Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

*Αντιμετωπίστε την Κατάθλιψη*

Η Κατάθλιψη περιγράφεται ως κινούμενη άμμος !!


Όταν η προσπάθεια μας αποδεικνύεται αποτυχημένη, ή όταν τα όνειρα μας - οι προσδοκίες μας ανατρέπονται, ή ακόμα, όταν νιώθουμε να έχουμε απογοητευτεί συναισθηματικά .. η αίσθηση της απώλειας ή του ανεκπλήρωτου συμβαίνει να λειτουργούν μέσα μας ως ανασταλτικοί παράγοντες. Και τότε.. εάν δεν αποδεχτούμε το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα, κινδυνεύουμε να πέσουμε στην κινούμενη άμμο της Κατάθλιψης, δίχως μάλιστα να το συνειδητοποιήσουμε !!. 

Συμπτώματα Κατάθλιψης, τα οποία οδηγούν σε
άνθρωπο ζωντανό νεκρό:

*Δεν επιχειρούμε πλέον να αποφασίσουμε για τίποτα για το οποίο δεν είναι εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα.. και έτσι απλά περιοριζόμαστε στις απόψεις των άλλων για το τί πρέπει να πράξουμε, ή ακόμη χειρότερα, το θεωρούμε φυσιολογικό να μας κατευθύνουν άλλα άτομα σύμφωνα με την δική τους κρίση. Στην ουσία δηλαδή, χάνουμε ως τελείως την δική μας κρίση και την ακυρώνουμε, διότι δεν την εμπιστευόμαστε πλέον.

*Παύουμε να παίρνουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που ενδέχεται να απογοητεύσει πρώτα τους άλλους και ύστερα εμάς.. και έτσι μας καθηλώνει η απραξία. Φτάνουμε να νιώθουμε πιο ασφαλείς περιορίζοντας τις δραστηριότητες μας που απαιτούν δικό μας συντονισμό - προγραμματισμό. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε επαγγελματικά, παρά μόνο σε θέσεις απλού υπαλλήλου (υπό επίβλεψη), ή σε κατ’οίκον χειρονακτικές εργασίες.
Η συγγραφή – η ποίηση – η ζωγραφική – η ενασχόληση με το ίντερνετ κ.λ.π. δεν αποκλείονται.. καθότι τότε το μυαλό ταξιδεύει σε δικούς του κόσμους !!.

*Χάνουμε σταδιακά την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην κρίση μας.. και έτσι όποιο νέο πρόσωπο έρθει στην ζωή μας το κρατάμε σε απόσταση ασφαλείας, και συνήθως το βλέπουμε με καχυποψία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να διαφύγουμε απ' τα συναισθήματα τα οποία μπορεί το πρόσωπο αυτό να μας προκαλεί. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς δίνουμε μια μάχη με τους φόβους μας, στήνεται ένα παιχνίδι μέσα μας = Ανασφάλειες (vs) εναντίον Συναισθημάτων !!.

*Τα ερωτικά συναισθήματα τρομάζουν (ακόμη κι αν δεν είχαμε κάποια ερωτική απογοήτευση), διότι διογκώνουν τις φοβίες μας για το άγνωστο αποτέλεσμα.. και έτσι προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι ο έρωτας που νιώθουμε, είναι απλά γέννημα της σεξουαλικής μας ανάγκης. Το αποτέλεσμα είναι, ή να αποβάλουμε την διάθεση να προβούμε στην διαδικασία συνεύρεσης σαρκικής επαφής και περιοριζόμαστε στην αυτοϊκανοποίηση, ή αποβάλουμε την διάθεση επαφής, έως που φτάνουμε στην σεξουαλική ανορεξία, με αποτέλεσμα το sex να θυμίζει αγγαρεία. Ωστόσο η θύμηση παθιασμένων στιγμών, άλλοτε μας δημιουργεί βαθύ αίσθημα κενού, και άλλοτε μια ανεξήγητη οργή για τον εαυτό μας. Τότε δεν ξέρουμε τί μας φταίει.

*Σε περίπτωση μοναχικής ζωής, προκειμένου να καλύψουμε την έλλειψη ερωτικής συντροφικότητας, προσκολλιόμαστε όλο και περισσότερο σε άτομα που αισθανόμασταν κοντά τους ασφαλείς κατά την παιδική μας ηλικία (όπως οικογένεια), που ωστόσο εφόσον δεν μας καλύπτουν το ερωτικό αισθηματικό κενό, η καταπιεσμένη στέρηση ερωτικής συντροφικότητας, υπάρχει πιθανότητα να μας "επιστρέψει" στην ηλικία που θεωρούσαμε τον εαυτό μας πολύ ανώριμο για όποια δέσμευση με το αντίθετο φύλλο.

*Σε περίπτωση που συμβιώνουμε, είτε με σύντροφο - είτε με συγγενικά πρόσωπα - είτε συγκατοίκους κ.λ.π.. υπερεκτιμάμε την φροντίδα που μας προσφέρουν, όπως και θεωρούμε αξεπλήρωτη υποχρέωση τις ενέργειες τους για λογαριασμό μας (ανάγκες της καθημερινότητας μας), με αποτέλεσμα να νιώθουμε πως θα χάσουμε τον έλεγχο της ζωή μας χωρίς εκείνους. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουμε σε σημείο να μην αντιλαμβανόμαστε ότι γίνεται "εκμετάλλευση" των αδυναμιών μας.. και σε ακραίες περιπτώσεις υιοθετούμε την όποια μορφή κακοποίησης (λεκτική, σωματική κ.λ.π) ως μια φυσιολογική κατάσταση - ως μέρος της καθημερινότητας μας, δικαιολογώντας επιπλέον τους "θύτες" μας, διότι πιστεύουμε πως ότι λένε και ότι κάνουν είναι από αγάπη και ενδιαφέρον για το καλό μας.

*Αν δεν βρούμε την δύναμη να παλέψουμε τις ανασφάλειες μας, φτάνουμε να νιώθουμε ασφαλείς μόνο μέσα στο σπίτι μας (αγοραφοβία) – να έχουμε αϋπνίες και να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου – να τρώμε μόνο για μην νιώθουμε πόνο στο στομάχι απ’ την πείνα – να αδιαφορούμε για την καθαριότητα μας και την εμφάνιση μας – να αποφεύγουμε ακόμη και τις συζητήσεις.. και να βλέπουμε παντού ανύπαρκτους εχθρούς. Επιπλέον γινόμαστε επιρρεπείς στο αλκοόλ, και πολύ πιθανόν και σε διάφορες άλλες επικίνδυνες ουσίες !!.

Τα παραπάνω που συνοπτικά αναφέρω (καθώς πρόκειται για μεγάλο κεφάλαιο), όταν το μυαλό τα αντιλαμβάνεται από λανθασμένες οπτικές γωνίες, δημιουργούνται αντιθέσεις που οδηγούν στην Κατάθλιψη, δίχως καν’ να το αντιληφθούμε !!
Αυτό σημαίνει ότι η ψυχή εγκαταλείπει την θέληση για δραστηριότητες που πολύ φυσιολογικά μας προκαλούν και τα διάφορα συναισθήματα, από φόβο μην πληγωθεί. Αυτό όμως δεν αποφεύγεται, διότι είναι μοιραίο να γευτούμε όλα τα συναισθήματα μέσα απ’ τα βιώματα μας, ώστε να ολοκληρωθούμε σε αυτήν την ζωή.

Έτσι, εκτός από το γεγονός ότι οι δειλίες μας (στην ουσία περί αυτού πρόκειται) υπάρχει κίνδυνος να μας οδηγήσουν στην κατάθλιψη, διατρέχουμε έναν μεγαλύτερο κίνδυνο. Και συγκεκριμένα, να επαναστατήσει το ένστικτο της επιβίωσης μας και να αρχίσει να ικανοποιεί τις ανάγκες της ψυχής μέσω της φαντασίας μας. Δηλαδή να αρχίσουμε να ζούμε μέσα στον εξωπραγματικό κόσμο του μυαλού μας (στην σφαίρα του παραλόγου).. και όχι μόνο για να καλύψουμε τις όποιες τυχών σεξουαλικές μας φαντασιώσεις, αλλά ακόμη χειρότερα, τις όποιες ανεκπλήρωτες - ανικανοποίητες πλευρές της ζωής μας !!.
Πράγματι, δεν αποτελούν εξαίρεση του κανόνα οι ανεκπλήρωτες ερωτικές επιθυμίες. Ωστόσο μην μπερδεύεστε.. δεν θεωρούνται αφύσικες οι κλασσικές σεξουαλικές φαντασιώσεις.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Πριν καταφύγουμε σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, συνιστώ (κατά την κρίση μου) να εξετάσουμε τα θέματα μας μέσω ψυχανάλυσης, με την μέθοδο των προσωπικών συνεδριών. Πράγματι, είναι μια μορφή ψυχοθεραπείες (κοινοποίησα σχετικό άρθρο μου), που σε πολλές περιπτώσεις έχει γρήγορα και άριστα αποτελέσματα. Η ψυχανάλυση έχει ευρύτερα οφέλη. Ορισμένα εξ αυτών:   

_  Διευκολύνει στο να κατανοήσουμε πως ότι έγινε – έγινε, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να αλλάξουμε όσα συνέβησαν. Μην ξεχνάμε πως «εμείς οι ίδιοι προκαλούμε να μας συμβεί, αυτό που φοβόμαστε περισσότερο».
_ Αποδεχόμαστε ως εμπειρία τον πόνο που νιώσαμε κατά το παρελθόν, καθώς «οι εμπειρίες μας είναι τα εφόδια μας, είναι τα κεφάλαια μας για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον». Άλλωστε.. μέσα από μια μεγάλη αποτυχία μας ή μία τραυματική εμπειρία, μπορέσαμε να ανακαλύψαμε πρωτόγνωρα συναισθήματα, τα οποία ξέρουμε πλέον πως να τα χειριστούμε σωστά στο εξής. 
_  Αποβάλουμε τις αρνητικές σκέψεις. Δεν σημαίνει πως ότι μας πόνεσε – μας απογοήτευσε – μας φόβισε, ενδέχεται να επαναληφθεί. Και ας μην ξεχνάμε πως η αβάσταχτη θλίψη είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οδηγούν στην τρέλα, κατ' επέκταση και στην αυτοκτονία !!. 
_ Δεν λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο όσα θεωρούμε ως δεδομένα, διότι αυτά ενδέχεται να αλλάξουν εν ριπή οφθαλμού. Εξετάζουμε όλες τις εκδοχές και προετοιμαζόμαστε πρώτα για το χειρότερο, διότι τότε η ατυχία – αποτυχία δεν μπορεί να μας σοκάρει ανεπανόρθωτα.
_  Έτσι. Έχοντας συμβιβαστεί με όλες τις εκδοχές.. ακόμη και η μεγαλύτερη υλική ή ηθική απώλεια, δεν είναι ικανή να μας βυθίσει σε κατάθλιψη !!.

** Συμβουλή μου:
Όσο οδυνηρά κι αν ήταν τα βιώματα σας, τολμήστε απ΄την αρχή, καθότι.. «Ότι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς» !!.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Εάν προκύπτει λόγος για επικοινωνία μαζί μου, στείλτε το μήνυμα σας απ’ την δημόσια σελίδα μου στο facebook Ψυχή & Αστρολογία, ή στο e-mail μου: 
Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας, τον τόπο διαμονής σας, και το θέμα σας συνοπτικά. Για εξαιρετικές περιπτώσεις, στείλτε μήνυμα σας στον αριθμό: 6993617550