά και μεγάλα θαύματα, στα οποία ακόμη και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Όπως.. άνθρωποι να θεραπεύονται από μακροχρόνιες παθήσεις ή ανίατες ασθένειες, διότι πιστεύουν στην δύναμη της ψυχής τους, της οποίας η θέληση έλκει το θαύμα προς το μέρος τους.
Άνθρωποι, που δεν προσεύχονται να εκπληρώσει η Θεία Χάρη την επιθυμία τους, αλλά προσεύχονται για να μην χάσουν την πίστη τους στο Θαύμα.
Άνθρωποι, που δεν αναζητούν τον ευκολότερο δρόμο για την “απέναντι όχθη”, αλλά ζητούν κουράγιο για να κολυμπήσουν.. διότι έχουν αντιληφθεί πως τίποτα δεν σου χαρίζεται δίχως να πληρώσεις το τίμημα !!.

_ Δεν γνωρίζουμε τις ικανότητες μας, έως την στιγμή που θα βρεθούμε μπροστά σε μια δυνατή πρόκληση ή αντιμέτωποι με ξαφνικό κίνδυνο.. και τότε το ένστικτο της επιβίωσης μας θα τις "ξεθάψει" !!.
_ Αν έχουμε πιθανότητες επιτυχίας έστω και 1% .. τότε στοιχηματίζουμε με τον εαυτό μας να φτάσουμε το 100% διότι «ο σκοπός είναι αυτός που αγιάζει τα μέσα» !!
_ Νικητή, δεν σε κάνει η μάχη με έναν αντίπαλο στα μέτρα σου.. αλλά η προσπάθεια σου να ανεβάσεις το επίπεδο σου, κι ας χάσεις. Η εμπειρία και μόνο είναι αρκετή !!.
Στην κορυφή δεν ανεβαίνεις έρποντας - ούτε γλείφοντας άλλους στο διάβα σου όπως το σαλιγκάρι - ούτε ανεβαίνοντας στον σβέρκο των άλλων όπως η ψείρα στον γιακά !!. Θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να συρθείς τα γόνατα, να σου κοπεί η ανάσα μέχρι να φτάσεις στο ψηλότερο σκαλοπάτι των στόχων σου !!.
_ Τολμηρό, αποφασιστικό και ιδεολόγο, δεν σε κάνει ούτε η ανάγκη - ούτε η αγανάκτηση - ούτε το πείσμα - ούτε η δίψα για εκδίκηση... αλλά η πίστη στην δύναμη της ψυχής σου, και το δικαίωμα της ηθικής ικανοποίησης σου, πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο σου τον εαυτό !!.

Συμπεράσματα:

Στους αρχαίους χρόνους, πολύτιμη η βοήθεια της Αθηνάς. Στα χρόνια του χριστιανισμού, εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε Εκείνον. 
Ωστόσο, τίποτα δεν σου “χαρίζεται” εάν δεν κουνήσεις τα χέρια σου ο ίδιος. Τίποτα δεν πρόκειται να έχει διάρκεια και αίσιο τέλος, εάν δεν είναι Θεάρεστο έργο. 
Μάταια εύχεσαι και προσεύχεσαι εάν έχεις φιμώσει την φωνή της ψυχής σου. Η ψυχή έχει επαφή Του, και γνωρίζει όσα ο νους αγνοεί !!.ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια_ Σύμβουλος σχέσεων*


* * Την ΠΡΟΣΟΧΗ σας ΠΑΡΑΚΑΛΩ*
Ακολουθούν αναρτήσεις μου, εν όψει της εβδομάδας Των Παθών Του.  
Συγκλονιστικές πτυχές της ιστορίας, άγνωστες για τους πολλούς. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ακόμη και γι’ αυτούς που δεν νιώθουν να έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Θεό. 
Αποκαλύψεις από αναγνωρισμένες ιστορικές πηγές – διευκρινίσεις από διακεκριμένους νομοθέτες και ποινικολόγους – Ιατροδικαστικά πορίσματα και επιστημονικές μελέτες της σημερινής εποχής μας – αναλύσεις χαρακτήρων με πρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως και το προφίλ του Ιούδα !!.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου