Translate

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

*Διαίσθηση .. μπορούμε να την Αναπτύξουμε - να την Διευρύνουμε*

Η "προίκα" της κάθε ψυχής !! 


_Η διαίσθηση είναι μια αστείρευτη πηγή γνώσεων, που μας δόθηκε ως έμφυτο χάρισμα, για να μας βοηθήσει στην επιβίωση μας. 
Είναι Θείο Δώρο !!.
_Η διαίσθηση μας προφυλάσσει από λανθασμένες επιλογές μας, που συνήθως έχουν υλικό και ηθικό κόστος.
_Η διαίσθηση πάντα μας προειδοποιεί όταν πρόκειται να απογοητευτούμε συναισθηματικά – ερωτικά.
_Η διαίσθηση μας προετοιμάζει ψυχολογικά, για τις όποιες ψυχοφθόρες μοιραίες εξελίξεις.
_Και η διαίσθηση είναι αυτή, που μας δείχνει τον δρόμο μας προς την διεκδίκηση της ευτυχία μας.

Αγαπημένη μου αναγνώστες. 

Κάποια από τα άρθρα μου επαναλαμβάνονται σε διαφορετικά αρχεία μου, λόγω της συνάφειας των θεμάτων.  
Το παρόν βρίσκεται σε ένα επίσης ενδιαφέρον αρχείο μου με τίτλο «Έλεγχος σκέψεων και Συναισθημάτων».  

Για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ψυχοφθόρες καταστάσεις, ψυχοσωματικές παθήσεις και γενικότερους προβληματισμούς, χρησιμοποιούμε τις φυσικές μας ικανότητες.
Ωστόσο, χρειάζεται να γνωρίζουμε την λειτουργία των βασικότερων “εργαλείων” που διαθέτουμε. Το υπ’ αριθμόν ένα από αυτά, είναι το μυαλό μας (ο εγκέφαλος μας), ο οποίος σε άλλες περιπτώσεις ελέγχει το συναίσθημα, και σε άλλες οδηγείται από αυτό.

Στο προαναφερόμενο αρχείο θα βρείτε τα άρθρα τα οποία συνιστώ να διαβάσετε, σχετικά με:
_ Ψυχή.. φορέας όλων των συναισθημάτων.
_ Βροχή..  η επίδραση της στην ψυχή.
_ Μνήμες, η Αισθητήρια μνήμη.
_ Διανοητική νοημοσύνη (IQ) και Συναισθηματική νοημοσύνη (EQ.
_ Εξάσκηση του μυαλού, με στόχο ευχάριστες σκέψεις. 
_ Μουσικοθεραπεία .. εκπληκτικά αποτελέσματα.
_ Ψυχανάλυση .. εναρμονίζεται ο νούς με την Ψυχή...
και αρκετά άλλα !!
  
Όλα τα παραπάνω άρθρα μου, έχουν ως σκοπό να αποκτήσουμε αυτογνωσία σχετικά με τον έλεγχο των συναισθημάτων. Επίσης περιγράφω μεθόδους, μέσω των οποίων εξασκώντας το μυαλό, βελτιώνουμε την ψυχολογία μας. Ευχάριστα, δίχως καμία ιδιαίτερη προετοιμασία, σε οποιονδήποτε χώρο και ώρα.
Σας δίνω τον σύνδεσμο του συγκεκριμένου αρχείου μου: 
https://psychologyastrology.blogspot.gr/2017/03/blog-post_14.html


*ΔΙΑΙΣΘΗΣΗ*.. η επαφή μας μαζί της:  

Ο εγκέφαλος μας χρησιμοποιεί τις πέντε αισθήσεις μας, οι οποίες συμβάλουν στις συνειδητές σκέψεις μας. Ωστόσο είμαστε συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις γύρω μας με τρόπους αθέατους, που τα μάτια - τα αυτιά - η μύτη - το δέρμα και η γλώσσα, δεν μπορούν να μας τα αποκαλύψουν.. ενώ η διαίσθησή μας μπορεί !!.

Και συγκεκριμένα, ερχόμαστε στην Γή προικισμένοι με τα Πρωτογενή Ένστικτα, τα οποία σταδιακά αναπτύσσουν την διαίσθηση σε συνειδητό επίπεδο. Και καθώς μέσω της Αύρας της ψυχής μας λειτουργούμε ως πομποί και δέκτες, η διαίσθηση διευρύνεται σε ασύλληπτα μεγάλη εμβέλεια.
Η διαίσθηση είναι το σημαντικότερο έμφυτο χάρισμα που μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε κάτι χωρίς να μπορούμε να το αιτιολογούμε αναλυτικά.. ωστόσο ξέρουμε πώς κάτι έχει να μας πεί μια φωνή από μέσα μας. 
Η διαίσθηση είναι η Έμφυτη κλίση  μας προς την αναζήτηση αγνώστων στοιχείων, η οποία ξυπνάει μέσα μας την κατάλληλη στιγμή, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ Συνειδητού και Ασυνείδητου, αλλά και μεταξύ Ενστίκτου και Λογικής !!.

Η διαίσθηση είναι αυτή που μας δίνει την αίσθηση πως κάτι να μας διαφεύγει εκείνη την στιγμή, ενώ παράλληλα νιώθουμε σαν να ανεβαίνει ένα θερμόμετρο μέσα μας ως τον λαιμό, ή νιώθουμε ένα σφίξιμο στο στομάχι. Τα προαναφερόμενα σημάδια που τα αποκαλούμε προαισθήματα,  ενώ εμφανίζονται συνειδητά, φεύγουν όμως πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πλήρη επίγνωση των αιτιών που μας τα προκάλεσαν. 
Την δεδομένη στιγμή πρέπει να την θυμόμαστε, διότι είναι βέβαιο ότι μας ’’μιλούσε’’ η διαίσθηση μας, αλλά εμείς δεν αντιληφθήκαμε αυτά που μας έλεγε. Αργότερα όμως, σε πολλές περιπτώσεις, συνειδητοποιούμε πως μας έλεγε αυτό ακριβώς που δεν θέλαμε να ακούσουμε – δεν θέλαμε να ξέρουμε.

Συχνά η διαίσθηση "χτυπάει καμπανάκι" σε ότι δεν πρέπει να κάνουμε – δεν πρέπει να εμπιστευτούμε – δεν πρέπει να επενδύσουμε συναίσθημα και πληγωθούμε. Όταν όμως εμείς την παρακούμε και κάνουμε το αντίθετο, στη συνέχεια πάντα μας βγαίνει "ξινό". Τότε συνηθίζουμε να λέμε 
«Μα το ήξερα ότι δεν έπρεπε..» ή «Αχ, το ένιωθα μέσα μου ότι ήταν λάθος..» !!.
Κι όμως το κάναμε, κι ας ξέραμε το σωστό. Η διαίσθησή μας το είπε, αλλά δεν θέλαμε να την πιστέψουμε και την αγνοήσαμε. Όταν λοιπόν μας συμβαίνει αυτό.. τότε δεν είναι ποτέ μια απλή σύμπτωση – και δεν φταίει ποτέ η ατυχία μας.

Βέβαια, η διαίσθηση δεν μας προειδοποιεί μόνο για τα δυσάρεστα.. αλλά και για όσα ευχόμαστε – ελπίζουμε να μας συμβούν. Όπως. Μας συμβαίνει συχνά να σκεπτόμαστε με νοσταλγία έναν φίλο μας, και όταν χτυπάει το τηλέφωνο, το σηκώνουμε ξέροντας ότι είναι αυτός. Να σκεφτόμαστε έντονα ένα πρόσωπο και να παίρνουμε τους δρόμους μήπως και τυχαία το συναντήσουμε.. και όντως τα βήματα μας, μας οδηγούν προς το σημείο που βρίσκεται !!.

** Τί μας συμβαίνει όμως και δεν την υπ_ακούμε ??!!.

Για να αυξήσουμε την επικοινωνία μας με την διαίσθηση μας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις – δεν χρειάζονται ειδικές ασκήσεις – δεν χρειάζονται μεταφυσικά χαρίσματα ή μυστήριες διαδικασίες. Χρειάζεται μόνο να πάψουμε να υπερεκτιμούμε την νοημοσύνη μας – τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις – τα εξωτερικά μας χαρίσματα.. και κυρίως να μετριάσουμε το ΕΓΩ μας !!.

Χρειάζεται να μάθουμε να ελέγχουμε τους σαρκικούς μας πόθους, βάζοντας σε προτεραιότητα τους ηθικούς φραγμούς μας, ώστε τα πάθη μας να μην γίνονται τα μεγαλύτερα και τραγικότερα λάθη μας. Και ασφαλώς πριν όλων.. χρειάζεται να γίνουμε πιο δεκτικοί στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι, πως ο άνθρωπος δεν γίνεται να τα ξέρει όλα – να έχει τον έλεγχο σε όλα.

Ίσως όλα τα παραπάνω να ακούγονται ως θρησκευτικό δίδαγμα. Ωστόσο δεν είναι παρά μόνο οι βασικότεροι κανόνες τους οποίους θα πρέπει να σεβαστούμε, ώστε να μπορούμε να έλκουμε την θετική ενέργεια, για να κάνουμε πιο ευχάριστη την πορεία της Ψυχής μας στην Γή. Άλλωστε τόσο η επιστήμη της ψυχολογίας, όσο και όλες οι θρησκείες του πλανήτη μας, έχουν ως απώτερο σκοπό να προφυλάξουμε την Ψυχή μας απ’ τους δυσβάσταχτους πόνους και την απέραντη θλίψη.
Οπότε καταλήγουμε στο σαφέστατο συμπέρασμα ότι, η Διαίσθηση είναι μια έμφυτη πηγή γνώσεων, που μας δόθηκε ως Δώρο για να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής !!.

**
Τί ορίζεται ως διαίσθηση:

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαίσθηση είναι ένα προαίσθημα για το τι συμβαίνει τώρα.. όμως είναι κάτι περισσότερο. Μας “ενημερώνει” για κάτι που ήδη έχει συμβεί εν’ αγνοία μας, όπως και για κάτι που ακόμη υπάρχει μόνο ως σκέψη τρίτων και μας αφορά άμεσα. Είναι σαφώς ένα πολύ εξελιγμένο σύστημα, που μας επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα απ' όσα μπορούμε να κάνουμε με τις πέντε αισθήσεις μας.
Αν σταθούμε μια στιγμή και το αναγνωρίσουμε αυτό, θα αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε και την απίστευτη προοπτική που έχουμε για να το αναπτύξουμε και να το διευρύνουμε. Όλοι οι άνθρωποι εξάλλου έχουμε αυτήν την καταπληκτική δύναμη, κι απ’ την στιγμή που το κατανοήσουμε αυτό, σίγουρα μπορούμε να ενσωματώσουμε την διαίσθηση στην καθημερινή μας ζωή. Και τέλος δεν θα ήταν λάθος, να ονομάσουμε την διαίσθηση μας “φύλακα άγγελο της ψυχής μας” !!.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορούμε με επιτυχία να επανεντάξουμε αυτήν την δύναμη μας, σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας.

* * * Σας προτείνω τρεις τρόπους που βοηθούν για να μάθουμε να ακούμε την Εσωτερική μας Φωνή, και να της επιτρέπουμε να μας καθοδηγεί στην καθημερινή μας ζωή:

1. Κρατάμε ημερολόγιο. Γράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε χαρτί, ακόμα κι όταν δεν πιστεύουμε ότι έχουμε κάτι το ιδιαίτερο να καταθέσουμε. Προτείνω να γίνεται χειρόγραφα. Αυτό βοηθά το ασυνείδητο μέρος του μυαλού μας να ανοίξει. Μάλιστα μπορεί να εκπλαγούμε, γιατί πολλές φόρες ερχόμαστε αντιμέτωποι με λέξεις και φράσεις που δεν έχουν νόημα για εμάς – για την δική μας λογική. Γράψτε δίχως θα επιχειρήσετε να τις διορθώσετε. Άλλοτε, πιθανόν να έχουμε συναισθηματικές διακυμάνσεις που δεν τις αντιλαμβανόμαστε εκείνη την στιγμή ως σοβαρές ενδείξεις..  αλλά τελικώς, αυτό που συμβαίνει, είναι ότι αρχίζουμε να κάνουμε διάλογο με τον άλλον μας εαυτό. Τον αθέατο μας εαυτό, που όλοι έχουμε.. καθότι αυτός είναι η Φωνή της Διαίσθησης μας.

2. Ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας και κλείνουμε τα μάτια. Απενεργοποιούμε τον κριτή του μυαλού μας – τις σκέψεις μας. Δηλαδή κρατάμε μακριά τις φωνές που έρχονται απ’ τις σκέψεις του μυαλού μας. Αυτή τη φορά ακούμε την εσωτερική μας φωνή, χωρίς να την κρίνουμε με την λογική μας. Έτσι αφήνουμε τους εσωτερικούς διάλογους να αναπτυχθούν μέσα μας (μεταξύ θέλω και πρέπει), χωρίς κανέναν φόβο μήπως τρελαινόμαστε τρελαθούμε κατά διάρκεια αυτής της διαδικασίας, και δίχως να σκεπτόμαστε πως είναι γελοία όσα “ακούμε” να λέγονται μέσα μας. Εξάλλου δεν τα ακούει κανείς άλλος εκτός από εμάς.

3. Βρίσκουμε ένα μοναχικό μέρος. Ένα μέρος όπου μπορούμε να επιτρέψουμε στα συναισθήματα να ρέουν ελεύθερα, καθώς αυτά είναι μέρος της διαίσθησης μας, που οδηγούν στην εξερεύνηση των στοιχείων της. Εδώ επίσης ίσως να θέλουμε να δημιουργήσουμε μια συναισθηματική σύνδεση με ένα αντικείμενο ή ένα κομμάτι μουσικής, ή κάτι που θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα που προέρχονται αποκλειστικά από τον εσωτερικό μας κόσμο, και που σίγουρα δεν έχουν λογικό συνειρμό.
Επίσης μια άλλη εναλλακτική, είναι εφαρμόσετε την μέθοδο της Μουσικοθεραπείας. Την διαδικασία της, την αναπτύσσω στο άρθρο μου με τίτλο *ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ* 

Και τέλος θα συμπληρώσω πως με παρόμοιο τρόπο, μπορούμε να ελέγχουμε και την έξαψη του θυμού μας. Και συγκεκριμένα, πριν μιλήσουμε ή αντιδράσουμε ορμητικά, μετράμε ως το (10) δέκα. Το μικρό αυτό χρονικό διάστημα, είναι αρκετό για να (ανοίξει τον διακόπτη) ενεργοποιήσει τον έλεγχο των ψυχολογικών ισορροπιών μας. Όσο πιο ισορροπημένοι είμαστε ψυχολογικά.. τόσο πιο έντονα και ξεκάθαρα ακούμε την διαίσθηση μας.

~ ~ ~  Αυτές οι παραπάνω ασκήσεις, βοηθούν στη δημιουργία μιας νέας και βαθύτερης σχέσης με τον εαυτό μας, έτσι ώστε να αναγνωρίσει το μυαλό συνειδητά την εσωτερική μας φωνή (να μάθει να την ξεχωρίζει), και να μας επιτρέψει να δώσουμε στην διαίσθηση την ευαισθητοποίηση που της χρειάζεται στις καθημερινές μας δραστηριότητες και αποφάσεις.
 
Επομένως, την επόμενη φορά που θα έχουμε την αίσθηση πως κάτι δεν είναι σωστό ή δεν μας ταιριάζει.. πριν κάνουμε οτιδήποτε, απλά το σκεπτόμαστε λιγάκι παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη μας το προαίσθημα που συνοδεύει την κάθε μας σκέψη. Προτείνω να διαβάσετε τα προηγούμενα άρθρα του προαναφερόμενου αρχείου μου, ώστε να διευρύνεται τις γνώσεις σας, σχετικά με τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Εάν προκύπτει λόγος για επικοινωνία μαζί μου, στείλτε το μήνυμα σας απ’ την δημόσια σελίδα μου στο facebook, Ψυχή & Αστρολογία, ή στο e-mail μου:
Γράψτε το ονοματεπώνυμο σας, το τηλέφωνο σας, τον τόπο διαμονής σας, και το θέμα σας συνοπτικά. Για εξαιρετικές περιπτώσεις, στείλτε μήνυμα σας στον αριθμό: 6993617550 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου