Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

*Η Λύτρωση μέσω μιας Δεύτερης Ευκαιρίας*

Οι απογοητεύσεις είναι μέρος της ζωής. Κι αφού δεν αποφεύγονται - δεν αναβάλλονται.. δεν έχουμε παρά να τις δεχτούμε ως πρόκληση.   


Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα πληγωθεί – δεν θα προδοθεί – δεν θα πέσει στα πατώματα για συναισθηματικούς λόγους. Όπως και αντιστρόφως όμως, δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα απογοητεύσει κάποιο άλλο άτομο, έστω και άθελα του. Οι απογοητεύσεις είναι μέρος της ζωής, και κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα.  

Επίσης δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα μετανιώσει αργά ή γρήγορα για τα λάθη του. Ωστόσο, επειδή το λάθος το αντιλαμβανόμαστε συνήθως ως σφάλμα μόνο μετά από μία απογοήτευση, τότε, ευχόμαστε να μπορούσαμε να γυρίσει ο χρόνος πίσω, ώστε να χειριστούμε διαφορετικά τις καταστάσεις. Αλλά κι έτσι ακόμη, εάν δηλαδή υπήρχε δυνατότητα αυτό να συμβεί, ακόμη και τότε, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα είχαμε αποφύγει κάποια άλλη πικρή απογοήτευση !!.

Επομένως, μπορούμε να υποθέσουμε πως όταν εμφανίζεται η Μοίρα με τα δύο πρόσωπα στο δρόμο μας, έρχεται για να μας δώσει την ευκαιρία να λυτρωθούμε απ’ τον πόνο που κουβαλάμε. Μας δίνεται η δυνατότητα να προσπαθήσουμε να “εξαγνίσουμε” τα κακώς κείμενα. Εάν όμως δεν τα καταφέρουμε, τότε σημαίνει πως ήταν “προκαταδικασμένο” το αποτέλεσμα, οπότε δεν έχει ουσία να γυρνάμε στο παρελθόν.

Για όλους έρχεται στιγμή που εκλιπαρούμε για μια επόμενη ευκαιρία. Αλλά αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι πως τα πάντα στην ζωή έχουν τα "αφενός" και τα "αφετέρου". Πράγμα που σημαίνει πως για να κάνουμε μια νέα αρχή - κάτι θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, καθώς πίτα ολόκληρη και σκύλος χορτάτος.. δεν γίνεται !!. 

Η δεύτερη ευκαιρία μοιάζει με μονοπάτι που δεν ξέρεις που οδηγεί. Στο βάθος πίσω απ’ την ομίχλη διακρίνεις βέβαια ένα φώς, και ελπίζεις πως όταν φτάσεις στο ξέφωτο, όλα όσα πόνεσαν και απογοήτευσαν θα ξεχαστούν. Ωστόσο, καθώς για όλα υπάρχει και το ανάλογο Τίμημα, θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. 
*Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι Ξεχνώ*.. κι αυτό ισχύει για όλους. Επομένως, ενδέχεται να μας δώσουν μια ακόμη ευκαιρία, αλλά τίποτα δεν θα είναι πλέον ίδιο !!.

Και αντιστρόφως:
Συμβαίνει επίσης, να ζητούν οι άλλοι από εμάς να τους δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία .. και τότε τα πράγματα αλλάζουν !!.
Ερχόμαστε αντιμέτωποι με διλήμματα, διότι άλλοτε υπερτερεί η λογική – άλλοτε το συναίσθημα – κι άλλοτε επαναστατεί ο πληγωμένος μας εγωϊσμός. Σκεφτείτε όμως πως εάν δεν την δώσουμε, τότε δεν θα μπορούμε να έχουμε την ίδια απαίτηση απ’ τους άλλους. Και κυρίως, δεν θα μπορούμε να την περιμένουμε από την Μοίρα μας. Οπότε επιβάλλεται έστω να το δοκιμάσουμε. 

Βέβαια, μία δεύτερη ευκαιρία σε άτομα που μας πόνεσαν, κατά κανόνα θεωρείται μεγάλο ρίσκο και ανόητο στις μέρες μας. Ωστόσο.. εάν ρωτάτε εμένα προσωπικά.. θα πρέπει να σας πώ με πάσα ειλικρίνεια ότι είμαι υπέρ της δεύτερης ευκαιρίας, κι ας υπάρχει το ενδεχόμενο να απογοητευτώ. Το μυστικό είναι να αφήσεις τον χρόνο να δείξει, δίχως ψυχοφθόρες σκέψεις και φόβους μήπως το μετανιώσεις. Άλλωστε, είναι ανώφελο να βασανίζεις τον εαυτό σου με θλιβερές αναμνήσεις. Και μάλιστα υπάρχει μια βάσιμη θεωρία που μας λέει ότι:
«Μόνο την πρώτη φορά μας πονάει και μας σοκάρει τρομαχτικά η αναπάντεχη συμπεριφορά του άλλου απέναντι μας. Σε περίπτωση που επαναληφθεί, αυτό που νιώθουμε, είναι απλά απογοήτευση. Απογοήτευση για τις χαμένες μας ελπίδες, που ωστόσο, ποτέ δεν μετανιώνουμε που αφήσαμε να υπάρχει μέσα μας η ελπίδα». 

Επομένως, σε μια τέτοια περίπτωση θα σας συμβούλευα να πράξετε σύμφωνα με το τί σας λέει η λογική, διότι τα πληγωμένα αισθήματα θολώνουν την ορθή κρίση. Η δεύτερη ευκαιρία, σίγουρα αξίζει ακόμη και στον χειρότερο άνθρωπο. Όμως, θα πρέπει να είστε καλά προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, έχοντας πάντα «ένα εισιτήριο επιστροφής στο χέρι» !!. 
Αυτό σημαίνει πως ακόμη και να μην άξιζε τελικώς η ευκαιρία που δώσατε, σε κάθε περίπτωση θα έχετε Λυτρωθεί  απ' το πικρό παρελθόν .. και αυτό ακριβώς θα είναι το εισιτήριο σας για την Νέα Διαδρομή !!. 
Έτσι, η ζωή συνεχίζεται έχοντας αποβάλει κάθε πόνο, αλλά και βασανιστικό ενδοιασμό. Όπως δηλαδή.. «μήπως απορρίπτοντας την πρόταση για δεύτερη ευκαιρία φέρθηκα σκληρά, εγωϊστικά, εκδικητικά ?! - μήπως εάν το επιχειρούσα υπήρχε εκδοχή να συνεχιστεί η σχέση σε νέες βάσεις ?!».  

~ ~ Και καταλήγω να πώ, οφείλουμε έστω δοκιμαστικά να δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία σε πρόσωπα που θα θέλαμε να κρατήσουμε στην ζωή μας. Ωστόσο θέλει προσοχή. Δεν επιτρέπουμε να γίνει η συγχώρεση συνήθεια, σε σημείο να κάνουμε την απογοήτευση τρόπο ζωής μας. Επίσης, δεν επιτρέπουμε να μας χρησιμοποιούν ως εναλλακτική λύση, ή ως αναγκαστική προσγείωση.  
Πριν δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία λοιπόν, φροντίζουμε να θέσουμε τα όρια μας πρώτα απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, και ύστερα βάζουμε απαράβατους κανόνες στους άλλους. Διότι: 
** Εάν κάτι τρέφεται από μας, δεν το αφήνουμε να χορτάσει. Απαλλασσόμαστε από αυτό, όσο το συντομότερο μπορούμε !!. 


αρχείο *Όψεις του Έρωτα*

Πρόκειται για το αρχείο μου όπου αποθηκεύω άρθρα μου, στα οποία εξετάζονται όλες οι πτυχές της αγάπης και του έρωτα, μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις: 
Προτείνω να ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο που οδηγεί στο συγκεκριμένο αρχείο, επιλέξτε το άρθρο που σας ενδιαφέρει βάσει του τίτλου και της σύντομης περιγραφής.. και καλή σας ανάγνωση φίλοι μου:ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου